Tikka T1X .22LR

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Tikka T1X .22LR

Post by ak63d » 19 Jan 2020, 01:04

Jel netko pucao ili ima iskustva sa novom Tikka malokalibarskom puškom T1X?
Meni se puška izuzetno sviđa i prodao bih moju ČZ 455 i uzeo ovo
iskustva/mišljenja?

https://www.youtube.com/watch?v=anWZ8skcyn8

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Re: Tikka T1X .22LR

Post by jolly » 19 Jan 2020, 05:23

ak63d wrote:/mišljenja?
Jel bi ti kupio brand, ili klasu puske?
Ako kupujes brand, "zato sta je to tikka" - onda uzmi.

Ako kupujes klasu, onda imas ovo: ČZ 455, 457, 452 itd - i u to upada tikka.

Ako kupujes klasu, onda imas
1. ČZ 455, 457, 452, tikka
2. Anschutz, walther

za slicne rezultate, prva opcija
za malo vislje rezultate, druga opcija. uz uvjet da se potrudis naci municiju koja je idealna (nema u HR), plus dosta vremena treniranja na streljani...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 19 Jan 2020, 10:37

Ak , za što ti je potrebna puška?

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 19 Jan 2020, 15:02

jolly wrote:
ak63d wrote:/mišljenja?
Jel bi ti kupio brand, ili klasu puske?
Ako kupujes brand, "zato sta je to tikka" - onda uzmi.

Ako kupujes klasu, onda imas ovo: ČZ 455, 457, 452 itd - i u to upada tikka.

Ako kupujes klasu, onda imas
1. ČZ 455, 457, 452, tikka
2. Anschutz, walther

za slicne rezultate, prva opcija
za malo vislje rezultate, druga opcija. uz uvjet da se potrudis naci municiju koja je idealna (nema u HR), plus dosta vremena treniranja na streljani...

jasno mi je sve. Sviđa mi se izgled Tikke,bolji je i ljepši okidač, zatvarač 90 stupnjeva, kočnica prirodnija...
puška nije za takmičenja niti sam u tom svijetu

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 19 Jan 2020, 15:03

Mirok wrote:Ak , za što ti je potrebna puška?
za zabavu u lovištu, možda pokoji odstrel štetočine.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 19 Jan 2020, 15:32

ak63d wrote:Jel netko pucao ili ima iskustva sa novom Tikka malokalibarskom puškom T1X?
Meni se puška izuzetno sviđa i prodao bih moju ČZ 455 i uzeo ovo
iskustva/mišljenja?

https://www.youtube.com/watch?v=anWZ8skcyn8
zašto zaboga??

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 19 Jan 2020, 15:34

ak63d wrote:
tebi je svaki drugi post na rubu zakona ili s druge strane zakona..

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 19 Jan 2020, 17:16

sjekira wrote:
ak63d wrote:
tebi je svaki drugi post na rubu zakona ili s druge strane zakona..
zbog čega?
Oružje je registrirano kao lovačko i koristi se u skladu sa zakonom.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Jan 2020, 18:24

"Stetocine" zapravo ne postoje.
Treba reci lov sitnih predatora.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 19 Jan 2020, 19:33

jolly wrote:"Stetocine" zapravo ne postoje.
Treba reci lov sitnih predatora.
Hvala na ispravci.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Jan 2020, 20:57

ak63d wrote:
Ak , nisam siguran , ti imaš ČZ 455 Long ?
U redu ,postavio si pitanje i naveo razloge za zamjenu.
Ali ako mene pitaš ,ja je nebi mijenjao za navedeno.
Neznam možda imaš sa svojom puškom nekih problema,ali ako ne ,ako ti je precizna,ja bih ju zadržao.
Nisam siguran da bi dobio na kvaliteti , ali izbor je na tebi.
Osobno imam Brno 2 i nizašto ju nebih dao.

