Sveto ime eBay

Podjeli svoje znanje
Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Sveto ime eBay

Post by Mr.Cabdriver » 23 May 2008, 10:51

Danas ćemo u početnici nožarske ovisnosti obraditi temu eBay-a

http://www.ebay.com

eBay je sveti gral buvljaštva. Sve što postoji rabljeno na ovom svijetu možete naći tamo. Sa eBaya kupujem patike, noževe, elektroniku, serverske kompjuterske komponente i u biti sve za što mi se marža naših dragih trgovaca učini paprena. Na eBayu možete recimo kupiti nike shox patike koje su "izašle" iz mode (proizvodnja starija od 6 mjeseci) po nabavnoj cijeni. Za primjer, Nike shox turbo IV sam na eBayu prije 6 mjeseci platio 49US$ (220 kn). Poštarina je izašla 22 US$ (najjeftiniji sistem, bile su tu za 4 tjedna sa carinom i glupostima). Do kraja su me izašle oko 450 kuna. U trgovini DANAS koštaju 1350 kuna. Moje su made in Vietnam (razina kvalitete 3/5) a ove u trgovini su made in China (Razina kvalitete 1/5). To je razlika koja se JAKO primijeti u kvaliteti.

Ok, nazad na temu.

Za kupovat na eBay-u treba zadovoljiti sljedeće uvjete:

JEDAN:
Imati kreditnu karticu (MasterCard, American, Visa) - preporučujem GoCard (mastercard) jer joj se može našit jako mali limit (cca 500 US$) što dobro dođe iz tri razloga - prvi, sigurnost - ako itko razbije kartičarski sistem, neće vas to opalit više od 2600 kuna po džepu. Drugo, kartica nosi svaki trošak kroz revolving kredit, pa ako kupite nožinu od 400 $ platit ćete ga u 6 rata po relativno povoljnoj kamati. Treće, kad se navučete na eBay, hrana, piće i obitelj postaju sporedni, misli se samo na kupovinu polovnih stvari.

DVA:
Napraviti paypal račun. Paypal je osigurani transakcijski sistem za plaćanje kreditnom karticom. Postoji i neko pokriće od krađe, al mislim da se to odnosi samo na amere.

http://www.paypal.com

Na Paypal računu registrirate svoju kreditnu karticu i upišete kartični tajni broj za elektronske transakcije (3-znamenkasti ili 4 znamenkasti broj sa stražnje strane kartice vrlo blizu reljefu od broja kreditne kartice)... popunite tamo sve podatke i to je to. Paypal vam odbije nekih 2 dolara kao probu valjanosti računa i u manje od sat vremena sve je složeno

TRI:
Naučite engleski! Trebat će vam!

ČETIRI:
Otiđite na eBay i počnite tražit
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Pretraživanje eBaya

Post by Mr.Cabdriver » 23 May 2008, 11:13

http://www.ebay.com

Kad dođete tamo, upišete traženi pojam. Ako tražite noževe, pojam "knife" će vratiti par stotina tisuća rezultata. Ograničite pretragu sa recimo "combat knife" (bojni nož). Pritisnete enter ili kliknete tipkicu "Search"
Image1.jpg
Zatim povećajte radius pretrage tako što ćete označiti search title and description. Ova opcija ne pretražuje samo naslove aukcija nego i tekstove opisa. Ponovo kliknite "Search"
Image2.jpg
Sada ste dobili 2000+ rezultata u odnosu na prethodnih 907.
Sljedeći korak je sortirati aukcije. Aukcije se mogu sortirati po trenutnoj cijeni, datumu otvaranja aukcije i datumu završetka aukcije. Ostale opcije su po meni beskorisne. Zadana opcija nakon što upišete pojam pretrage je "Best _Match" što znači najbliži pogodak po tekstu koji smo unijeli za pretragu.

Sortiranje se radi sa zaokruženom kontrolom:
Image3.jpg
Mi ćemo odabrati sortiranje"ending soonest", što znači pokaži prve aukcije koje najprije završavaju

Nakon što se odabere novi sistem sortiranja, stranica se automatski ponovo učita sa novim sortirajućim kriterijem

Zadnji korak pretrage je filtriranje. Pošto nas ne zanimaju aukcije za koje ne možemo platiti (neki genijalci traže keš) i aukcije predmeta koje nam prodavač ne može ili ne želi poslati, odaberemo pojmove filtriranja sa lijeve strane stranice. Za nas su bitni da prodavač prihvaća paypal i da šalje predmete po cijelom svijetu. Označite te dvije opcije i kliknite "Show items" na dnu te rubrike:
Image4.jpg
Ostale opcije su opcionalne, kao cijena od - do, aukcije ili predmeti iz trgovina, itd. itd. itd.

