Lov na divlje svinje na otocima; koja puška bi bila najbolja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Lov na divlje svinje na otocima; koja puška bi bila najbolja

Post by Onty » 09 Mar 2023, 10:27

Postoji mogućnost da bih iduće jeseni otišao u lov na divlje svinje na otoke, prvenstveno Krk i Cres. Prema mojem skromnom, iskustvu divlje svinje se prvenstveno drže gustiša, a i ono malo brisanog prostora na otocima nije baš naročito veliko.

Vi koji ste tamo lovili, koju vrstu puške preporučate; sačmaricu s dobrom kuglom, karabin kalibra 7, 30, 8 ili nešto veće? Imam dojam da bi u tim uvjetima jedna dobra repetirka poput Winchester ili Marlin, u 41 Magnum, 44 Magnum ili "nabrijani" 45 Colt, bila dobar izbor. Kako stoji sa zakonom uporaba tih pušak u navedenim kalibrima na divlje svinje? Tražio sam ovdje https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1636.html ali ne vidim da se tu išta spominje.

Moje mišljenje je da s malo težim kuglama na i na 100 m bi bile bolje od sačmarica s kuglom. Doduše, zakonom su sačmarice s kuglom ograničene na do 40 metara, što je po mojem mišljenju zastarjelo, jer danas ima toliko dobrih kugli i naboja, koje bi zbog samog kalibra i težine kugli, i na 100 m bile barem jednake, ako ne i bolje od karabina.

Naime, Zakon kaže "Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka pri odstrjelu svinje divlje dopuštena je upotreba kugle iz lovačke puške s glatkim cijevima..." Kud spadaju puške poput 20 Magnum ili 12-70/75 s ožlijebljenim cijevima? Jednom sam gledao kako lovac upucava pumparicu 20 Magnum s ožlijebljenom cijevi na 100 metara. Rasipanje nije bilo veće od 4-5 cm, a rupa u zemljanom braniku je bila takva da imam dojam da bi i veliki vepar klonuo u par metara.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Lov na divlje svinje na otocima; koja puška bi bila najb

Post by jolly » 09 Mar 2023, 11:21

Azurirani pravilnik je ovaj, 2019.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html

Lever action:
Revolverske kalibre izbaci iz opcije, u poluznoj puski (lever action). Nemaju dovoljno energije.
Kalibri za poluznu pusku, lever action, za lov divlje svinje: 30-30 wcf (granican), 444 marlin, 45-70.
45-70 sam probao, ima muski trzaj. (samo napominjem)

Sacmarica:
Sacmarice su puske u poznatim sacmeninm kalibrima, pa ih u svrhu pitanja koje si postavio treba tako defnirati.
Drugim rjecima, ako sacmarica ima uzljebljenu cijev, u kalibru 12/70, i puca kugle - to je sacmarica.
Drzeci se striktno slova zakona, preciznost takve cijevi (slug barrel), na 100 metara nema puno potrebe (iako dobro zvuci), jer zakon limitira koristenje kugle na divlju svinju do 40 metara. (efektivnost na 100 m, je po meni neupitna, samo naglasavam pravila)

Kao varijante sacmarica, mozes birati: bokerice, polozare, pumperice, iili poluautomati. S tim da jednocijevne sacmarice - pumperice ili poluautomati imaju obicno (ako imaju) tu opciju uzljebljene cijevi.
(U tom slucaju, za uzljebljenu cijev u samarici najpreciznije su sabot kugle, dok ces breneke kuglu korisiti u glatkoj cijevi sa ili bez choka)

