NightForce top half of ring with level

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

NightForce top half of ring with level

Post by Woolf Blaser » 24 Nov 2013, 21:57

Molim kolege sa foruma ako imaju iskustva ili saznanja o prakticnoj uporabljivosti ovog
,pomagala, da isti prokomentiraju.
Hvala.
http://www.opticsplanet.com/nightforce- ... level.html
Head in the City. Hearth in the Field.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: NightForce top half of ring with level

Post by lex-lutor » 24 Nov 2013, 23:49

Libela ti ima smisla ako ti je optika stvano dobro montirana i da je koncanica 100% vodoravana kada puska stoji ravno, inklinometar nema bas nekog smisla jer u streljastvu bas i nemas kosih hitca pa da se moras baviti trigonometrijom prije pucanja..... bolje pomagalo je ona guma sa 4-strelice koja se navuce otraga na optiku kja ti omogucava da uvijek isto pozicioniras oko u onosu na okular nego sve ove zajebancije...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Nov 2013, 00:34

Shvacam. Kako ustvari namjestiti optiku da koncanica bude okomito na os cijevi !?
Predpostavljam da ako je optika pravilno namjestena i ako pucas na vece distance,
tada bi ova ,spravica, (barem teoretski) bila od pomoci, jel smatram da je bitno da polozaj
oruzja bude pravilno okomit !? Optike koje sam imao na lovackim puskama su uglavnom
imale sine, a i one koje nisu imale sam montirao sa shub prooferom,mada ustvari ne znam
ni koliko je to ,precizno,!?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Nov 2013, 00:40

Cesta je pogreska naljeganje u "beddingu" ili kako je to sve pozicionirano u samom kundaku, optika-cijev-sina su obicno OK ali ako je to sve malo ukoseno u kundaku mozes se slikati... !!!
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Nov 2013, 00:57

Znam, ali za lov to nije toliko bitno! Zato se optike za streljastvo ne proizvode sa sinom!
Konkretno; da imas na svojem lijepom Steyeru picantyni od Night Forcea, prstenove isto
njihove...takodje da imas i ovu spravicu...bi li smatrao da ne bi bilo naodmet da je namontiras
ili je to ustvari ,sminka, bez neke posebne, prakticne uprabljivosti!?

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 25 Nov 2013, 07:39

Upotreba libele u long range streljaštvu po meni ima smisla i ja je koristim.
Smisao je u tome da se održi konzistentnost položaja/okomitost puške kod svakog hitca.
Naime meta nemora nužno biti postavljena na način da se okomitost/horizontalnost može
slagati s končanicom i tada, ako pušku nemožemo održavati u okomici dolazi do nekontroliranih
odstupanja pogodaka po širini (manje i po visini). Takve pogreške obično sam bio sklon pripisivati
svjetlu i vjetru (kojeg nisam primjetio). Na 300 m primjetio sam odstupanja po širini i do 6cm, a po
visini 1-2cm.
Meni je osobno dosta teško pratiti libelu ovog tipa, pa sam se odlučio na preklopni tip tako
da držeći oba oka otvorenim, mogu pratiti i libelu i nišaniti.
Pred par dana sam naručio i US OPTICS-ovu libelicu koja se montira na pikatini iza optike,
pa ćemo vidjeti kako to odgovara.
Lex, Guma sa strelicama???? Kako to funkcionira kod promjene povećanja, odnosno promjene
udaljenosti oka od okulara u taktičkom pucanju? Imaš li ti tu gumicu da to malo vidimo?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 25 Nov 2013, 08:06

Woolf Blaser wrote:Shvacam. Kako ustvari namjestiti optiku da koncanica bude okomito na os cijevi !?
Ja nisam expert, ali ja sam postavio ovako: optiku sam odokativno montirao na pusku sa fixnim nosacima, pusku sam stavio i solidno ucvrstio u horizontalan polozaj, sto sam utvrdio sa waser-vagom (na i-phone), zatim sam na gornji turet - (jedini ravni dio na optici -opet stavio waser vagu, (prstenovi su lagano bili popusteni) - i onda sam lagano okretao optiku dok nije i ona dosla u livel.

