Tumačenje ZoO

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Hackerivs
Narednik
Narednik

Tumačenje ZoO

Post by Hackerivs » 14 Aug 2012, 16:24

Pošto sam prilično nov u svijetu oružja, odnedavno i s oružnim listom, zanima me nekoliko stvari. Prva stvar je pitanje spremišta za oružje.
Zakon je općenit i kaže sljedeće:
Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.
U kući imam sef, fino učvršćen u zid i kad su dečki došli praviti zapisnik onda sam im i pokazao taj sef (koji se nalazi u podrumu kuće)

Što recimo ako bi ja htio oružje držati u svojoj sobi, zaključano u ovakvoj kasi:
Image

Dali takva kasa udovoljava našem zakonu o oružju? (metalna je i ne može se otvoriti uobičajenim alatima)

Druga stvar je kontrola držanja oružja. Gdje je takva stvar regulirana? Kakvim zakonom i pravilnikom je predviđeno da dečki u plavom dolaze kad požele i onda gledaju kako ti držiš oružje. Koliko god sam se dobro informirao u zakonu ovu stvar nisam susreo.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Tumačenje ZoO

Post by Mike_Torello » 14 Aug 2012, 21:19

vrijedi ti i takva kasa ali mora također biti fiksirana za zid ili neku cvrstu podlogu da se ne moze odnesti
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 27 Aug 2012, 20:04

još jedno pitanje.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.
Smije li u toj navlaci ili kovčegu biti streljivo? Recimo u spremniku ali izvađeno iz oružja?

Zbunjuje me kaznena odredba koja se odnosi na taj članak

Novčanom kaznom od 3.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

22) ako dugo lovačko i dugo športsko oružje izvan lovišta, odnosno strelišta ne prenosi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko lovačko i kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima ili ako se u njima nalazi streljivo (članak 32. stavak 8.)
odnosi li se ovaj podebljani dio za streljivo u oružju ili streljivo u navlaci ili kovčegu?

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 28 Aug 2012, 08:51

Moram priznati je taj članak poprilično zbunjujući. Po nekoj logici ta odredba se odnosi na ''streljivo u navlaci ili kovčegu'', ali ispravno tumačenje ovog članaka ZoO može dati samo MUP...
Uglavnom, ja kad idem na streljanu puške nosim/prevozim u futrolama ili PVC koferu, pištolj je u zaključan u metalnoj kasi, a streljivo u drugoj metalnoj kasi. Kase su kao te sa početka posta. Dakle, streljivo nije u istoj kasi/futroli u kojoj se nalazi pištolj/puška.
Moja praksa je takva, ne znam kako to rade druge kolege forumaši...
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 28 Aug 2012, 08:55

Hackerivs wrote:Druga stvar je kontrola držanja oružja. Gdje je takva stvar regulirana? Kakvim zakonom i pravilnikom je predviđeno da dečki u plavom dolaze kad požele i onda gledaju kako ti držiš oružje. Koliko god sam se dobro informirao u zakonu ovu stvar nisam susreo.
''Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u postupku za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi'' - NN br. 33 od 21.03.2008.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 28 Aug 2012, 11:35

Ljudi koje znam sport pusku nose u futroli a streljivo zakljucano u koferu.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 29 Aug 2012, 00:50

sin wrote:
Hackerivs wrote:Druga stvar je kontrola držanja oružja. Gdje je takva stvar regulirana? Kakvim zakonom i pravilnikom je predviđeno da dečki u plavom dolaze kad požele i onda gledaju kako ti držiš oružje. Koliko god sam se dobro informirao u zakonu ovu stvar nisam susreo.
''Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u postupku za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi'' - NN br. 33 od 21.03.2008.
boldao sam važan dio u tvom odgovoru. to se radi u postupku kad ti podneseš zahtjev. moje pitanje se odnosilo na redovite kontrole kad ti već imaš oružje, a ovaj pravilnik sigurno nema veze s tim.

Inače ljudi kako imam prebivalište u jednoj županiji a treniram u zagrebu, pitao sam se dal smijem držati oružje u zagrebu. pitam u svojoj pu, oni kažu ne. zovem petrinjsku, kažu može. (još mi je pripomenula kako ja oružje mogu imati bilo gdje u hrvatskoj, važno da ga ispravno prenosim i da sam prijavljen tamo gdje držim i da imam sve uvjete) opet odem ovim svojima, kažu oni da nemaju veze s petrinjskom i pročita mi članak 30. stavak 2. ZoO. u jednom topicu na ovom forumu su mi rekli da se može oružje čuvati u mjestu boravišta, samo se u petrinjskoj neka izjava potpiše (a oni o toj izjavi ne znaju ništa)

e sad, kako se postaviti prema ovom problemu? jedni kažu jedno, drugi drugo, a zakon je tu isto jasan ali i nelogičan jer u obzir uzima isključivo prebivalište.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 29 Aug 2012, 06:54

Isti se problem javlja pri posudbi oružja.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Aug 2012, 08:47

Imam ja bolju varijantu...sto ako ja iz Istre fino dodjem na trening ili takmicenje u Osijek i odlucim tamo biti mjesec dana u hotelu ili privanom smjestaju ? Ormar sigurno necu nositi sa sobom, mogu imati samo futorlu ili kufer .....?????????
Nemoguće je Nemoguće

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 29 Aug 2012, 09:21

Puno je tu pitanja. I to dobrih pitanja. A oni koji bi trebali znati odgovor na ta pitanja uglavnom daju odgovore nakon kojih imamo još više pitanja. I tako se vrtimo u krug već godinama...

