AR-15 best buy?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

AR-15 best buy?

Post by timmy75 » 28 Mar 2023, 21:31

Želim AR-15.
Koja puška dostupna u EU je najisplativija za kupnju? DD puške su mi super, ali preskupe. Kinesko smeće ne želim.

Na prvu i u kratkom proučavaju pronašao sam:

Aimzone: https://www.egun.de/market/item.php?id=14038541
Oberland Arms: https://www.oberlandarms.com/waffen/bla ... s-mfd?c=18
IWI Zion: https://targetzone.eu/karabinek-ar-15-i ... -4588.html

Alternative?
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Re: AR-15 best buy?

Post by jolly » 29 Mar 2023, 05:40

Misim da nam je kolektivno znanje jos uvijek slabasno, da bi smo mogli solidno komentirati.
Ja sam bio u vrlo slicnoj dilemi do nedavno. Dakle, napisat cu ti kako sam ja birao pusku.

Isao sam na nacin da utipkam nesto kao best ar15 rifles, i pogledao sta kaze dr. google.
Prije tog kupio jednu knjigu o ar15. procitao.

U najvecoj vecini slucaja, google daje presjek od S&W (budget) do Daniel defense (high end)
Isprobao sam par komada od kolega iz kluba, a takodjer je jedno solidno iskustvo bilo natjecanje MSR koje je oranizirao pinia u istri.

Uglavnom, ja bih isao ovako:

NACIN RADA:
Prva smjernica izbora, prije odluke o modelu odluci zelis li direct gas impigment, ili piston sistem.

TOP 20:
Druga smjernica zbora, uzmi sa google liste top 20, ili top 15 puske unutar cjenovnog ranga koje si zamislio, i onda to uzmi.
Primjer top 15 - ovakvih sajtova ima dosta, izbor nek se svede na puske koje se najcesce ponavljaju na tim listama:
https://www.minutemanreview.com/best-ar-15/

ERGONOMIJA KUNDAKA
Ovo je jako vazno!
Obrati paznju na ergonomiju:
Mogu ti reci, da kako sam u zadnje vrijeme isporbao mozda 5,6 razlicitih pusaka jedna stvar mi je upala u oko.
U vecini slucajeva kundaci pusaka su teleskopski, medjutim velicina min - max lenght of pull nije kod svih unutar istih vrijednosti.
Konkretno, ja imam duze ruke, neke su mi bile prekratke kad je kundak istegnut maksimlano, da bih se sav lomio oko puske i prekratke puske u kundaku su mi bile muka za pucati.. a vrat mi se kocio.
Moj prvi susret sa ar15 je bio sa prekratkim puskama, mislici da su onda sve takve - skoro sam odustao od ar15.

Dakle, ako kupujes pusku narudzbom, znaci na nevidjeno, prvo definiraj koji je tvoj lenght of pull kundaka, nakon tog pogledaj specifikacije puske / kundaka, odnosno provjeri sa prodavcem koje su tehnicke specifikacije i dimenzije.
Ako kupujes pusku u ducanu, onda provjeri kako ti lezi.

Naravno, ako je kundak prekratak, lako se zamijeni drugim, ali to je dodatni trosak. Kupiti pusku od 1500 do 2000 eur, a onda jos par stotina eura dati za izmjenu kundaka na gotovom proizvodu nema smisla.

Lenght of pull:
Udaljenost od kraja kundaka do okidaca,
Mjeri se udaljenoscu vlastite unutarnje strane lakta do jagodice prsta kojim se vrsi okidanje.
https://www.wikihow.com/Measure-the-Len ... or-a-Rifle

GABARITI I TEZINA:
Konacni detalj na koji treba pripaziti su nacin koristenja puske:
IPSC i slicne aktivnosti, za trckaranje po poligonu, laksa, kraca puska.
Pucanje iz lezeceg stava, teza puska, duza, deblja cijev.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 29 Mar 2023, 06:36

Hvala na savjetima!

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 29 Mar 2023, 06:46

Pogledaj Hera Arms. Imaju ih u Proarmisu.
μολὼν λαβέ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 29 Mar 2023, 08:47

Da,lijepo bi bilo da se żeljeno može na miru pogledati,isprobati(kako leži,balans,kundak......),pa i probati na streljani....
Teško je to sve uskladiti,ali samo polako,treba si dati malo vremena i naći će se optimum.... :A25:

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 11:16

Ono sto ti je bitno, gledaj da ima 5.56 cijev, da mozes pucat i vojni 5.56 ne samo .223.

