Crnobarutaška organiziranja iliti wagnerovo "zanovijetanje"

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
Wagner
Desetnik
Desetnik

Crnobarutaška organiziranja iliti wagnerovo "zanovijetanje"

Post by Wagner » 20 May 2010, 18:37

Pozdrav iz Njemačke, malo kasnim sa javljanjem (vidim da sam "prozvan".. :)...) jer sam po pripremama i takmičenjima sa mojim invalidima a doma pokušavam pokosit po streljani i sl.....

Dakle, kao mala pomoć kod izbora oružja za razne discipline prilažem dio pravilnika koji još uvijek prevodim i koji će na webu biti kompletan za koji tjedan. Pravilnik je onaj M.L.A.I.C.-a, dakle krovne svjetske federacije za crni barut u koju ćemo i mi jednog dana stupiti i to kao punopravna članica ako bog da i ako budemo složni. U razgovoru sa njihovim glavnim tajnikom a i predsjednikom talijanske asocijacije crnobarutaša dogovorili smo određeni "time-schedule" a koji je odprilike ovakav:
1. Ojačati crnobarutašku scenu u Hrvatskoj
2. Formirati nacionalnu asocijaciju crnog baruta (kako god je nazvali, savez ili sl...)
3. Organizirati natjecanje na koje trebaju doći i stranci i koje će se odraditi po pravilima MLAIC-a, prethodno odškolovati suce u italiji...
4. Sudjelovati sa nekoliko strijelaca (po preporuci talijana barem pet....) na svjetskom prvenstvu u Portugalu ove godine (kolovoz)
5. Stupiti u punopravno članstvo MLAIC-a

Dakle kao što se vidi iz gore navedenog, stvar nije tako jednostavna, treba tu još dosta truda...a i vremena. A da ne govorim o odlasku pet natjecatelja u Portugal u kolovozu, prijevoz, smještaj, prehrana. kotizacija.... pa vi vidite sad....

Toplo se nadam nekom raspisu crnobarutaškog turnira još ove godine negdje u Hrvatskoj. Mi "frankopanovci" u Rijeci se trudimo najesen odraditi još jedan turnir sa malo više strijelaca na pušci, na memorijalu 02.05. ih je bilo stvarno malo...

Ako je suditi po broju prodanog oružja na crni barut samo kod tvrtke "Rusan" trebalo je biti puno više njih na streljačkoj liniji. A možda su kupili oružje da ga više onako gledaju i dive mu se.....onako više "hoplološki" pristup, imam oružje pa ga zagledam, glancam i općenito "ljubim" (hoplolozi-ljubitelji oružja).

Aj sad moram odmagliti dalje jer mi pucaju pištoljaši, već vrišti ovaj jedan da gdje mu je kutijica sa diabolama itd.... šta se može...posao je posao.

Wagner :A25:
Attachments
PRAVILNIK-DISCIPLINE CRNOG BARUTA-Hrvatski.pdf
(37.51 KiB) Downloaded 49 times
BILTEN 2.Memorijal Branka Nikolića-crni barut.pdf
(53.32 KiB) Downloaded 30 times

Wagner
Desetnik
Desetnik

Re: Crnobarutaška organiziranja iliti wagnerovo "zanovijetanje"

Post by Wagner » 30 Oct 2010, 09:29

Pozdrav ekipi crnobarutaša,
evo malo čitam ovaj post koji sam davno napisao i nekako nema komentara....sad, ili sam lošu temu postavio ili nema nikakvih mišljenja o tome.
No, kako vrijeme odmiče čini mi se da od svih onih točaka odnosno redoslijeda prema punopravnom članstvu u međunarodnoj asocijaciji M.L.A.I.C., mi zapinjemo još na prvoj - ojačati crnobarutašku scenu u Hrvatskoj!

Do sada su, ajmo se malo poigrati statistikom, u Rijeci održana točno četiri natjecanja oružjem na crni barut.

