Tikka T1X .22LR
Re: Tikka T1X .22LR
Dok mi je bila ispravna malokalibarka Zastava m 56 sa Rws hv streljivom mi je nešto više razbacivala pogodke . Grupa je bila oko 4 cm na 50 metara dok je sa klasičnim streljivom sve išlo u nokat. Nisam je koristio u lovu osim za šojke nekoliko puta, mada bi bilo pametnije da jesam nego što sam je pregazio preko cjevi kamioncinom i naravno savio cjev . Sad ni sam ne znam što sa njom, gore je optika BSA 4×32 i bilo je čisto ok .
Ništa više nije otišlo čak sam donekle i vratio cjev , no naravno to nije dobro . Puška puca pa čak možeš i nešto veliko pogodit . Kod nas zamjena cjevi nije isplatna ni na skupljim puškama , jedino da je nać kakvu rashodovanu ili nešto slično. Tamo je cjev uprešana u sanduk na tjesno i mislim da je poprečno štift. No nebitno da kupiš sirovu pa je zamjeniš na crno već košta ko polovna M56.
A i još jedna stvar , naime nisam siguran koliko puškara uopće ima rajber (razvrtač)za urezivanje ležišta za 22LR. Nisam baš siguran da ima iko .
Probat hoću no vidiš na njuškalu da ima tu i tamo M56 za nevelik novac . No osim za pucketanje mi i nije potrebna ,dobro možda ne bi loše došla tu i tamo .
Mislim da nije baš jednostavan zahvat promjenit cjev ako bi se uzela sirova. Treba u ekscentar istokarit kraj cjevi kod ležišta , zatim pravilno odredit toleranciju da cjev ide knap (čvrst dosjed ). Ima tu dosta majstorskog rada i siguran sam da je lakše pripasovat cjev od garonje na sanduk od M48 ili zastavina karabina. A majstorski rad košta tako da treba vidit možda što izleti .
Mislim da nije baš jednostavan zahvat promjenit cjev ako bi se uzela sirova. Treba u ekscentar istokarit kraj cjevi kod ležišta , zatim pravilno odredit toleranciju da cjev ide knap (čvrst dosjed ). Ima tu dosta majstorskog rada i siguran sam da je lakše pripasovat cjev od garonje na sanduk od M48 ili zastavina karabina. A majstorski rad košta tako da treba vidit možda što izleti .
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Upravo sam zato preporučio g Rusana,jer on ima proizvodnju.
Pošto izrađuje,znači može i ovo izvesti,bilo bi interesantno vidjeti koja je računica?
Možeš mu uputiti mail i pitati ?
Pošto izrađuje,znači može i ovo izvesti,bilo bi interesantno vidjeti koja je računica?
Možeš mu uputiti mail i pitati ?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

zašto to za boga miloga?Trapavi wrote:Treba u ekscentar istokarit kraj cjevi kod ležišta
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Upravo tako evo sad je rasturio pa gledam , valjda je to napravljeno radi udaranja igle . Dakle cjev na ulazu u sanduk ima promjer 25,8 mm a zatvarač 20mm igla je u centru zatvarača i to je pretpostavljam napravljeno radi toga. Ustvari krivo sam se izrazio cjev do ulaza u sanduk ima promjer 25,8 mma dio koji je unutra sanduka cca 20mm tako da je sve pomaknuto da igla udara u rub čaure.Mike_Torello wrote:zašto to za boga miloga?Trapavi wrote:Treba u ekscentar istokarit kraj cjevi kod ležišta
Malo je to blesavo zaobjasnit no čim izvadiš zatvarač vidiš sve.
Inače što se tiče zamjena cjevi kod Rusana ne rade više te stvari radi komplikacija i cjene ,čak i za skuplje oružje . To je bilo i za pretpostavit no sad provjereno.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ako sam te dobro razumio, zelis reci da leziste za metak nije u centru osi cijevi?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Moje je misljenje je da je zatvarac, ili makar igla napravljena ekscentricno, a ne leziste metka.
Ali, mozda grijesim, nisam se bavio ovim problemom.
Ali, mozda grijesim, nisam se bavio ovim problemom.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ležište metka nemože biti ekscentrično obzirom na cijev.
Pošto se radi o rubnom paljenju,onda samo igla udara po robu stražnjeg dijela čahure.
Dakle radi se o izvedbi zatvarača,odnosno igle.
Pošto se radi o rubnom paljenju,onda samo igla udara po robu stražnjeg dijela čahure.
Dakle radi se o izvedbi zatvarača,odnosno igle.
Kako ne razumijete , dakle još jednom trasa cjevi ili provrt je u osi cjevi i fertig. Dio koji ulazi u sanduk je napravljen ekscentrično tako da zatvarač promjera 20,00mm ima rupu za iglu u centru a pošto je ustvari cjev pomaknuta u ekscentru tako igla udara rub čaure.
Jednostavnije rečeno uzeli su cjev sa provrtom u centru i pomakli je toliko da zatvarač udara po rubu čaure. Zašto je rješenje takvo ne znam ali znam da bolje napravljene mk puške više ne postoji. 3 vijka drže ocjevljeni mehanizam promjera ko u tandžare, štitnik okidača od glodanog čelika , drvo odlična orahovina pa nek se ove danas plastične ili poluplastične puške pokažu.
Jednostavnije rečeno uzeli su cjev sa provrtom u centru i pomakli je toliko da zatvarač udara po rubu čaure. Zašto je rješenje takvo ne znam ali znam da bolje napravljene mk puške više ne postoji. 3 vijka drže ocjevljeni mehanizam promjera ko u tandžare, štitnik okidača od glodanog čelika , drvo odlična orahovina pa nek se ove danas plastične ili poluplastične puške pokažu.