Iskreno mislim da je jedan od najboljih omjera cjene i kvalitete u S&W AR-15 puskama.

Ima ih od 1200 eura.
S&W Sport 2 je cak listan na Jollyevoj listi kao Budget performance puska, a ako te zanima, ima jedna na prodaju u hrvatskoj malo jeftinije, javi mi se u DM pa se dogovorimo da je isprobas na streljani.

https://www.rebec.eu/product/smith-wess ... t-2-or-16/

Jos jedne koje su ok, a cak ih mozes isprobati su ti od slovenske firme Tinck Arms, dogovoris se za streljanu sa deckima iz Polenar Tacticala i mozes ih testirati.

Jos jedna napomena bi bila ta da sa skupljim puskama tipa DD placas kvalitetu, njihove cijevi izdrze po 35000-50000 metaka, dok vecina jefinijih varijanti izdrzi pola toga. Je skuplje, ali s razlogom. I kada usporedis cijene jefinih AR-15 u EU su im cijene dosta vece naspram amerike, dok su skupi AR-15 u americi otprilike isto ili malo skuplji u EU.

Primjer S&W Sport 2 u americi na akciji kupis za 450 dolara dok su u EU preko 1200 eura, dok DD puske kostaju oko 2.2, a u eu ih imas za 2.4

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Mar 2023, 11:51

Ovo, ako je točno da se može probati na streljani, je super.
Jedan benefit koji kod nas nije saživio.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 12:59

Mirok wrote:Ovo, ako je točno da se može probati na streljani, je super.
Jedan benefit koji kod nas nije saživio.
Tako mi je rekla ekipa iz Tinck Armsa kada sam pricao s njima, da se uz dogovor s Polenarom sve moze isprobat.

Ja cesto ljudima dam priliku da pucaju iz mog oruzja ako ih zanima taj model da kupe.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Mar 2023, 13:27

Tako i treba.
Ali ako trgovci omogućavaju i probu na streljani,to je stvarno veliki plus.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 14:43

Mirok wrote:Tako i treba.
Ali ako trgovci omogućavaju i probu na streljani,to je stvarno veliki plus.
U Sloveniji par trgovina to dopusta, ne samo jedna.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 29 Mar 2023, 14:49

I koliko je onda metaka ispucala puška koju kupuješ kao novu?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 29 Mar 2023, 14:56

stolttom wrote:I koliko je onda metaka ispucala puška koju kupuješ kao novu?
Ovo je dobro pitanje.
"Testiranje" oruzja iz trgovine - sponzora cesto se moze vidjeti na dum dum kanalu.
Cesto puta na raznim stranim casopisima autorima se daju novi primjerci oruzja da to testitaju i napisu review.
Neki model poslovanja mora postojati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 15:19

stolttom wrote:I koliko je onda metaka ispucala puška koju kupuješ kao novu?
Par metaka iz puske ne znaci nista, vecinu puski vec u tvornici testiraju tako da ispucaju xy metaka kroz nju.
CIP testiranje je da se ispuca nesto metaka kroz pusku.

WPB mislim da ispuca 100 metaka iz svake puske prije nego ih posalju van tvornice.

Ali isto tako postoje izlozbeni primjerci.

Sad sam se sjetio da u madarskoj ima vise streljana gdje mozes pucati iz svega i svacega.

https://www.celeritas-sch.com/

https://budapestshooting.eu/

https://www.churchillshooting.hu/

Evo linkova streljana, imaju popise oruzja s kojim mozes pucat, pa eventualno ako ti se nes svidja mos i tamo otic isprobat.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Mar 2023, 19:25

Za 99% ljudi je AR-15 u rangu cijene 1500EUR dobar. Tj. ako ispucate 500 metaka godišnje, pa i nekoliko puta više od toga.

Testiranje oružja prije kupovine? Imalo bi smisla kad bi:
- imali streljanu koja to dopušta i to redovito, a ne da jednom može, drugi put ne, ili se striček koji je vodi ustao na lijevu nogu
- bi se prodavalo dovoljno komada nekog modela, pa bi se jedan "žrtvovao" kao probni. Ovo nažalost za high end modele ni u ludilu nije moguće, proda ih se premalo da bi to imalo smisla. Kupac koji kešira za skupo oružje želi novo i bez crtice, što je nekompatibilno s testiranjem na streljani, pa čak i repetiranjem od strane znatiželjnika koji ni ne namjeravaju kupiti

Testiranje low end modela? Njih se proda daleko više, ali što točno očekujete da ćete na testiranju saznati? U što će se gađati? Kojim streljivom? Kojim tempom?

Labcommerce iz Slovenije ima SIG oružje. Upravo dolaze 3 komada Spear LT u Hrvatsku za poznate kupce, za nekog koga zanima novo i još novije. Evo, imaju i MPX, ali sa spremnicima, kundakom i ostalim je 3000EUR+.

DD u Hrvatskoj skuplja prašinu na policama i više ih nećemo nabavljati. Tko je htio, kupio je. Zanimljivo, jer u SAD je pomama za njima i nema ih. Novi RIII modeli, ambi kontrole, mid-length plinski sustav na 14.5" cijevi itd.

Što se kundaka na AR tiče, ako je teleskopski, duljina nije bitna. To je modularni dio i već za 50EUR se može dobiti bilo koja duljina.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 20:18

Ariel wrote:Za 99% ljudi je AR-15 u rangu cijene 1500EUR dobar. Tj. ako ispucate 500 metaka godišnje, pa i nekoliko puta više od toga.

Testiranje oružja prije kupovine? Imalo bi smisla kad bi:
- imali streljanu koja to dopušta i to redovito, a ne da jednom može, drugi put ne, ili se striček koji je vodi ustao na lijevu nogu
- bi se prodavalo dovoljno komada nekog modela, pa bi se jedan "žrtvovao" kao probni. Ovo nažalost za high end modele ni u ludilu nije moguće, proda ih se premalo da bi to imalo smisla. Kupac koji kešira za skupo oružje želi novo i bez crtice, što je nekompatibilno s testiranjem na streljani, pa čak i repetiranjem od strane znatiželjnika koji ni ne namjeravaju kupiti

Testiranje low end modela? Njih se proda daleko više, ali što točno očekujete da ćete na testiranju saznati? U što će se gađati? Kojim streljivom? Kojim tempom?

Labcommerce iz Slovenije ima SIG oružje. Upravo dolaze 3 komada Spear LT u Hrvatsku za poznate kupce, za nekog koga zanima novo i još novije. Evo, imaju i MPX, ali sa spremnicima, kundakom i ostalim je 3000EUR+.

DD u Hrvatskoj skuplja prašinu na policama i više ih nećemo nabavljati. Tko je htio, kupio je. Zanimljivo, jer u SAD je pomama za njima i nema ih. Novi RIII modeli, ambi kontrole, mid-length plinski sustav na 14.5" cijevi itd.

Što se kundaka na AR tiče, ako je teleskopski, duljina nije bitna. To je modularni dio i već za 50EUR se može dobiti bilo koja duljina.
2 Problema su sto su hrvati skrt narod. Oni hoce DD AR-15 ali za 1500 eura, a metke besplatno.
Drugi problem je sto vecina ljudi jos uvijek misli da je to ilegalno za posjedovat u Hrvatskoj i Europi opcenito.

Manjak streljana i klubova je tematika za sebe.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Mar 2023, 20:26

Prije desetak godina su se prestali proizvoditi Chris Reeve one piece noževi. Cijena im je zbog toga počela rasti, pa je nešto što je koštalo 200USD kroz godinu-dvije koštalo 700-1000USD. Ljudi su nudili taj novac, ali noževa nije bilo. Odavno su nestali iz trgovina, ali i oglasnika.

I znate što? Kupio sam 3 komada u trgovini u Hrvatskoj, nove novcate. Nije bilo interesa i godinama su stajali. Godinama nakon što su se prestali proizvoditi i nakon što su se vani tražili kao raritet. Prodao sam ih isti tjedan u inozemstvo uz zaradu 4-5x.

Taj primjer dosta dobro opisuje naše tržište.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 20:33

Ariel wrote:Prije desetak godina su se prestali proizvoditi Chris Reeve one piece noževi. Cijena im je zbog toga počela rasti, pa je nešto što je koštalo 200USD kroz godinu-dvije koštalo 700-1000USD. Ljudi su nudili taj novac, ali noževa nije bilo. Odavno su nestali iz trgovina, ali i oglasnika.

I znate što? Kupio sam 3 komada u trgovini u Hrvatskoj, nove novcate. Nije bilo interesa i godinama su stajali. Godinama nakon što su se prestali proizvoditi i nakon što su se vani tražili kao raritet. Prodao sam ih isti tjedan u inozemstvo uz zaradu 4-5x.

Taj primjer dosta dobro opisuje naše tržište.
Ja bi dao jos jedan odlican primjer.

