Potkalibarska kugla iskustva
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Potkalibarska kugla iskustva
Pozdrav svima na forumu. Danas sam doživio iskustvo o kojem ne znam što da mislim. Jedan moj prijatelj lovac zamolio me da testiramo potkalibarske kugle. Nemam veliko iskustvo s glatkim cijevima jer su moj izbor užljebljene, no mislim da što se tiče isprobavanja grupe posjedujem neka elementarna znanja. Potkalibarsku kuglu do danas nisam imao prilike isprobati, no neki kolege to iznimno hvale i tvrde da je precizna do 100 m. Ispucali smo 30 komada, cijev 1/2 čoka i na daljinama preko 40 m rezultati su ne loši, nego poražavajuči. Rasturanje pogodaka je preko 70cm na 70m. To nikako ne udovoljava uvjetima lova. Preciznost nije ništa bolja od obične kugle. Međutim, običnim se kuglama puca do 30 m. Molim Vas ako imate kakvih iskustava s potkalibarskim kuglama, napišite mi. Prilično su skupe za isprobavanje i pucketanje. Obojica smo bili prilično razočarani, no sad kad su se dojmovi slegli, nameće mi se pitanje, jesu li informacije koje smo dobili točne, jer ako nisu, nema mjesta razočaranju. Ovdje sigurno ima ljudi koji pucaju tim streljivom, pa ih molim da svoja iskustva podijele sa mnom i ukažu mi prednosti i nedostatke ove vrste streljiva. Hvala puno. Pozdrav!
Re: Potkalibarska kugla iskustva
do sada isproba gold hawk i razocaran kao i vecina drugih,ali cua san da su winchester broj 1.
Dajte me malo prosvjetilite:
Sto znaci PODKALIBARSKA kugla u kalibru 12 ili 16 ???
Kod uzljebljenih cijevi se podkalibrom smatra nesto ispod 5.56 pa do 5.45 sto leti brzinom cca > 3-Mach-a i izaziva hidro sok u tijelu, ali u kalibru 12 o kojem pricate stvarno nemam pojma sto bi to znacilo ?
Ako to predstavlja zrno nesto manjeg kalibra u odnosu na standard 12 onda stvarno ne mogu dokuciti kako bi projektil koji tumara po cijevi a pored toga nema ni rotaciju mogao biti precizniji od projektila sa manjim tolerancijma, nema logike a ni matematike ???
E jeb ga.....
Kod uzljebljenih cijevi se podkalibrom smatra nesto ispod 5.56 pa do 5.45 sto leti brzinom cca > 3-Mach-a i izaziva hidro sok u tijelu, ali u kalibru 12 o kojem pricate stvarno nemam pojma sto bi to znacilo ?
Ako to predstavlja zrno nesto manjeg kalibra u odnosu na standard 12 onda stvarno ne mogu dokuciti kako bi projektil koji tumara po cijevi a pored toga nema ni rotaciju mogao biti precizniji od projektila sa manjim tolerancijma, nema logike a ni matematike ???
E jeb ga.....
Nemoguće je Nemoguće
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Ovako, činjenica je da je zrno manje od kalibra cijevi, no zrno je obloženo sa dvije plastične polutke koje su priljubljene uz zrno i njihov vanjski promjer odgovara kalibru cijevi. Kad se zrno ispali iz cijevi zbog razlika u masi materijala obloge i zrna, obloga se odvaja i zrno samo nastavlja put. Na taj način možeš iz cijevi predviđene za meka zrna ispaliti zrno od dijamanta, bez oštećivanja cijevi. Pričaju da je penetracija kod ovih zrna vrlo velika. To je čula, rekla, a sam se nisam uvjerio. Potkalibarna zrna su prvotno izmišljena za bušenje tenkovskih oklopa sa komorama koje razbijaju kumulativni mlaz. Lete j.... brzo i terminalni učinak vrlo velik. Veliki pozdrav!
Imam kutiju podkalibarske municije, nisam pucao s njom.
Mozda je razlog nepreciznosti upozorenje na kutiji - "for use in fully rifled barrels only".
Znaci samo za uzljebljene cijevi!

Takodjer i testiranje na http://www.theboxotruth.com/docs/bot46.htm
Mozda je razlog nepreciznosti upozorenje na kutiji - "for use in fully rifled barrels only".
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Vrlo mutno se sijecam kako si mi objasnjavali potkalibarna zrna u protuoklopnoj (protutenkovskoj) municiji.lex-lutor wrote:Dajte me malo prosvjetilite:
Tu je stvar funkcionirala da vanjski dio zrna stvori neku kemijsku rekaciju / termicku rekaciju na oklopu koji se trenutno topi, a potkalibarno zrno prolazi kroz metal i unistava tehniku i ljudstvo ispod oklopa.
