Poliranje

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
patch
Satnik
Satnik

Poliranje

Post by patch » 27 Sep 2008, 08:58

Prilikom zadnjeg oštrenja (neću reći najdražeg ali gotovo :A11: ) Fallknivena A1, napravio sam par pruga koje su se mogle ukloniti jedino brusenjem finim papirom.... Kako nisam opet htio gnjaviti Cab-a, jer nije duboko a s malo truda problem je rijesen....

Kako sam radio?

Isao sam prvo sa grit 1000 vodobrusnim papirom i prosao jednom u smjeru ostrice i okomito na smjer ostrice. Ovo je vec bilo dovoljno da ostecenja (dvije prige od ranijih ostrenja na boku noza) nestanu....
Onda je trebalo popraviti sa sljedećim 1500 grit papirom pa sam opet prosao 2x - jednom okomito, a jednom vodoravno (promjena smjera je pozeljna zbog risova koji mogu nastati ako se ide samo u 1 smjeru)

Nakon toga je slijedilo ispiranje i pregled oštrice. te prolaz nekoliko puta (opet vodoravno i okomito) sa papirom 2000.

Razultati su sasvim ok i zadovoljan sam postignutim.

patch
Satnik
Satnik

Re: Poliranje

Post by patch » 27 Sep 2008, 09:01

Uglavno, sada su bokovi zaglađeni i ravni. Nuspojava je zrcalnost, koja bi se mogla rijesiti ponovnim prelaskom brusnim papirom bez poliranja no to me i ne smeta.
Inače, nož koristim uglavnom za prehrambena rezuckanja jer za nešto ozbiljnije (za što je ovaj nož zapravo i namjenjen) imam neke starije i jeftinije modele koji sasvim dobro služe svrsi....
A opet ne volim niti da stoji u vitrini netaknut jer u prodaju neće.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 27 Sep 2008, 09:34

Jesi jos cime polirao nakon 2000 papira ili je to TO?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 27 Sep 2008, 09:41

To je to za sada. Mislio još kupiti pastu (ova koju sada imam ne daje zadovoljavajuće rezultate) za šlajfanje ventila kod motora sui, ona bi zbog dijamanata u sebi dala završni touch. Ali to prvo moram probati na nekom drugom možu prije negu pustim pastu na A1.

Ono što mi se svakako sviđa kod A1 u odnosu na Trailmastera je lasersko graviranje njihova logotipa. Nemoguće ga je skinuti pranjem, poliranjem ili s finim brisnim papirima. CS to radi nanošenjem nekakve crne boje, koja se skida polirnom pastom a o vodobrusnim papirima da i ne govorimo.

Bez obzira na priče oko san mai III čelika i marketinške prašine koja se podigla u svijetu knifemakera, sve više sam mišljenja kako je A1, jednostavniji i kompaktniji nož u odnosu na CS modele, sa jednom višom razinom kvalitete izrade od Cold Steela. Znam da se Cab neće složiti s ovim, Trailmaster je svakako dobar nož, ali mislim kako je precjenjen za ono što nudi.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 27 Sep 2008, 10:53

patch wrote: Znam da se Cab neće složiti s ovim, Trailmaster je svakako dobar nož, ali mislim kako je precjenjen za ono što nudi.
Ne... THOR je precijenen za ono što nudi. Trailmaster je taman tu negdje u svijetu laminiranih oštrica... Traljava konstrukcija za prihvatljivu cijenu. A u svijetu normalnih noževa svi su oni precijenji jer možeš dobit nelaminirani inox nož tih dimenzija i približno tih svojstava za cca 750 kn. I za 500-injak kuna ako ćeš se samozadovoljiti karboncem i uspjeti izbjeći lihvarske namete naše maloprodajne mreže i kupit ga direktno, npr ovak nešto za svakodnevne igre bez granica:

