Priprema drva za kundak

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
shuro
Narednik
Narednik

Priprema drva za kundak

Post by shuro » 16 Mar 2009, 15:04

Već dugo razmišljam kako bih trebao pitati zna li netko kako se priprema drvo za izradu kundaka.

Dakle imam neki orah koji treba srušiti, pa mi ga žao u vatru (jer ima dosta drugog drva za ogrjev).
Htio bih ga staviti sušiti pa za nekih 10-15 godina možda nešto i sam napraviti.

Pitanja su:
1. kada je najbolje rušiti drvo (naravno, iskopati onaj dio s korjenom). Proljeće, ljeto, jesen, zima ? (nešto sam čuo da je proljeće dobro jer onda sokovi počnu kolati, ali ne znam za koju je to namjenu bilo...) ?
2. Da li se kora treba skinuti ili ostaviti (netko kaže da se treba skinuti jer su ispod nje nametnici. Drugi opet kažu da treba ostaviti...) ?
3. Da li se odmah pili ili se suši u komadu (pretpostavljam u komadu) ?
4. Na kolike komade se pili (kad se pili) ?
5. Koliko dugo se suši (ne znam točan promjer...) ?
6. Kako i gdje sušiti (u ovoj našoj kontinentalnoj klimi. Dakle nekakva okolica Zagreba) ?
7. Treba li nečim drvo tretirati prije ili za vrijeme sušenja ?

Ako ne znate odgovor na ova pitanja, ali znate link na kojem ih mogu pronaći, nemojte se ustručavati.

P.S. Znam da se više isplati kupiti gotov komad drva (turskog oraha) i da je cijena za usporedivu kvalitetu vrlo prihvatljiva, ali to nije ono što me zanima.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Priprema drva za kundak

Post by blackpowder » 16 Mar 2009, 17:09

odguglaj sa pojmom GUNSTOCK BLANKS i uživaj
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

kantica
Razvodnik
Razvodnik

Post by kantica » 17 Mar 2009, 16:00

Iskreno nemam pojma,samo znam da su naši stari ovde kod nas bacali crniku u more neoguljenu
koju su posli koristili za izradu osnovnih djelova na brodovima.
A moj did je isto znao crniku oguliti i zakopati je u pijesak da bi je druge godine
obrađivao.Crnika je vrsta hrasta pa sad neznam,neka kažu ovi što su bliže drvu,ja sam strojar.
Pamet u glavu i štap u ruke

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Mar 2009, 16:38

mozda ti pod "crniku" smatras ABONOS? Fosilni crni hrast?
http://www.abonos.biz/
Uglavnom, za skladistenje drveta je svakako bolje BEZ kore jer je kora meksa i omogucuje lakse uvlacenje stetocina... čela trupca ili "blank-a" bi bilo dobro premazati nekom bojom da ne ispuca (neznam sada o kojoj boji se radi ali svaka gušća boja je bolja od ničega), u stolariji smo znali dobivati lipovinu s čela premazanu nekom bojom kao da je kombinacija kaladonta i jupola =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

requin
Skupnik
Skupnik

Post by requin » 17 Mar 2009, 23:24

Ako ga možeš (orah) staviti na sušenje u nekoj pilan ili drvariji(??)na kontrolirano sušenje(kiln)vručim zrakom to je najbolja opcija,brže,ubije sve nametnike,nema gljivica ,što sve običnim (sunce,zrak )načinom ne dobiješ a načekaš se puno više..znam da se ovde kod nas grab baci ispod kakvog slapa godinu ili neznam koliko,ili u more kako kantica kaže,navodno da se izbije prirodni sok drva???a onda šta je puklo puklo je a šta ostane je OK. :?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 17 Mar 2009, 23:55

samo jedna stvar, nisam siguran kako bi drvo natopljeno slanom vodom (More) kad bi bilo obradjeno vjerojatno i puno kristalića soli reagiralo sa bruniranim komadom zeljeza... to treba imati na umu...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

kantica
Razvodnik
Razvodnik

Post by kantica » 19 Mar 2009, 22:58

Iskreno neznam kako bi reagiralo u dodiru sa bruniranim metalom,to vjerovatno još nitko nije probao.
Ali znam pouzdano da je drvo (crnika) nakon ležanja u moru čvrsta ko vrag i istina je što ne valja to u moru
ode ali zato što ostane je pravo.

