Oprez kod jednoradnih (SA, single action) revolvera
Oprez kod jednoradnih (SA, single action) revolvera
Primjetio sam da ima ljudi koji nisu upućeni u osnovne korake sigurnosti kod rukovanja jednoradnim "kaubojskim" (SA, single action) revolverima. To me i ne čudi, jer ti revolveri kod nas nisu rašireni. Naime, Colt SA i njegove izvedbe ni u kom slučaju se ne smiju nositi sa svim komorama cilindra napunjenima. Jer, u slučaju da revolver padne tako da udari kokotom/udaračem u malo tvrđu podlogu, sigurno će opaliti bez obzira što okidač nije povučen.
Neki se zavaravaju da je zapinjanje kokota/udarača na prvi zub sigurnosna mjera: NE, NIJE! Prijatelj je imao krasan revolver TLA #5 https://dygtyjqp7pi0m.cloudfront.net/i/ ... 11911AA030 . Netko se divio i zapinjao ga, i kad je htio otpustiti kokot, odletio mu je, i prvi zub se napola odlomio. Da je kojim slučajem pao s malo veće visine kokotom na tvrđu podlogu, kladim se da bi skroz pukao.
Stoga, ni u kom slučaju ne stavljati naboje u svih 6 komora bubnja Ruger SA tzv. "3 vijka" ("3 screws"). Ovaj revolver nema mehanizam koji blokira kokot/udarač od udara u iglu ako okidač nije povučen:

Također, nipošto ne stavljati naboje u svih 6 komora bubnja Colt SA i izvedbi, jer i oni su s "3 vijka" ("3 screws") mehanizmom koji ne blokira kokot/udarač s iglom ako okidač nije povučen:

Evo kako puniti Ruger SA, Colt i slične revolvere s 3 vijka mehanizmom:
https://www.youtube.com/watch?v=S043pY7MAxQ
Drugi video, sa sličnom demonstracijom gdje pokazuje isti razlog zbog čega se ne smije puniti sve komore, također i na S&W SA revolverima i njihovim izvedbama:
https://www.youtube.com/watch?v=ldHPNnsp-cs
Iznimka su Ruger jednoradni revolveri s tzv. "2 vijka", "2 screws"), kao i Magnum Research BFR revolveri. Oni se mogu puniti u sve komore cilindra. Evo kako će te ih prepoznati:

Napomena glede Freedom Arms revolvera; iako oni imaju sustav za blokiranje opaljenja ako je kokot/udarač na komori cilindra i okidač nije povučen, u njihovim uputama izričito zabranjuju nošenje revolvera sa svim komorama napunjenima.
http://www.freedomarms.com/files/pdf/Manual83-full.pdf
http://www.freedomarms.com/files/pdf/Manual97-full.pdf
Također, svih 6 komora se može puniti i Beretta SA ali samo model Laramie:
http://www.berettaweb.com/Beretta%20Sta ... aramie.htm
Ovaj revolver, iako veoma lijep i veoma kvalitetan, kratko se proizvodio i sumnjam da ga itko ima u Hrvatskoj. Ipak, spominjem ga za svaki slučaj.
Revolver Beretta Stampede je sličan Colt SA, ali ima mehanizam koji blokira opaljenje ako okidač nije povučen. Ipak, zbog to ga što je izgledom identičan Colt SA, ni on se ne preporuča puniti u svih 6 komora cilindra:
http://www.berettaweb.com/Beretta%20Sta ... ampede.htm
Hvala, budite oprezni i čuvajte sebe i druge.
Neki se zavaravaju da je zapinjanje kokota/udarača na prvi zub sigurnosna mjera: NE, NIJE! Prijatelj je imao krasan revolver TLA #5 https://dygtyjqp7pi0m.cloudfront.net/i/ ... 11911AA030 . Netko se divio i zapinjao ga, i kad je htio otpustiti kokot, odletio mu je, i prvi zub se napola odlomio. Da je kojim slučajem pao s malo veće visine kokotom na tvrđu podlogu, kladim se da bi skroz pukao.
Stoga, ni u kom slučaju ne stavljati naboje u svih 6 komora bubnja Ruger SA tzv. "3 vijka" ("3 screws"). Ovaj revolver nema mehanizam koji blokira kokot/udarač od udara u iglu ako okidač nije povučen:

Također, nipošto ne stavljati naboje u svih 6 komora bubnja Colt SA i izvedbi, jer i oni su s "3 vijka" ("3 screws") mehanizmom koji ne blokira kokot/udarač s iglom ako okidač nije povučen:

Evo kako puniti Ruger SA, Colt i slične revolvere s 3 vijka mehanizmom:
https://www.youtube.com/watch?v=S043pY7MAxQ
Drugi video, sa sličnom demonstracijom gdje pokazuje isti razlog zbog čega se ne smije puniti sve komore, također i na S&W SA revolverima i njihovim izvedbama:
https://www.youtube.com/watch?v=ldHPNnsp-cs
Iznimka su Ruger jednoradni revolveri s tzv. "2 vijka", "2 screws"), kao i Magnum Research BFR revolveri. Oni se mogu puniti u sve komore cilindra. Evo kako će te ih prepoznati:

Napomena glede Freedom Arms revolvera; iako oni imaju sustav za blokiranje opaljenja ako je kokot/udarač na komori cilindra i okidač nije povučen, u njihovim uputama izričito zabranjuju nošenje revolvera sa svim komorama napunjenima.
http://www.freedomarms.com/files/pdf/Manual83-full.pdf
http://www.freedomarms.com/files/pdf/Manual97-full.pdf
Također, svih 6 komora se može puniti i Beretta SA ali samo model Laramie:
Ovaj revolver, iako veoma lijep i veoma kvalitetan, kratko se proizvodio i sumnjam da ga itko ima u Hrvatskoj. Ipak, spominjem ga za svaki slučaj.
Revolver Beretta Stampede je sličan Colt SA, ali ima mehanizam koji blokira opaljenje ako okidač nije povučen. Ipak, zbog to ga što je izgledom identičan Colt SA, ni on se ne preporuča puniti u svih 6 komora cilindra:
http://www.berettaweb.com/Beretta%20Sta ... ampede.htm
Hvala, budite oprezni i čuvajte sebe i druge.
Last edited by Onty on 04 May 2020, 09:52, edited 1 time in total.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Re: Oprez kod jednoradnih (SA, single action) revolvera
Mislim da je jedna ovakva tema bas nedostajala na forumu!

Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da, ima i još revolvera kod kojih je to pojava!
Stoga svi imaoci revolvera trebaju provjeriti navedeno ako nisu sigurni !
To kažem stoga što neki uopće nisu bili svjesni činjenice da kokot može ići naprijed i bez potezanja obarača!
Stoga svi imaoci revolvera trebaju provjeriti navedeno ako nisu sigurni !
To kažem stoga što neki uopće nisu bili svjesni činjenice da kokot može ići naprijed i bez potezanja obarača!
Baš zato jednostavno ne volim imati Colt i njegove izvedbe. Ako jednoradni, onda Ruger s 2 vijka (zapravo zatika, štifta) i nemam brige.
Zanimljivu demonstraciju sam vidio kod jednog instruktora. Uzeo je Ruger GP100, zapeo kokot/udarač i kroz cijev i bubanj je stavio običnu olovku, s gomicom na dnu. Zatim je povukao okidač i olovka je poskočila.
Nakon toga, opet zapeo revolver, na isti način stavio olovku, ali ovaj put je okidač udario sa drvenim štapićem. Naravno, kokot-udarač je odmah pao, ali olovka nije poskočila.
GP100 i svi ostali Ruger revolveri u sadašnjoj proizvodnji (osim Ruger Old Army za crni barut) imaju tzv. sigurnosnu polugicu koja je spojena na okidač i prenosi udarac kokota na iglu, ali samo onda ako je okidač povučen do kraja. Sigurnosna polugica o kojoj govorim je ovdje na crtežu "Transfer Bar":

