Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Post by PUNISHER1987 » 11 Apr 2012, 12:48

Gledajući neke klipove na youtube-u o lovu ovim puškama u Sjedinjenim Američkim Državama palo mi je na pamet da pitam ostale

članove foruma, a poseban naglasak stavljam na lovce, što misle o lovu ovim puškama u RH??!

Da li bi prije svega i kod nas trebalo dopustiti lov ovakvom vrstom oružja??

Mišljenja, prijedlozi, kritike i komentari su dobro došli!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Re: Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Post by satyrir » 11 Apr 2012, 17:48

Po meni ni slučajno koristiti ovo u lovu. Ovim lijepim stvarima mjesto je u muzeju ili cb natjecanjima. Osim toga ne znam tko bi se usudio loviti s ovim - ja prvi nebi. Zašto? Pa recimo da loviš DS i da se 150 kila zaleti na tebe, a ti u rukama imaš ovo - na hvala. Još nešto - jedan stariji čovjek koji je nekad lovio s ovakvim puškama rekao mi je da bi zimi kada bi bilo jako hladno i kada bi napinjao ovo kokote znalo se dogoditi da jednostavno ne napneš kokot do kraja nego da on klizne s prsta i puška opali. Ima li koji stariji lovac da potvrdi ovo? Meni zvuči vrlo lako moguće, a sad jesu li lovačke priče ili ne..

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Apr 2012, 18:25

To ti se moze dogoditi i sa sacmaricom "kokotarom" koja ima puno jace opruge u udaracima nego cb oruzje, a za lov sa ceke ne vidim neki problem u cb oruzju, sta onda sa jednometni prelamacama? Pucas na ds i promasis i sta onda? Oce te svinja od 150kg cekati da preklopis pusku, bacis cahuru van, stavis novi metak, nanisanis i pucas ponovo?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 11 Apr 2012, 18:41

Mike_Torello wrote:]To ti se moze dogoditi i sa sacmaricom "kokotarom" koja ima puno jace opruge u udaracima nego cb oruzje, a za lov sa ceke ne vidim neki problem u cb oruzju, sta onda sa jednometni prelamacama? Pucas na ds i promasis i sta onda? Oce te svinja od 150kg cekati da preklopis pusku, bacis cahuru van, stavis novi metak, nanisanis i pucas ponovo?
opaljenje samim kokotom nije moguće ako je oružje ispravno,, isto kao i kod revolvera, prst mora biti na okidaču do zadnjeg momenta okidanja da bi udarna igla došla do kapisle. sa ostalim se slažem ako se baviš oružjem, bilo kao sportski strijelac ili lovac, ne bi smjelo biti nepoznanica prema istom a ni straha prema oružju.
u RH postoji jedno lovište gdje se u lov dolazi samo s oružjem na CB, lovište je privatno pa ga ne mogu imenovati bez odobrenja vlasnika.
u lovu s čeke nisam vidio bitnije razlike u odstrelu DS, čak ako znamo koliko grama ima zrno u cal.50 ili 54, nema bojazni u odstrelu DS.
meni osobno je problem kod pušaka na CB što nakon završenog lova puška mora biti prazna, a kod tih pušaka pražnjenje se obavlja opaljenjem jer se drugačije ne vade komponente iz cijevi
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Apr 2012, 21:17

valdop wrote:opaljenje samim kokotom nije moguće ako je oružje ispravno, isto kao i kod revolvera, prst mora biti na okidaču do zadnjeg momenta okidanja da bi udarna igla došla do kapisle.
Malo sam bio ironican, ali na krivi nacin, kako kokotara ima osiguranje da ne dodje do takvog opaljenja tako i revolver i puske na CB imaju isto osiguranje, tj prvo koljeno gdje se zapne udarac u siguran "zakocen" polozaj dok se oruzje puni... dakle, ako prst nije na okidacu nema bojazni da se doci do opaljenja ako "kokot" isklizne prilikom napinjanja s prvog koljena u straznji polozaj... ali sam ciljao na to da sacmarice kokotare imaju puno jacu oprugu s kojom se treba boriti prilikom napinjanja za opaljenje, nego oruzje na crni barut (barem u ovim slucajevima koje sam ja isprobao) pa bi bilo puno vjerojatnije da bi se to moglo dogoditi kod sacmarica kokotara nego kod kapislare/kremenjace na crni barut...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 12 Apr 2012, 10:06

naravno da bi trebao biti dozvoljen lov sa oružjem na c.b.to je u rangu kao jednometke koje su već popularne i sve popularnije u EU.zašto i divljači ne dozvoliti šansu da živi ako sa prvim hitcem promašimo?ali mi balkanci uz poluautomate još priželjkujemo automate da ništa živo ne može proći pokraj nas.nažalost to je shvaćanje i etika lova kod nas.ili ćemo reći da je cijela U.S A. glupa kada lov oružjem na c.b. dozvoli tokom cijele godine.isto kao i lukom i strijelom..a kopiramo ih u svim mogućim aktivnostima,npr.samim kalibrima 308,3006.300....
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Apr 2012, 10:53

Dečki ovako: lov s puškama na CB naravno da je moguć... ALI... od kada su se takve puške koristile, prošlo je puuunooo vrimena i dosta se toga, u svim aspektima lova, prominilo...

- izmišljen je bolji bezdimni Nitro barut...
- napravljene su bolje i prikladnije puške...
- proizvedeni novi kalibri...različiti za sve vrste lova...
- razvila se nova lovačka etika...

i da ne nabrajan dalje...

Za pucati u divljač odredjene biomase... lipo bi bilo imati zrno takve energije (masa i brzina) da divljač, zbog hidrodinamičkog šoka, bude mrtva još prije nego padne na zemlju. To bi bilo idealno, ne dogadja se baš svaki put, ali tribali bi sve posložiti da se nekako bar dodje blizu toga, koliko je moguće.

Dalke... loviti se teoretski more i sa CB puškama, pištoljima, pa i sa lukom i strijelom, to se sve u americi radi, a što nebi i kamenon sikiron ??? (Nisan čuja da ameri koriste kamene sikire, ali ni to me nebi puno začudilo.)

E sada, pored današnjeg izbora oružja i municije, ako stvarno želimo loviti, a ne praviti pizdarije, ne znan zašto bi iko, sa malo pameti, iša loviti s kamenon sikiron, lukon i strilon, pištoljima, pa tako i s puškama na CB ???

Inače... neman ništa protiv pušaka na CB, ali mislin da je ipak njima misto u muzeju ili na još ponekin streljanama... a nikako u šumi...

Volija bi znati ko bi to puca s CB u medu, pa i sa čeke, ako bi za ranjavanje bez odstrela triba platiti 500 Eurića...??? :roll:

Ako baš oćeš biti faca... lovi medu s praćkom... ili nožem :A18:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 12 Apr 2012, 11:25

Hawk wrote:Volija bi znati ko bi to puca s CB u medu, pa i sa čeke, ako bi za ranjavanje bez odstrela triba platiti 500 Eurića...??? :roll:
dok s druge strane, ako je CB puska ima dovoljno snage da obori bizona, (podsjecam da su bizoni skoro istrebljeni oruzjem na crni barut) ne vidim problem zasto bilo koja druga divljac pogođena istim oruzjem ne bi "pala u vatri"... Zasto odmah medu sa čeke? Zašto ne jelena ili srnjaka? Imaj na umu da strijelac koji koristi jednometno oruzje drugacije razmislja od onoga koji koristi poluautomat, zelim reci, da si ovaj prvi nesmije dozvoliti promasaj, i nece pucati dok nije 100% siguran, dok ovaj drugi ima nekoliko prilika za popravak promasaja... Ako ima lovaca koji se prave pametni pa nose papovke u lov na divlje svinje, a specifikacije kalibra su ispod dozvoljenih minimuma za tu vrstu divljaci, u cemu je problem sa oruzjem koje ima specifikaciju IZNAD dozvoljenih minimuma? Kako je propisana potrebna energija zrna za centerfire oruzje, tako se moze propisati i za CB oruzje i hop, CB oruzje sa propisanim punjenjem i masom zrna udovoljava potrebama za odstrel pojedine vrste divljaci... pa tko voli nek izvoli... sa mojeg stajalista to je puno etičniji lov nego kada netko lovi srnjaka sa M76 vojnom snajperskom puskom i sa par spremnika po 10kom metaka + onaj jedan limitiran na 2 komada da se zadovolje zakonski uvjeti... razmisli malo s te strane... nije da zagovaram lov sa CB oruzjem, svejedno mi je, ali ni ne vidim razloge zasto ne bi bio dozvoljen... Naravno da neces nositi takvu pusku u lov pogonom, ali bome neces nositi ni modernu jednometnu prelamacu, ali za srnjaka sa ceke je IMHO sasvim u redu ukoliko se postivaju potrebne specifikacije za energiju zrna za pojedine vrste divljaci... a ako je etika u pitanju, po tvojem misljenju koji lovac ima vise etike, onaj koji nosi 1-5 komada streljiva koje moze opaliti na min. razmacima od cca 2-3min, ili onaj koji nosi 30 kom streljiva i moze ih sve ispaliti unutar 2-3min?

