Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva

Post by AR15 fan » 11 Jul 2019, 15:20

Poštovani kolege, obraćam Vam se svima s upitom i molio bih Vas za savjet. Bio sam danas u PU kojoj pripada moja PP pošto nisam stigao u PP zbog ljetnog radnog vremena. Tamo su mi rekli sljedeće: za lov je dozvoljeno imati 2 metka u odvojivom spremniku, za sportsko streljaštvo 5 metaka u odvojenom spremniku. Ja sam ženu na šalteru gledao u čudu iz razloga što i u zakonu i na stranici MUP-a piše da je ''Zabranjeno je oružje kategorije A: poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom: b) dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja"

U mojoj PP su mi pak rekli da nije problem ako puška ima umetnut kratki spremnik kapaciteta 10 naboja ili duži spremnik koji je ograničen na 10 naboja bez da se može jednostavno preraditi u veći kapacitet.

Znam da je moja PP mjerodavna za registraciju, ali se bojim problema na granici ili neke ''više sile'' da me ne bi zezali.

Pušku bi kupio u Sloveniji.

icebug
Razvodnik
Razvodnik

Re: Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva

Post by icebug » 11 Jul 2019, 19:14

Samo ti nju uvezi bez problema, a da bi je registrirao morat ćeš dati prepraviti (blokirati) spremnik na dva naboja i donjeti potvrdu ovlaštenog puškara o učinjenom.
Prije 7-8 godina sam u Austriji kupio Ruger 10/22, pa sam prošao kroz tu proceduru.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 12 Jul 2019, 07:40

A što nebi bilo jednostavnije kupiti tu pušku sa odvojivim spremnikom za dva metka, a dodatno kupiti i ovaj od 10 metaka, pa imati obadva?
U svakom slučaju dobro je imati dva odvojiva spremnika, ali ovako kod prijave i registracije samo doneseš ovaj odvojivi spremnik sa dva metka i problema nebi tribalo biti.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

icebug
Razvodnik
Razvodnik

Post by icebug » 12 Jul 2019, 10:09

Pa da, spremnici s dva naboja za PA oružje se prodaju na svakom koraku.
Good luck with that.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 12 Jul 2019, 10:45

AR15fan, koju pusku kupujes i za koju namjenu? (sportsko streljastvo, ili lov?)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 13 Jul 2019, 15:04

Sportsko streljaštvo, već sam izvadio i nabavnu dozvolu i taman se krenuo zaputit u Sloveniju...pa ono idem prije usput pitat kako ide procedura za streljivo, kroz razgovor se dotakli kapaciteta i ova kaže 2 za lov, 5 za streljaštvo... a u zakonu da je dozvoljeno 10...

icebug
Razvodnik
Razvodnik

Post by icebug » 13 Jul 2019, 21:49

...za samoobranu.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 14 Jul 2019, 15:07

icebug wrote:...za samoobranu.
Što za samoobranu? 10 metaka odvojivom spremniku za pušku?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 15 Jul 2019, 12:15

Zakon u članku 46. stavak 2. glasi citiram:" Nadležno tijelo rješenjem će oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe u čijem posjedu nađe spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja."

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 18 Jul 2019, 19:29

To su gluposti što ovi pričaju u PU, nema ograničenja kapaciteta spremnika za sportsko streljaštvo ako nije ograničen kapacitet samom disciplinom i ako je sukladan zakonu.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 19 Jul 2019, 10:36

Barut wrote:To su gluposti što ovi pričaju u PU, nema ograničenja kapaciteta spremnika za sportsko streljaštvo ako nije ograničen kapacitet samom disciplinom i ako je sukladan zakonu.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Nisu gluposti ako u zakonu piše da će ti se oduzeti streljivo i oružje ako ti pronađu odvojivi spremnik koji se može umetnuti u kratko oružje s kapacitetom većim od 20 metaka ili više od 10 metaka za dugo oružje.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 23 Jul 2019, 12:52

Ova ograničenja kapaciteta spremnika za poluautomatske puške su najveći debilizam cijelog Zakona. Kojeg vraga ćeš ti spriječit ograničavanjem kapaciteta spremnika? Sada se prodaju PA AR-15 i AK-47 derivati, onda shvatiš da ti je bolje kupit novu M59/66 ili Rusku PAP i to je to. Katastrofa tko je to izmislio. A sam EU Firearms Directive nudi svakoj zemlji mogućnost da prilagodi zakon sa dodatcima poput olakšavanja nekih stvari sportskim strijelcima, ali ne... Razumijem da lovce realno nije previše briga za ovo, ali žao mi je da će se i ovo malo streljaštva što je kod nas uništiti do kraja.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 23 Jul 2019, 17:25

Cijela poanta teme za odvojive spremnike i je povodom AK i AR15 derivata, neću bome stavljati odvojivi spremnik na PAP... ma da ima i tu zanimljivih konverzija
Attachments
korean-sks-drum-magazine-75rd-7.62x32-black-front.jpg
hqdefault.jpg

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 23 Jul 2019, 18:21

Znam, govorim opcenito, mozda je krivo ispalo. Skroz me zanima vojno oružje u praktičnom streljaštvu, nemam nikakve volje za preciznim instrumentima iako sam ih imao prilike probati i kupiti. Kakva želja mi je bila nabaviti semi auto M70AB2 ili neki drugi kalaš, baš me briga za automatsku paljbu, ali neka je onda barem dostojno to sve skupa, moš mislit. Ovdje u Hrvatskoj je očito pametnije kupit od nekog real deal i na tavan.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 31 Jul 2019, 13:20