Opcionalno imas jos i uzljebljene chokove:
Za moderne dvocjevne sacmarice sa promjenjivim chokovima, moze se nabaviti uzljebljeni chok. Time se puska pretvara u nesto sto je pred 100 godina bio lovacki hit, za tropski lov. Paradox puska (holland and holland) ili par godina iza Explora gun (westley richard), za tropske lovovoe, za sitnu i krupmnu divljac, i velike divlje macke - imale su glatku cijev, a zadnjih do 5 incha duzine cijevi, bilo je uzljebljenje. To su onda cesto kupovali engleski oficiri kad su isli na sluzbu u kolonije.
Paradox i explora, danas su samo sentimentalna uspomena povijesti razvoja oruzja, komericjalnih patenata i zlatnog doba safarija, i malo ko je uopce cuo za njih. Ali njihovu primjenu ozivljavaju danas uzljebljeni promjenjivi chokovi, na modernoj sacmarici.
Uzljebljene chokove, osim za kuglu, danas jos cesto koriste za lov na sljuke jer siri posip sitne sacme na manjim udaljenostima

Malo povijesti za informaciju paradox, i explora:
https://hollandandholland.com/guns/the-paradox-gun
https://www.westleyrichards.com/theexpl ... m-explora/

KRK ILI CRES, NIJE ISTO:
Postoji mala razlika u lovu na svinje na Cresu ili Krku.
Na Cresu, u lovovima za goste, se cesto zna loviti jelen lopatar i divlja svinja. (naravno, na razlicite nacine)
Na Krku, u lovovima za goste, obicno se lovi iskljucivo divlja svinja.

Drugim rjecima, na Cresu - trazi se univerzalnost puske da mozes loviti lopatara ili svinju, trazit ce pusku uzljebljene cijevi, u kalibru koji na 100 metara daje 2500 joula.

Na Krku, vjerojatno ces loviti iskljucivo divlju svinju, pa onda dolazi u obzir sacmarica s kuglom, ili karabin odgovarajuceg kalibra.

Udaljenost pucanja Krk, Cres:
Gusto i sikara, u vecini situacija, mozda u 80% situacija. udaljenost do 50 metara cesto puta manje.
Najblizi hitac imao sam na 15-20 metara, najdalji na mozda 80.

Medjutim, u manjem broju lovnih situacija otvaraju se prosirenja cistine i do 200 metara ili vise, pogotovo ispod daklekovoda, ili gdje se probijao vatrogasni put, .
Elem, karabin dobro dodje, ako ga u takvoj situaciji imas gdje dobro nasloniti.

U zadnje vrijeme, kod lovaca po otoku vidim sve vise poluautomatskih karabina, tipa benelli argo, ili browning BAR.
Kombinirke (nekad jako popularne) danas su kako vidim, u opadanju, ali jos uvije prisutne.
Sacmarice, bilo kojeg tipa, vidim vrlo rijetko. Pumpericu s kuglama nosi po koji pogonic.

Dakle, moja je prepruka karabin. Pokrio si oba otoka, i sve udaljenosti. Odnosno kombinirka u sacmenom i karabinskom kalibru
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 09 Mar 2023, 11:24

Treba ti univerzalan kalibar-7x64,30-06,8x57.....
Kugla iz sačmarice na blizu i za pogon(zakon tako kaže).
Zakon propisuje i minimalnu udarnu moć za pojedine vrste,a kalibri koje navodiš ne bi bili adekvatni.
Užljebljene puške za pucanje kuglama su danas puno preciznije,ali ako je daljina cca 100m,ja bih rađe karabinom.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Mar 2023, 12:52

Za 100m je bolji karabin cak i ako imas sacmaricu uzlijebljene cijevi i sabot kugle.Energija karabina je daleko veca na toj daljini.Takodjer svinje vole izlazak u sumrak na otvoreno na livade i tu riju.Na livadu na kojoj su rijale proslu noc vracaju se vec za dnevnog svijetla i tu je pozeljan karabin sa optikom ako ih tako lovis sa ceke.To je najlaksi nacin.Ako lovis pogonski lov u gustisu moze i sačmara i kugle.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Mar 2023, 13:08

