Optika za do 300 - 600m
Optika za do 300 - 600m
Pozdraf,
Pošto krećem u pravcu LR shootinga, zanima me optika i to već tjedan dana gledam i istražujem i sad sam naletio na Leupolda, to jest : http://www.leupold.com/hunting-shooting ... focus-cds/
E sad mene zanima od vas iskusnih da li se to isplati uzeti, mislim uzeti nešto kvalitetno a ne mjenjat za godinu dvije opet
Hvala
Pošto krećem u pravcu LR shootinga, zanima me optika i to već tjedan dana gledam i istražujem i sad sam naletio na Leupolda, to jest : http://www.leupold.com/hunting-shooting ... focus-cds/
E sad mene zanima od vas iskusnih da li se to isplati uzeti, mislim uzeti nešto kvalitetno a ne mjenjat za godinu dvije opet
Hvala
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Re: Optika za do 300 - 600m
Razmisljao sam da sebi kupim jedan takav za lov (za drugo ni nije). Previse mi je to love
za Leupolda, jos u USA. To definitivno nije optika za long range 300-600 m, to jest namjena
ove optike je za lov.
za Leupolda, jos u USA. To definitivno nije optika za long range 300-600 m, to jest namjena
ove optike je za lov.
Head in the City. Hearth in the Field.
Daj onda neku preporuku za nešto tog tipa.. Mada sam ja razmišljao o 4x - 16x.. Ovo 25x mi je možda to much..
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Pogledaj Sightron 10-50x60. Ima je Optic-trade i cijena nije baš mala, ali nije puno skuplja od Leupolda. Nisam imao priliku pucati sa istom, no ako je polovina od onog što piše istina, stvar je prilično dobra. Odluku moraš donijeti sam. Dobro promozgaj, primi u ruke, pogledaj.... Želim ti svu sreću u nabavi ove stvarčice i da te dugo i dobro služi.
Pozdrav
Pozdrav
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Leupold je dobar,samo taj model nije za streljastvo. Ako si vec bacio oko na Lpd onda pogledaj
njihove streljacke modele. Dakle,trebas optiku koja ima podesenje paralaxe,vanjske klikove koji
su finiji nego kod lovackih modela,povecanje od 25 nije previse,ti ces si ionako podesiti povecanje
koje ti je najoptimalnije za pucanje a dobro je da imas vece povecanje tako da kroz optiku mozes
vidjeti svoje pogotke,koncanica vrlo tanka,naravno u drugom fokusnom planu da ostaje uvijek
iste debljine prilikom povecanja. Zavisi i koliko novaca si spreman potrositi,mislim da bi za manje
novaca mogao kupiti vrlo dobrog streljackog Night Force-a! Preko bare mozes vec za 1200-1500 $
kupiti jako dobrog! Ako ides na sigurno onda (moj osobni favorit) Schmidt & Bender, mislim da
nisam daleko od istine kad velim da su klasa za sebe.
njihove streljacke modele. Dakle,trebas optiku koja ima podesenje paralaxe,vanjske klikove koji
su finiji nego kod lovackih modela,povecanje od 25 nije previse,ti ces si ionako podesiti povecanje
koje ti je najoptimalnije za pucanje a dobro je da imas vece povecanje tako da kroz optiku mozes
vidjeti svoje pogotke,koncanica vrlo tanka,naravno u drugom fokusnom planu da ostaje uvijek
iste debljine prilikom povecanja. Zavisi i koliko novaca si spreman potrositi,mislim da bi za manje
novaca mogao kupiti vrlo dobrog streljackog Night Force-a! Preko bare mozes vec za 1200-1500 $
kupiti jako dobrog! Ako ides na sigurno onda (moj osobni favorit) Schmidt & Bender, mislim da
nisam daleko od istine kad velim da su klasa za sebe.
Gledao sam i S&B ali vidjet ću još, ona dva njihova modela što mi se svidjaju su oko 2800€ što je
Ali opet to mi je možda to much love, htio bih nešto solidno za početak dok se ne upucam, znači oko 1000$ max za početak.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Pametno. Probaj sa Night Force i neces ju imati potrebe mijenjati.