Za života Branka Nikolića održano je natjecanje "Samo crni barut" i to 02.svibnja 2009. na kojem je nastupilo 23-oje strijelaca iz Hrvatske i Italije a zabilježena su 43 nastupa (po disciplinama). M.L.A.I.C. je ovo natjecanje uvrstio u svoj kalendar pod nazivom "1.st Croatia Grand prix".

Potom je uslijedio klubski turnir S.K. "Frankopan" otvorenog tipa na jesen iste godine. Bio je dosta posjećen iako nije bilo baš sjajno vrijeme.

02. svibnja ove godine održan je "Memorijalni turnir Branko Nikolić" u spomen na pokojnog Branka, pokretača i promotora ove grane streljaštva u Hrvatskoj.

Jesen je već tradicionalno rezervirana za jesenski turnir oružjem na crni barut i 17. listopada je održan i taj turnir.

Ostatak Hrvatske - ništa. (neke najave se spominju u Karlovcu, podržavamo, dolazimo...)

Bezbroj puta sam ponovio da "ojačati scenu crnobarutaša" u Hrvatskoj znači:
- da i ostale regije organiziraju natjecanja oružjem na crni barut
- da se ljudi koji su oružje na crni barut kupili a samo ga gledaju, glancaju i pokazuju okolo moraju uključiti aktivno - kao strijelci
- da treba osnovati klubove koji će se baviti oružjem na crni barut ili u statute dosadašnjih "standardnih" klubova ubaciti i tu djelatnost

I da ne nabrajam dalje, jer bez gore navedenog nema niš od saveza ili od uključivanja u M.L.A.I.C.

Po rezultatima smo još daleko od ozbiljnih nastupa na međunarodnoj sceni (pogledajte rezultate sa svjetskog prvenstva u Portugalu ove godine).

AJMO LJUDI, PUSTIMO PRAZNE PRIČE, HVATAJMO SE PRANGIJA I VJEŽBAT, LIJEVAT KUGLE I IZGRAĐIVAT REZULTAT! HOĆEMO JOŠ TEKMI, NIJE BITAN POVOD ILI DATUM...!
:A29:

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 30 Oct 2010, 10:54

poznat mi je samo jedan put do navedenog: regionalno organizirane škole/tečajevi

p.s.
naravno, pet mislioca oko jednog novaka sa šest različitih "jedinstvenih" metoda za upucat kravu na dvajs'pet bih zakonom zabranio
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 18 May 2011, 22:31

par crtica sa nedavno održane skupštine sd hrvatskih arkebuzira: pojavilo se pitanje legalizacije streljaštva crnim barutom. dodao bih i skidanje luksuznog prefiksa, uz vrijednost entry level target krampa od lošeg čelika u rangu remingtona 700, zbogom pameti. kada i na koji način će se navedeno formulirati i prezentirati hssu nije odgovoreno. u hrvatskoj za sada postoje samo dva kluba koji su uspijeli uspješno organizirati ova specijalizirana natjecanja. na koji način i pod čijim pokroviteljstvom (mlaica?) organizirati legalni tečaj za instruktore i sudce streljaštva na crni barut. kako izučiti novije zainteresirane crnobarutaše koji nemaju prijašnjeg iskustva s vatrenim oružjem. konstantna kastriranost neimanjem strelišta (čazma ~60km) rezultira neorganiziranim treninzima, lošijim rezultatima, slabim odazivom na tekme (čast pojedincima) i skoro sprečava regrutiranje pomlatka, a zainteresiranih ima. za pristup mlaicu potrebno je okupiti sve klubove iz hrvatske. postoji li uopće kakva komunikacija?
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 18 May 2011, 23:15