Sada smo dobili listu predmeta do kojih imamo šanse doći.

Prelistamo malo listu dok ne nađemo nešto što nam se sviđa.

Uvijek znajte da će eBay i uz ono što tražite vratiti gomilu nepovezanog smeća. Vratit će knjige o bojnim noževima, DVD-je o borbi i ostale gluposti. Jedini filter za ove greške je nažalost mozak

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Detalji aukcije

Post by Mr.Cabdriver » 23 May 2008, 12:27

Ok, sada smo kao našli nešto što nam se sviđa nakon par stranica listanja

Ja ovdje neću davat ponudu na combat knife nego na neki stari mesarski nož koji kibiciram već par dana. Sorry zbog diskontinuiteta.

Kad ugledate nešto što mislite da vam se sviđa, kliknite na link za detalje aukcije:
Image5.jpg
Nakon toga ulazite u detaljan opis aukcije

DOBRO PROUČITE AUKCIJU. POSJE JE*ANJA NEMA KAJANJA!!!!!!!!!!

Prvo treba pogledat opće podatke o aukciji i prodavaču. Oni su na samom vrhu pregleda aukcije.
opcenito.jpg
A: Broj prodanih predmeta. U sprezi sa povratnom informacijom (feedback) daje opći dojam o prodavaču i njegovom "poštenju"
B: Feedback: Povratna informacija data od kupaca. Sve ispod 99% pozitivno prodavače treba uzeti sa dozom rezerve. Ako prodavač ima više od 3-4 tisuće prodanih primjeraka, onda je 98% pozitivni feedback još uvijek dobar.
C: Ships to: Gdje prodavač šalje predmet. Nas zanima WorldWide. Uvijek je dobro potvrditi ovaj podatak još jednom unatoč filteru na pretrazi.
D: Ask seller a question: Formular putem kojega razjašnjavate nejasnoće oko aukcije ili pokušate ubijediti prodavatelja da vam ipak pošalje u hrvatsku. Probajte, često upali!

Opis predmeta i slike:

Proučite dobro opis predmeta. U njemu su možda navedene i neke žvrlje koje se na predmetu ne vide na slikama. Zatim pozorno proučite svaku sliku predmeta.

Ako vam se predmet ipak sviđa i hoćete ga, daljnji korak je proučiti uvjete transporta i plaćanja. Provjerite cijenu slanja u našu lijepu (pod shipping and handling) i potvrdite da prodavač prihvaća paypal. To je to od pripremnih radnji. Nakon toga slijedi duboki udah...!

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

BIDDING... davanje ponuda

Post by Mr.Cabdriver » 23 May 2008, 12:42

Kad ste smislili da nešto želite kupiti, smislite koliko ste maksimalno spremni dati za tu stvar. eBay koristi proxy bidding, što znači da se trenutna cijena povećava tako da je aktualna ponuđena ponuda manja od najveće.

primjera radi:

Dali ste ponudu od $45 za neki predmet dok je trenutna cijena bila recimo 0.99$. aktualna cijena je $0.99... prođe 3 dana a predmet je još na 0.99$... pojavi se neki John Whine i da ponudu od 6.98... trenutna cijena predmeta nije $45 nego $6.98... onda se pojavi neki Richard Čir i da cijenu od $12... trenutna cijena nije $45 nego $12... Onda se minutu prije kraja aukcije opet john whine dosjeti i da ponudu od $25... i opet nije u vodstvu i aukcija mu iscuri... čestitamo, dobili ste predmet za $25 plus dostava i carina :-)... Znači sistem radi kao da imate svog brokera koji polagano diže vašu ponudu do maksimalne vrijednosti koju ste spremni platiti

Dakle, udahnite duboko, zažmirite i dajte svoju najvišu ponudu... nakon toga kliknite Place Bid
placebid.jpg
eBay će vas pitati želite li stvarno potvrditi svoju ponudu:
confirm bid.jpg
Ako ste sigurni, kliknite "Confirm bid"

Trenutno mi je cijena noža US$180.07. Čuvajte se ovih decimala, ako vam kaže da niste najjači jer ovo je dobar trik da vas zajebu da izgubite neki predmet za par centa. Drugi sudionici ne mogu dobiti informaciju koliki je najveći bid među njima, mogu samo nabadati dok ne dođu u vodstvo.
bidinfo.jpg
Nastavak slijedi kad dobijem ili popušim ovu aukciju!!!

Po dosadašnjim iskustvima, ovo će biti krvava borba.
Hvala na pažnji! zasad.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

SRANJE!