Po meni - bitno je pusku prvo staviti u livel i ucvrstiti, a zatim isto ponoviti sa optikom (utvrditi vodoravnost).

Upucao sam pusku na 50 metara.

Nakon tog sam gornji turet (elevaciju) spustao i dizao (od 25 do 100 metara) radi provjere - da vidim da li ce se grupa pomaknuti od koncanice lagano lijevo, ili desno u ovisnosti o podizanju / spustanju elevacije, a nakon sto je bila upucana na 50 mtr.

Medjutim, puska je MK cz 452 22lr (nije long-range), sa dove tailom, dakle vec ima sinu, a nosaci su mi fixni (sto me nervira), pa sad gledam di mogu da narucim postom quick release mounts za CZ 452 dove tail....

Kako je ovdje rijec o long - range streljastvu, a ja pisao o MK puski, mozda sam opet "falio ceo fudbal", sto bi rekao Lex, ali... eto... mozda pomogne u raspravi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 25 Nov 2013, 19:12

Woolf Blaser wrote:Shvacam. Kako ustvari namjestiti optiku da koncanica bude okomito na os cijevi !?
Predpostavljam da ako je optika pravilno namjestena i ako pucas na vece distance,
tada bi ova ,spravica, (barem teoretski) bila od pomoci, jel smatram da je bitno da polozaj
oruzja bude pravilno okomit !? Optike koje sam imao na lovackim puskama su uglavnom
imale sine, a i one koje nisu imale sam montirao sa shub prooferom,mada ustvari ne znam
ni koliko je to ,precizno,!?
ja ovako montiram optike i 100 % su cijev i vertikalna končanica u saosnosti...
Attachments
Slika10380.jpg
Slika10381.jpg
Slika10386.jpg

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 25 Nov 2013, 19:19

lex-lutor wrote:Cesta je pogreska naljeganje u "beddingu" ili kako je to sve pozicionirano u samom kundaku, optika-cijev-sina su obicno OK ali ako je to sve malo ukoseno u kundaku mozes se slikati... !!!
ako su cijev i optika u vertikalnoj saosnosti problem ukošenosti u kundaku se riješava poštivanjem končanice prilikom gađanja...tj.končanica uvjek mora biti u max.mogučem vodoravno/vertikalnom položaju kako god u tom momentu kundak stojao...

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 25 Nov 2013, 19:27

Upravo ovako kako je šile napisao/uslikao.
Kad su ringovi pritegnuti podesi se i libela i stvar gotova.
Tako kod svakog hitca prateći libelu imamo končanicu i cijev u okomici.
Nakon upucavanja i nulovanja optike, ja na svojim puškama napravim i box test sa
promjenama od po 6 MOA na 100m i stvar štima.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Nov 2013, 19:37

Svaka cast, ekipo! Puno Vam hvala!
Sile, onako usput...dobar ti ovaj R-93 lux! Malo sam ,zaslinio,,hehehe... :A28:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Nov 2013, 19:45

Sory Sile, malo mi slika mutna pa ne vidim najbolje...mozda je ipak ,Atache,!
Hmmm, jos bolje...

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 25 Nov 2013, 21:02

Woolf Blaser wrote:Sory Sile, malo mi slika mutna pa ne vidim najbolje...mozda je ipak ,Atache,!
Hmmm, jos bolje...
ataše je u igri... :A25:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Nov 2013, 00:18