Prenosim po sijecanju, pa mozda nesto krivo i tumacim. Ali potkalibarno zrno je svakako neko zrno manje od promjera kalibra cijevi.
I prema navedenom ucinku vjerojatno ima vrlo visoki potencijal terminalnog efekta na metu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ma sve OK, artiljerijski pojmovi su mi jasni no tamo to znaci nesto sasvim drugo od ovoga u pojmovima 12/16/ itd. Malo smo to spominjali u JNA ali koliko se sjecam trebala su posebna odobrenja oficira za ispraljivanje tih sranja iz topova ili tenkova.
Da me bas toliko zanima postavio bih pusku u REST, mjerac brzine, mete u istoj osi na 20/25/75 i 100m i jednom za sva vremena napravio testiranje....nekoliko raznih vrsta municije i AMEN...
Jel tako...??
Da me bas toliko zanima postavio bih pusku u REST, mjerac brzine, mete u istoj osi na 20/25/75 i 100m i jednom za sva vremena napravio testiranje....nekoliko raznih vrsta municije i AMEN...
Jel tako...??
Nemoguće je Nemoguće
Kao sto je kolega ranije napisao potkalibarna zrna radjena su prvenstveno za puske sacmarice sa uzljebljenim cijevima koje su takodjer i bez cokova. Iz takve cijevi ovakvo zrno dobiva rotaciju koja ga stabilizira pa se moze precizno pucati i do 100m.
U normalnim sacmaricama te stabilizacije nema pa tako ona nisu ni izblizu precizna kako bi trebala biti, a cokovi samo jos pogorsavaju stvar pa ova zrna znaju dosta razbacivati.
Tko ima normalnu sacmaricu treba se drzati klasicnih kugli i normalnih daljina pucana do 50 metara.
i da, sve ovo iz iskustva.
U normalnim sacmaricama te stabilizacije nema pa tako ona nisu ni izblizu precizna kako bi trebala biti, a cokovi samo jos pogorsavaju stvar pa ova zrna znaju dosta razbacivati.
Tko ima normalnu sacmaricu treba se drzati klasicnih kugli i normalnih daljina pucana do 50 metara.
i da, sve ovo iz iskustva.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
Probao:Sauvestre i Krušik
Krušik gold, silver itd itd - nikak složiti iole prihvatljivo - dobre za pucat u zrak. Sauvestre radila jako jako dobro. Na 50m grupa 3 kom cca 6cm. Kod pucanja sa 1/4 čoka išlo je malo lijevo i gora, nakon nabavke cilindra - ravno ko strijela. Pucano sve iz mojeg Baikala MP 154 ( PA). Sa Sauvestreom imao i jedan odstrel nazimca od cca 60kg, pogodak po plećki i otišao 20m ( čisti prostrel) daljina pucanja cca 40m. Paprene za džep a i za rame pogotovo u 12/76 ( dobro tuku ).
Po meni, kogla do max 30m, potkalibar do max 50m - kako bilo karabin je karabin. Nakon eksperimentiranja glatka cijev je ostala samo za ptice.. Toliko
Krušik gold, silver itd itd - nikak složiti iole prihvatljivo - dobre za pucat u zrak. Sauvestre radila jako jako dobro. Na 50m grupa 3 kom cca 6cm. Kod pucanja sa 1/4 čoka išlo je malo lijevo i gora, nakon nabavke cilindra - ravno ko strijela. Pucano sve iz mojeg Baikala MP 154 ( PA). Sa Sauvestreom imao i jedan odstrel nazimca od cca 60kg, pogodak po plećki i otišao 20m ( čisti prostrel) daljina pucanja cca 40m. Paprene za džep a i za rame pogotovo u 12/76 ( dobro tuku ).
Po meni, kogla do max 30m, potkalibar do max 50m - kako bilo karabin je karabin. Nakon eksperimentiranja glatka cijev je ostala samo za ptice.. Toliko
ante12 wrote:Imam kutiju podkalibarske municije, nisam pucao s njom.
40HRK/kom nedam pa taman da su vođeni projektili zrak zemlja
Imam Mossberg 500A, kratka cijev 20" bez čoka. Iz nje sam probao potkalibarsku kuglu na 70m i išla je tamo gdje sam ciljao. Neznam koji je proizvođač bio u pitanju, dobio sam ih uz pušku. Evo to to je moje iskustvo s potkalibarskom kuglom.