Post by Mr.Cabdriver » 25 May 2008, 16:16

Sranje,

Dobio sam aukciju i platio i sve to a zaboravio sam da pišem ovaj članak i nisam "fotkao"... bah! Moram sada kupit još nešto da završim članak :-))

B.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

PLATI BUDALO!!!!

Post by Mr.Cabdriver » 31 Jul 2008, 13:16

Ok, osvojili smo nakon duge i bespoštedne borbe toliko željenu nožinu... sad je treba platit

Dočekat će vas ovakva stranica kad se vratite na link aukcije na kojoj ste se natjecali:
ebay1.jpg
Proceduru plaćanja počinjete klikom na "Pay Now"
ebay2.jpg
Na sljedećoj stranici možete napravit reviziju uplate - provjerite adresu na koju vam se šalje predmet, odaberite želite li osiguranje pošiljke (definitivno DA s obzirom na cijene tih putnih osiguranja u SAD). Opcionalno možete dodati neku poruku prodavaču, tipa dobro naulji nož ili šta ja znam... Nastavite sa Continue.
ebay3.jpg
Choose your payment method - odaberite metodu plaćanja... u biti jedino PayPal igra za nas... logirajte se na svoj paypal račun
ebay4.jpg
Još jednom će vam pokazati sve detalje transakcije uključujući i kreditnu karticu sa koje će se pokupit lova i koliko to dođe u lokalnoj valuti. Tečaj dolara kod nas nije jako bitan jer paypal ima neki svoj tečaj koji se malo razlikuje od lokalnog. Ako sve štima kliknite confirm payment
ebay5.jpg
Uplata završena - sad treba isprintat potvrdu za carinu. Kliknite View order details.
ebay6.jpg
Kliknite printable version
ebay7.jpg
Printajte račun u jedno 3-4 kopije nek se nađe ako carinici počnu radit kuršlus

Još jedna stvar je da ćete na mail dobiti potvrdu transakcije od paypala... printajte i nju u 3-4 primjerka i obavezno recite prodavaču da vam stavi kopiju fakture sa pošiljkom jer najmanje problema se ima sa carinom ako svi papiri štimaju u iznosima

Hvala na pažnji i doviđenja

zmenk
Skupnik
Skupnik

Re: Sveto ime eBay

Post by zmenk » 02 Nov 2008, 03:37

znas li slucajno kako se obracunava carina

cuo sam da iznose ispod 300 kn ne carine

ps evo sta sam nasao sad na netu

rijednost robe 333 kn

+ PDV +22 %
+ carina 6.5 %
+ spediter 100 kn (minimalno) - ne moe ispunjavati SAM!!!
+ carinski pregled 10 kn
nije bilo potarine

ukupno= 220 kn

Ako je roba kupljena od poslovnog subjekta (firme) (kao u mom sluaju:( ide
pregled BEZ obzira na vrijednost,
a ako je od privatne osobe onda ako je vrijednost robe vea od 300 kn.

ps2 evo jso nesto nasao

http://209.85.135.104/search?q=cache:uZ ... cd=1&gl=hr
http://209.85.135.104/search?q=cache:tq ... cd=4&gl=hr
..jebo EU..

Ako napravis pitu od govna - to je opet govno a ne pita!

zene su krive

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 02 Nov 2008, 10:02

zmenk wrote:znas li slucajno kako se obracunava carina
Kako dođe onome kome tvoj paket dođe u ruke.

Orjentaciono pravilo je da ćeš platit 35% na ono što si platio. Znači vrijednost robe + iznos poštarine pa dodaj 35%... nekad bude manje od 35%, nekad bude špedicija, nemam pojma koji oni to pravilnik imaju al sam siguran da je neki iz glave. Žalit mi se ne da (a i nije pametno) jer žalbom im ideš na crnu listu a onda si jebo ježa sa svakim budućim paketom a da ne govorimo ako jednom odlučiš otvriti export-import svašta. Oni su država za sebe i nije se jako pametno kačit sa njima. Plati i uživaj. Barem se tješi da si izbjegao paprene marže lokal-uvoznika. Moj sog me sa svim troškovima izašao oko 1600 kn... preko maestralproma bi ga platio 2650kn + HP express i 4 mjeseca čekanja - ovako je bio tu... al to je bilo u doba kad je dolar bio 4,6 kuna. Sad je blizu 6 kuna i mogu mislit kakva bi cifretina izašla da opet kontaktiram maestralprom... al opet bi preko ebaya bilo jeftinije.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 02 Nov 2008, 17:01

evo došlo neki dan nešt s ebay kaj je plaćeno 92 gbp , obavijest došla i ja na carinu donesel paypal izvadak, porazgovaral s čovekom uljudno i tak (pokazal sam interes za otvarač pisama tj. umanjeni leptir, pa mu pokazal kak se to vrti) i došla doma obavijest da platim 47 kn troškova carine i poreza :A02:
武士道

Ognjem i mačem.