Ontario SP5 Bowie knife

....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 27 Sep 2008, 11:39

Dijelom bih se složio s tobom. Rekao bih kako su usporedivi Thor i Trailmaster u po pitanju karakteristika, ali ako gledamo kvalitetu izrade, mislim da je ona definitivno na strani Thora, a ne TM-a. Pitanje je sada je li to stvarno opravdava toliku razliku u cijeni....
A2 bio bio uz bok Recon Scoutu koji je kraći 1 cm što je i nije značajno a razlika u cijeni (od 300 kn = Replikart do 500 kn = Maestral) nije beznačajna bez obzira na debljinu oštrice o kojima bi se takodjer dalo raspravljati. Koliko nam debela oštrica zapravo treba i koja je prava granica debljine oštrice i je li bolje što deblje to bolje? Ovdje sam sam sebi kontradiktoran jer imam A1 (6mm debljine) i TM (7,9 mm)...

U ovoj cijeloj priči CS Laredo Bowie po tome ispada posebna kategorija iako isto mislim je blizak Thoru (2 cm je dulji) i TM-u. Ono što ga izdvaja je "bolji" dizajn (neki će se složiti a neki ne) i čini mi se bolja drška od TM-a (možda će nobile157 moći dati bolji comment jer ga i on ima).... Ali konstrukcijski gledano tang kakav imaju CS noževi definitivno nije superiorniji (Oštar prijelaz sa oštrice na ručku na štitniku nakon toplinske obrade predstavlja idealno mjesto mogućeg loma u extremnim situacijama)....

Cijene, samo pratim odnose u Finskoj i USA i realno dobivenu vrijednost. Govorim to zato što mislim kako kupovina CS Trailmastera u kolovozu po 2200 kn, dok je bila akcija u Replikartu možda pokazuje njegovu realnu vrijednost (kod nas) a i vani po web trgovinama ga se nađe za 300 USD....
Naši "uvoznici" ako ne mogu zaradit 50% neće radit posao.

Stalno se hvatam za to, ali jedan Busse BattleMistress je nož koji tuče oba po survival/combat svojstvima (izvor http://www.knifetests.com/BussefFFBMtestpage.html) a k tome nije laminiran.... o cijeni bi se svakako dalo raspravljati....

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 28 Sep 2008, 23:04

brusenje sa papirom 2000, nije poliranje. kod brusenja radis brazde, a kod poliranja im skidas vrhove (ukratko...) :A16:

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 29 Sep 2008, 07:32

patch wrote:Dijelom bih se složio s tobom..
.... o cijeni bi se svakako dalo raspravljati....

brgljhm... hrk.... zjev... a? Ne, ne, nisam spavao samo sam malo odmarao oči :twisted:

croblade
Razvodnik
Razvodnik

Post by croblade » 29 Sep 2008, 13:59

Kakve paste za poliranje koristite?

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 29 Sep 2008, 14:01

Purol ili ova za ventile.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 29 Sep 2008, 14:03

Postoji pasta za poliranje koja se može nabaviti u svim trgovačkim centrima (Pevec i sl). Ona polira samo mekše materijale i to do visokog sjaja.
Za tvrde čelike koliko znam, jedino može pomoći pasta za poliranje (majstori kažu šlajfanje) ventila - nabavlja se kod firmi što dobavljaju potrošni materijal automehaničarima.... Ne znam ima li ih u slobodnoj prodaji. Ali imam rođaka mehaničara, pa lako nabavim.

croblade
Razvodnik
Razvodnik

Post by croblade » 29 Sep 2008, 14:13

Hvala!

Purol imam, odlična je jer čisti i polira.
Ovu drugu pastu nisam koristio, morati ću to potražiti...

SiteAdmin
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by SiteAdmin » 30 Sep 2008, 17:46

STARFLEET: Tema zaključana... tko je glup a tko nije raspravljajte na privatne poruke ili na vox populi a ne radit svađu unutar teme koja je mogla bit informativna i korisna

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 30 Sep 2008, 21:36

starfleet wrote:STARFLEET: Tema zaključana... tko je glup a tko nije raspravljajte na privatne poruke ili na vox populi a ne radit svađu unutar teme koja je mogla bit informativna i korisna
CABDRIVER: Premjestili smo fajting dio u vox populi, ja otključavam temu... svađa se može nastaviti pri BABE LAJAVE: patch i stari-nakovanj, tema o poliranju

Post Reply