šile wrote:......ako su cijev i optika u vertikalnoj saosnosti problem ukošenosti u kundaku se riješava poštivanjem končanice prilikom gađanja...tj.končanica uvjek mora biti u max.mogučem vodoravno/vertikalnom položaju kako god u tom momentu kundak stojao...
Naravano za strijelca je koncanica Amen, no svi znamo da oci varaju i da se tesko koncentrirati na vise stvari odjednom, ako nrp. uhvatis " pogresan hvat" kod kratkog oruzja ti ga svjesno korigiras dok nisanis, u momentu kada se posvetis malo vise okidanju misici se automatski vracaju u neki samo njima znani prirodan polozaj i polozaj nisana-musice odstupaju...
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 26 Nov 2013, 02:38

lex-lutor wrote:
šile wrote:......ako su cijev i optika u vertikalnoj saosnosti problem ukošenosti u kundaku se riješava poštivanjem končanice prilikom gađanja...tj.končanica uvjek mora biti u max.mogučem vodoravno/vertikalnom položaju kako god u tom momentu kundak stojao...
Naravano za strijelca je koncanica Amen, no svi znamo da oci varaju i da se tesko koncentrirati na vise stvari odjednom, ako nrp. uhvatis " pogresan hvat" kod kratkog oruzja ti ga svjesno korigiras dok nisanis, u momentu kada se posvetis malo vise okidanju misici se automatski vracaju u neki samo njima znani prirodan polozaj i polozaj nisana-musice odstupaju...
Eto...dobri moj Lex...zato ja pitam za ,vaservagu,! :mrgreen:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Feb 2014, 19:44

sve je meni jasno kako postaviti u wasser vagu pusku koja ima neku vodoravnu povrsinu... a kako to napraviti npr sa M48/K98?

Isto sranje sam imao sa zracnom puskom... bedding u kundaku drzi cijeli sklop ukoso, kako puska nema niti jedan ravan dio za staviti vagu, ravnao sam ju po kundaku, i k tome sam jos ljevak... kad ju neki desnjak uzme u ruku prvo sto pomisli je da je optika montirana u zakrenutom polozaju...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 08 Feb 2014, 22:04

Mike_Torello wrote:sve je meni jasno kako postaviti u wasser vagu pusku koja ima neku vodoravnu povrsinu... a kako to napraviti npr sa M48/K98?

Isto sranje sam imao sa zracnom puskom... bedding u kundaku drzi cijeli sklop ukoso, kako puska nema niti jedan ravan dio za staviti vagu, ravnao sam ju po kundaku, i k tome sam jos ljevak... kad ju neki desnjak uzme u ruku prvo sto pomisli je da je optika montirana u zakrenutom polozaju...
glava od m48 i k98 ima ravi dio sa doljne strane... dakle skineš kundak i imaš na raspolaganju ravnu površinu koju dovedeš u vaservagu i tako ju utegneš pa dalje postavljaš optiku...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Feb 2014, 22:22

jbg, nemam bas presu takvog oblika koja bi drzala samo "željezo" od puske, vec samo onu standardnu... no opet uz malo prepravki i to bi se dalo nekako sloziti valjda... opet, pitanje je koliko je i taj sanduk ravan...

EDIT:
sad sam pogledao trecu sliku... vidis, ja sam se uvijek nekako mucio sa vodoravnom povrsinom, a totalno sam zaboravio kako je lako dobiti okomitu povrsinu za orijentaciju :S doo-ooh
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 09 Feb 2014, 13:36

Mike_Torello wrote:jbg, nemam bas presu takvog oblika koja bi drzala samo "željezo" od puske, vec samo onu standardnu... no opet uz malo prepravki i to bi se dalo nekako sloziti valjda... opet, pitanje je koliko je i taj sanduk ravan...

EDIT:
sad sam pogledao trecu sliku... vidis, ja sam se uvijek nekako mucio sa vodoravnom povrsinom, a totalno sam zaboravio kako je lako dobiti okomitu povrsinu za orijentaciju :S doo-ooh
ravan je taj dio sanduka jer im je upravo taj ravni dio služio kao prihvat i osnova za sve ostale radove u toj glavi...
...jednostavne stvari su obično zadnje na redu za otkrivanje

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 10 Feb 2014, 21:41

tako je, ako auto ne vozi, najprije provjeri ima li benzina....

Post Reply