Policajac gađao gume da zaustavi auto pa ranio suvozaca....

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Policajac gađao gume da zaustavi auto pa ranio suvozaca....

Post by lex-lutor » 18 Dec 2012, 14:03

Nemoguće je Nemoguće

Hawk
Satnik
Satnik

Re: Policajac gađao gume da zaustavi auto pa ranio suvozaca.

Post by Hawk » 18 Dec 2012, 14:30

lex-lutor wrote:http://www.vecernji.hr/zagreb/policajac-gadao-gume-da-zaustavi-auto-ranio-bjegunca-clanak-488487
Bravo MAJSTORE, samo tako.....
ma qrac je on gadja gume, gadja je vozača, ali nije koristija dobro preticanje, pa je dopalo suvozača...
žao mi je policajca, najebaće, iako ja ne mislin da je krivo postupija, a to što ga još jebe preticanje, nije kriv. Policija bi malo više tribala trenirati na pokretne mete...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Dec 2012, 15:16

DA ti pravo kazem i ja sam za Talijanski sistem, probaj ti ne stat Carabinjerima pa da vidis kako ces zavrsiti, kao sir. Jedan ti drzi automat uperen u glavu a drugi gleda u dokumente...Reda mora biti...
Nemoguće je Nemoguće

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 18 Dec 2012, 18:52

Ja baš i nisam za neke talijanske ili američke modele.... oprosti ali neki debil u uniformi te upuca a da nisi kriv,.... jer mi baš nemamo previše kamera da bi ih se kontroliralo....
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 18 Dec 2012, 19:30

sigurno nije pucao bez veze, kad završi istraga i kad saznamo imena sve će biti jasno . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Dec 2012, 20:10

valdop wrote:sigurno nije pucao bez veze, kad završi istraga i kad saznamo imena sve će biti jasno . . .
ma normalno da nije puca bez veze, ali najebaće sigurno, pogotovo ako ako još ispane da je vozač ili suvozač bili članovi GEY populacije... a to nije u redu, ali jbg...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Dec 2012, 21:01

Papilon wrote:Ja baš i nisam za neke talijanske ili američke modele.... oprosti ali neki debil u uniformi te upuca a da nisi kriv,.... jer mi baš nemamo previše kamera da bi ih se kontroliralo....
ja jesam... jer ako ti npr. pokusas pregaziti policajca koji te zaustavlja a on te upuca, nema tu nisi kriv... no trebalo bi nesto između, ne pucati ako se samo ne zaustavi ali onda potjera, zaustaviti i onesposobiti... ali ako pokusa pregaziti, to je pokusaj ubojstva, e onda brate pucaj slobodno. Pri tome naravno mislim da bi i policija trebala biti skolovana sa minimum 2 godine policijske skole da stignu nauciti i citati i pisati, od cega bi godinu dana otpadalo na uvjezbavanje bontona i izbacivanje krkanskih navika, a postrozio bi kriterije za upis u policiju, sto fizicki, sto psihicki... i obavezan IQ test, ali onaj za odrasle a ne predskolsku djecu... a ne ovi sad, 6mj tecaja i hop, POOOLICIJA!!! pfffh... koliko ih je kod mene u firmi bilo kao segrti, smotani k'o sajle... 3 godine ide za racunalnog tehnicara i nema pojma sto je to FLOPPY, i zavrsi srednju, ode 6mj za policajca i sad taj provodi red i zakon na cesto? HELLOUU?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

long range
Razvodnik
Razvodnik

Post by long range » 18 Dec 2012, 21:42

Hm, zanimljiva tema. Policajac kad je pucao nije prekoracio ovlasti. Policajac po zakonu, osim u krajnjoj nuždi, ima pravo uporabiti oružje i prema bjeguncu, koji bježi sa mjesta događaja, a koji je počinio kazneno djelo za koje se može izreci kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Za ono sto je vozac napravio, a to je teško ubojstvo, za što se može izreći i kazna dugotrajnog zatvora (40 godina). Jasno je da je policajac radio u okviru svojih ovlasti, jedini problem je što je promašio, ili možda nije. Možda je pogodio cilj, gumu, a metak je otišao dalje i pogodio suvozača ili vozača koji se sada pravi suvozač.
Iako, jedina greška, nije smio pucati ukoliko j prijetila opasnost za treće osobe, a opet možda je i od tog auta-vozaca, prijetila opasnost da ubije neku trecu osobu pa je i po toj logici ispravno upotrijebio pištolj.
Jedini problem za policajca, na kraju, je što je najvjrojatnije pogodio trecu osobu. Bas sam maloprije cita te zakone, kazne i ostalo, ponukan napisima i to je moje skromno mišljenje.
Tested in fire