Kod druge demonstracije, dok je okidač bio udaren, opruga ga je vratila u početni položaj i sigurnosna polugica je otišla dolje prije nego je kokot pao do kraja, tako da udarac kokota nije mogao biti prenešen na iglu.
Zanimljivu demonstraciju sam vidio kod jednog instruktora. Uzeo je Ruger GP100, zapeo kokot/udarač i kroz cijev i bubanj je stavio običnu olovku, s gomicom na dnu. Zatim je povukao okidač i olovka je poskočila.
Nakon toga, opet zapeo revolver, na isti način stavio olovku, ali ovaj put je okidač udario sa drvenim štapićem. Naravno, kokot-udarač je odmah pao, ali olovka nije poskočila.
GP100 i svi ostali Ruger revolveri u sadašnjoj proizvodnji (osim Ruger Old Army za crni barut) imaju tzv. sigurnosnu polugicu koja je spojena na okidač i prenosi udarac kokota na iglu, ali samo onda ako je okidač povučen do kraja. Sigurnosna polugica o kojoj govorim je ovdje na crtežu "Transfer Bar":

Kod druge demonstracije, dok je okidač bio udaren, opruga ga je vratila u početni položaj i sigurnosna polugica je otišla dolje prije nego je kokot pao do kraja, tako da udarac kokota nije mogao biti prenešen na iglu.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ljepota je u oku promatraca... meni osobno ti "Schofield" prelamači i njiihove varijante, nikad nisu bili lijepi... A bome nit' britanski revolveri :SOnty wrote:Beretta SA ali samo model Laramie:
Ovaj revolver, iako veoma lijep
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Istina što veliš, i ukusi su različiti, ali veliki dio revolveraša od zanata u ona doba je davao prednost S&W Model 3, posebno kasnijem modelu Schofield II izvedba. Naime, bojnik George W. Schofield je Model 3 izmijenio tako da je brava cijevi premjestena na fremu, pa se revolver moglo veoma brzo otvoriti i isprazniti samo jednom rukom. Potezom palca povlači se brava, odbravi cijev, i prelama revolver, obično oslanjajući gornji dio cijevi na nogu, i sve čahure bi automatski bile izbačene. Veliki tehnološki korak u ono doba, posebno za konjicu. U biti, revolver Schofield je bilo moguće znatno brže otvoriti i izbaciti sve čahure, prije nego se moglo izbaciti prvu čahuru iz Colt 1873 ili Remington 1875.Mike_Torello wrote:Ljepota je u oku promatraca... meni osobno ti "Schofield" prelamači i njiihove varijante, nikad nisu bili lijepi... A bome nit' britanski revolveri :S
Što se tiče britanskih revolvera, ma daj Mike, zar ovo nije sklad linija kakvog su kasnije prešli samo Colt Python i S&W N, L i K s podesivim ciljnicima:

Imao sam u ruci dosta revolvera, ali niti jedan, barem za mene, nije se mogao po ergonomiji mjeriti s Webley WG Bird Head. (Napomena: Oznaka WG stoji za "Webley Government", ne "Webley Green" kao što se može naći). Čak mi je i Colt Python drugi, koliko god se neki kunu u njega.
Kasniji model 455 Mark VI (najrašireniji u toj seriji) nije ni blizu modelu WG. Vidi se na prvi pogled da je izvedba pojednostavljena radi smanjenja troškova izradbe jer je proizveden u velikim količinama kao standardni revolver za britansku vojsku. O finoći i kvaliteti izradbe da i ne govorim, naročito ratni modeli 1915,-1918.