Podkalibarske kugle za glatke cijevi nalaze se u plasticnoj oblozi punog kalibra a ne stabiliziraju se rotacijom kao karabinsko zrno nego vecom masom u nosu kugle,kao npr strela za luk.Cak se i breneke punog kalibra stabilizira prvenstveno razlikom u masi a ne rotacijom a rebra na kugli sluze za prilagodbu coku.Generalno po onom sto sam probao precizne su za svinju do 50m a i sam zakon kaze do 40m(zbog preciznosti),ipak ne pisu zakon bas totalne budale
.Do tih 50 ak metara obaraju svinje obicno bolje nego karabin, jer za svinje su najbolja spora i teska zrna a cak i najmanje podkalibarne kugle nisu mase ispod 14 grama.
Ja koristim npr srbijanski belom podkalibar 12(na slici izvadjena iz patrone) a u plastici je kugla punog kalibra kao u sacmarici 20 ici mase 24 grama,ove belom su jeftine pa mogu ponekad vjezbati i namjenjene su glatkocijevnim sacmaricama ,a precizan pogodak je naj vazniji ,oko 1,5 eur komad ,i prvenstveno ih volim jer nema prljanja cijevi olovom kao kod pune breneke kugle, a sto se tice preciznosti i pada ,do 50m-60m ionako nijedna sacmena kugla nema primjetan pad a preciznost ove srpkinje je zadovoljavajuca a trefit plecku divlje svinje do 40 ili malo vise metara .
Mnogi grijese pa u svojim sacmaricama koriste ove podkalibarne kugle
koje unutra imaju karabinsko zrno i to ih masno placaju a one se stabiliziraju samo rotacijom,i koriste se samo iz sacmarica ozlijebljene cijevi.
Ja koristim npr srbijanski belom podkalibar 12(na slici izvadjena iz patrone) a u plastici je kugla punog kalibra kao u sacmarici 20 ici mase 24 grama,ove belom su jeftine pa mogu ponekad vjezbati i namjenjene su glatkocijevnim sacmaricama ,a precizan pogodak je naj vazniji ,oko 1,5 eur komad ,i prvenstveno ih volim jer nema prljanja cijevi olovom kao kod pune breneke kugle, a sto se tice preciznosti i pada ,do 50m-60m ionako nijedna sacmena kugla nema primjetan pad a preciznost ove srpkinje je zadovoljavajuca a trefit plecku divlje svinje do 40 ili malo vise metara .
Mnogi grijese pa u svojim sacmaricama koriste ove podkalibarne kugle
koje unutra imaju karabinsko zrno i to ih masno placaju a one se stabiliziraju samo rotacijom,i koriste se samo iz sacmarica ozlijebljene cijevi.
Od potkalibarnih kugli dobre su Winchester i Sauvestre, ostalo nula. Belom nisam probao. Krušik isto nula, iako mi je goldhawk u kal. 16 bio solidan. Neki dan probali silver hawk kal. 12., smeće živo. Pad velik i brlja okolo par metara na 100m. Od svega najbolje su mi Venator običn olovne s rebrima slične kao Brenekke, koje su isto odlične i do 100m ide bez problema.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Bas lijepo da je ovaj stari thread ozivio.
Brenneke i slicne jesu napravljene da prodju kroz chok, ali pretjerano chokiranje razbija grupu (odnosno negativno utjece na preciznost).
Potkalibarne kugle (sabot slug) su napravljene da idu kroz uzlijebljene cijevi sacmenih kalibara, i tu one briljiraju. (sto preciznoscu, sto malo vecim dometom)
E, sad, mene bi zanimala njihova primjena na puski promjenjivih chokova, ako se stavi uzlijebljeni chok? (rifled choke)
Inace taj uzlijebljeni chok - nije bas jeftin (to jest ne isplati se to narucivati, pa se razocarati), pa ako neko ima iskustva s istim nek podijeli iskustva??
Naknadni edit: dodajem sliku...
Brenneke i slicne jesu napravljene da prodju kroz chok, ali pretjerano chokiranje razbija grupu (odnosno negativno utjece na preciznost).
Potkalibarne kugle (sabot slug) su napravljene da idu kroz uzlijebljene cijevi sacmenih kalibara, i tu one briljiraju. (sto preciznoscu, sto malo vecim dometom)
E, sad, mene bi zanimala njihova primjena na puski promjenjivih chokova, ako se stavi uzlijebljeni chok? (rifled choke)
Inace taj uzlijebljeni chok - nije bas jeftin (to jest ne isplati se to narucivati, pa se razocarati), pa ako neko ima iskustva s istim nek podijeli iskustva??
Naknadni edit: dodajem sliku...
Turn better into best!
Nisam to probao, priče da čok ne valja za kuglu su za malu djecu. Kako za koju. Meni iz punog čoka B&P thrill shock ide dobro, do sa 3/4 ne baš. Tj. za na bliže je ok. Zavisi od bušenja cijevi i promjera kugle puno.