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 18 Dec 2012, 23:21

Jedina greška policajca je što nije pogodil tog bedaka kaj je vozil :!:

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 19 Dec 2012, 10:07

U toj priči mi ipak nešto ne štima. Volio bih čuti i priču one dvojice iz auta, ali mislim da to nikad neće doći u javnost.
Ne opravdavam napad na policiju. Baš naprotiv, policiju ne moraš voliti, ali ih moraš poštivati. Ako te policajac zaustavlja, moraš stati i točka.
No, kako rekoh, nešto mi ipak smrdi u toj priči.
Mjesto radnje je Kozari bok. Nije jasno dali se radi o nekom dijelu kvarta Kozari bok ili o istoimenoj ulici?
Dakle, policajac zaustavlja vozilo zbog rutinske kontrole, automobil se ne zaustavlja nego ignorira policajca, ubrzava te ga pokušava pregaziti. Pitam se kako je policajac, kad je shvatio da se vozilo koje on zaustavlja, neće zaustaviti uspio otkopčati futrolu, izvaditi pištolj, repetirati, naciljati prema vozilu i pucati?
Kao prvo imao je jako malo vremena za reakciju, a kao drugo, tko bi normalan ostao u putanji jurećeg automobila?
Meni, a pretpostavljam i većini ljudi, bi prva reakcija bila skloniti se od naleta automobila, pa tek onda pucati...
Ne mogu točno znati što se zapravo dogodilo, jer informacije koje smo dobili iz medija su prilično šture. Uostalom, mediji su prenijeli samo ono što im je glasnogovornik/ca PUZ-a priopćio/la.
Mislim da nije dobro unaprijed donositi zaključke barem dok ne čujemo verziju i druge strane.
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

long range
Razvodnik
Razvodnik

Post by long range » 19 Dec 2012, 13:07

Ne nose se više futrole na otkopčavanje, pištolj se samo izvuče na zglob, a sve to, izvlačenje i repetiranje ne mora trajati ni sekundu, a ako je još počeo izvlačit dok je auto išao na njega. Eto vremena. Slažem se da treba pričekati kraj priče, ali ovi ne žele govoriti, makar je takvo priopčenje.
Tested in fire

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 19 Dec 2012, 16:39

sin wrote: ...Pitam se kako je policajac, kad je shvatio da se vozilo koje on zaustavlja, neće zaustaviti uspio otkopčati futrolu, izvaditi pištolj, repetirati, naciljati prema vozilu i pucati?
Kao prvo imao je jako malo vremena za reakciju, a kao drugo, tko bi normalan ostao u putanji jurećeg automobila?
pa ja san to drugačije shvatija...
Zašto nije moglo biti i ovako: Auto je usporija, pa ponovo ubrza prema policajcu...ovaj se izmaka ustranu, izbjega auto, izvadija pištolj i puca od pozadi...
To mi se čini logičnije i za to je bilo dosta vrimena... pa nigdi nije ni pisalo da je puca sprida...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Dec 2012, 19:43

Treba je imat Pumparicu i Balatone pa sada ne bi morao objasnjavati zasto je promasio !
Nemoguće je Nemoguće

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 20 Dec 2012, 09:50

Policijska uporaba vatrenog oružja u ovom slučaju je potpuno opravdana od strane unutarnje kontrole MUP-a.

Obzirom da većina nas ne zna detalje i okolnosti cijelog događaja jako je nezahvalno isti komentirati, posebice na način na koji ga komentirate (pojedinci).

Mislim da nam je bitno za znati da je uporaba opravdana, i da nije uopće bilo onako kako je u novinama napisano.

Inače, oni koji sumnjaju u sposobnosti pojedinih policajaca u rukovanju i uporabi oružja, trebali bi dva puta razmisliti kada pišu da su neke stvari nemoguće (izvući oružje iz futrole, repetirati i opaliti), jer sve ove radnje se mogu odraditi (debelo) ispod 2 sekunde....
Uostalom tko kaže da je uopće bilo tako.....???? :D :D
D-V-C
M R K I

