koja je ovo bajoneta?
koja je ovo bajoneta?
Molim znalce informaciju o ovom nožu. Tok sam dobio ali mislim da nije original (iako savršeno paše osim što je malo duži od oštrice, ali možda je to i namjerno napravljeno radi zastašivanja)
Hvala
Hvala
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
Re: koja je ovo bajoneta?
M-48 nije, neki tip Mauser bajonete je, ali čiji ne bih znao, radili su ih od Turske do Čilea.Pogledaj dobro oznake, npr., na M-48 piše "Preduzeće44", ćirilicom, tako su i drugi uglavnom imali neke oznake. Nožnici fali visak i stvarno izgleda predugo, ali uvijek možeš usporediti serijski broj sa onim na nožu.
Sometimes you eat the bear, sometimes the bear eats you…
da nije od M48 to znam jer je potpuno drugačija. Nema nikakvih oznaka osim serijskog broja E967, oštrica joj je sa gornje strane, na prstenu je prednji nišan, a tok sam dobio od jedne osobe sa hr.rec.oruzje i na njemu su obrisani brojevi i nanovo je bruniran, a taj čovjek je znao o kojoj je bajoneti riječ odnosno od koje je puške, ali sam radio reinstalaciju računala i tako su mi i podaci otišli.mariobab wrote:M-48 nije, neki tip Mauser bajonete je, ali čiji ne bih znao, radili su ih od Turske do Čilea.Pogledaj dobro oznake, npr., na M-48 piše "Preduzeće44", ćirilicom, tako su i drugi uglavnom imali neke oznake. Nožnici fali visak i stvarno izgleda predugo, ali uvijek možeš usporediti serijski broj sa onim na nožu.
U privitku usporedba sa M48
austougarska bajoneta za pušku styer mannlicher m1895
evo slike sa tokom i viskom
http://www.svin.am/Products/images/prod ... t15478.jpg
tok ti nije orginalan koliko vidim sa slike i rekao bih da je od češke bajonete za mauzer m24 (ne mješati sa našom shs m24 bajonetom).
Bajoneta naveliko korištena u ww1. Poslije rata velike količine zaostalog A-U naoruzanja pa tako i styer mann. pušaka i bajoneta ulaze u sastavn naoružanja Kraljevine SHS/Jugoslavije. Iste te puške i bajonete ponovno stupaju na scenu u ww2 ovaj puta često korištene od strane snaga NDH (ali i ostalih vojnih i paravojnih trupa na našim područjima).
Poslije ww2 ono malo što je i ostalo po skladištima ide u JNA ali ubrzo se izbacuje kao zastarjelo.
Ono što je došlo u ruke civila od ovih bajoneta naveliko se koristi za raznorazne narodne poslove poput klanja svinja ili seoske obračune na kirbajima.
Eto to ti je ukratko i povijest tih bajoneta na našim područjima pa je i tvoja imala tako neku sličnu sudbinu mislim.
tok ti nije orginalan koliko vidim sa slike i rekao bih da je od češke bajonete za mauzer m24 (ne mješati sa našom shs m24 bajonetom).
Bajoneta naveliko korištena u ww1. Poslije rata velike količine zaostalog A-U naoruzanja pa tako i styer mann. pušaka i bajoneta ulaze u sastavn naoružanja Kraljevine SHS/Jugoslavije. Iste te puške i bajonete ponovno stupaju na scenu u ww2 ovaj puta često korištene od strane snaga NDH (ali i ostalih vojnih i paravojnih trupa na našim područjima).
Poslije ww2 ono malo što je i ostalo po skladištima ide u JNA ali ubrzo se izbacuje kao zastarjelo.
Ono što je došlo u ruke civila od ovih bajoneta naveliko se koristi za raznorazne narodne poslove poput klanja svinja ili seoske obračune na kirbajima.
Eto to ti je ukratko i povijest tih bajoneta na našim područjima pa je i tvoja imala tako neku sličnu sudbinu mislim.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
e vidis tvoja je jos zanimljivija..legion.poljak66 wrote:svaka čast Login na povjesnom prikazu, ja isto imam jednu s pripadajučom futrolom, ali bez štitnika na oštrici.
nema štitnik na oštrici jer su ga odrezali. a odrezivali su ih švabe jer su po njihovim vojnim pravilima ti štitnici (i prstenovi za cijev) bili izbačeni. po njima oni su utjecali na preciznost puske kada je bajoneta montirana na pusku. pa tako mauzer k98 bajoente uopce nisu serijski imale prstenove, a starije bajonete iz razdoblja ww1 i druge su remontirali i odrezivali prstenove.
Login wrote:austougarska bajoneta za pušku styer mannlicher m1895
Ono što je došlo u ruke civila od ovih bajoneta naveliko se koristi za raznorazne narodne poslove poput klanja svinja ili seoske obračune na kirbajima.![]()
Ma svaka čast majstore. Ovo se zove iscrpan odgovor. Jedno VELIKO HVALA.
Samo da dodam Mannlincher M-1895 konjički sa nišanom. Tok kako je rekao Login je od Češke Vzor 24. Ona ti je duža od M-48 a kraća od M-24 SHS