Darko11 wrote:Za 100m je bolji karabin cak i ako imas sacmaricu uzlijebljene cijevi i sabot kugle.Energija karabina je daleko veca na toj daljini.Takodjer svinje vole izlazak u sumrak na otvoreno na livade i tu riju.Na livadu na kojoj su rijale proslu noc vracaju se vec za dnevnog svijetla i tu je pozeljan karabin sa optikom ako ih tako lovis sa ceke.To je najlaksi nacin.Ako lovis pogonski lov u gustisu moze i sačmara i kugle.
Krk i Cres, je uglavnom dnevni pogonski lov, koji se organiyzirfa za goste.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Mar 2023, 16:32

jolly wrote:
Darko11 wrote:Za 100m je bolji karabin cak i ako imas sacmaricu uzlijebljene cijevi i sabot kugle.Energija karabina je daleko veca na toj daljini.Takodjer svinje vole izlazak u sumrak na otvoreno na livade i tu riju.Na livadu na kojoj su rijale proslu noc vracaju se vec za dnevnog svijetla i tu je pozeljan karabin sa optikom ako ih tako lovis sa ceke.To je najlaksi nacin.Ako lovis pogonski lov u gustisu moze i sačmara i kugle.
Krk i Cres, je uglavnom dnevni pogonski lov, koji se organiyzirfa za goste.
Da.Jos bih dodao da repetirke u 44 magnum ili 45 colt i sl su zanimljiv izbor, ali zakonski u Hrvatskoj najmanja dopuštena kinetička energija zrna na 100 m za lov divlje svinje je 2500 dzula.Tu energiju ti revolverski kalibri nemaju ni na ustima cijevi tako da nisu dopusteni za lov divlje svinje u RH.Tu energiju nema niti jedna sacmarica tj puska glatke cijevi ,ali zakon je malo progledao puskama glatke cijevi po tom pitanju, jer ih svi lovci imaju, i ogranicio ih upotrebom do maksimalno 40 metara daljine.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Mar 2023, 16:57

Darko11 wrote:,ali zakon je malo progledao puskama glatke cijevi po tom pitanju, jer ih svi lovci imaju, i ogranicio ih upotrebom do maksimalno 40 metara daljine.
ne nego je kugla efektivna
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Mar 2023, 17:51

Darko,

Mijenjaju se stvari. Citaj "Devalvacija lovstva".

Lov se u nasim krajevima pretvorio u "nocno svinjarenje" sa nocnim optikama.
Po lovackim drustvima gdje poznam lovce, velika vecina (mladjih) uopce nema sacmaricu.
I UOPCE IH NE ZANIMA!!!

Pred 40-50 godina, sva meni poznata drustva lokalna, imala su fazaneriju i volijeru.
Danas nema ni jedno.
U vecini slucajeva, gleda se svinjski but.
Kad lovci kazu da love na "fazaneriji" to ti oznacava mjesto, neku livadu gdje je nekad bila volijera (pred 50 godina)

Najpopularnija lovacka puska je karabin.

U mome kraju ne poznam ni jednog lovca da ima, ili uzgaja lovacke pse pticare.
A mnogi imaju gonice, obicno istarske ili brakove, ili kratkonogogo jazavcara.

Na sjeveru, slavonija, i prema Varazdinu ili Krizevcima sacmarica se nadje medju lovcima, pogotovu u lovistima koja gravitiraju fazanerijama.
Medjutim, kad sam trazio lov u gostima uz placanje, u tom kraju, preko prijatelja, ni jedno loviste (kojim gospodari Lovacko drustvo) ne nudi mogucnost nikakvog lova na fazane, tamo.

Moze se jedino ici, u komercijalno loviste Zelendvor, gdje je usluga odlicna!

U Istri, lova na fazane skoro nema. Trazio sam vise puta

Popularna je za loviti sljuka - ali ne radi lova,, nego radi para (jer se sljuka ne uzgaja - i ne treba raditi oko tog nista, nego ona sama doleti u preletu), onda lovacka drustva iznajme plohe talijanima (za plohu po 5-6000 eur godisnje), pa lokalni vodici zaradjuju na talijanima i sljuki svoju dnevnicu,.

