Nosači optke; što imam?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Nosači optke; što imam?

Post by Onty » 27 Dec 2020, 18:15

Čestit i blagoslovljen Božić i sretna Nova godina, te sve nabolje u 2021!

Na mojoj staroj M67 8x57 imam nosače optike:

Image

Image

Nosači su kupljeni u Austriji sredinom 1970-tih.

Zna li itko što imam, tko je proizveo ove nosače i prstenove?

Ovi prstenovi su 25,4 mm, htio bih nabaviti 30 mm. Koji prstenovi 30 mm idu na ove nosače a da me ne koštaju puno? Izgleda da bih moga dobiti jeftino neku optiku 1,5-6x42 s 30 mm tubom, u pristojnom stanju. Ovo će mi ionako biti treća puška, tek tako da imam nešto za strelište i ako ju slučano zatrebam za lov.

Hvala
Last edited by Onty on 27 Dec 2020, 18:43, edited 1 time in total.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: Nosači optke; što imam?

Post by Mirok » 27 Dec 2020, 18:26

Za točnu iformaciju,a da ti i izradi prstenove od 30mm upitaj g Rusana.
Rusan Mikron.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 27 Dec 2020, 18:31

Mirok wrote:Za točnu iformaciju,a da ti i izradi prstenove od 30mm upitaj g Rusana.
Rusan Mikron.
Tocno. Upravo sam htio to predloziti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Dec 2020, 11:09

Ili picatiny šinu, rade i to za M48 i još puno drugih modela.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Dec 2020, 13:04

To su prstenovi na viver bazama 99%, ne vidim samo imaju li poprečni kanal za fiksiranje odnosno ne pomicanje napred ili nazad. Vidim da prednja ima jedan utor koji je pretpostavljam tome namjenjen. Znači da je najbolje tu montažu zamjenit sa pikatini šinom i 30 mm prstenovima . Jer čak ako bi i pripasao prstenove na viver pločice tu je ušteda samo cjena šine . Ovako prodaj kompletnu montažu pa će jedan dio troška pokriti. Na pikatini šini ćeš bar moći mjenjat optike ili točke ili što već oćeš na postojećoj bazi od šine.
Uvjek nekom treba nešto takvoga kad je u kompletu (mislim na staru montažu).

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Dec 2020, 16:52

Pardon nisam registrirao da je širina pločica 16,5 . Iako postoje kod Rusana prstenovi raznih mjera pa i mislim takve ja bi to batalio i stavio šinu i prstene 30 .Ovo kako rekoh prodati u kompletu nekom će trebat jer ako je sve u dobrom stanju za optike od 25,4 sasvim je funkcionalna montaža.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Dec 2020, 19:26

Definitivno picatiny šina. Cijena je tu negdje, a mogućnosti veće. Rusan je već dugo na mom radaru baš za M48, to mi je dugogodišnja želja da napravim repliku yugo snajpera, doduše malo moderniziranog no u tom stilu kakav je bio, bez polimernog kundaka i takvih kerefeka.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 29 Dec 2020, 19:34

AR15 fan wrote:Definitivno picatiny šina. Cijena je tu negdje, a mogućnosti veće. Rusan je već dugo na mom radaru baš za M48, to mi je dugogodišnja želja da napravim repliku yugo snajpera, doduše malo moderniziranog no u tom stilu kakav je bio, bez polimernog kundaka i takvih kerefeka.
Neeeeeee m48 :o

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 29 Dec 2020, 19:54

Na klasicnu pusku, sina se ne stavlja. Nagrdjuje. Sina jest najjeftinije i najprakrcinije rjesenje, ali....
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Dec 2020, 20:09

damirdj75 wrote:
AR15 fan wrote:Definitivno picatiny šina. Cijena je tu negdje, a mogućnosti veće. Rusan je već dugo na mom radaru baš za M48, to mi je dugogodišnja želja da napravim repliku yugo snajpera, doduše malo moderniziranog no u tom stilu kakav je bio, bez polimernog kundaka i takvih kerefeka.
Neeeeeee m48 :o
Jesam lijepo napisao repliku snajpera i bez polimernog kundaka i kerefeka. Neka modernija optika i dodatak za podignuti obraz za liniju ciljanja. :A27:

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Dec 2020, 20:24

jolly wrote:Na klasicnu pusku, sina se ne stavlja. Nagrdjuje. Sina jest najjeftinije i najprakrcinije rjesenje, ali....
Ma ima masu montaža koje idu na m98 sistem . Bez obzira što je akcija kraća na m48 kad je izbušeno za navoje a vidim da je može bilo koja montaža . Recimo nešto od dvodjelnih Leupoldovih ili eventualno mamicu svih zakretnih montaža EAW. Samo je bitno znat što se želi stavit. EAW je skup ali i vrijedi . Može i Rusanova isto odlična a jeftinija.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 30 Dec 2020, 20:24

jolly wrote:Na klasicnu pusku, sina se ne stavlja. Nagrdjuje. Sina jest najjeftinije i najprakrcinije rjesenje, ali....
Slažem, se. Koliko god je Picatiny jako dobro rješenje, jer se onda ne moram misliti može li se neka optika montirati ili ne, ipak ne ide na ovu pušku.

Glede skidanja i prodaje postojećih baza i prstenova, nisam baš siguran bi li to itko kupio. I ako prodam, vjerujem da bih dobio vrlo malo. Daleko veći mi je problem da li bi neke nove baze išle na postojeće rupe. Ne bih želio da mi kućište zatvarača izgleda ko švicarski sir.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 30 Dec 2020, 21:32

Onty wrote:
Slažem, se. Koliko god je Picatiny jako dobro rješenje, jer se onda ne moram misliti može li se neka optika montirati ili ne, ipak ne ide na ovu pušku.