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 02 Nov 2008, 20:15

btw Na paypal vam rade i VISA Electron kartice (devizne) Erste i PBZ banke :A25:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 08 Nov 2008, 20:05

Zaboravih na happy end tutoriala

GODSKILLER
Pozornik
Pozornik

Post by GODSKILLER » 26 Nov 2008, 02:22

ako imaš firmu za export/import šta se onda samo plaća?
NASILJE U SAMOOBRANI NIJE NASILJE TO JE INTELIGENCIJA.......MALCOM X
BOLJE JE IMATI A NE TRIBATI,NEGO TRIBATI A NEMATI

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 26 Nov 2008, 08:37

Ne bih ti znao reći pošto nemam takvu firmu

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 02 Dec 2008, 21:50

uf iman problem
napravio visu electron i nece mi paypal da je verificira

ima li ko kakav savjet
jel se ona treba nekako aktivirat prije ?!
iako san danas normlano kad san je preuzea stavia lovu na nju ...
..jebo EU..

zene su krive

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 02 Dec 2008, 22:16

Od koje banke je kartica ?

PayPall oduzme odredjenu kolicinu novca (1-3€ , koje kasnije vrati) i onda vi provjerite u banci da vam daju pay pall verifikacijski broj i taj broj se unese na pay pal i kartica je registrirana.
:A25:

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 03 Dec 2008, 02:26

ma znam to

btw kartica je od zabe
i znam da je zaba prije nije isla ali citao sam okolo da se sada moze
..jebo EU..

zene su krive

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 08 Dec 2008, 14:38

uglavnom bizite od zabe :)

ja napravio njihovu tu lepezu kao da iman internet bankarstvo i sve i dobio visu electron ali njihova ne radi sa paypalom ...

posto znam da pbz radi sigurno iden sutra tamo radit racun
..jebo EU..

zene su krive

debeloguzi dikatator

Post by debeloguzi dikatator » 10 Dec 2008, 12:06

Pa naravno da ne radi kada to nije kreditna kartica.
Treba ti MasterCard, GO!card,American Express ....
Citiram:"...kartica vezana uz devizni račun i devizni žiro račun u Zagrebačkoj banci. Korištenjem ove kartice se odmah tereti devizni račun ili devizni žiro račun, a prihvat ovih kartica moguć je na prihvatnim lokacijama označenim VISA Electron brandom odnosno na EFT POS terminalima i bankomatima"

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 10 Dec 2008, 21:09

debeloguzi dikatator wrote:Pa naravno da ne radi kada to nije kreditna kartica.
Treba ti MasterCard, GO!card,American Express ....
Citiram:"...kartica vezana uz devizni račun i devizni žiro račun u Zagrebačkoj banci. Korištenjem ove kartice se odmah tereti devizni račun ili devizni žiro račun, a prihvat ovih kartica moguć je na prihvatnim lokacijama označenim VISA Electron brandom odnosno na EFT POS terminalima i bankomatima"

devizna kartice tj debitna kartica vezana uz devizni racun definitivno moze

problem je zaba

prijetelj mi ima preko splitske ili pbz i definitivno radi jer kupuje tako vec godinu dana
Dok! wrote:Moja vam je preporuka oprezno s karicama i jer morate navesti njihove serijske brojeve, ima u zadnje vrijeme dosta krađa u tome smislu i pražnjenja računa!! :A24:
poanta debitnih kartica je da ona ne moze u minus i to je imho nekaka dodatna zastita ... iako sam placao tj kupovao preko amazona preko kreditne (amex) vise puta i za sada sve u redu

tako da na deviznis upatis otrpilike koliko mislis potrosit i vatas aukciju i ona ti je na nuli pa nek on nju krade i kosristi ...
..jebo EU..

zene su krive

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 30 Dec 2008, 01:32

i nastavak sage

ja vs visa electron

danas napokon dolsa ova od pbz-a
trc na zabu dizi pare aj na pbz i sad cili sritan iden regat na pay pal kad ono vraga ces

stacu lud od zivaca zovem onu sluzbu za izgubljene kartice
gospodja ili sinjorina je bila vrlo ljubazna da nema problema da ce pogledat i da su veze neke u kvaru ...
cini se nista od paypala prije dogodine :A21:
..jebo EU..

zene su krive

Post Reply