I onda imas jos Dalmaciju, gdje se sacmarica najvise zadrzala. Zec, perad, a pogotovu prepelica. dalmitnski lovci izrazito vole sitnu divlac i pse pticare.
Pa skoro da i zvuci pozitivno, kao ostalo nesto od tradicije, dok ne pocnes citat crnu kroniku gdje svako malo uhvate "lovce" sa vabilicom za prepelicu. Najcesce s gostima
I to je to.

Dakle, najpopularniji je karabin. A najpopularniji kalibar 30-06.
Sacmarica u opadanju. Poznato je da fazan ima manji but od divlje svinje. Rjesava se nocnom optikom.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Mar 2023, 18:37

Pa ok Jolly.Iskreno ni sam nevolim lov sa psima, i vise volim karabin i ceku.Lovim i nocnom optikom ali iskreno ako je nocna optika u pitanju divljac ima malo sanse i planiram se okaniti nocne optike i ograniciti sebe na sumrak,lampu ili cak sacmaricu sa kuglom da sam limitiran na manji efetivni domet.I to cak IZ 18 jednocijevku u kalibru 16 koju sam nedavno nabavio. ;) Dalmacija jest najvise odana sacmarici ali kad je u pitanju lov na divlje svinje ne vidim tu nista pozitivno jer je veliki broj ranjavanja sacmaricom jer se zna njena efektivna preciznost i ucinak do koje je daljine, i tesko je ljude uvjeriti da ako zele loviti divlje svinje sacmaricom i bas nemaju karabin, onda bar nek se drze propisane udaljenosti od 40-50 metara max i neka koriste jedinacni projektil a ne neefektivni i zabranjeni PP i duplu nulu, a u Dalmaciji se sa tim najvise prangija po divljim svinjama.
jolly wrote:
ne nego je kugla efektivna
Efektivna da ,ali upravo do navedenih 40-50m max ,ali neki vole potegnuti i dalje pa ranjavanje i izgubljena divljac..Zasto nije dozvoljena npr za svu visoku divljac nego samo za svinje?pa upravo iz tog razloga.U Njemackoj mislim da nije dozvoljena ni na divlje svinje npr,a zna se kako su Njemaci pedantni.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Mar 2023, 19:30

Darko11 wrote: Efektivna da ,ali upravo do navedenih 40-50m max ,ali neki vole potegnuti i dalje pa ranjavanje i izgubljena divljac..Zasto nije dozvoljena npr za svu visoku divljac nego samo za svinje?pa upravo iz tog razloga.U Njemackoj mislim da nije dozvoljena ni na divlje svinje npr,a zna se kako su Njemaci pedantni.
ne sumnjam u efektivnost kugle.
Ali primjena kugle ovisi o nacionalnom propisu. U francuskoj za srnecu divljac, na pr. dozvoljena sacma.

Amerika je drugi primjer.

U nekim drzavama Amerike, jelena se lovi samo sacmaricom, kuglom ili PP. "shotgun, only - state"

Onda su pokrenuli, ono kao, ako moze kugla, i zna se kalibar, uzlijebit ce cijev - pa su uglavnom u "shotgun only" drzavama dopustili lov jelena, kuglom sa uzljelbljenom cijevi, i razvili sabot zrna.
ALi i dalje im ostalo "shotgun only - state"

Onda je u nekim drzavama opet krenula javna polemika, pa su rekli, ako moze sacmeni kalibar, kroz uzljebljenu cijev, onda moze i karabinski metak, u ravnoj cahuri, jer je to isto ko sacmena patrona s kuglom. Dosle onda "Straight wall cartridge - state"
Pa u nekim drzavam imas mogucnost lova jelena, sa karabinskim metkom, iskljucivo cilindircne cahure "straight wall cartridge - state", poput 45-70.