Bob,sorry but,jebiga....
sad si me zapalio tj.detonator si mi za ovu temu ali moram prokomentirati.
interesa za ovaj sport ima.ali to je sve.svi se ponašamo lagano kao pokisle babe i čekamo da sve bude servirano i gotovo.pa ako bude lijepo vrijeme,ako mi se bude dalo,ako me žena pusti, ako..... i kada je već servirano nema odaziva niti za natjecana a isto tako za obična druženja.
svaka čast Frankopancima i Bastioncima koji su u vrlo malo vremena stvarno puno toga napravili.
Neodgovornost!
kao prvo krivim sebe,a ujedno se time i ispričavam javno Wagneru što se nisam e-mailom najavio natjecati na 100m puškom.to je samo sitnica ali dovoljno da uzjebe nešto što je uredno organizirano i najavljeno na vrijeme.
od prve skupštine nakon Brankove smrti sam član Hrvatskih arkebuzira.Više ne želim biti njihov član jer u toliko vremena nisu napravili Ništa.čak vrlo malo nas je iz tog kluba bilo na natjecanjima.može se nabrojati na prste jedne ruke....šta onda članovi tog kluba rade????
ili ću se samostalno igrati ili opet učlaniti u neki drugi klub koji bilo šta radi.
istina je da su malo glupa vremena za ulagati nekakav veliki novac u opremu i oružje ali svojom računicom dvije cijevi i opremu sam već odavno otplatio u gorivu jer za svako pucanje moram napraviti 140km.a to si mogu priuštiti 2x mjesečno.onda...."da mi je negdje bliže"...to će biti samo kada se malo rasprostranimo po županijama.npr.:neznam dali u slavoniji ima ijedna cijev,dalmacija samo dvojica iz Ploča,Rijeka,Karlovac,nešto oko Varaždina(trojica mislim) i ostalo je Zagreb i okolica od kojih su aktivniji maximalno petorica.mi ostali pojedinačno razasuti možda niti neznamo jedni za druge.
e sad...šta učiniti???
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BoB » 19 May 2011, 01:42

čemu onaj sorry, pitanja bez odgovora i jesu provokacija.
u pravu si. u očekivanju godota, pardon, pokretača, za sada postoji jedno slabašno svjetlo u magli da se probaju organizirati skupni treninzi, ekipe, klupske tekme, da se napravi neka homogenost i naravno uštedi na gorivu. najveći dio nas se bavi još nekim vidom streljaštva a u prosjeku nas jedan cb trening košta preko 100 kn, što bez obzira na volju ne vodi nikamo i nije nešto za ponuditi novacima. e sad...šta učiniti??? nemam pojma, zato i provociram. ja se vraćam na zrak da barem malo pridonesem kondiciji.
bez krovne hrvatske organizacije neće biti ni masovnosti ni jeftinijih treninga ni kvalitetnih tekmi. tko god se toga primio ne će mu biti lako, ali od nekud se mora krenuti, ili bolje, nastaviti poslije predaha.

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 19 May 2011, 13:27

Ajmo ovako:što je sve potrebno za pristupanje MLAIC-u?

Volje se ima poraditi na promoviranju crnog baruta, ovdje u karlovcu ima dosta ljudi koji su zainteresirani za pucanje- a ne "glancanje i gledanje". Osobno ću nači vremena za ozbiljne stvari oko kojih mogu pomoći- pa bilo to obično piskaranje na kompijuteru, prevođenje i pisanje samo da se nešto napravi oko tog sporta.

U Bastionu puca aktivno ( do sada smo to bili samo Tuškan i ja) 3 člana (manje više svaki vikend nedelja prijepodne) i nešto ekipe koja dođe pa pukne radi druženja i trovanja sumporom :). Jedan je priključeni koji puca VK i zrak pa uleti tu i tamo nas malo razjebavati redovito pucajuči preko 90 :). Kada treba u Rijeku- nema se novaca, što je tužna istina. Najgore vrijeme je za ulaganja i novčane izdatke koji nisu neophodni, pa hobi pada u četvrti plan a ne više u drugi. Troškovi su ono što nas sve jede. U Karlovcu smo jedni od malo povlaštenih koji mogu na strelište, raspakirati se i pucati par sati a da su nam troškovi benzina i svega kaj potrošimo ispod 100 kn.