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 19 Jan 2020, 22:08

Mirok wrote:
ak63d wrote:
Ak , nisam siguran , ti imaš ČZ 455 Long ?
U redu ,postavio si pitanje i naveo razloge za zamjenu.
Ali ako mene pitaš ,ja je nebi mijenjao za navedeno.
Neznam možda imaš sa svojom puškom nekih problema,ali ako ne ,ako ti je precizna,ja bih ju zadržao.
Nisam siguran da bi dobio na kvaliteti , ali izbor je na tebi.
Osobno imam Brno 2 i nizašto ju nebih dao.
da, imam 455 Long i stvarno sam zadovoljan i kvalitetom i preciznošću.
Dvije zamjerke bi bile plastičan okvir za 10 komada koji strši dosta van puške i šlampavo izveden okvir oko okidača, ove dvije stvari su rješive ali bi trebalo investirati cca 1000kn a to mi se neda ulagati jer se radi o čistoj kozmetici
Montirao sam optiku 4x32 na visoke nosače da ne skidam stražnji ciljnik no položaj oka na optiku nije dobar, potrebno je dosta podići glavu a onda obraz ne ljubi kundak, jer ova puška ima tzv.hog back kundak za korištenje sa mehaničkim nišanima i kao takva sjeda u rame i obraz savršeno tako da će optika ići dolje. Druga loša stvar s optikom je da je sve to preblizu zatvaraču i potrebno je nježno baratati sa ručicom kako se ne bi udaralo o rubove nosača optike a ja sam navikao repetirati dlanom tako da ništa od brzog pucanja ako je optika gore, kad je puška gola savršeno se repetira svim metodama i prilično brzo se može ispucati okvir.

Image

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2020, 05:41

Tikka T1x na linku koji si dao nema mehanicke nisane.
Ako si sve sa montazom na CZ izveo da bi ti mehanicki bili upotrebljivi?

Po meni, stavi fixnu montazu, cim nizu na postojecu pusku, i to je to.
Ako zelis, imas opciju da stavis piccatiny sinu, na lastin rep od puske, pa na piccatini sinu onda montiraj neke brzo-skidajuce nosace, ali mislim da nije tolika potreba, nije to karabin za pogonske lovove, pa da optiku skidas ili stavljas non stop.

Plasticni spremnik 10, zamjeni s metalnim 5 kom, ima u ducanima.

da, investicija jest malo preurediti pusku, ali druga opcija - kupnja nove, prodaja stare... trazi utrosak vremena za nabavnu dozvolu, zatim utrosak vremna za nabaviti (jel ima 22lr tikke kod nas u ducanima? ili treba u SLO?), a i vjerojatno ce biti neka razlika u cijeni....
Kako god obrnes i okrenes... nesto treba uloziti.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Jan 2020, 13:38

Kada ja razmišljam gledam ovako :kvaliteta ok,preciznost ok i za mene je to prioritet.
Kod svoje Brno 2 montažu sam riješio da sam dogovorio sa g.Željkom(Rusan),da mi napravi nosače koji će mi centrirati optiku(3-12x44)da mi objektiv bude u najnižoj točci tik iznad stražnjeg nišana(meh nišane nikada ne želim skidati).
Kod mene je problem bio što ja imam 16mm šinu,a tih montaža gotovo da nema kod nas.
Neznam zbog čega ti smeta štitnik okidača?
Što se tiče okvira,kako ti je rekao Jolly ,uzmeš onaj od 5 metaka i taj ti ne viri ispod puške.
E sada, mislim da ti ručica zatvarača kod repetiranja uvijek dolazi blizu durbina.Ako ručica dodiruje durbin , to nevalja!
Brzo repetiranje sa dlanom?
Osobno meni nije nikada to bilo važno(brzina repetiranja),ja uglavnom radnju svodim na jedan metak- na pravo mjesto i to je to.
Ključno pitanje koje bih ja sebi postavio da sam u dilemi kao ti je :
hoću li sa novom puškom uspijeti riješiti ove sve probleme koje si naveo ?
Što ako nova puška npr ipak ima malo veće rasipanje? :cry: Što ako se i navedeni problemi i kod nove ponavljaju?
Malo razmisli ,odluka je naravno tvoja. :A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2020, 14:56

Montaza optike na MK, na MK serijsku zbrojovku nije jednostavna ko sta se cini.