Pogledaj si još jednom i Leupold Mark-IV 8.5-25x50 LR/T M1. Izvrsna optika, ne pretjerano skupa. Koristio sam je neko vrijeme na TRG-u pa poklonio bratu koji je uspješno koristi na Remingtonu 700. Za par dana se javim s podatcima/cijenama kod mog zadnjeg uvoza optike iz USA. Uzeo sam nešto jeftinijeg Sightrona SIII 8-36x56 LRMOA za M24/47 i on mi se pokazao dobrim (malo mi smeta tvrdoća tureta paralaxe). Što se tiče investicije, moj ti je savjet da, ako ne moraš ne štediš kod optike za streljaštvo. Dobra će optika preživjeti i nekoliko pušaka. Ako imaš ambicija u BR takmičenjima (u nekoj budućnosti) onda razmisli o NF8-32x56 Precision BR ili NF12-42x56 Precision BR. Kod ovih potonjih, ja bih osobno izabrao NPR2 končanicu. Možda se i Lex ubaci s nekim savjetom, on je to podosta studirao...Pozzz
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Mislim da smo mu sve bitno napisali a i ti si mu dobro rekao da mu dobra optika moze
prezivjeti nekoliko pusaka sto iskreno sumnjam da ce mu se dogoditi. Kad se odlucujes na
takvu investiciju onda ne gledas na par stotina $ !!!
Mister Lex, imate li sto za dodati!?
prezivjeti nekoliko pusaka sto iskreno sumnjam da ce mu se dogoditi. Kad se odlucujes na
takvu investiciju onda ne gledas na par stotina $ !!!
Mister Lex, imate li sto za dodati!?
Hvala svima na odgovorima, vidjet ću za NF onda.. Moram još malo progooglat da se bolje upoznam sa nekim pojmovima, ali ono bitno je da znam što hoću 
Sve je vec receno, manje ili vise ali 1000E treba pripremiti za pocetak.....ispod te cijene ne treba ni trositi vrijeme na optike razno raznih imena i prezimena......
1. Sto veci promjer objektiva
2. sto veca propusnost svijetla 95-97%
3. povecanje ne manje od 32
4. Tureti 1/8
5. Tubus 30 ili 35 ili 40
6. Koncanica - ovisi o namjeni / Mil-Dot ili BR tip.
7. STO JE MOGICE VECA izlazna pupila, manje umara oko, lakse se nisani itd....
Uglavnom brzinska provjera kvalitetne optike je usporedba izlazna pupile na najvecem povecanju......takve optike u pravilu imaju i sve ostalo kako treba !!
1. Sto veci promjer objektiva
2. sto veca propusnost svijetla 95-97%
3. povecanje ne manje od 32
4. Tureti 1/8
5. Tubus 30 ili 35 ili 40
6. Koncanica - ovisi o namjeni / Mil-Dot ili BR tip.
7. STO JE MOGICE VECA izlazna pupila, manje umara oko, lakse se nisani itd....
Uglavnom brzinska provjera kvalitetne optike je usporedba izlazna pupile na najvecem povecanju......takve optike u pravilu imaju i sve ostalo kako treba !!
Nemoguće je Nemoguće
-
John Moses
- Razvodnik

A što s Vortex-om,znam da su lovačke optike (Viper) odlične a kažu neki ljudi koje znam da se da lijepo puknuti na 600 metara s Razorom?
Ja ga nebi odbacio kao opciju.
Ja ga nebi odbacio kao opciju.
Sto znaci ljepo puknuti na 600m sa Vortexom ?
Mi smo u Subotu nakon lovackog djela tekme na Kovacevu pucali na 600m 9/10 , ja sa povecam na 28 i to sa zrnima od 150grs u 308W...Ista ta prica u Nedjelju nije imala veze sa stvarnim zivotom ????
Kod optika je tesko biti u toku posto ima dosta razne robe na trzistu a onaj tko ze zajebo u kupovini suti jer ne zeli ispasti papak i priznati da je sjebo 500, 600, 700 ili vise Eura...
IOR ti je npr. super optika za ulozeno dobiveno, no isto tako je cinjenica da je bilo dosta modela na kojima se rasklimala leca za graviranom koncanicom........
KAHLES ima super optike no ono sto je prisutno kod nas na trzistu ima zavrsnu obradu zblj-kategorije i kada pogledas u tubus na najvecem povecanju vidis tragove ljepila okolo naokolo sto nema veze sa tradicijom te firme...
Falcon i surogati imaju manu da nakon nekog vremena tureti preskacu u prazno.....