Dolaze nam ljudi koji još ni nemaju oružje pa dođu pucati s našim i oduševljeni su, ali nemaju novaca za kupnju oružja koje košta oko 3000,00 kn- dakle opet je problem novac.

Velim, recite kako da počnemo i od kuda da krenemo. Wagner Vi tu imate više iskustva i više kontakta s ljudima izvan Hrvatske, pa ste Vi tu onaj koji mora reći- IDEMO- treba napraviti sljedeće :). Osobno nisam poznavano Branka ali mogu i moram mu zahvaliti što je crni barut i oružje došlo i do mene. Natjecanja su prijateljskog tipa, bez ikakvog presinga, treme, hvatanja rezultata, galame sudaca :D itd. Dođe se u Rijeku, izvadi oružje- pukne, pojede, popije i ugodno druži s ljudima- a to je ono što nam treba, da se družimo i malo razmjenimo iskustva glede oružja opčenito a ne samo CB oružja. Meni je samo žao što nisam napadan pa nisam uzeo niti jedan email od ekipe koja je pucala pušku da se čujem malo s njima i pitam: kako pluća i prsti? :D

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 19 May 2011, 13:45

mislim da je najjednostavnije raditi što više druženja i dalje će to lijepo samo od sebe ići....a ovi rukovodeći dobro znaju šta treba učiniti,samo treba mrdnuti guzicom.
u Dugom selu je osnovan klub Patriot i ne izgledaju mi neaktivno.i još negdje oko Koprivnice i Varaždina se naziru novi klubovi a valjda nešto bude...

Wagner
Desetnik
Desetnik

Post by Wagner » 25 May 2011, 23:23

Bok ekipa,
parafrazirat ću, ako se ne varam, Galilea. Eppur si muove. Dakle ipak se kreće. Idu stvari, sve više ima ljudi spremnih zaprljati se dobro na natjecanju i guštati u dimu i mirisu baruta. Bogami i rezultati idu ne bolje i vidi se da su ljudi već počeli mozgat kako poboljšat grupu pogodaka, lijevaju kugle, trude se.....

Bit će to dobro, moramo bit svjesni da smo nakon pokojnog Branka mi preuzeli neku vrstu uloge pionira i da su to počeci. A početak nikad nije lak. Karlovčani su pokrenuli i drugi turnir pa sad nekako očekujem da se i Zagreb malo aktivira. Ili Dugo selo možda krene s nekim natjecanjem. Malo po malo imat ćemo turnire po cijeloj Hrvatskoj, nadam se. No za sve je potrebno vrijeme, moramo bit svjesni da većina ljudi koja puca crni barut pucaju i druge, nazovimo ih klasične discipline... pa onda kotizacije, pa putovanja, pa materijal za pucanje, nije jednostavno ali vidim pomake.

Što se tiče MLAIC-a ne treba se žuriti, slijedeće godine je Svjetsko prvenstvo (25th World Championship, 12-19th August, Pforzheim, Germany) u Njemačkoj. Mislim da na to natjecanje svakako treba otići četiri pet ljudi i da se na taj način pokaže da smo tu i da smo recimo zreli za prijem u tu svjetsku federaciju. Ako već sad znamo što je i kad je-ne bi trebalo biti nemoguće prikupiti sredstva i omogućiti jednoj ekipi da ide gore. Ja osobno već radim na tome i nadam se nešto love skupit za put i smještaj.

Pozdrav svima i vidimo se na slijedećem turniru, mi u Rijeci već pripremamo jesenski turnir a mislim da ćemo ga odradit ranije nego lani da nas ne uhvati loše vrijeme.

:A25:

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Re: Crnobarutaška organiziranja iliti wagnerovo "zanovijetan

Post by magwin » 28 Sep 2011, 21:38

ima li netko informaciju hoće li biti šta u Rijeci ove jeseni?

Post Reply