Glede skidanja i prodaje postojećih baza i prstenova, nisam baš siguran bi li to itko kupio. I ako prodam, vjerujem da bih dobio vrlo malo. Daleko veći mi je problem da li bi neke nove baze išle na postojeće rupe. Ne bih želio da mi kućište zatvarača izgleda ko švicarski sir.
Pa vrlo lako je izmjerit svoje rupe na sanduku i usporedit sa drugim karabinom . Ja imam stare viver pločice prednju i zadnju koje su kupljene sedamdesetih godina prošlog stoljeća zajedno sa optikom i karabinom , znači montirane u Zastavi na originalne rupe . Ako ti treba i imaš nekog da to donese dat ću ti pa sa njima provjeri jeli ti rupe pašu . Mada vjerojatno je da sve to paše ali ako treba možeš na ovaj način najtočnije provjerit.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Dec 2020, 22:57

Ne razumijem zašto se mučiš?
Izneseš problem g Rusanu,opišeš što żeliš......i dobiješ rješenje,cijenu ......i kvalitetu.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 31 Dec 2020, 08:20

Mirok wrote:Ne razumijem zašto se mučiš?
Izneseš problem g Rusanu,opišeš što żeliš......i dobiješ rješenje,cijenu ......i kvalitetu.
Da naravno ali ako čovjeka muči da li mu pašu rupe , odnosno da li su iste kao na ostalim karabinima nema druge nego izmjerit ili probat stavit tvorničku montažu . Ako ide vida na vidu odnosno ako je isto (a vjerovatno da ) radiš kao i na svim karabinima . U svakom slučaju kod mene pločice može dobit a sad kako se hoće . Može bit nisam siguran jedino da je na M67 cjela akcija kraća , no nebitno jer Rusan a i proizvođači u BH imaju za kraće sisteme (m48)isto i šine . Pločice pošto su dvodjelne nebitno da li je kraća ili duža akcija pašu . Znači radi estetike ako se želi izbjeć šina treba ić na dvodjelnu montažu , tu se da isto proć i jeftinije i skuplje ali eto ima od Leupoldovih pa preko švenk montaža raznih proizvođača do viver pločica i na njima prstenovi po želji (visina ,ekstenzija i td ).
Inače u BH vidim šina i oba prstena znači komplet montaža 755 kn.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 Jan 2021, 20:08

Ima i rješenje da se skine zadnji ciljnik, na njegovo mjesto se bez bušenja montira montaša sa picatiny šinom. Ima i ono rješenje za scout optiku ili da baš dođe iznad samog zatvarača. I nije neka velika lova, a ipak, ne bušiš ništa i vratiš ju u originalno stanje kad poželiš.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 01 Jan 2021, 21:14

AR15 fan wrote:Ima i rješenje da se skine zadnji ciljnik, na njegovo mjesto se bez bušenja montira montaša sa picatiny šinom. Ima i ono rješenje za scout optiku ili da baš dođe iznad samog zatvarača. I nije neka velika lova, a ipak, ne bušiš ništa i vratiš ju u originalno stanje kad poželiš.
To sa skidanjem zadnjeg ciljnika nije nikakvo rješenje , ili bolje reć nije za svaku optiku . Ako je puška iz tvornice rupe su odgovarajuće kao i na svakom karabinu . Jedino ako bi neko petljao na pušci koja je bila vojna pa nije bušena onda bi mogao bit problem . Mada ako je tvornički model M67 to je ko i na svakom karabinu sigurno.
Ne znam kako lakše provjerit nego ove pločice skinut i tvorničke stavit da se vidi da si siguran da je to to . Ja ih poklanjam pa sad ne znam kako bolje pomoć . Alternativa je slanje puškaru . Ali opet po treći put ako je puška tvornički model sigurno sve paše.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 02 Jan 2021, 15:25

Rupa za vijke za montažu nije bilo, puška je po onom što znam, tvornički prerađen M8 s drugom ručicom zatvarča i svom ostalom opremom.

Ipak, prije nego se bacim u trošak, moram provjeriti kakva je puška, koliko rasipa. Godinama nije iz nje pucano, jer kao što već rekoh, cijev nije baš bajna.

Sad baš gledam kod poznatih ima li netko bilo kakvu optiku u ladici koja još drži končanicu, s 25,4mm tijelom, pa da ju stavimo i probamo pušku koliku grupu pravi. Već sam dogovorio s prijateljem da bi smo u Karlovac na strelište (u Zagrebu sam, a koliko znam, nema otvoreno strelište 100m) kad ova prokleta paqndemija popusti. Zapravo, imam na ČZ 527-223 2-7x32 Redfield, ali je ta upucana da tuče ko laser, pa mi se to ne mili dirati.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 02 Jan 2021, 15:42

U Zg imaš Domjanković(tunel do 100m)i Vrapčanski potok(otvoreno).
Ako kažeš da cijev nije nešto.....ne znam da li da ideš u investiciju?

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 02 Jan 2021, 19:14

Mirok wrote:U Zg imaš Domjanković(tunel do 100m)i Vrapčanski potok(otvoreno).
Ako kažeš da cijev nije nešto.....ne znam da li da ideš u investiciju?
Ako cjev ne valja i ako je nagrižena ništa se ne isplati bez zamjene. No cjev koja ima nešto od neodržavanja ruzine i nagriženosti ne mora nužno i jako razbacivati . Nema druge očistit i probati . To se znalo naročito viditi posle pucanja vojnimstreljivom a posle toga lošim održavanjem . Dakle očistit dobro cjev i sa dobrom municijom na streljanu .

Post Reply