Sasvim druga je stvar s Webley Wilkinson. Iako kasniji Wilkinson modeli po designu su isti kao i standardni Mark VI, kvaliteta materijala i izradbe su ko dan i noć. Nisam imao priliku uzeti Wilkinson Mark VI u ruke, ali oni koji jesu kažu da se može usporediti s najboljim Colt i S&W revolverima.
- jolly
- Cinker - bojna

Interesantno je da je starija verzija colta naprednija u tom smislu.
Colt Army 1860. (Perkusioni, single action)
Ima 6 komora na bubnju.
Izmedju svake komore ima ugradjen pin.
Na udaracu (kokotu) s donje strane ima uglodan utor.
Moze napuniti sigurno svih 6 komora, a udarac (kokot) staviti opusteno na pin izmedju dve komore, tako da pin bubnja udje u utor na kokotu.
Kad se napne (na drugi zub), bubanj se okrene, i punjenje se poravna sa centrom cijevi, moze se ispaliti
Ima tri vijka, i medju zub za zapinjanje, to omogocuje rotaciju cilindra da se napuni, ali nije kocnica.
Slike s interneta.
Ima 6 komora na bubnju.
Moze napuniti sigurno svih 6 komora, a udarac (kokot) staviti opusteno na pin izmedju dve komore, tako da pin bubnja udje u utor na kokotu.
Kad se napne (na drugi zub), bubanj se okrene, i punjenje se poravna sa centrom cijevi, moze se ispaliti
Ima tri vijka, i medju zub za zapinjanje, to omogocuje rotaciju cilindra da se napuni, ali nije kocnica.
Slike s interneta.
Turn better into best!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne ulazim u funkcionalnost i ergonomiju... govorim o cisto osobnom poimanju neceg lijepog... meni niti jedan od ovih navedenih ne zatitra oko srca kad ih vidim... no kad vidim Colt 1851 Navy, i kasnije konverzije na cjeloviti naboj, ali sa osmerokutnom cijevi, uf ufOnty wrote:Istina što veliš, i ukusi su različiti, ali veliki dio revolveraša od zanata u ona doba je davao prednost S&W Model 3, posebno kasnijem modelu Schofield II izvedba. Naime, bojnik George W. Schofield je Model 3 izmijenio tako da je brava cijevi premjestena na fremu, pa se revolver moglo veoma brzo otvoriti i isprazniti samo jednom rukom. Potezom palca povlači se brava, odbravi cijev, i prelama revolver, obično oslanjajući gornji dio cijevi na nogu, i sve čahure bi automatski bile izbačene. Veliki tehnološki korak u ono doba, posebno za konjicu. U biti, revolver Schofield je bilo moguće znatno brže otvoriti i izbaciti sve čahure, prije nego se moglo izbaciti prvu čahuru iz Colt 1873 ili Remington 1875.Mike_Torello wrote:Ljepota je u oku promatraca... meni osobno ti "Schofield" prelamači i njiihove varijante, nikad nisu bili lijepi... A bome nit' britanski revolveri :S
Što se tiče britanskih revolvera, ma daj Mike, zar ovo nije sklad linija kakvog su kasnije prešli samo Colt Python i S&W N, L i K s podesivim ciljnicima:
Imao sam u ruci dosta revolvera, ali niti jedan, barem za mene, nije se mogao po ergonomiji mjeriti s Webley WG Bird Head. (Napomena: Oznaka WG stoji za "Webley Government", ne "Webley Green" kao što se može naći). Čak mi je i Colt Python drugi, koliko god se neki kunu u njega.
Kasniji model 455 Mark VI (najrašireniji u toj seriji) nije ni blizu modelu WG. Vidi se na prvi pogled da je izvedba pojednostavljena radi smanjenja troškova izradbe jer je proizveden u velikim količinama kao standardni revolver za britansku vojsku. O finoći i kvaliteti izradbe da i ne govorim, naročito ratni modeli 1915,-1918.
Sasvim druga je stvar s Webley Wilkinson. Iako kasniji Wilkinson modeli po designu su isti kao i standardni Mark VI, kvaliteta materijala i izradbe su ko dan i noć. Nisam imao priliku uzeti Wilkinson Mark VI u ruke, ali oni koji jesu kažu da se može usporediti s najboljim Colt i S&W revolverima.
Govorim cisto estetski sa mojeg osobnog gledista, ponavljam, ne ulazim u ergonomiju niti funkcionalnost.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Usput, od čega je ovo bubanj, ima 5 rupa i izgleda mi kao da su one za kapisle za sačmarice. Čuo sam da je Pietta pravila revolvere s prednjim punjenjem koji izgledaju kao Colt 1873, i baš za spomenute kapisle za sačmarice. Mislim da su one označene kao 209.jolly wrote:Interesantno je da je starija verzija colta naprednija u tom smislu.
Ima 6 komora na bubnju.
Slike s interneta.
- jolly
- Cinker - bojna

Ima 6 rupa (komora) pogledaj. percussion nipples su izvadjene, colt 1860 army.Onty wrote: Usput, od čega je ovo bubanj, ima 5 rupa i izgleda mi kao da su one za kapisle za sačmarice. Čuo sam da je Pietta pravila revolvere s prednjim punjenjem koji izgledaju kao Colt 1873, i baš za spomenute kapisle za sačmarice. Mislim da su one označene kao 209.
Trazio sam neku sliku da se bolje vide pinovi izmedju komora nisam isao za tim da su nipplse izvadili.
Turn better into best!
U PRAVU SI, stare naočale i eto "malo optičke iluzije"jolly wrote:Ima 6 rupa (komora) pogledaj. percussion nipples su izvadjene, colt 1860 army.
Trazio sam neku sliku da se bolje vide pinovi izmedju komora nisam isao za tim da su nipplse izvadili.
Kad sam već spomenuo kapisle za sačmarice i revolvere s prednjim punjenjem, evo nečeg zanimljivog, Alfa revolver s novim cilindrom za britansko tržište:
Alfa .357 Muzzle Loading Revolver http://www.westlakeengineering.com/products/
Ima jedna stvar kod Colt 1851 i sličnih što mi se sviđa, a to je da što god izleti između bubnja i cijevi, ode ravno u stranu. Neke serije S&W revolvera iz tzv. "Bangor Punta" zemana su bili notorni po šlampavoj kvaliteti pa su takvi revolveri, posebno M29, "pljuckali" sa sve strane. Tako sam jednom dobio komadić olova u obraz iako sam stajao par metara iza strijelca s njegove desne strane. Komadići olova su izletjeli između bubnja i cijevi, udarili u most freme iznad, i jedan se odbio i završio na mojem obrazu. Srećom, samo sam osjetio, nikakva ogrebotina.Mike_Torello wrote:ne ulazim u funkcionalnost i ergonomiju... govorim o cisto osobnom poimanju neceg lijepog... meni niti jedan od ovih navedenih ne zatitra oko srca kad ih vidim... no kad vidim Colt 1851 Navy, i kasnije konverzije na cjeloviti naboj, ali sa osmerokutnom cijevi, uf uf"new army" mi nije toliko legao, onda klasicni peacemaker svi oni sa malo duzim cijevima od one gdje je sipka za izbijanje cahura... Ruger ima malo drugaciji izgled ali mi se isto sviđaju svi osim Super Redhawk zbog cudne kombinacije najkraceg GP100 modela i dugacke okrugle cijevi, to mi nekako smeta... klasicni redhawk place za malo masivnijom drskom jer onako mi izgleda kao da uzmes S&W Mod29 i nasadis ga na J frame drsku Colt Cobra u .38 Spec, nesrazmjer.... cak ni S&W 500 nema takav nesrazmjer drske i framea koji ima jos veci frame od .44... S&W 686, 29, itd, Colt Python, Anaconda, Casull, su mi privlacni
Govorim cisto estetski sa mojeg osobnog gledista, ponavljam, ne ulazim u ergonomiju niti funkcionalnost.
Ipak, ima jedna druga stvar kod Colt 1851 i sličnih revolvera koja mi se ne sviđa, a to je način na koji je cijev učvršćena na fremu. To mi je na klimavoj strani. Više volim solidno, kompletno kućište kao što ga imaju Remington 1858 i Ruger Old Army.
Ovo sa 5 ili 6 napunjenih komora je čisto akademska rasprava koja može biti relevantna jedino za Amerikance, jer mislim da kod nas nitko ne vucara okolo napunjen Colt SAA i njegove kopije.
Na streljani ne vidim smisla puniti 5 komada jer ionako odmah ispucaš sve što si napunio.
Glede Colt "open top" revolvera, više su nego dovonjo čvrsti za ono za što su namijenjeni, i ako je klin pravilno namješten a osovina bubnja naliježe do kraja u cijev (što često nije slučaj kod Ubertija), neće se rasklimati nikada.
Remington načelno je čvršći, ali čvstoća pada u drugi plan kada se zaglavi nakon 2 bubnja, dok će pravilno udešeni Colt pucati cijeli dan bez zastoja (ako se pazi da ostaci kapisle ne padnu u mehanizam
).
Na streljani ne vidim smisla puniti 5 komada jer ionako odmah ispucaš sve što si napunio.
Glede Colt "open top" revolvera, više su nego dovonjo čvrsti za ono za što su namijenjeni, i ako je klin pravilno namješten a osovina bubnja naliježe do kraja u cijev (što često nije slučaj kod Ubertija), neće se rasklimati nikada.
Remington načelno je čvršći, ali čvstoća pada u drugi plan kada se zaglavi nakon 2 bubnja, dok će pravilno udešeni Colt pucati cijeli dan bez zastoja (ako se pazi da ostaci kapisle ne padnu u mehanizam
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je cinjenica, koja se rijetko spominje (skoro nigdje). Tocno!!!Hrvoje wrote: Remington načelno je čvršći, ali čvstoća pada u drugi plan kada se zaglavi nakon 2 bubnja, dok će pravilno udešeni Colt pucati cijeli dan bez zastoja (ako se pazi da ostaci kapisle ne padnu u mehanizam).
Turn better into best!
Akademski tebi i za neke na strelištima. Ali ni slučajno nije za lovce. Oni nose napunjenen revolvere. U SAD i Kanadi je pravilo; u takve revolvere samo 5 naboja, i točka. Ako se želiš učlaniti u neki klub ili udrugu (u nekim državama SAD i Kanadi za neku od dozvola), gdje moraš proći sigurnosni tečaj, napuni na testu svih 6 (inertni, naravno), doviđenja, vidimo se drugi put. Ovo izgleda grubo s moje strane, ali te uvjeravam da se s njihovim pravilima nije za šaliti. Odštete za nesreće su jezivo visoke, i nikome se ne gleda kroz prste.Hrvoje wrote:Ovo sa 5 ili 6 napunjenih komora je čisto akademska rasprava koja može biti relevantna jedino za Amerikance, jer mislim da kod nas nitko ne vucara okolo napunjen Colt SAA i njegove kopije.
Remington načelno je čvršći, ali čvstoća pada u drugi plan kada se zaglavi nakon 2 bubnja, dok će pravilno udešeni Colt pucati cijeli dan bez zastoja (ako se pazi da ostaci kapisle ne padnu u mehanizam).
Zato sam i napisao da je to relevantno samo za Ameriku. Kod nas nitko ne nosi single action revolver u lov 
Ne bih se zakleo da kod nas nitko nema ovakav tip revolvera za lov. Ako ima u Njemačkoj Ruger 357/9x19 s 3 vijka https://www.egun.de/market/item.php?id=8643684 , lako moguće da nešto dođe i do nas. Iskreno govoreći, da je taj 357/9x19 kojim slučajem revolver s 2 vijka, brzo bih se zaletio.Hrvoje wrote:Zato sam i napisao da je to relevantno samo za Ameriku. Kod nas nitko ne nosi single action revolver u lov
Pitao sam na jednom drugom forumu imaju li oni problema s Remington i Ruger Old Army revolverima, i dobio sam više oodgovora, od nekih koji potvrđuju da Remingtonom hoće zaštekati nakon nekog vremena, do onih da nemaju taj problem s Rugerom. Što pak potvrđuje ono što sam ja vidio glede ovog zadnjeg:
stubshaft: I have two ROA's and one 1858, which I lube the cylinder pins with the above lube prior to shooting. I generally load the ROA's with 25 grs. of whatever I have on hand 3F, Pyrodex, Clearshot etc.. I charge the cylinder, place the wad on the powder and seat the ball. I do NOT put anything over the ball as it makes a mess and is not needed.
I can shoot ALL DAY without worrying about fouling in my ROA's but do have to wipe the cylinder pin every so often in the 1858 (looser tolerance = more fouling). The ROA's will maintain their accuracy and print the same 1 1/2" groups at the end of the day.
http://castboolits.gunloads.com/showthr ... ost4897160
Zaintrigiran onim što ste ti, Jolly te stubshaft naveli, počeo sam sumnjati da tu ima nešto više od navedenog, i mislim da sam našao zašto Remington hoće zaštekati, a Ruger ne. Pogledajte bubanj Remingtona, obratite pozornost na prednju stranu:
Ovdje je bubanj s Ruger Old Army:
Vidite li razliku? Bubanj na Remingtonu je potpuno ravan, dok Ruger ima mali rukavac.
A sad dobro pogledajte rukavac Rugerovog bubnja na ovoj slici https://media.joesalter.com/ca/large/C1978/C1978-01.jpg . Primjećujete li kanalić na rukavcu? Sve upućuje da baš taj rukavac s kanalićem kod Rugera skroz skreće čestice baruta, olova i mast, pa ne ulaze u središnju rupu bubnja. I zato se Ruger može pucati cijeli dan bez da stane.
Vidjet ćemo kako će se moj ROA ponašati kad ga "zagarim", pa ću vam javiti.
Last edited by Onty on 07 May 2020, 10:24, edited 2 times in total.
- jolly
- Cinker - bojna

