Statistika: BiH
Statistika: BiH
Ako sam dobro skužio, u BH je relativno lako dobiti dozvolu za nošenje.
Ako je doista tako, da li neko zna tamošnju statistiku kaznenih djela počinjenih legalnim odnosno ilegalnim oružjem?
Znam da i te statistike ne moraju biti pouzdane..ali mogu biti nekakav pokazatelj.
Ako je doista tako, da li neko zna tamošnju statistiku kaznenih djela počinjenih legalnim odnosno ilegalnim oružjem?
Znam da i te statistike ne moraju biti pouzdane..ali mogu biti nekakav pokazatelj.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Re: Statistika: BiH
Od ukupnih krivičnih djela samo 5% odpada na upotrebu oruzija lica koja imaju dozvolu za posjedovanje i nošenje oruzija.Kod nas se to ne razdvaja.Pozz.
Neznam za statistike, ali kada pogledam crnu kroniku, uvijek je to neki kriminalni milje, tzv. mafija , lica za debelim dosijeima koji nemaju šanse da posjeduju legalno naoružanje .
Treba ralikovati i krvična djela počinjena iz nehaja, to su večinom nezgode u lovu.
Kada sam gledao zakon o oružju republike Hrvatske i pojedinih kantona u BiH kao da su prepisani, to je skoro isto, način ishodovanja, potrebni dokumenti, zakonski rok, sve indentičano . Ali sam primjetio razlike u tumačenju. Primjerice kod nas kada tražiš dozvolu za nabavu osobnog naoružanja a svrhu navedeš samoodbrana, ako ispunjavaš one uslove (nisi kažnjavan, nevodi se postupak, ljekarsko uvjerenje, provjere itd.) automatski dobijaš dozvolu i za nošenje i za posjedovanje. To je po meni logično ,jer ako znamo da nelegalno nose kriminalci zašto neko ko nema "mrlje", ispunjava uvjete, nebi mogao ako to želi. To za zajednicu samo može biti dobro.
Zanimljivo je da ja kao imaoc dozvole za nošenje ne mogu pristupiti sa oružjem na javne skupove, ugostiteljske objekte, i sl. a kao član streljačkog kluba mogu, naravno odvojeno streljivo i oružje.( samo kažeš idem na streljanu, takmičenje i sl.) Ima tu rupa u zakonu samo treba proučiti, što neko reče (lovac) -kada me god zaustave ja kažem -idem u lov ili vračam se.
Ja baš i nemam potrebe da ga nosim niti ga nosim, ali sam ljulbitelj i drago mi je što mi je zakon omogučio da posjedujem dozvolu i za nošenje. Nesmetano i bez razmišljanja mogu ponijeti sa sobom u skrivenom holsteru na streljanu, u prirodu ili jednostavno ga imati u autu.
Treba ralikovati i krvična djela počinjena iz nehaja, to su večinom nezgode u lovu.
Kada sam gledao zakon o oružju republike Hrvatske i pojedinih kantona u BiH kao da su prepisani, to je skoro isto, način ishodovanja, potrebni dokumenti, zakonski rok, sve indentičano . Ali sam primjetio razlike u tumačenju. Primjerice kod nas kada tražiš dozvolu za nabavu osobnog naoružanja a svrhu navedeš samoodbrana, ako ispunjavaš one uslove (nisi kažnjavan, nevodi se postupak, ljekarsko uvjerenje, provjere itd.) automatski dobijaš dozvolu i za nošenje i za posjedovanje. To je po meni logično ,jer ako znamo da nelegalno nose kriminalci zašto neko ko nema "mrlje", ispunjava uvjete, nebi mogao ako to želi. To za zajednicu samo može biti dobro.
Zanimljivo je da ja kao imaoc dozvole za nošenje ne mogu pristupiti sa oružjem na javne skupove, ugostiteljske objekte, i sl. a kao član streljačkog kluba mogu, naravno odvojeno streljivo i oružje.( samo kažeš idem na streljanu, takmičenje i sl.) Ima tu rupa u zakonu samo treba proučiti, što neko reče (lovac) -kada me god zaustave ja kažem -idem u lov ili vračam se.
Ja baš i nemam potrebe da ga nosim niti ga nosim, ali sam ljulbitelj i drago mi je što mi je zakon omogučio da posjedujem dozvolu i za nošenje. Nesmetano i bez razmišljanja mogu ponijeti sa sobom u skrivenom holsteru na streljanu, u prirodu ili jednostavno ga imati u autu.
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.
Jopan wrote:
Zanimljivo je da ja kao imaoc dozvole za nošenje ne mogu pristupiti sa oružjem na javne skupove, ugostiteljske objekte, i sl.
Pa mislim da je tako i u nekim američkim državama (kod kojih je dozvoljeno CCW iliti skriveno nošenje) dok neke čak i dopuštaju mogućnost ulaska naoružan u kafiće i sl.
Kod nas ti je institucija nužne samoobrane oružjem više-manje tako koncipirana da se smiješ braniti samo unutar svog stana/kuće (dozvola za držanje) i to na način da ti napadač praktički mora stavit nož pod grlo da bi imao 'opravdanje' za uporabu (a i ako preživiš ćeš izgledat ko kriminalac, "naoružani luđak" i ne gine ti oduzimanje oružja zbog "analize postupka").
Srećom, naše društvo je još uvijek poprilično sigurno (barem s moje perspektive), mogu se kasno u noći šetat svojom ulicom ili do grada bez neke bojazni tako da se ne osjećam ugroženim po tom pitanju..ali se bojim kad "postanemo Europa" ulaskom u EU da će još više pacificirat Zakon i ovo što imamo nam oduzet ili srozat na minimum..nadam se da sam u krivu, bumo videli.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva: