Digitalne vage za reloading
Moderator: istra champion
Digitalne vage za reloading
Pozdrav kolege,
Koje digitalne vage korisitite i koliko ste zadovoljni(mislim na tocnost) i neka preporuka.
Koje digitalne vage korisitite i koliko ste zadovoljni(mislim na tocnost) i neka preporuka.
Sve je moguće osim drvene peći!
Re: Digitalne vage za reloading
Imao nekad neku jeftinu onu malu, punio sačmeno i bila je točna. Kad je riknula, nisam više nabavio. Ima li kakva ok, a da nije preskupa_
Izbor vage uvelike ovisi o namjeni. Samim time i cijena varira od jeftinijih do vrlo skupih laboratorijskih.
Za F-Class ja koristim Ohausovu vagu koja mjeri preciznošću do 2 tisućinke graina. (1 grs=0.0648 g)
Napomena: 1 kernel baruta koje ja koristim je u rasponu težine od 10-25 tisućinki graina.
Takve su vage vrlo skupe i nepotrebne za reloading, npr. lovačkog streljiva, gdje je i preciznost od 0,1 graina
zadovoljavajuća. Slična stvar je i kod reloadinga pištoljskog/revolverskog streljiva, gdje osobno ne koristim vage, već
volumetrijske dozatore (poput Lee-a) koji zadovoljavaju moje potrebe.
Za reloading natjecateljskog, puščanog streljiva za PRS, N-klasu i sl. (male i srednje udaljenosti) dovoljne su i vage
koje mjere u stotinku graina. Takve vage, kvalitetnih proizvođača se polovne mogu nabaviti i za par stotina eura.
Naravno postoje na tržištu i jeftinije kineske vage, ali nemam baš nikakvo iskustvo s istima.
Od kvalitetnih proizvođača, osim spomenutog Ohausa mogu spomenuti i njemački Kern & Sohn.
Nadam se da će vam ovo biti od nekakve pomoći.
Za F-Class ja koristim Ohausovu vagu koja mjeri preciznošću do 2 tisućinke graina. (1 grs=0.0648 g)
Napomena: 1 kernel baruta koje ja koristim je u rasponu težine od 10-25 tisućinki graina.
Takve su vage vrlo skupe i nepotrebne za reloading, npr. lovačkog streljiva, gdje je i preciznost od 0,1 graina
zadovoljavajuća. Slična stvar je i kod reloadinga pištoljskog/revolverskog streljiva, gdje osobno ne koristim vage, već
volumetrijske dozatore (poput Lee-a) koji zadovoljavaju moje potrebe.
Za reloading natjecateljskog, puščanog streljiva za PRS, N-klasu i sl. (male i srednje udaljenosti) dovoljne su i vage
koje mjere u stotinku graina. Takve vage, kvalitetnih proizvođača se polovne mogu nabaviti i za par stotina eura.
Naravno postoje na tržištu i jeftinije kineske vage, ali nemam baš nikakvo iskustvo s istima.
Od kvalitetnih proizvođača, osim spomenutog Ohausa mogu spomenuti i njemački Kern & Sohn.
Nadam se da će vam ovo biti od nekakve pomoći.
Stara kreditna kartica ti je vise nego dovoljna a i besplatna je! Napunis do vrha, malo protreses dodas opet do vrha i karticom skines visak baruta da bude ravno sa rubom cahure.. !

Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Lex kad ces napisati nesto strucno? 
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Marko2Marko
- Desetnik

jeftina kineska vaga za 20$ če biti vrhunsko precizna, ako imaš sreču i pedantan si. ja sam dobio bolje variacije brzine kod jeftine kineske nego od mehaničke RCBS M500, na koje možem da vidim 1 zrno baruta razlike.dumcykar wrote:Pozdrav kolege,
jedanput kada sam ih usporedio, sa električkome sam dobio u 223REM kalibru SD 1,9m/s kod 17 šusova, a sa mehaničkome SD 2,4m/s kod 14 šusova. mijerjeno sa labradarom. u 223REM !
ali ja bolj vjerujem mehanički nego jeftini kineski.
ali zlatni standard današnjog preciznog streljaštva je A&D FX-120i (~700€) sa autotricklerom (~700€). 0,02gr koje je 1 zrno baruta. više preciznosti niko na ovoj zemalji ne treba.
ako upotrebljavaš okrugli (ball, spherical...) barut i tako zastavljaš svoj reloading, i jeftini Lee volumski dozatori odraditi če VRLO dobar posao !!
Last edited by Marko2Marko on 09 Dec 2022, 10:49, edited 5 times in total.
-
Marko2Marko
- Desetnik

si siguran?stolttom wrote:Za F-Class ja koristim Ohausovu vagu koja mjeri preciznošću do 2 tisućinke graina. (1 grs=0.0648 g)
...
Takve su vage vrlo skupe...
na poslu imamo mettler & toledo XP 205. koja ima readability 0,01mg = 0,00001g, ali to znači da mijeri 0,0001g. ova vaga je 10.000€+ i mora da bude u klimatiziranome prostoru i na dobrem stolu, ako ništa od preciznosti. na toj vagi ja prevjeravam moje kalibracijske uteže, koje upotrebljavam za nivelaciju mehaničke RCBS M500.
ti kažeš da imaš ohaus od 0,002gr = 0,0001g. koja je vjerovatno isto 10.000€+. i ako nije na pravome stolu i u klimatiziranome prostoru, ništa od takve preciznosti.
ali imaš pravo, takve vage su nepotrebne za reloading.
-
Marko2Marko
- Desetnik

tako dobro rade Lee perfect powder measure i sa 'extruded' barutom, koji se ne sipa dobro:Marko2Marko wrote:ako upotrebljavaš okrugli (ball, spherical...) barut i tako zastavljaš svoj reloading, i jeftini Lee volumski dozatori odraditi če VRLO dobar posao !!

300m u 223REM sa barutom vihtavuori N140 koji ima prilično mala zrna:
prvih 10 šusova i drugih 10 šusova. ukupno 20 šusova.
a ova meta na 100m v 284WIN sa barutom N555, koje ima veča zrna i ne sipa se dobro !
ali kako sam rekao, ako upotrebljavaš ball-okrugli barut, rezultati če biti puno bolji jer češ puno preciznije dozirati braut!
- jolly
- Cinker - bojna

Malo skrecem s teme, ali kalibar 284 win je zanimljiv.
Koju pusku imas u 284 win?
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Tesko. (gotovo nemoguce) zato i pitamMirok wrote:Ruger.., Savage.., Winchester....?jolly wrote:Malo skrecem s teme, ali kalibar 284 win je zanimljiv.
Prakticno mrtav kalibar, nema ga u tvornickim puskama, s time da Sabatti radi match pusku u 284 Shehane (koji mu je slican).
Medjutim ovo je nova zvijezda u nebu dalekometnog streljastva, u klasi open.
Puska ce vjerojatno biti tvornicka, sa izmjenjnom cijevi, ili costum, rucno slagana.
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

Puška od mika maksimoviča, zaklep od bat machine 3L, cev bartline.jolly wrote:Malo skrecem s teme, ali kalibar 284 win je zanimljiv.
Ali ako imaš staro puško, mijenjaš cijev za 284win calibar. U sloveniji pintar ima i reamere za custom matrice, koje perfektno pašejo na ovo ležište. I imaš najbolju variantu koju možeš zamisliti.
Svi u sloveniji idu na 284win. Konačno.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Več 20 godina 'nova' zvijezda...jolly wrote:Medjutim ovo je nova zvijezda u nebu dalekometnog streljastva...
- jolly
- Cinker - bojna

Marko2Marko, Earth callingMarko2Marko wrote:Več 20 godina 'nova' zvijezda...jolly wrote:Medjutim ovo je nova zvijezda u nebu dalekometnog streljastva...
Marko2Marko, Earth calling
This is Houston!
Na maloj izoliranoj planeti Hrvatska, novosti dolaze sa zakasnjenjem od 10-15-20 godina.
Toliko otprilike treba radio relejnom signalu sa vijestima, da brzinom svjetlosti stigne do nas, sa razvijenijih planeta galaksije.
Mi malo tapkamo iza naseljenika planete Slovenija.
Turn better into best!
-
Marko2Marko
- Desetnik

Nije istina. Imate nekoliko strijelaca, koji su napredniji nego kod nas i idu na velika takmičenja.
Ali ako ih niko ne sluša ili shvača...?
Ali ako ih niko ne sluša ili shvača...?
- jolly
- Cinker - bojna

Kod susjeda je trava zelenija.
Imamo ih nekoliko, i uglavnom se znamo.
Ali to je samo nekoliko.
Imamo ih nekoliko, i uglavnom se znamo.
Ali to je samo nekoliko.
Turn better into best!
Marko ti je dobro rekao.
.284 win je klasik u open diviziji F-Classe.
I po meni osobno nenadjebiv klasik.
Pomodarstvo i marketing ipak prevladava, pa ćeš kod nas vidjeti masu lošijih kalibara u F-Klasi
da ih ne spominjem i ne nabrajam.
.284 win je klasik u open diviziji F-Classe.
I po meni osobno nenadjebiv klasik.
Pomodarstvo i marketing ipak prevladava, pa ćeš kod nas vidjeti masu lošijih kalibara u F-Klasi
da ih ne spominjem i ne nabrajam.
-
Marko2Marko
- Desetnik

i šta si odlučio glede vage?dumcykar wrote:Ljudi malo ste skrenili sa teme...
za koju potrebu jo tražiš?
Pa nakon ovakvih odgovora nisam se odlucio ni za jednu
zato sam htio da se kolege izjasne ko ima kakvu i koliko je zadovoljan sa njom, pa bi se onda na temelju toga odlucio. Trenutno korisim mehanicku od lee-a.
Sve je moguće osim drvene peći!