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 29 Aug 2012, 20:36

Hackerivs wrote:
sin wrote:
boldao sam važan dio u tvom odgovoru. to se radi u postupku kad ti podneseš zahtjev. moje pitanje se odnosilo na redovite kontrole kad ti već imaš oružje, a ovaj pravilnik sigurno nema veze s tim.

Inače ljudi kako imam prebivalište u jednoj županiji a treniram u zagrebu, pitao sam se dal smijem držati oružje u zagrebu. pitam u svojoj pu, oni kažu ne. zovem petrinjsku, kažu može. (još mi je pripomenula kako ja oružje mogu imati bilo gdje u hrvatskoj, važno da ga ispravno prenosim i da sam prijavljen tamo gdje držim i da imam sve uvjete) opet odem ovim svojima, kažu oni da nemaju veze s petrinjskom i pročita mi članak 30. stavak 2. ZoO. u jednom topicu na ovom forumu su mi rekli da se može oružje čuvati u mjestu boravišta, samo se u petrinjskoj neka izjava potpiše (a oni o toj izjavi ne znaju ništa)

e sad, kako se postaviti prema ovom problemu? jedni kažu jedno, drugi drugo, a zakon je tu isto jasan ali i nelogičan jer u obzir uzima isključivo prebivalište.

U zakonu piše :Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva.

Ja imam isto tako prebivalište izvan Zg a oružje držim i u mjestu boravišta(uredno prijavljeno u ovlaštenoj PP), pitao u svojoj PP rekli da nema problema i pitao u Zg isto nema problema(U petrinjskoj izjavu potpišeš ako si iz ZG) , pošalji upit direktno na odjel za upravne i pravne poslove MUP-a ili još bolje ih nazovi i pitaj zašto u Zg moze a kod tebe ne.
Imao sam slican problem sa kupovinom nekog starog oružje u KC , nisu dali iako sam bio u pravu , nazvao sam odjel za upravne i pravne poslove predstavio se i rekao u cemu je problem , covjek je rekao da sam u pravu ostavio broj tel. na koji mogu pozvat ovi iz Kc ako im nešto nije jasno, nazvao gospođu koja je rekla da na moze objasno joj kako svari stoje i nakon toga je rekla da dođem i da ce biti riješeno.
Last edited by Berto on 29 Aug 2012, 21:01, edited 1 time in total.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 29 Aug 2012, 20:45

Hackerivs wrote:
sin wrote:

e sad, kako se postaviti prema ovom problemu? jedni kažu jedno, drugi drugo, a zakon je tu isto jasan ali i nelogičan jer u obzir uzima isključivo prebivalište.[/quote]

Mozda da procitaju i clanak 31 , ne znam zasto se ovdje spominje boravište ako se tamo ne smije drzat oružje.

Članak 31.
Vlasnik oružja i streljiva koji napušta mjesto prebivališta ili boravišta na vrijeme duže od godinu dana, a oružje i streljivo koje prema ovom Zakonu posjeduje na temelju oružnog lista ne nosi sa sobom, dužan ga je predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem.
Vlasnik oružja i streljiva dužan je u slučaju iz stavka 1. ovoga članka o predaji oružja i streljiva na čuvanje osobi koja ima pravo držanja ili držanja i nošenja takvog oružja obavijestiti nadležno tijelo u roku od osam dana od dana predaje.
Last edited by Berto on 29 Aug 2012, 21:02, edited 1 time in total.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 29 Aug 2012, 20:50

Mike_Torello wrote:vrijedi ti i takva kasa ali mora također biti fiksirana za zid ili neku cvrstu podlogu da se ne moze odnesti
To isto vrijedi kako gdje, nigdje u zakonu ne piše da kasa ili ormar moraju biti fiksirani u zid, piše samo da se ne može otvoriti alatom uobicajne upotrebe.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 30 Aug 2012, 00:30

u tom zakonu ima puno nelogičnosti da je to za ne povjerovati.
i moj brat u trećem osnovne bi zakon bolje napisao.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 30 Aug 2012, 01:25

Berto wrote:
Mike_Torello wrote:vrijedi ti i takva kasa ali mora također biti fiksirana za zid ili neku cvrstu podlogu da se ne moze odnesti
To isto vrijedi kako gdje, nigdje u zakonu ne piše da kasa ili ormar moraju biti fiksirani u zid, piše samo da se ne može otvoriti alatom uobicajne upotrebe.
ovo je nažalost neko nepisano pravilo po nečijem naputku. mike_torello jako dobro zna što traže dečki šta idu nama u provjeru. pa i meni dok su došli i pravili zapisnik najbitnija je bila rečenica "podnositelj posjeduje sef veličine 50x50 cm uredno pričvršćenog za zid"

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 30 Aug 2012, 08:09

Meni nisu tražili da bude pričvrščen za zid , uredno sam pitao da li mora , rekli su da ne. Zato velim kako gdje.
Sama logika govori da je bolje da je pricvrscen za zid(ukoliko se radi o maloj metalnoj kasi) , ali nešto što ima 100 kg po meni nema smisla da je pricvrsceno za zid.

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 30 Aug 2012, 08:47

Kod pričvršćivanja na zid pitanje je: U kojem propisu to piše?? Nigdje. Onda ne mora biti pričvršćen.
Međutim pametnije je zbog sebe pričvrstiti sef ili kasu tako da si ipak daš veću šansu da kod provale nećeš ostati bez nje.

Post Reply