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 12 Apr 2012, 11:33

Magwin -
S.D.A. i njihovi sjeverni susjedi imaju dozvoljen lov sa C.B. i lukom i strijelom,( čak i samostrijelom - za osobe s invaliditetim koji nemogu pucati s lukom ) i ta sezona lova počinje od 1. rujna ( uglavnom ) i traje do početka sezone lova sa modernim oružjem, koje je cijeli mjesec studeni, negdje i dodatno zadnji tjedan listopada. Do tada kaj si ulovil - ulovil. Možda neka država ima cijelu godinu. :A12:

Hawk - :A28: :A28:

Poz. :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 12 Apr 2012, 11:46

brankec wrote:Magwin -
S.D.A. i njihovi sjeverni susjedi imaju dozvoljen lov sa C.B. i lukom i strijelom,( čak i samostrijelom - za osobe s invaliditetim koji nemogu pucati s lukom ) i ta sezona lova počinje od 1. rujna ( uglavnom ) i traje do početka sezone lova sa modernim oružjem, koje je cijeli mjesec studeni, negdje i dodatno zadnji tjedan listopada. Do tada kaj si ulovil - ulovil. Možda neka država ima cijelu godinu. :A12:
Ali ono sto si zaboravio spomenuti je da lovacka sezona centerfire oruzjem traje koliko mozda 1 trecina* sezone lova sa oruzjem na crni barut...

* neznam tocno koliko ali znam da prilicno krace.

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 12 Apr 2012, 11:58

Nisam zaboravil ništa, piše sve po mjesecima.

BTW nije sezona lova središnjim paljenjem - centerfire - nego modernim streljivima.

U nekim državama nema ograničenja kalibra a nigdje nema nekakvih Jula. Negdje možeš loviti sa .22 lr i losa i jelena.

Puma - planinski lav se uglavnom lovi sa pesima i .22 lr, da se nebi oštetilo skupocjeno krzno.

Ponovo - lovni zakoni od države do države.

Poz. :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Apr 2012, 12:52

Mike_Torello wrote: a ako je etika u pitanju, po tvojem misljenju koji lovac ima vise etike, onaj koji nosi 1-5 komada streljiva koje moze opaliti na min. razmacima od cca 2-3min, ili onaj koji nosi 30 kom streljiva i moze ih sve ispaliti unutar 2-3min?
Mike, ma prilično se slažen s tobon, jedino što san ja više mislija na balistička svojstva zrna iz CB puške i jednog iz modernog oružja na bezdimni barut. Ne... nisan ni ja za mitraljez u lovu... :roll:

Sićas se što se dogodi kad se puške CB napune s bezdimnin baruton ??? Na to san mislija...
A bizoni su se ubijali i kopljima... :o jebiga...

Za loviti s CB puškon, moraš imati i pratioca, jer kad opališ, od dima ne vidiš jesi li pogodija, ili nisi. pa i punjenje i nije problem, dok se dim razidje, imaš vrimena i napuniti... :A18: (aaa... sad će biti paljbe sa svih strana) :lol:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 12 Apr 2012, 13:15

brankec wrote:Nisam zaboravil ništa, piše sve po mjesecima. Poz. :A25:
Isprike, nisam pozorno citao =)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 12 Apr 2012, 13:29

Hawk wrote:Mike, ma prilično se slažen s tobon, jedino što san ja više mislija na balistička svojstva zrna iz CB puške i jednog iz modernog oružja na bezdimni barut. Ne... nisan ni ja za mitraljez u lovu... :roll:
ma znam da nisi mislio na mitraljeze... ali ako CB sharpica ima zadovoljavajuca svojstva u .45-70 Govt. kalibru za odstrel bizona, uvjeren sam 1000% da ih onda ima dovoljno i za jelena kapitalca =)

Ako nekome nije jasno sto znaci .45-70 Government kalibar i koje su njegove "performanse" =)
http://www.theboxotruth.com/docs/bot6.htm
http://www.theboxotruth.com/docs/bot40.htm
http://www.theboxotruth.com/docs/bot48.htm
I ako netko tvrdi da ta puska na CB nema dovoljno energije... (da, to je centerfire ali se streljivo puni crnim barutom, isto tako postoji verzija koja se puni jednakom kolicinom CB-a ali kao ne-cjeloviti metak)

I da lovim medu, bez straha bih ga puknuo sa tim zrnom, znajuci da ako ga pogodim da ce definitivno ostati tamo gdje treba =)
Sićas se što se dogodi kad se puške CB napune s bezdimnin baruton ??? Na to san mislija...
To mi se ne moze dogoditi iz jednostavnog razloga, jer imam samo CB barut, a i zbilja moras biti _____ da to napravis... ono sto je IMHO realniji scenarij je da PREPUNIS u slucajevima kada je to moguce...
Za loviti s CB puškon, moraš imati i pratioca, jer kad opališ, od dima ne vidiš jesi li pogodija, ili nisi. pa i punjenje i nije problem, dok se dim razidje, imaš vrimena i napuniti... :A18: (aaa... sad će biti paljbe sa svih strana) :lol:
Slazem se, isto kao i u SAFARI lovu...

No to jos uvijek nisu dovoljno dobri argumenti protiv lova oruzjem na CB... naravno, treba klasificirati koje CB oruzje moze u lov za koju vrstu divljaci i problem rijesen... kao sto neces loviti medvjeda sa .223 remington, tako neces nositi ni neku drglju na CB u lov na krupnu divljac nego ces nositi adekvatno oruzje... mislim, to je moj pogled na situaciju... s tim, da osobno u pogon i lov na tlu ne bih nosio CB, to bih koristio u slucajevima sa ceke, sto je sigurno sigurno je =) Ali u istim slucajevima bih se ponasao i da nosim neku modernu jednometku prelamacu, samo sa ceke...

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 12 Apr 2012, 14:10

Hawk wrote:
Mike_Torello wrote: a ako je etika u pitanju, po tvojem misljenju koji lovac ima vise etike, onaj koji nosi 1-5 komada streljiva koje moze opaliti na min. razmacima od cca 2-3min, ili onaj koji nosi 30 kom streljiva i moze ih sve ispaliti unutar 2-3min?
Mike, ma prilično se slažen s tobon, jedino što san ja više mislija na balistička svojstva zrna iz CB puške i jednog iz modernog oružja na bezdimni barut. Ne... nisan ni ja za mitraljez u lovu... :roll:

nema razloga za paljbu,samo se treba to ispitati u praksi.

ono sa raspadanjem cijevi je vrlo lako napraviti.neka netko proba napuniti metak 300wm ili 8x68 sa barutom za punjenje 3006,308 pa će biti vrlo sličan rezultat pokusa.puno bezdimnih baruta nije niti slično po svojim svojstvima. :roll:
a za uvjeriti se u mogućnosti probojnosti ili snage projektila pogonjenim crnim barutom,samo treba pucati u želatinu ili bilo koju tvrdu prepreku.
npr; uvjerio sam se osobno da u drvo 8x57 sa fmj zrnom ulazi manje nego moja špekula .54(13.71mm)čistog olova.naravno treba računati i na masu pa onda do energije....;)

i nema te divljači koju se nebi usudilo loviti sa svojom "garavušom". ;)

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 12 Apr 2012, 22:21

Sviđa mi se što mnogi članovi foruma misle da bi trebalo dozvoliti lov oružjem na CB, a oni koji imaju puške na CB slobodno neka stave koju slikicu svoje ljubimice i ponešto napišu o njoj!! Toliko od mene za sad!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 12 Apr 2012, 23:43

PUNISHER1987 wrote:Sviđa mi se što mnogi članovi foruma misle da bi trebalo dozvoliti lov oružjem na CB, a oni koji imaju puške na CB slobodno neka stave koju slikicu svoje ljubimice i ponešto napišu o njoj!! Toliko od mene za sad!!

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=27&t=4193

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 13 Apr 2012, 15:29

a jebiga, sada će ispasti da su za lov ipak najbolje CB puške...???

Bizoni ???... nisu se bizoni gadjali s CB puškama na 100 m... ne ne... gadjali su se najviše na 2-10 m, sa konja, koji je galopirao uz bizona i ne zato što su CB puške dobre, nego što su tada bile jedine... a bile su malo bolje od koplja... Bizon je u punom galopu mogao pasti od buke i straha koliko god i od kugle, a kad je pao, dokrajčen je kopljima i sjekirama. Pustimo ono u filmovima...

Ajmo malo ovako... Ja lovin sve i svašta, (osim bizona) na raznin terenima, već 40 godina. Srija san puno lovaca i vidija puno oružja, ali (virovali ili ne) još nisan vidija ni jednu CB pušku u lovu. Što opet ne znači da neko nije i to prova... Ostavimo sad propise, ja govorin o vrimenu dok se bezdimnog baruta i nije moglo tako lako kupiti, nego su se rastavljale tenkovske granate, pa barut u šipkama sitnio u mlincu za kavu da se more puniti u patronu...

Ajde, neka mi sada neko kaže da nema neki jaki razlog da se CB puške ne koriste u lovu....

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Apr 2012, 16:50

Osobno sam misljenja da bi trebalo lijepo uzeti neke od klasicnih CB pusaka i izmjeriti im energiju zrna na 100m, a onda naklapati o tome imaju li dovoljno energije ili ne...

Prema nekim izvorima na internetu, .45-70 punjen crnim barutom ima priblizno jednaku energiju 180g. zrnu iz .308 Winchester....

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 13 Apr 2012, 18:05

Pogledajte malo snimke pa razmislite malo da li puške na crni barut imaju dovoljno energije i snage da obore nešto .

http://www.youtube.com/watch?v=qLi7Akax ... re=related

Post Reply