Odlučio sam kupiti WBP AKM u proarmisu u Mariboru i išao sam se jučer raspitati što je sa spremnicima i puškom. Puška sve OK. Isti odgovor sam dobio za spremnik - 5 metaka. U smislu Hrvatski streljački savez je nešto sugerirao??? Kakve to veze s ičime ima? U Zakonu je navedeno što je navedeno. Trenutno mi je u procesu registracije i ruska SKS koja je u ZG već tjedan dana jer ju ne žele registrirat kao Simonov nego kao IT18 jer to pise na puski????? Što da piše kujin sin? Sad u Zagrebu prolazi vještačenje???? Kakvo je to j u mozak????
Last edited by johnnyboyy1711 on 31 Jul 2019, 13:47, edited 1 time in total.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 31 Jul 2019, 13:27

Kakve veze ima kako će upisati pušku u dozvolu ?

Ruda
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ruda » 31 Jul 2019, 18:45

johnnyboyy1711 wrote:Odlučio sam kupiti WBP AKM u proarmisu u Mariboru i išao sam se jučer raspitati što je sa spremnicima i puškom. Puška sve OK. Isti odgovor sam dobio za spremnik - 5 metaka. U smislu Hrvatski streljački savez je nešto sugerirao??? Kakve to veze s ičime ima? U Zakonu je navedeno što je navedeno. Trenutno mi je u procesu registracije i ruska SKS koja je u ZG već tjedan dana jer ju ne žele registrirat kao Simonov nego kao IT18 jer to pise na puski????? Što da piše kujin sin? Sad u Zagrebu prolazi vještačenje???? Kakvo je to j u mozak????

Frend je kupio također SKS, pa mu je puška bila 3 mj na vještačenju, nakraju ju je dobio nazad s tim da je nož morao skinuti, tj ovlašteni puškar. Registrirana je na sportsku dozvolu

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 31 Jul 2019, 19:12

Ruda wrote:
johnnyboyy1711 wrote:Odlučio sam kupiti WBP AKM u proarmisu u Mariboru i išao sam se jučer raspitati što je sa spremnicima i puškom. Puška sve OK. Isti odgovor sam dobio za spremnik - 5 metaka. U smislu Hrvatski streljački savez je nešto sugerirao??? Kakve to veze s ičime ima? U Zakonu je navedeno što je navedeno. Trenutno mi je u procesu registracije i ruska SKS koja je u ZG već tjedan dana jer ju ne žele registrirat kao Simonov nego kao IT18 jer to pise na puski????? Što da piše kujin sin? Sad u Zagrebu prolazi vještačenje???? Kakvo je to j u mozak????

Frend je kupio također SKS, pa mu je puška bila 3 mj na vještačenju, nakraju ju je dobio nazad s tim da je nož morao skinuti, tj ovlašteni puškar. Registrirana je na sportsku dozvolu
Znači sa kalašem se mogu pripremit isto na jedno 3 mjeseca "vještačenja" :lol:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Aug 2019, 14:55

johnnyboyy1711 wrote:
Ruda wrote:

Znači sa kalašem se mogu pripremit isto na jedno 3 mjeseca "vještačenja" :lol:
Ja ti mogu samo prenjeti što je meni ''dežurni ovlašteni kolega'' koji nije puškar rekao kad sam podnosio zahtjev za slovensku nabavnu dozvolu jučer:''U zakonu stoji da spremnik mora biti ograničen na 10 metaka, ja sam ovlašten pregledati oružje i potpisati. Što želiš kupiti i registrirati? Želim kupiti kineski kalašnjikov rađen prema ruskom AKM standardu sa punim drvenim kundakom i cijevi 420 mm dužine. U redu, puška je duža od 60 cm, cijev je užljebljena i duža od 30 cm, spremnik mora biti ograničen na 10 metaka bez da se može prepraviti po sistemu da izvadiš dno i izvadiš plastičnu blokadu kako su stavljali u papovke.''

Provjerio sam sa poznanikom koji je bio specijalac u MUP-u i još uvijek im drži nekakve obuke, upitu Petrinjskoj, valjda sam dobro napisao ime postaje... Sve dok spremnik ne strši van kao na vojnoj, može proći... što bi u prijevodu značilo kako mi je on prenesao:''Neće ti tolerirati ako im doneseš pušku sa spremnikom od 30 metaka koji je skraćen na 10, jer oni i dalje gledaju samo da je ograničen na način da se spremnik odreže i zavari na kratki da stane 10 komada i da se skrati opruga."

Kada mi dozvola i odobrenje za unos budu gotovi, idem u Sloveniju, uzeti ću pušku i povratno ću ti javiti što je prošlo kroz registraciju, da li kratki spremnik 10 komada ili standardni 30 komada ograničen na 10... naručio sam iz Njemačke od proizvođača MagBlock blokade koje skraćuju spremnik sa 30 na 10 komada, ona ti mjenja ležište spremnika na koje ide opruga. Dodatno ću uz to dati puškaru da ugradi pin jedan kroz spremnik da ga ograniči na 10 komada. Za svaki slučaj ću imati spreman i još jedan kratki od 10 komada ograničen na 5 sa istim sistemom.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 01 Aug 2019, 17:20

johnnyboyy1711 wrote: Trenutno mi je u procesu registracije i ruska SKS koja je u ZG već tjedan dana jer ju ne žele registrirat kao Simonov nego kao IT18 jer to pise na puski????? Što da piše kujin sin? Sad u Zagrebu prolazi vještačenje???? Kakvo je to j u mozak????
očito je da je prva takva u RH.. čestitam :A25:

Post Reply