Moje misljenje je da je Ruger Old Army najmoderniji koncept perkusionog revolvera. (izasao iz proizvodnje oko 2008) Znaci proizvodjac je imao slobodne ruke kako da ga dizajnira.
Nije bio opterecen kopiranjem originalnih revovlera iz 19. stoljeca.
Remington 1858 - je danas reprodukcija izvornog modela iz tog doba, i isli su do maksimuma u kopiju prema izvorniku. S time da to ne proizvodi remington nego talijanski proizvodajci u vecini slucajeva
Neke sitnije razlike od originala kod talijanskih reprodukcija su nesto uzi prostor za punjenje s donje strane, pa zapinju konusna zrna, ali moze se puniti. (Uberty ima nesto veci prostor)
I razlika je u zlijebu, ili koraku zlijeba kod coltovih reprodukcija
Cini mi se kad sam davno citao, da su izvorni modeli znali imat progresivni zlijeb, danas to nije slucaj kod modernih reprodukcija. (ovo mozda grijesim, pisem po sijecanju)
Nije bio opterecen kopiranjem originalnih revovlera iz 19. stoljeca.
Remington 1858 - je danas reprodukcija izvornog modela iz tog doba, i isli su do maksimuma u kopiju prema izvorniku. S time da to ne proizvodi remington nego talijanski proizvodajci u vecini slucajeva
Neke sitnije razlike od originala kod talijanskih reprodukcija su nesto uzi prostor za punjenje s donje strane, pa zapinju konusna zrna, ali moze se puniti. (Uberty ima nesto veci prostor)
I razlika je u zlijebu, ili koraku zlijeba kod coltovih reprodukcija
Cini mi se kad sam davno citao, da su izvorni modeli znali imat progresivni zlijeb, danas to nije slucaj kod modernih reprodukcija. (ovo mozda grijesim, pisem po sijecanju)
Turn better into best!
Taj "bushing" kako ga zovu Ameri, sigurno pomaže, ali glavni problem je tanka osovina. Colt ima debelu, masivnu osovinu sa mnoštvom utora koji s jedne strane funkcioniraju kao labirint brtva za barutne plinove, a također i zadržavaju mazivo u sebi. Zato Colt može puno duže pucati od Remingtona.
Probao sam Remingtonov problem malo ublažiti tako da sam na bubnju napravio taj umetak kojim sam smanjio zazor između osovine i bubnja a također i zazor između bubnja i cijevi, jer što je zazor manji (kod mene je oko 0,1 mm) manji je gubitak barutnih plinova a samim tim i manje gareži prodire u osovinu bubnja.
Na osovini sam također napravio utore po uzoru na Colt.