Cijena puske u Americi, Sloveniji i Europi. Rezultati ce vas iznenaditi. (FOTO)

https://www.gunbroker.com/All/search?Ke ... er&Sort=13
oko 1100 Eura u Americi

https://www.rebec.eu/product/kel-tec-rd ... er-556x45/
1600 Eura u Sloveniji

https://bojna.hr/?i=puska-kel-tec-rdb-d ... rtikl=3988
2300 Eura u Hrvatskoj.

Za kel teca!!!

Iskreno sam uvjeren da kod nas ima streljana gdje bi ljudi mogli otici isprobati oruzje kao AR-15 uz naplatu iznajmljivanja i metaka, drasticno bi skocilo posjedovanje oruzja.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 29 Mar 2023, 20:38

Dečki otišli ste u offtopic.
Dakle, ne interesiraju me puške koje pucaju 100.000 kom streljiva, nit zašto se prodaju, nit zašto se ne prodaju. Probao sam DD, MPX i kojekakve đavole. Prekrasne stvarčice, ali meni nepotrebne. Stajanje u sefu i glancanje takvih stvari me ne interesira.
Treba mi working man's ar-15.
Bavim se IPSC-om, pištolj, to treniram, trošim vrijeme na natjecanje, pripremu streljiva i slično.
AR-15 platforma mi treba za 500tinjak komada streljiva godišnje.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 20:39

timmy75 wrote:Dečki otišli ste u offtopic.
Dakle, ne interesiraju me puške koje pucaju 100.000 kom streljiva, nit zašto se prodaju, nit zašto se ne prodaju. Probao sam DD, MPX i kojekakve đavole. Prekrasne stvarčice, ali meni nepotrebne. Stajanje u sefu i glancanje takvih stvari me ne interesira.
Treba mi working man's ar-15.
Bavim se IPSC-om, pištolj, to treniram, trošim vrijeme na natjecanje, pripremu streljiva i slično.
AR-15 platforma mi treba za 500tinjak komada streljiva godišnje.
S&W Sport 2, jeftin i pouzdan.

Za to sto ti treba ce ti posluzit, a mozes ga unaprijediti po volji.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Mar 2023, 21:12

Ako se radi o izboru AR, važnije od proizvođača je duljina cijevi. Dulja cijev je bolja zbog veće izlazne brzine, ali i veće pouzdanosti i ugodnijeg pucanja te manjeg trošenja dijelova. Kraća cijev daje izuzetno okretnu pušku, ali su naprezanja veća i samo najkvalitetniji materijali i postupci prolaze (ovo je i razlog zašto mnogi manje kvalitetni proizvođači izbjegavaju raditi kratkocijevne AR). Pouzdanost kratkocijevnih AR znatno pada ako nije sve usklađeno, pri čemu proizvođač ne zna kakvo će se streljivo koristiti, u kojim uvjetima i kako se oružje održava, pa često i pusti više plinova nego je potrebno u sustav. Rezultat je nemirnije oružje koje se više troši i prlja, pa i iz tog razloga prolaze samo najkvalitetnije komponente. Inače vrlo brzo pucaju zatvarači, izvlakači i njihove opruge.

Ako birate 10.3", tu nema šale, traže se kvalitetni materijali i dobro pogođen sustav, inače neće biti pouzdan.
11.5-12.5" nešto malo više prostora za grešku, ali i dalje pazite što kupujete.
14.5" standardna carbine cijev i tu već više proizdođača radi solidne modele.
16" pazite da ima mid length gas sustav, ne carbine length jer to znači da je proizvođač štedio gdje ne treba. Ovu duljinu cijevi rade praktično svi i izbor je ogroman i lak.
18-20" najmirnije oružje, rifle length gas sustav, ovo je najmanje napregnut sustav i trajat će godinama, čak i od manje kvalitetnih proizvođača. Nasljedit će je vaša djeca.

Sve gore navedeno je za AR, dakle ne-klipni sustav.

Što se klipnih tiče, tu svako tjera svoju priču i ne postoje desetljeća iskustva kao s klasičnim AR. HK je tu dugo i kontinuirano, ali mene nije nimalo impresionirao na strelištu. High end AR je mirniji, a i dalje osjetno jeftiniji. SIG MCX, Virtus, Spear i slični modeli su navodno bolji, ali relativno novi i s nekim dijelovima koje nije lako pronaći ako odu. Nekima to nije bitno, meni je jako važno. LMT je treće ime klipnih modela, vrlo kvalitetan, ima ih u HR, ali opet standard za sebe. Klasični AR je standardiziran, klipni "AR" nije.

Post Reply