A negdje rekli moze sa svim, dali minimume za ogranicenje kalibra, u promjeru ili snazi.

A opet, negdje love samo karabinskim kalibrom jelena. Ne moze sacmaricom

To je otprilike americka regulativa, cijeli dar mar u donjih 48 drzava. Ko ide dolje u goste loviti komercijalno jelena treba se raspitati sto uzeti.
(da ne spomeinjem jos i zasebne sezone za crni barut, odnsono za lov lukom i strijelom, i na kraju puskom)

U zemlji drugog amandamana, gotovo je zacudjujuca pojava "shotgun only states" za lov.
Ali tako je.
https://www.imbmonsterbucks.com/ha/75-h ... tates.html

Medjutim, poanta je bila o efektivnosti sacmene kugle i sacmarice.
Koriste je svugjde i za svasta, performanse sa sabotom digli na 100 metara dometa. Sacmarica je vjerojatno najuniverzalnija lovacka puska, cije koristenje u lovu, jedino ogranicava nacionalni zakon, i ovisi od drzave do drzave.

Najveci broj ranjavanja svinje kod nas, ja pripisujem lovu sa PP. Ali ovo je samo moja pretpostavka.
S druge strane, lov nocnom optikom s karabinom na divlju svinju, mislim da zaista smanjuje ranjavanja skoro na nulu, prakticno.
Turn better into best!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 09 Mar 2023, 20:10

Slazem se da je sacmarica najuniverzalnija lovacka puska, i upoznat sam sa Americkim regulativama.
Kod nas se u glavnom koriste glatkocijvne sacmarice u lovu na divlje svinje,tako je i u Dalmaciji, i to je jako ucinkovito oruzje ali treba biti svijestan njegovih ogranicenja.
Sam sam poceo loviti svinje sacmaricom i uspijesno ih odstrijelio nekoliko, ali dosta sam i ranio zato sto sam u zelji za odstrelom potegnuo kuglom na 70m,klasicna sacmarica i debeli nisani i dolazi do loseg pogotka i ranjavanja, a i energija breneke kugle na toj daljini nije bas velika iako se moze odstrijeliti i na 100m ali,jos lakse se moze i raniti.
Nekoliko svinja odstrijeljujem sa PP om na 20 ak metara, ali isto tako nekoliko ih odlazi cak i bez krvnog traga.Jednu uz slabiji krvni trag pronalazim 250m dalje uz pomoc pasa.Udaljenost pucanja je bila samo 20 ak metara.
Dakle ako se lovi klasicnom glatkocijevnom sacmaricom onda se puca do 50m maksimalno i puca se kuglom.Jako malo starih tradicionalnih Dalmatinskih lovaca se toga pridrzava.Lovci u Dalmaciji cesto pucaju PP om na 100m vjrovao ti to ili ne.I sam sam prisustvovao takvom odstrelu u pogonskom lovu gdje je jedna kuglica PPa slucajno pogodila svinju u srce sa daljine od 70m.Samo sam upitao ponosnog strijelca koji tako lovi svinje skoro 50g i cijela jegova druzina starih lovaca cijeli zivot,sta misli koliko ih je ranio a da to i nezna,on misli da je promasio.

Sa druge strane lov karabinom pa jos sa nocnom optikom na divlju svinju ranjavanja smanjiva fakticki na nulu.Pogodci su vrlo tocni i odstreli humani i smrt zivotinje vrlo brza,u vatri.Takodjer rijetki su odstrijeli krmaca osim ako to nije bila namjera.Ali.Kad lovis sa takvim mocnim oruzjem divljac ima vrlo malo sanse da te nanjusi ili cuje.Do 120-130m pogodci su iza uha a moguci su odstreli i do 300m,sve to u potpunom mraku.
Tu divljac ima jako malo sanse i postavljam sam sebi eticno pitanje ima li u tom lovu ikakva viteštva.Lov sa ceke karabinom sa dnevnom optikom koristeci sumrak,mjesecinu pa i lampu je vec nesto sto ima vise izazova, ali nocna optika i clip on nocni uredjaju ostavljau malo sanse divljaci.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Mar 2023, 20:44

Onty wrote:Postoji mogućnost da bih iduće jeseni otišao u lov na divlje svinje na otoke, prvenstveno Krk i Cres. Prema mojem skromnom, iskustvu divlje svinje se prvenstveno drže gustiša, a i ono malo brisanog prostora na otocima nije baš naročito veliko.

