Vlaga u ormarima za oruzje

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
picok
Skupnik
Skupnik

Vlaga u ormarima za oruzje

Post by picok » 10 Jan 2010, 21:33

Kako riješavate probleme eventualnog kondenzata i velikog postotka vlage u vašim sefovima?
Koje preparate koristite i gdje ih nabavljate?
----------------------------------------------------------------
Čovjek je najsavršenije biće koje može napraviti svaka budala

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Vlaga u ormarima za oruzje

Post by Tomy » 10 Jan 2010, 21:45

picok wrote:Kako riješavate probleme eventualnog kondenzata i velikog postotka vlage u vašim sefovima?
Imam sreće pa mi za sada ne vlaži u ormaru.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 10 Jan 2010, 23:24

Nemam vlage u svojim sefovima ali to se lako riješi nanosom tankog sloja ulja na oruzje i ostavi se tako (bez trljanja i čišćenja). Ja npr. koristim Balistol.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 10 Jan 2010, 23:26

ako je vlaga prevelika ne pomaze nista, inace za ormare su dovoljne one vrecice sa silica gelom koje najcesce nalazimo u pakovanjima informatickog hardvera. Cujem da se to negdje moze i kupiti u paketima, ali ako ti je vlaga prejaka kao meni u coskovima jedne prostorije onda ni to ne pomaze. Ima negdje i deklarirano koliko kubika (al neznam jeli bilo rijec o decimetrima ili metrima, prije ce biti ovo prvo) prostora moze odvlaziti određeno pakovanje. mislim da je bilo govora o tome na newsgrupi samogradnja
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Lars
Razvodnik
Razvodnik

Post by Lars » 11 Jan 2010, 01:06

ima u trgovačkim lancima kutija sa silica gelom koji skuplja vlagu ispod vrečice.(plavi dio kutije na slici)
Dobro radi - provjereno. Slika je u privitku.
Attachments
UHU uftentfeuchter.png
UHU uftentfeuchter.png (103.22 KiB) Viewed 832 times

picok
Skupnik
Skupnik

Post by picok » 11 Jan 2010, 07:15

NIsam to nigdje vidio,da li znaš možda u kojoj trgovini toga ima,po mogučnošću u Zagrebu?

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 11 Jan 2010, 07:37

bauhaus, to je inače namjenjeno za sobe, al sumnjam u efikasnost u toj primjeni.
Ako imate problema sa vlagom u kući to je prvenstveno zbog loše izolacije
magisches schwein

picok
Skupnik
Skupnik

Post by picok » 11 Jan 2010, 09:41

Pošto živim u zgradi na 5 katu, na izolaciju ne mogu puno utjecati.
Nisam primjetio u stanu nikakvu vlagu ali čisto zbog predostrožnosti da
stavim nešto u ormar da ljepše spavam.

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 11 Jan 2010, 18:44

kad hočeš biti siguran uto ima li u nekoj prostoriji vlage uzmeš kilogram potpuno suhe soli (kamene ne morske) ali točno kilogram u mg. i staviš u prostoriju gdje misliš da ima vlage, nakon 24 sata ponovno izvažeš sol i vidiš jel se povečala težina. zna se da sol na sebe povuče vlagu ako je ikoliko ima u blizini. vagati treba na apotekarsku vagu, vagu za vaganje baruta ako ima mogučnost vaganja do kilograma. zašto do kilograma ? kažu da je tu prva mogučnost da sol dobije na težini.
probaj ja sam se jako iznenadio kad sam to radio, ne znam za 5 kat, ja živim u prizemlju i na prvom.
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 11 Jan 2010, 19:30

Ili jednostavno uzmeš barometar za vlagu il kak se to već zove, staviš u sobu i pogledaš.

Uglavnom loša izolacija u kući i vlaga je svojevrsna kvaka 22 jer kad se otvori prozor da se prozrači opet ulazi vlaga i stvara se jer su zidovi hladni, to su naveli u jednom Majstoru,
uglavnom NEMA efikasne pomoći (pogotovo ako vam šampinjoni počnu izbijat po zidovima) doli bolje izolacije.
magisches schwein

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 11 Jan 2010, 19:36

Imam sa vanjske strane 8 cm stiropor plus ljepilo i završna žbuka i ako dva dana ne otvorim prozor u jednom kutu se pojavi crni flek od vlage, otvorim prozor na "kip" par sati i fleka nestane. Prvo i osnovno pravilo je provjetravanje ma kakva izolacija bila.

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 11 Jan 2010, 19:43

picok wrote:Kako riješavate probleme eventualnog kondenzata i velikog postotka vlage u vašim sefovima?