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 19 Mar 2009, 23:01

Pa probaj svoju pljucu malo posoliti pa budeš vidio kako se bude ponašala nakon nekoliko dana.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 20 Mar 2009, 08:30

Ukoliko se odlučiš za gradnju topa, crnika će ti dobro doći. Definitivno će težina i tvrdoća crnike doprinijeti stabilnosti lafeta.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 20 Mar 2009, 08:52

Za kundake se koristi nekoliko vrsta oraha - Europski, Turski, Američki; bukva, javor a Rusi na svojim besramno jeftinim puškama IŽ-18 koriste brezu. Ponekad se na primjercima iz Italije i Španjolske pojavi maslina

kantica
Razvodnik
Razvodnik

Post by kantica » 20 Mar 2009, 13:23

BOXI wrote:Pa probaj svoju pljucu malo posoliti pa budeš vidio kako se bude ponašala nakon nekoliko dana.
Ma nebi rađe,dovoljno je što su mene "posolili" pa još i nju bilo bi malo preslano :A25:

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 23 Mar 2009, 16:46

Dobio sam ingformaciju da se orah nakon rušenja prvo ostavi godinu dana u kori, a tek onda se smije piliti u planke (dakle nikako svježe raspilavati). I za vrijeme te godine dana mogu se rezani dijelovi premazati voćarskim voskom.

Može li netko potvrditi ovu informaciju da je točna ili opovrgnuti i reći zašto to ne bi bilo tako ?

Hvala!

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 23 Mar 2009, 17:59

Nebi bilo loše staviti trupac na klocne, tak da nebude na zemlji i iznad njega složiti neki krović tolko da baš kiša ne pada po njemu.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 23 Mar 2009, 18:04

kod nas režu na debljinu cca 8 - 10 cm sve očiste i stave na klocne pod najlon (odignuti malo tak da se ne kondenzira vlaga) godinu dana i to je kakti suho.... bolji recept je isto tak narezati i staviti na tavan - obično suh i prozračan prostor i tak par godina....
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Mar 2009, 20:38

drvo ce u debelom trupcu pod korom prije strunuti nego se osusiti... iako to ljudi cine vise zbog toga dok ispari glavni dio vlage iz drveta pa kao da se smanji mogucnost pucanja drveta jer je u vecoj masi... ako bi ga i isao susiti u obliku trupca svejedno bih ogulio koru. Kora je jako pogodno staniste za drvne nametnike i zato ju treba ukloniti.

drvo je jedna velika slamka i 90% isparavanja vode iz istog se događa kroz čeone strane,
pa se to zato maze vocarskim voskom da uspori isušivanje koje ako je naglo uzrokuje pucanje drveta
ako se mene pita, ja bi to izrezao u 8-10cm debljine i stavio negdje na propuh, na suho gdje nije na direktnom udaru sunca.
drvo treba osusiti na prihvatljivu razinu vlage za to za sto ce sluziti, jer nema smisla "presusivati" drvo ako ce biti koristeno u vlaznim uvjetima
znaci da ce orahova planka prosusena koju godinu na provjetrenom suhom tavanu biti dovoljno suha da bi se od nje napravio kundak za pusku

drugi primjer, covjek koji susi daske s kojima se obloziti vodenicu (mlin na vodi) susi vani pokrivene samo s gornje strane, izlozene svim atmosferilijama ali naravno poslozene s vecim razmakom da se provjetravaju, jer ce se one nakon godinu do dvije dana prosusiti taman na tu razinu vlage u kojoj ce i biti postavljene (umjesto fasade)

da se sad malo prisjetim gradiva iz skole...
grubo receno drvo u sebi sadrzi dvije vrste "vode" (vlage)
slobodnu ili kapilarnu vodu u staničnim prostorima - nje ujedno i ima najviše ali ta se relativno lako osuši/ispari (npr godinu dana stara "suha" drva za ogrijev)
i vezanu ili higroskopnu vodu u staničnim stijenkama - ovo se može dobro osušiti jedino u sušarama, ili dugogodisnjim prosusivanjem svesti na prihvatljivu razinu

Post Reply