Uglavnom treba razlikovati DEBELO optike za lov i streljastvo, jer jedan dan na stelistu je cca 5 lovackih godina po broju ispaljenih metaka, za vecinu lovaca srednja klasa Kineza ce biti vise nego dosta.
Streljastvo trazi TACTICAL optike i tu nema komprmisa, ono sto je NAJvaznije u cijeloj toj prici je to da na podrucju EU i dan danas kao i prije 70g samo dvije tj. 3 firme rade LECE za opticke sprave, 2x Svabe i 1x Svica, to ima svoju cijenu i kada jedan Zeiss, S&B, ili Swarovski krenu i startu sa 2K Eura to ima svoj razlog....
Na kraju krajeva da pojednostavnimo ovu pricu:
NABROJITE mi 10 NAJBOLJIH KLASICNIH foto-aparata na svijetu, pa ce se svima brzo upaliti lampice !!!
Mi smo u Subotu nakon lovackog djela tekme na Kovacevu pucali na 600m 9/10 , ja sa povecam na 28 i to sa zrnima od 150grs u 308W...Ista ta prica u Nedjelju nije imala veze sa stvarnim zivotom ????
Kod optika je tesko biti u toku posto ima dosta razne robe na trzistu a onaj tko ze zajebo u kupovini suti jer ne zeli ispasti papak i priznati da je sjebo 500, 600, 700 ili vise Eura...
IOR ti je npr. super optika za ulozeno dobiveno, no isto tako je cinjenica da je bilo dosta modela na kojima se rasklimala leca za graviranom koncanicom........
KAHLES ima super optike no ono sto je prisutno kod nas na trzistu ima zavrsnu obradu zblj-kategorije i kada pogledas u tubus na najvecem povecanju vidis tragove ljepila okolo naokolo sto nema veze sa tradicijom te firme...
Falcon i surogati imaju manu da nakon nekog vremena tureti preskacu u prazno.....
Uglavnom treba razlikovati DEBELO optike za lov i streljastvo, jer jedan dan na stelistu je cca 5 lovackih godina po broju ispaljenih metaka, za vecinu lovaca srednja klasa Kineza ce biti vise nego dosta.
Streljastvo trazi TACTICAL optike i tu nema komprmisa, ono sto je NAJvaznije u cijeloj toj prici je to da na podrucju EU i dan danas kao i prije 70g samo dvije tj. 3 firme rade LECE za opticke sprave, 2x Svabe i 1x Svica, to ima svoju cijenu i kada jedan Zeiss, S&B, ili Swarovski krenu i startu sa 2K Eura to ima svoj razlog....
Na kraju krajeva da pojednostavnimo ovu pricu:
NABROJITE mi 10 NAJBOLJIH KLASICNIH foto-aparata na svijetu, pa ce se svima brzo upaliti lampice !!!
Nemoguće je Nemoguće
Gospodo, vezano uz uvoz optike iz SAD obećao sam negdje podatke o cijeni (ukupnoj). Znači Sightron SIII 8-32x56, MOA-2 reticle cijena kod webyshopa bila je 13/02/2013 894.34 USD, shipping 82.78 USD, a konačna cijena (nakon plaćene carine i PDV-a) na dan 08/03/2013 bila je 7372.57 HRK. Nadam se da će biti od pomoći.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Stoltom,taj model nema osvetljenu koncanicu? Mislim za streljastvo nije toliko ni bitno a
pitam samo iz tehnickih razloga.
pitam samo iz tehnickih razloga.
Hi wolf, ne nema iluminated reticle (i ne treba mi-vidi att.), ali npr. za 4398 EUR + carina i PDV MARCH 8-80x56 MTR-1 koji sam (u bunilu) kupio (danas mi nije žao) ima osvijetljenu končanicu (također vidi prilog). Nisam je niti jednom s razlogom uključio. A zamisli, Zeiss 4-12 koji mi je na kombirki (opet prilog) nema. U nekom sam već post reply-u spomenuo da bih mogao plakati nad promašajima koje sam do sada učinio, ali što ćeš... Važno je da zbog toga nitko nije ostao "gladan".
Mrvu sam nesmotren bio pa mi prilozi zbog veličine nisu prošli. Sad bi trebalo biti OK.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Rastu mi zazubice od kolekcije! Jel ti to Merkel konbinirka?