Stanje se malo popravilo, ali i dalje mi Colt Army i Colt Navy omogućuju puno duže pucanje bez čišćenja od Remingtona.
https://imgur.com/3bDvoPX
https://imgur.com/kRklhlw
Probao sam Remingtonov problem malo ublažiti tako da sam na bubnju napravio taj umetak kojim sam smanjio zazor između osovine i bubnja a također i zazor između bubnja i cijevi, jer što je zazor manji (kod mene je oko 0,1 mm) manji je gubitak barutnih plinova a samim tim i manje gareži prodire u osovinu bubnja.
Stanje se malo popravilo, ali i dalje mi Colt Army i Colt Navy omogućuju puno duže pucanje bez čišćenja od Remingtona.
Odlično si to napravio! Sad, kad znaš raditi na stojevima i imaš gdje, što ne bi izmijenio fremu pa na njoj produžio otvor za bubanj ispod same cijevi 2-2,5mm. Na bubanj staviš puškicu s rukavcem koji bi imao ono isti kanalić kao i Ruger Old Army ili Colt 1973. Sam kanalić je dosta da je širok 1mm i dubok 0,5mm i na konju si.Hrvoje wrote:Taj "bushing" kako ga zovu Ameri, sigurno pomaže, ali glavni problem je tanka osovina. Colt ima debelu, masivnu osovinu sa mnoštvom utora koji s jedne strane funkcioniraju kao labirint brtva za barutne plinove, a također i zadržavaju mazivo u sebi. Zato Colt može puno duže pucati od Remingtona.
Inače, neko vrijeme sam i ja razmišljao o Remingtonu, Target model. Sviđa mi se način na koji se lako i brzo može skinuti bubanj. Za ovaj problem sa zaštekavanjem nisam znao. No ono što me totalno odbija su tanke stijenke bubnja između komora. Koliko je ta stijenka debela, ima li barem 1mm?
Evo slike gdje su jedan pored drugog bubnjevi Ruger Old Army i Remingtona:

Sam članak:
Cap & Ball Revolver Redux: Remington New Army v. Ruger Old Army https://www.guns.com/news/2019/08/14/ca ... r-old-army . Ona faca na drugoj slici je pravi
Ovo na Remingtonu je zastrašujuće tanko. Nadam se da je bubanj na novim revolverima barem nešto deblji. Stoga, ako bih ikad uzeo reprodukciju Remingtona, onda samo cal. 36, i to u inoxu, izmjenu na cilindru i fremi kako sam opisao, i na njega ugraditi prave ciljnike. Najlakše bi bilo nazad staviti ciljnik sa S&W, nešto slično kao što Bowen radi http://www.bowenclassicarms.com/workshop.html (nešto ispod pola stranice "MAY 2010, RETRO .38-40 Vaquero")