Lapua Challenge 3C
Lapua Challenge 3C
Pokušaj nečeg novoga. Organizacija u Francuskoj. 24-25.05.
Ukratko. Natječe se sa MK do 400m i VK do 1200m. Ako nađem pravilnik stavim.
https://www.lapua.com/home/challenge-3c/
"The Lapua 3C, is a brand new long range shooting event in Fourdrain, France on 24-25th of May.
The 3C (‘Chaque, Cartouche, Compte’) challenge consists of one day of rimfire matches up to 400 meters and one day of centerfire matches up to 1,200 meters, shooting targets of different sizes on different ranges. The event is set up in co-operation with Instinct Tactique, with support from GBM, Bergara Rifles, B&T Silencers and Riton optics."
Ukratko. Natječe se sa MK do 400m i VK do 1200m. Ako nađem pravilnik stavim.
https://www.lapua.com/home/challenge-3c/
"The Lapua 3C, is a brand new long range shooting event in Fourdrain, France on 24-25th of May.
The 3C (‘Chaque, Cartouche, Compte’) challenge consists of one day of rimfire matches up to 400 meters and one day of centerfire matches up to 1,200 meters, shooting targets of different sizes on different ranges. The event is set up in co-operation with Instinct Tactique, with support from GBM, Bergara Rifles, B&T Silencers and Riton optics."
Re: Lapua Challenge 3C
Ja sam se prijavio da sam zainteresiran. Sada čekam što će biti. Ovo bi moglo biti zanimljivo. Streljana BTC Saint Lambert, preko satelita, izgleda do 1700m.
Malo sam pogledao slike preko facebooka i googla. Prema viđenome i najavi. Puška, rusak i strijelac. Ovo bi moglo biti nešto poput field targeta, ali sa MK ili VK do ekstremnih daljina. Jedan metak, jedna meta, na nepoznatoj udaljenosti.
Ako je to tako, i odlazak izvediv, odoh.
Malo sam pogledao slike preko facebooka i googla. Prema viđenome i najavi. Puška, rusak i strijelac. Ovo bi moglo biti nešto poput field targeta, ali sa MK ili VK do ekstremnih daljina. Jedan metak, jedna meta, na nepoznatoj udaljenosti.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Cestitam na odluci. Iskreno zelim cim bolji rezultat.IB43 wrote:Ja sam se prijavio da sam zainteresiran. Sada čekam što će biti. Ovo bi moglo biti zanimljivo. Streljana BTC Saint Lambert, preko satelita, izgleda do 1700m.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Svaka cast svakome tko se odluci na ovaj experimenat sa MK... ( osbno smatram da neko preciznije gadjanje sa MK nakon 100m nema nikakvog smisla jer strijeca ne odlucuje vise o toj putanji )
A ovo VK na 1200 e to je vec nesto sto bih zaigrao i to odmah...
A ovo VK na 1200 e to je vec nesto sto bih zaigrao i to odmah...
Nemoguće je Nemoguće
-
Marko2Marko
- Desetnik

za MK do 300m nije ništa posebno. ali bryan litz kaže da je od 300 ili od 400m dalje vrlo neizvesno za MK
-
Marko2Marko
- Desetnik