Vi koji ste tamo lovili, koju vrstu puške preporučate;
Nakon svega napisanog, zakljucak.
Karabin repetirajuci ili poluautomatski, u kalibru 30'06. (ili 270 win, 7x64, 308 win, 8x57, ili 308 win)
Na njemu sirokokutna optika, na skidajucoj montazi.
Sa sobom uzeti i nocnu optiku, na skidajucoj montazi ili clip-on, ako budes imao prilike navecer na ceku.
metak soft point, meni najdrazi norma oryx, 180 grain u 3006.
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 09 Mar 2023, 22:20

Hvala svima na obilju informacija. Glede sačmarica i njihove uporabe na krupnu divljač, tu si Jolly dobro rekao. U Kanadi, južni Ontario, je zakon da se do određene granice (sjeverno od autoputa 401 nekih 10-20 km) mogu koristiti samo sačmarice.

U SAD isto, plus naboji s ravnim stijenkama ("straight wall cartridge").

Dakle, zakonodavci u tim državama SAD i Kanade s išli za tim da se puca puškama u kalibrima koje imaju relativno ograničen domet. Sva ta ograničenja su sa svrhom da se izbjegnu nesreće zbog veoma velikog dometa modernih naboja za karabine. Zamislite samo dokle mogu doseći naboji iz jednog od onih 300 magnuma ili 8x68!"

Ja sam samo jednom u životu, i to prije DR, ispalio hitac iz karabina a da nisam provjerio da će kugla, ako promašim, završiti u tlu. I promašio sam a kugla je otišla u šumu. I te kako sam se brinuo nekoliko dana, osluškujući vijesti. Od tad, prva stvar kad dođem na mjesto, provjerim gdje mogu pucati i da znam gdje će kugla završiti. Zbog toga volim bregovita, brdska i planinska lovišta, a ne samo zato što ja i ona totalna ravnica nismo "na ti".

Glede tih američkih kalibara s nabojima ravnih stijenki, uvijek popularan 45-70, a ima i onih koji koriste 444 Marlin, plus 44 magnum, 45 Colt, 454 Casull, itd. Problem je s ona prva dva da ako želiš malo razantniju putanju, trzaji su takvi da su mnogi samo probaju par puta, i nikad više. Bio sam se i te kako zagrijao za 375 Winchester. Te stare puške Winchester Model 94 XTR Big Bore Carbine su tako lijepo i kvalitetno rađene da ih je milina gledati, a kamo li koristiti. Pogledajte slike ovdje https://www.guns.com/news/reviews/winch ... fle-review . Sam kalibar bi bio izvanredan za divlje svinje, srne i jelene do nekih 150 m. Na žalost, pokopali su ga megalomanija nekih novinara, koji u svojoj zalijepljenosti velikim brojevima nisu vidjeli pravu vrijednost tog naboja. U rukama vještog lovca i s pravim streljivom, ova lagana puška bi bila idealna u šumskim uvjetima na divlje svinje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Mar 2023, 03:58

Lever action puska, koja danas drma u javnosti:
https://www.marlinfirearms.com/s/model_1895sbl/
Na trzistu je prisutna.
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 10 Mar 2023, 09:08

I s nekih 3.3kg nije ni previše teška, s time da bih skinuo onu šinu i stavio nešto poput klasičnih nosača.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Mar 2023, 10:08

Bio je i model bez sine. Prodavao se u trgovini bojna.
Turn better into best!