Jer je zadnji ciljnik tamo gdje jest. naravno, uz uvjet da ga se ne skida. (sto i ja preferiram)
Ako se ide od postavke da optika treba biti cim nize i blizu osi cijevi onda zapravo postoje samo dvije opcije.

1) Optika je dovoljno kratka, da prednji konus prilazi cijevi malo iza zadnjeg ciljnika.
2) Optika je malo duza, i prednji konus prelazi preko zadnjeg ciljnika, pa se prednji dio priblizava cijevi ispred zadnjeg nisana. (prekoracuje konusom zadnji ciljnik)

Cijeli trik i problematika oko montaze u ovom slucaju je odluciti se za model optike, prvog ili drugog tipa po dimenzijama, a da eye relief bude zadovoljvajuci i ugodan.

Inace vecini karabina je zadnji nisan pomaknut dosta naprijed, tako da se ovaj problem na lovacki karabinima rijetko srece.
Ovdje su vjerojatno htjeli produziti nisansku liniju radi optimiziacije sportskog gadjanja u metu bez optike.

U ovom slucaju, ja bih provjerio moze li se ta optika pomjeriti malo nazad, i u tom slucaju da je eye releif zadovoljavajuci, bez da se isteze i iskrivljuje vrat unazad.
I onda stavio najnize moguce nosace.
Ako to ne moze, jer kraci eye releif nije moguc, .... onda su razne opcije otvorene... druga optika, druga puska, podizanje obrazine..ajoj... :A00:
Last edited by jolly on 20 Jan 2020, 15:13, edited 2 times in total.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2020, 15:02

Mirok wrote: Brzo repetiranje sa dlanom?
Ja gledao na TV poneke bijatlonce kako fino repetiriju palcem...
Turn better into best!

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 20 Jan 2020, 20:24

jolly wrote:
da, investicija jest malo preurediti pusku, ali druga opcija - kupnja nove, prodaja stare... trazi utrosak vremena za nabavnu dozvolu, zatim utrosak vremna za nabaviti (jel ima 22lr tikke kod nas u ducanima? ili treba u SLO?), a i vjerojatno ce biti neka razlika u cijeni....
Kako god obrnes i okrenes... nesto treba uloziti.
ima Tikka u Splitu na lageru u dva dućana( 4500kn) tako da to nije problem, što si rekao najveći tramak par puta na policiju tamo vamo jer je takva procedura a tu se gubi dosta vremena

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 20 Jan 2020, 20:32

Mirok wrote:Kada ja razmišljam gledam ovako :kvaliteta ok,preciznost ok i za mene je to prioritet.
Kod svoje Brno 2 montažu sam riješio da sam dogovorio sa g.Željkom(Rusan),da mi napravi nosače koji će mi centrirati optiku(3-12x44)da mi objektiv bude u najnižoj točci tik iznad stražnjeg nišana(meh nišane nikada ne želim skidati).
Kod mene je problem bio što ja imam 16mm šinu,a tih montaža gotovo da nema kod nas.
Neznam zbog čega ti smeta štitnik okidača?
Što se tiče okvira,kako ti je rekao Jolly ,uzmeš onaj od 5 metaka i taj ti ne viri ispod puške.
E sada, mislim da ti ručica zatvarača kod repetiranja uvijek dolazi blizu durbina.Ako ručica dodiruje durbin , to nevalja!
Brzo repetiranje sa dlanom?
Osobno meni nije nikada to bilo važno(brzina repetiranja),ja uglavnom radnju svodim na jedan metak- na pravo mjesto i to je to.
Ključno pitanje koje bih ja sebi postavio da sam u dilemi kao ti je :
hoću li sa novom puškom uspijeti riješiti ove sve probleme koje si naveo ?
Što ako nova puška npr ipak ima malo veće rasipanje? :cry: Što ako se i navedeni problemi i kod nove ponavljaju?
Malo razmisli ,odluka je naravno tvoja. :A25:
optiku sam naručio na brzinu jer sam mislio da će srednji nosači bit ok al ne idu nikako tako da su sad ovi visoki i nije mi bas ugodno svaki put podizati glavu na okular tako da ako odlucim ostaviti pusku definitivno cu ici na neku konkretnu montazu i bolju optiku, iako nije los ovaj NS Mountmaster ipak je to cheap pa bi mozda i nesto sa varijabilnim povecanjem al otom potom.
Ne smeta me stitnik okidača nego je ruzan ko komad savijene zice kao i okidač realno, na 457 modelu je savršen
ako repetiram palcem i kažiprstom svaki put udarim prstom u ivicu nosača ili optike jednostavno je sve preblizu tako da sam zadnjih par puta pucao bez optike a repetiram dlanom ko M48 :A02:

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 20 Jan 2020, 20:34

jolly wrote:Montaza optike na MK, na MK serijsku zbrojovku nije jednostavna ko sta se cini.

U ovom slucaju, ja bih provjerio moze li se ta optika pomjeriti malo nazad, i u tom slucaju da je eye releif zadovoljavajuci, bez da se isteze i iskrivljuje vrat unazad.
I onda stavio najnize moguce nosace.
Ako to ne moze, jer kraci eye releif nije moguc, .... onda su razne opcije otvorene... druga optika, druga puska, podizanje obrazine..ajoj... :A00:
eto upravo to...ja sam mislio da je to banalan proces ko na zračnici al nije to bas tako treba to napravit kako treba.
Razmislit cu o svemu još

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Jan 2020, 22:11

Ak , ja ću ti opisati kako sam ja to obavio,pa ti to može biti vodilja.
Za moju 16mm šinu uopće nije bilo nosača za tubus 30.Neki ljudi od struke su mi savjetovali da će mi staviti neke nosače koje će preraditi da mi pašu.
Uglavnom nije idealno ,ali moglo bi zadovoljavati ???Cijena nosači 250 kn,dorada 150 kn +montaža+ upucavanje=cca 700 kn.
Kako kod mene ne prolaze improvizacije,nakon puno razmišljanja,traženja itd ,donosim odluku.
Obraćam se g Rusanu i od njega tražim da mi izradi nosače za Brno 2,tubus 30,original.
Kako sam iz Zagreba,a g Rusan iz Huma Bistričkog,da ne gubimo vrijeme čovijek mi kaže : pošto napamet neznamo točnu visinu idealnu za moju optiku , ja ću izraditi NEKOLIKO KOMPLETA nosača raznih visina ,od kojih ćemo na pušku staviti one koji su idealni !!?
Zatim se dogovaramo i preciziramo kada ću doći ,i g Rusan mi garantira da će mi montažu i upucavanje obaviti ODMAH (cca 90min) i da doma idem sa puškom!
Dolazim,g Rusan me prima,preuzima pušku i optiku(novu) i šalje u radionu.
Puškar dolazi do mene i ljubazno me moli da provjerim je li optika (privremeno postavljena)meni po volji.
Bacam pušku u rame,glava malo simo tamo i određujemo položaj optike.Opet radiona,cca 60min,i optika je montirana(stara skinuta)
Puškar mi dolazi sa puškom i pita za daljinu upucavanja. Dogovor pada i zove me da sa njime IDEM u tunel na upucavanje!!!
Da prijatelji,g Rusan ima vlastiti tunel(streljanu)za upucavanje oružja do 100 m.
Puškar obavlja upucavanje(korekciju) i ja dolazim na red (uh zadovoljstva), i isprašim svoj kontigent :A13: .
Nakon toga kaže puškar da još malo sjednem i pričekam,dok mi on očisti pušku!
Evo ,meni je bilo drago da sam svima mogao prenijeti svoje iskustvo(savršeno),a mislim da sam svima kojima je potrebno , uspio dati savjet i nit vodilju kojim putem krenuti ukoliko zatrebaju nešto slično.
I na kraju netko će pitati za cijenu?
Cijena ista kao i kod prerade ,dorade neznam čega.A ja sam dobio sve original,za mene rađeno,stručno,garancija i nadasve ljubazno,brzo,kvalitetno.
Prijatelji, MOŽE LI BOLJE?

Post Reply