a kod slovenije, ovo lijeto imamo treninze na drugoj 1km dugi streljani nego po navadi jer ovu običnu prenavljaju, i kako kaže možda ovde ovo lijeto možemo pucati do 1500m. ali ja neču iči na ove daljine, ja peglam grupe za 1000m.
ali za 1500m je u pitanju vrlo visoki i konstantni BC i 'cold bore shot'. i ne, za ovo nije prvi izbor 338 lapua, ker 338 lapua nije ELR kalibar
ali za 1500m je u pitanju vrlo visoki i konstantni BC i 'cold bore shot'. i ne, za ovo nije prvi izbor 338 lapua, ker 338 lapua nije ELR kalibar
Vidjeti ću što će izaći od ovoga. Pravilinik bih trebao dobiti sa uplatnicom. Pa ako pristajem uplatim.
Ambicije su im međunarodne, ali za zasada je sve na Francuskom i sa Francuzima. Možda na kraju bude samo lokalno.
Ono što mogu vidjeti do sada je da limitiraju na 308 familiy. Limit dužine čahure je 51.5mm. Time su eliminirali magnum i velike kalibre. Tako da je 1200m zaista izazov. Minimum je 600m.
Određivanje daljine je končanicom. U pitanju je nekakva mješavina PRSa i Field targeta. Znači staze sa pultovima sa hranom i pićem. Jedan metak, jedna meta iz različitih stavova.
Naglasak je više na entuzijazam i krajnje granice opreme i strijelca. Što se vidi i iz daljina i dozvoljenih kalibara.
Ono što mi nije sjelo je da neki spominju korištenje opreme sa strelišta. To mi nije drago. Mene zanima krajnji limit vlastite opreme.
Vidjeti ću sve, kada i ako mi pošalju uplatnicu i pravilnik. Onda donesem finalnu odluku. A ovisi i hoće li biti išta kod nas u to vrijeme.
Ambicije su im međunarodne, ali za zasada je sve na Francuskom i sa Francuzima. Možda na kraju bude samo lokalno.
Ono što mogu vidjeti do sada je da limitiraju na 308 familiy. Limit dužine čahure je 51.5mm. Time su eliminirali magnum i velike kalibre. Tako da je 1200m zaista izazov. Minimum je 600m.
Određivanje daljine je končanicom. U pitanju je nekakva mješavina PRSa i Field targeta. Znači staze sa pultovima sa hranom i pićem. Jedan metak, jedna meta iz različitih stavova.
Naglasak je više na entuzijazam i krajnje granice opreme i strijelca. Što se vidi i iz daljina i dozvoljenih kalibara.
Ono što mi nije sjelo je da neki spominju korištenje opreme sa strelišta. To mi nije drago. Mene zanima krajnji limit vlastite opreme.
Vidjeti ću sve, kada i ako mi pošalju uplatnicu i pravilnik. Onda donesem finalnu odluku. A ovisi i hoće li biti išta kod nas u to vrijeme.
-
Marko2Marko
- Desetnik

u hrvatskoj? pa ljudje ovde puno više interesira rat u ukrajini nego streljački šport; samo pogledaj teme na ovome forumu. premalo je ozbiljnih strijelaca, pa onda nikome ne pada na pamet da se dogovara sa vojcom u korištenju njihovih poligona...IB43 wrote:A ovisi i hoće li biti išta kod nas u to vrijeme.
sam mislio da če biti i u sloveniji loše ove godine, ali je sada toliko terminova i takmičenja došlo u plan, da možeš svaki vikend nekamo... skoro previše! ali još nemamo pravi long range u sloveniji u planu, samo treninze do 1500m za sada.
Forum je vezan za oružje općenito. Nije strogo streljački. Tako da su teme šarolike.
Ja se već sada zabavljam, pošao ili ne. Ne mislim kupovati FFP optiku dok nisam siguran da će biti češće u upotrebi. Idem sa SFP. Ranging na fiksnom zoomu (poznata točna vrijednost). 24x je dovoljno (ne bi ni FFP imala puno više). Teren ima nasipe, tako da će daljine vjerovatno biti okrugli brojevi, pa me to vadi. Daljinu izračunam u glavi, meni ne trebaju nikakva pomagala. Mogu računati u glavi čak i sa SFP na promijenjivom uvećanju. Kalibraciju končanice zakačim na kundak, ne treba mi ni range card.
Igram na podesivi nosač. 0-70 moa, kojega preštelam u nekoliko sekundi bez da poremetim upucanost optike. A jednom zategnut je krut kao i svaki drugi nosač. Ciljam hold under i hold over tehnikom (kao i uvijek) sa minimalnom upotrebom klikova, a stvarnu vrijednost klikova znam (tall target test).
To ide jako brzo. Tako da dobijem ciljanje sa jasno vidljivim miražom, na velikom uvećanju, i dovoljno vremena za čitanje vjetra (kojega provjerim paralaksom od puške do mete).
Metak je već razrađen i trebao bi biti stabilan do 1300m sa kratkim periodom niže stabilnosti oko brzine zvuka. ES/SD je nisko, grupe uske. Meplat uniformiran sortiranjem i improvizacijom (ne nalazim alat u EU).
Ciljanje na padovima do 90 moa je već utrenirano zračnicom.
Najveći problem je što mi je iskustvo na tim daljinama nula. Morati ću se oslanjati na pretpostavke, to nije dobro.
Ali jednom treba krenuti i skupiti iskustvo.
Ja se već sada zabavljam, pošao ili ne. Ne mislim kupovati FFP optiku dok nisam siguran da će biti češće u upotrebi. Idem sa SFP. Ranging na fiksnom zoomu (poznata točna vrijednost). 24x je dovoljno (ne bi ni FFP imala puno više). Teren ima nasipe, tako da će daljine vjerovatno biti okrugli brojevi, pa me to vadi. Daljinu izračunam u glavi, meni ne trebaju nikakva pomagala. Mogu računati u glavi čak i sa SFP na promijenjivom uvećanju. Kalibraciju končanice zakačim na kundak, ne treba mi ni range card.
Igram na podesivi nosač. 0-70 moa, kojega preštelam u nekoliko sekundi bez da poremetim upucanost optike. A jednom zategnut je krut kao i svaki drugi nosač. Ciljam hold under i hold over tehnikom (kao i uvijek) sa minimalnom upotrebom klikova, a stvarnu vrijednost klikova znam (tall target test).
To ide jako brzo. Tako da dobijem ciljanje sa jasno vidljivim miražom, na velikom uvećanju, i dovoljno vremena za čitanje vjetra (kojega provjerim paralaksom od puške do mete).
Metak je već razrađen i trebao bi biti stabilan do 1300m sa kratkim periodom niže stabilnosti oko brzine zvuka. ES/SD je nisko, grupe uske. Meplat uniformiran sortiranjem i improvizacijom (ne nalazim alat u EU).
Ciljanje na padovima do 90 moa je već utrenirano zračnicom.
Najveći problem je što mi je iskustvo na tim daljinama nula. Morati ću se oslanjati na pretpostavke, to nije dobro.
Ali jednom treba krenuti i skupiti iskustvo.
- jolly
- Cinker - bojna

Nisi u pravu. Ima jos. Na ovom forumu osim politicke sekcije, jaka je i epidemioloska sekcija sa politicko-medicinskim savjetima o koroni. Dakle, i oko korone ima izuzetno jaki interes, i mislim da tema - korona cak ima najvise postova od drugih tema.Marko2Marko wrote:u hrvatskoj? pa ljudje ovde puno više interesira rat u ukrajini nego streljački šport;IB43 wrote:A ovisi i hoće li biti išta kod nas u to vrijeme.
Naravno, ovo je sala.
Ali tvoja observacija je indikacija tanasnog kolektivnog znanja o streljastvu u HR.
Uvijek mi je zao, sto ljudi koje osobno poznam a clanovi su foruma, i izuzetni su jaki znalci streljastva i balistike malo pisu na forumu, iako su tu prisutni. Valjda im dosadilo politike i korone....
Turn better into best!
Ne vidim razloga da netko ne piše o temi o kojoj želi,samo zato jer se piše o drugim temama.
U čemu bi bio problem?
U čemu bi bio problem?
- jolly
- Cinker - bojna

u redu je sta su sarolike, ali je na glavnoj stranici lijepo recemo: POLITIKU IZBJEGAVATI.IB43 wrote:Forum je vezan za oružje općenito. Nije strogo streljački. Tako da su teme šarolike.
A to sta se politka provuce, i prosiri na 90% denvnih rasprava, to je rezultat utjecaja medija na pojedinca, i ne reagiranja moderatora, na vlastita pravila i preporuke foruma.
Turn better into best!
Meni ne smeta ništa dok su ljudi normalni. Reagiram kada primjetim nemir i agresiju. Pogotovo ako joj je temelj pseudoznanost, zavjere i manipulacija. To može završiti naopako.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pizzagate ... prov=sfla1
Ukratko. Optužili su piceriju za pedofiliju u podrumu. Završilo je tako da je osoba naoružana sa AR15 uletila u piceriju među osoblje i vlasnika koji nisu ni znali što se događa.
Da bi se zaključilo da podrum ne postoji, i sve je plod mašte.
U biti, uletim kada bi trebao i moderator.
Slažem se da nedostaje usko specijaliziranih tema vezanih za normalne civilne aktivnosti oružjem (sport, lov, kolekcionarstvo...). Ali barem je forum živ i objavljuju se pozivi, kojih na drugim mjestima nema i teško ih je naći.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pizzagate ... prov=sfla1
Ukratko. Optužili su piceriju za pedofiliju u podrumu. Završilo je tako da je osoba naoružana sa AR15 uletila u piceriju među osoblje i vlasnika koji nisu ni znali što se događa.
Da bi se zaključilo da podrum ne postoji, i sve je plod mašte.
U biti, uletim kada bi trebao i moderator.
Slažem se da nedostaje usko specijaliziranih tema vezanih za normalne civilne aktivnosti oružjem (sport, lov, kolekcionarstvo...). Ali barem je forum živ i objavljuju se pozivi, kojih na drugim mjestima nema i teško ih je naći.
- jolly
- Cinker - bojna

nazalost, u HR web prostoru, jos uvjek nema poziva za natjecanja na jednom mjestu. A manje je i na ovom forumu nego prije
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

O ivane, dobro si se pripremio. Koliki ti budu troškovi?
Možda da izposodiš FFP scope, ili budeš ok sa SFP? Možda ako uvjek staviš na maximum povječanje, možeš mete dobro procjeniti i sa SFP?
Koja ti je kugla i brzina? Si još uvjek na TRG i 28" cijev?
Možda da izposodiš FFP scope, ili budeš ok sa SFP? Možda ako uvjek staviš na maximum povječanje, možeš mete dobro procjeniti i sa SFP?
Koja ti je kugla i brzina? Si još uvjek na TRG i 28" cijev?
-
Marko2Marko
- Desetnik

Očekivam uplatnicu oko 100 EUR. Put i smještaj, kako se snađem, ako odem. Ovisi o pravilima i potrebnim papirima.
FFP je za ovakvu aktivnost pravi odabir. Meni dobro ide matematika pa mogu progurati SFP. Neću kupovati FFP za jednu upotrebu u par godina. To tek ako bi ovakve discipline zaživjele kod nas.
Ne brini za pušku, zrno i brzinu. Ovo je oko stabilnosti i ujednačenosti, veća brzina i BC malo pomognu. U 308 family kalibara, svi oni ludo zanose i raspršuju na toj daljini. Jeli to 20 cm više ili manje postaje nevažno sve dok je stabilno.
Nije cilj grupiranje, nego rušenje mete jednim metkom nakon određivanja daljine i vjetra.
Jako duga cijev i jak trzaj ovdje postaje mana, stav može biti i stojeći. TRG ili nešto slično custom made je upravo dobar odabir za ovo.
Od strijelca se traži da odradi sve brzo i mirno, treba prilično vještine i rutine.
FFP je za ovakvu aktivnost pravi odabir. Meni dobro ide matematika pa mogu progurati SFP. Neću kupovati FFP za jednu upotrebu u par godina. To tek ako bi ovakve discipline zaživjele kod nas.
Ne brini za pušku, zrno i brzinu. Ovo je oko stabilnosti i ujednačenosti, veća brzina i BC malo pomognu. U 308 family kalibara, svi oni ludo zanose i raspršuju na toj daljini. Jeli to 20 cm više ili manje postaje nevažno sve dok je stabilno.
Nije cilj grupiranje, nego rušenje mete jednim metkom nakon određivanja daljine i vjetra.
Jako duga cijev i jak trzaj ovdje postaje mana, stav može biti i stojeći. TRG ili nešto slično custom made je upravo dobar odabir za ovo.
Od strijelca se traži da odradi sve brzo i mirno, treba prilično vještine i rutine.
Marko. Ako je 1m na 1000m = 1mil. Koliko je 1m udaljen ako se mjeri 0.5 mil na 10x uvećanja na 20x kalibriranoj SFP optici.Marko2Marko wrote:Daljinu češ računati kako? Na pamet? Ti imaš optiku u MOA ili MIL?
1000m
Prije sam izračunao, nego napisao. Dobro mi ide matematika.
Eto pa provjeri nekim kalkulatorom. Većinom brže izračunam u glavi nego upišem u kalkulator. I sa FFP bih računao u glavi, ali bih lakše i brže mjerio. Bez dodatnog preciznog namještanja uvećanja.
Alat kao na slici je dozvoljen. Meni ne treba, samo bi mi oduzeo vrijeme. Kalibrirana končanica na kundaku je sve što mi treba. Koju napravim sam vlastitim alatima.
https://roundmildot.com/product/roundmi ... alculator/
- Attachments
-
- preuzmi (1).jpeg (13.04 KiB) Viewed 802 times
-
Marko2Marko
- Desetnik

Ne brinem ja za tvoju pušku, samo ljude zanima sa čime ideš na ovo takmičenje.
A računanje meta ne bi bilo bolje na maximalnoj povečavi, jer je možda tamo uvjek jednako povečanje, a na 10 ili 20 možeš da fališ zbog tolerancije u mehaniki?
A računanje meta ne bi bilo bolje na maximalnoj povečavi, jer je možda tamo uvjek jednako povečanje, a na 10 ili 20 možeš da fališ zbog tolerancije u mehaniki?