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 10 Mar 2023, 12:34

Mozda ti i ne treba puska. Dobra grota rjesi stvar.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/o ... e-iskusio/

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 10 Mar 2023, 15:51

Biti će tu još svega....

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 14 Mar 2023, 22:32

Ajkoola77 wrote:Mozda ti i ne treba puska. Dobra grota rjesi stvar.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/o ... e-iskusio/
Tamo nekih 60-tih, bio je neki Ševa, negdje iznad Strmice prema Tiškovcu. Elem, uputio se on u šumu po drva, i naleti u jednoj jarugi na ranjenu divlju svinju. Lovci su ju pogodili par dana ranije, ali ju nisu našli. I naš vrli Ševa, nadajući se veprovini na stolu, prišulja se vepru i udari ga sjekirom u glavu. Na njegovu nesreću, nije ga usmrtio, vepar skoči i povelikim kljovama mu doslovno razderao jedan but na pozadini. Ševa pade ko pokošen, nije mogao mrdnuti od velike i bolne rane, ali je ostao priseban i počeo zvati u pomoć. Njegovi suseljani su ga čuli, došli, i nekako začepili ranu da ne krvari toliko, ali je sad problem kako ga prebaciti u kninsku bolnicu. To je nekih 25 km, dobar dio samo seoska oputina, a automobili su se mogli nabrojati na prste jedne ruke i u samom Kninu, za Strmicu ne pitaj. Znajući da dok dozovu hitnu iz Knina i dovezu ga dolje, Ševi nema spasa, netko se sjeti pruge u blizini. Dovuku Ševu do tračnica, i nedugo naiđe teretni vlak, zaustave ga, ubace u jedan od teretnih vagona i Ševa je bio spašen.

Pouka, na divlju svinju ne računaj ni sa sjekirom, a kamo li s kamenom. Onom pastiru na Cresu je upalilo tada, sumnjam da će ikad više ikom.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 15 Mar 2023, 12:06

Ovo s divljači na Cresu je izgleda puno ozbiljnije nego što šira javnosti zna:

Stanovnici Cresa gube bitku s divljim životinjama https://www.morski.hr/stanovnici-cresa- ... votinjama/

Koliko se može naslutiti iz članka, ovdje više nije riječ o problemu, nego o veoma lošem ekološkom stanju na Cresu. Predatora nema, i jeleni, srne i divlje svinje doslovno obrstiše sve što se obrstiti da.

Ako sam dobro shvatio, dolazak na Cres lovaca sa strane je još uvijek izvor prihoda tamošnjim lovačkim udrugama. Međutim, kad sam se zanimao za lov na Krku, rečeno mi je da oni plaćaju lovcu neku svotu za svaku sa odstrijeljenu ne-domaću divljač. Ne želim biti zloguki prorok, ali ako nema predatora, a lovci baš i nisu uspješni u izlovu, samo je pitanje vremena kad će se pojavi neka zarazna bolest, a to onda može imati porazne posljedice ne samo po divljač, nego i domaće životinje, pa i ljude.

Sjećam se članka iz SAD o zbivanjima u dijelu države Colorado. Jeleni su se tolko razmnožili da su doslovno obrstili i pojeli sve do čega su došli. I dakako, vegetacija je nestala, ali je zato erozija tla dosegla katastrofalne razmjere. Evo do čega može dovesti pomanjkanje kontrole populacije divljači, da ne kažem posljedica pomanjkanje nečije pameti, i to ne samo turista, nego još više dužnosnika https://www.youtube.com/watch?v=HfhyaPGemEo , https://www.youtube.com/watch?v=pL0icUnUJOg , https://www.youtube.com/watch?v=0Xv4Mqj4vio . Dakako, sami turisti su dobrim dijelom sami krivi u što su se uvalili, jer nekima nikako sjesti između ušiju da to što je ispred njega nije "cute Bambi" nego pola tone agresivni jelen s golemim rogovima.

Post Reply