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 20 Dec 2012, 13:32

Nigdje nisam napisao da sumnjam u sposobnost ''pojedinih policajaca u rukovanju i uporabi oružja'', baš naprotiv. Siguran sam da postoje policajci kojima to polazi za rukom, ali nekako sumnjam da su svi policajci sposobni izvući oružje iz futrole, repetirati, naciljati i pucati za manje od dvije sekunde.
U nečemu se ipak slažem sa prethodnim komentatorom. Pre malo informacija znamo da bi imali potpunu sliku događaja.
Čak i iz priopćenja sa službene stranice PUZ se ne može pročitati ništa više od onog što smo pročitali na portalima, pa zadržavam pravo komentirati ovaj događaj.
Niko nije pomislio, da je taj auto možda vozio klinac bez vozačke, pa se uspaničio kad je vidio policiju, možda je nekom pozlilo, pa su ga vozili na hitnu, možda… možda je policajac trebao dva puta razmisliti prije nego je pucao u gusto naseljenom kvartu i time ugrozio stanovnike Kozari boka.
Možda je za upravljačem bio i opasni kriminalac sa tjerace. Tko zna. No, policajac koji je pucao sigurno u tom trenutku to nije znao.
Po meni, u ovom slučaju, upotreba oružja nije posve opravdana. Mislim da je potjera bila bolja opcija, jer ako se policajac sklonio u stranu pred naletom automobila, onda u tom trenutku nije više bio direktno ugrožen i upotreba vatrenog oružja nije bila nužna.
Oružje policiji mora biti posljednje sredstvo – ultima ratio, a ne prvo sredstvo. U protivnom, postati ćemo divlji zapad.
Imam još teorija i mogao bih još šire elaborirati svoje viđenje događaja, ali radije neću.
Dodati ću još samo ovo:
dragi kolega po forumu mrki 007, ovo je, dakle, forum, a po Wikipediji – ''Internetski forum je usluga na Internetu koja omogućava razmjenu mišljenja među sudionicima uporabom web preglednika''.
Upravo to i radimo ovdje. Dajemo mišljenja, komentiramo recentna događanja, raspravljamo, polemiziramo i teoretiziramo.
Ovdje se radi o policiji, a policija je javni servis u službi države i građana. A ja sam građanin ove države koji poštuje zakon i plaća poreze, i to mi daje pravo da komentiram i kritiziram rad policije.

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 20 Dec 2012, 14:12

Hawk wrote:pa ja san to drugačije shvatija...
Zašto nije moglo biti i ovako: Auto je usporija, pa ponovo ubrza prema policajcu...ovaj se izmaka ustranu, izbjega auto, izvadija pištolj i puca od pozadi...
To mi se čini logičnije i za to je bilo dosta vrimena... pa nigdi nije ni pisalo da je puca sprida...
http://zagrebacka.policija.hr//MainPu.aspx?id=145132

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 20 Dec 2012, 15:20

Kad se zaustavlja vozilo ne stoji mu se na putu već sa strane, ako je vozač ubrzao i još promijenio pravac kretanja prema policajcu onda se radi o "teškom ubojstvu" u pokušaju. Tu je uporaba oružja opravdana i zakonita, iako je postojala mogućnost potjere. Ipak se radi o počinjenju težeg kaznenog djela. Druga stvar, netko je spominjao da sadašnje futrole pištolja nemaju zakopčavanje. Imaju, plus osiguranje gdje se pištolj mora zakrenuti prama unutra da bi se oslobodio. Inače tko malo trenira to ide jako brzo i nije nikakav problem skočiti u stranu i pogoditi vozilo.

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 20 Dec 2012, 17:51

Opet ponavljam - poznato vam je premalo činjenica o cijelom događaju da bi ga komentirali na ovakav način (ŠBBKBB)!

Događaj se nije dogodio ni približno onako kako je preneseno na portalima.
Nemojte pljuvati po nečemu o čemu pojma nemate.
Ono što je bitno je to da je uporaba oružja bila opravdana. U svakom segmentu....

To nije bilo "klasično" zaustavljanje vozila, a prije upotrebe oružja poštivano je načelo razmjernosti i
poduzeto je sve što u takvim situacijama treba poduzeti prije uporabe oružja!

Toliko sa moje strane o tome...svaka čast dečkima koji su ovo odradili!!!
D-V-C
M R K I

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 20 Dec 2012, 19:32

Osnovni smisao forumske diskusije je gledanje na neke stvari iz svojeg kuta i tu postoji različitost mišljenja i stavova, suprotnosti u mišljenjima pojedinci ne smiju shvatiti kao napad na sebe jer nije ni tako izrečen, kvaliteta foruma je zapravo u različitosti tu se dobiva plodosnosna rasprava te time obogačujemo i svoje stavove, Novinarai svašta plasiraju i 90% svih informacija uopće nije točna, oni vole spektakle i rado bi na stup srama pribili svakog samo da napune tiraž!!! I na kraju Pametan čovjek će uvijek analizirati nečije znanje, oni drugi će se uvijek braniti s time da ne voli pametovanje.!!
Zdravi i veseli bili i za Božić Škropce pili!!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

clint
Razvodnik
Razvodnik

Post by clint » 25 Dec 2012, 21:43

Što bi bilo to "načelo razmjernosti",sorry ali ne kužim :!:

Post Reply