Cijev oksidirala - šta napraviti?
Cijev oksidirala - šta napraviti?
Cijev na karabinu od oca je dobrano oksidirala, nakon ciscenja kad se pogleda unutra sve je hrapavo i kao da dlačice vire sa stjeke cijevi..
.. nepitajte sta je bilo, poludio sam. Uglavnom dugogodisnja neupotreba i drzanje u vlaznoj prostoriji.
Šta napraviti i pokušati sam doma ,prije nego odustanem i odnesem ju puskaru?
Šta napraviti i pokušati sam doma ,prije nego odustanem i odnesem ju puskaru?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Cijev oksidirala - šta napraviti?
o kojem je karabinu rijec? klasika mauser/tandžara? pokušaj žičanom cetkom koliko ide, ispiri s naftom u obilinim kolicinama pa onda vidi na što to liči...
ako je jako propala, bojim se da ti ne gine zamjena.
ako je jako propala, bojim se da ti ne gine zamjena.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Cijev oksidirala - šta napraviti?
to se uglavnom ne preporuca u svrhe čišćenja, kao sto se ne preporuca ispaljivanje FMJ zrna da počisti naslage olova nastale pucanjem olovnog zrnja...
moze ici ispaliti par (desetak) metaka nakon sto ustanovi da je cijev toliko propala da joj nemoze vise naštetiti da se dobro ugrije pa da onda dok je jos vruca/topla pokusa jos malo ocistiti, ali ako je oksidacija uzela maha cisto sumnjam da ce i sa time išta postići....
moze ici ispaliti par (desetak) metaka nakon sto ustanovi da je cijev toliko propala da joj nemoze vise naštetiti da se dobro ugrije pa da onda dok je jos vruca/topla pokusa jos malo ocistiti, ali ako je oksidacija uzela maha cisto sumnjam da ce i sa time išta postići....
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"