Mozda ti je najbolje rijesenje premjestiti sef na neko suho ili toplije mjesto u stanu/kuci.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 13 Jan 2010, 15:04

Aguila wrote:Imam sa vanjske strane 8 cm stiropor plus ljepilo i završna žbuka i ako dva dana ne otvorim prozor u jednom kutu se pojavi crni flek od vlage, otvorim prozor na "kip" par sati i fleka nestane. Prvo i osnovno pravilo je provjetravanje ma kakva izolacija bila.
Tocno, jer izolacija koju imamo na kućama jest toplinska ne i paropropusna (tu bi bolja bila prešana kamena vuna za vanjsku izolaciju ali problem je cijena), a u kombinaciji sa PVC stolarijom ne dopušta izlaz vlage iz prostora. Zato ti se to i događa.. sorry, prof. deformacija. Najbolje bi bilo kada bi na samom ormaru imao otvore za zrak koji bi omogucili min strujanje zraka i odrzavati konstantnu temperaturu zraka u prostoriji.

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 13 Jan 2010, 15:17

Nema problema kolega Patch i ja sam u tom "fahu", istina da je vuna bolje paropropusna(ali duplo skuplja) od stiropora ali u kombinaciji sa Pvc stolarijom mislim da bi se isto događalo. Malo smo OT ali nećemo više.... :mrgreen:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 13 Jan 2010, 15:32

Necemo. :A32:
Isti "problem" imam i ja. Upravo su mi majstori prije mjesec i pol dovršili kuću - zidarija i krovište. Trenutno sam u zavrsnici pregovora za nabavku stolarije, a o zavrsnoj fasadi još premišljam. Zelja jeste kamena vuna, a moguc je i stiropor debljine 100 mm. Upravo zato i zelim unaprijed predvidjeti mjesto za ormar i odgovarajucu klimatizaciju tog prostora a da se izbjegne nakupljanje vlage.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 13 Jan 2010, 18:30

Stolarija, nadam se drvena?

Ove PVC bi trebalo zabraniti, nema šanse da nekaj kaj tak jako dihta može biti zdravo! Naročito nakon 150+ tisuća godina spavanja vani!
武士道

Ognjem i mačem.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 14 Jan 2010, 14:35

Premisljam i razmisljam. Htio bih si pojednostaviti odrzavanje, a PVC je tu idealan. S druge strane, stvarno ima problem sa ispustanjem vlage vani jer previse brtvi.... A kvalitetna drvena (tipa Inles i sl) je skuplja od PVC-a.

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 14 Jan 2010, 15:20

Meni ormar stoji u dnevnom boravku i nemam problema s vlagom.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Jan 2010, 16:21

patch wrote: PVC s druge strane, stvarno ima problem sa ispustanjem vlage vani jer previse brtvi...

cek, pa sto nema nova pvc stolarija neke odzracnike ili tako neke zajebancije? one sitne otvore za zrak? Pa ne dihta to 100% ima nesto za "protiv" totalnog brtvljenja =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 14 Jan 2010, 19:08

Ima PVC zračnike u koje se nasele kukci i to funkcionira najviše za odvodnju vode iz profila, jer opere paučinu i ostala sranja, dok cirkulacije zraka nema.

Brtvi ko glupo, evo anegdota, jednom vlasniku apartmana koje smo mi gradili je popustil bojler u kupaoni i počelo je puniti apartman, kak je sva stolarija PVC i pločice na podu, skužil je tek susjed kad mu je kroz zidove počela probijati voda (ne vlaga već voda doslovno) otvoril sam apartman na silu prek balkona i bil je pun cca. 20-30 cm vode! A hodnik ispred apartmana i balkon suhi ko papar. :A14:

Drvo je živi materijal i ima mikropore i pukotine dok je PVC potpuno kompaktan i nema prolaska zraka ili vlage tj. ne diše materijal.

Moje mišljenje je da bi se morali ugledati na Austrijance (barem mi sjeverni), oni koriste jeftino drvo (jela, smreka, bor) dobru zaštitu, dobro ostakljenje i drveni dio zamijene svakih 10-15 godina. Takvo drvo raste brzo, ima ga dovoljno, i nije skupo. Otpad se ponovo prerađuje i gotovo. S tim da treba staviti vanjske drvene žaluzine (škure, grilje) i zatvarati ih kod prejakog sunca ili kad je hladno i vani noć, onda se vide uštede na energiji.

@Patch: pitaj ako ima ko da ti "uveze" iz zlovenije, da se naći već kvalitetna stolarija kod obrtnika, vole keš i ne vole porez :A13:
武士道

Ognjem i mačem.

Post Reply