PIŠTOLJ NA ORUŽNOM LISTU ZA DRŽANJE I NOŠENJE
PIŠTOLJ NA ORUŽNOM LISTU ZA DRŽANJE I NOŠENJE
Poštovanje svima! Ja sam novi na forumu i dolazimi iz Zadra! Strastven sam zaljubljenik u oružje te posjedujem solidnu legalnu zbirku kako kratkog tako i dugog oružja! Osim dva pištolja koji su zbog kalibra na oružnom listu za držanje, sve ostalo oružje mi je na oružnim listovima za držanje i nošenje! Lovac sam pa mi tako uz svako oružje stoji pridjev lovački/a pištolj/puška! Ovako upisano u oružni list povlači za sobom činjenicu kako se ovakvo oružje može nositi samo za vrijeme lova, a ne daj bože da bude u automobilu napunjeno pa da se dogodi neka policijska patrola, eto u čas sankcija i to kojih! Postoji li netko na forumu tko se zaista razumi u ovo, tj. tko mi miže pojasniti idu li zaista sankcije ako se ovo dogodi, odnosno što sve moram tj. mogu poduzeti, a da dobijem pištolj na držanje i nošenje, a da mi u oružnom listu piše samo pištolj(bez lovački ili streljački), a to bi značilo da ga mogu uvijek imati uz sebe kao neki koji nisu policajci niti ostale službene osobe! Nadam se razumijevanju ove teme te vas sve skupa u nadi za što tocnijim i skorijim odgovorima lijepo pozdravljam! Pozdrav, RANGER94!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
Re: PIŠTOLJ NA ORUŽNOM LISTU ZA DRŽANJE I NOŠENJE
Dobrodošo na forum! 
Lovačko i sportsko oružje se izvan lovišta/strelišta smije nositi samo nenapunjeno i odvojeno od streljiva, bilo da je uz tebe ili u autu. Ako te ulove s napunjenim oružjem, slijedi ti kazna i oduzimanje po kratkom postupku.
Da bi dobio dozvolu za nošenje u cilju samoobrane, moraš imati debele veze u MUP-u i vrlo su male šanse da bi ti ju odobrili, osim ako im ne daš uvjerljiv razlog zašto ti to treba.
Lovačko i sportsko oružje se izvan lovišta/strelišta smije nositi samo nenapunjeno i odvojeno od streljiva, bilo da je uz tebe ili u autu. Ako te ulove s napunjenim oružjem, slijedi ti kazna i oduzimanje po kratkom postupku.
Da bi dobio dozvolu za nošenje u cilju samoobrane, moraš imati debele veze u MUP-u i vrlo su male šanse da bi ti ju odobrili, osim ako im ne daš uvjerljiv razlog zašto ti to treba.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Ako ti stvarno treba pistolj za samoobranu onda sigurno imas i dobar razlog kojeg ces navesti u zahtjevu
i jos trebas proci (ako vec nisi) tecaj o rukovanju oruzjem. I to je to,mislim da nebi trebalo biti problema 
Sve mi je jasno! Razloga za zabrinutost nemam, tj. oruzje kao takvo, znaci za samoobranu mi nije ni potrebno, ali sam svjedok velikog broja oruznih listova u kojima ljudi posjeduju upravo ono o cemu ja pitam! Zakon mi je jasan, stoga znaci ipak vrijedi ova od kolege prije, a to je debela veza u mup-u! Znam puno ljudi koji isto nemaju nikakav razlog, ali eto iz nekog osobnog, nazovimo ga "filma", imaju takvu dozvolu, a nemaju bolje uvjete nego ja, npr. Dakle, ako jos ima netko a da ovo upotpuni, moze slobodno, bit cu zahvalan!!!
U pravilu, dozvola za držanje i nošenje za samoobranu izdaje se iznimno, tj. gotovo nikada. Zakon kaže:
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu ukoliko dokaže da je njezina osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje te ukoliko zbog naravi posla ili okolnosti u kojim ga obav¬lja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita.
Ne možeš nikako dokazati da ti je osobna sigurnost ugrožena, osim ako te ne ubiju, a onda ti ne treba.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu ukoliko dokaže da je njezina osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje te ukoliko zbog naravi posla ili okolnosti u kojim ga obav¬lja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita.
Ne možeš nikako dokazati da ti je osobna sigurnost ugrožena, osim ako te ne ubiju, a onda ti ne treba.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Svaka cast momci! Sve mi je jasno, u biti isto kao i do sada! Treba biti sluzbena osoba pa ga moci nositi stalno, ili biti potkovan debelom vezom! 
- blackpowder
- Nadnarednik

Ne moraš potezati taj argument "debele veze" mislim da to više ne igra. Situacija se u HR društvu pa tako i unutar MUP-a toliko već civilizirala da ćeš teško naći nekoga tko će za tvoj gušt (pištolj za pasom ) riskirati da ode iz MUP-a sa gaćama na štapu (otkazom).
Ukoliko stvarno postoji opravdana potreba za osobnim naoružanjem vjerujem da ćeš je dobiti i bez debele veze a ako i MUP smatra da ti treba oružje za samoobranu - bracika moj - nešto si ga debelo zasro!
Ukoliko stvarno postoji opravdana potreba za osobnim naoružanjem vjerujem da ćeš je dobiti i bez debele veze a ako i MUP smatra da ti treba oružje za samoobranu - bracika moj - nešto si ga debelo zasro!
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
RANGER94 wrote:što sve moram tj. mogu poduzeti, a da dobijem pištolj na držanje i nošenje, a da mi u oružnom listu piše samo pištolj(bez lovački ili streljački!
Dozvolu za nošenje mogu dobiti samo "VIP" a normalni građani ako imaju izuzetno opravdani razlog za to, i to u vrlo složnim slučajevima uz potvrdu koju ti izdaje neka zaštitarska tvrtka koja izjavljuje da ti nije u stanju pružiti dovoljno kvalitetnu zaštitu (a to ti niti jedna neće izdati jer onda nema svrhe poslovanja). Veze možda mogu pomoći ali nitko neće staviti svoju glavu na panj ako nekoga upucaš a on garantira za tebe. Tko uopće može garantirati za nekog?
Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
Slazem se sa blackpowder-om,ponekad oruzje koje imas uza sebe moze stvoriti laznu sigurnost i stvoriti ti vece probleme nego sto ih ustvari i imas.
- blackpowder
- Nadnarednik

Eto pokojni Puky se branio revolverom za pasom a na kraju je završio ko ćevap!

KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
Da, ali da nije imao gan bio bi mrtav 6 mjeseci prije.
U svakom slucaju je oruzje sigurnija opcija sto se tice osobne zastite. Normalno, mislim na one kojima je to potrebno! Da me krivo ne shvatite, ja sam jedan od onih legalnih gradjana koji voli ovakve rasprave na forumu, a sigurno ne neki ilegalni bandit kojem je sasvim svejedno o cemu mi sada raspravljamo! Takvi ne strepe ni pred kim i nose pistolje ili revolvere bez ikakve dozvole! Mi takvi nismo, mi zivimo legalno, a sto znaci da sve radimo po zakonu! U ovom slucaju normalno mislim na oruzje! Ja nemam nikakav razlog zbog cega trebam biti zabrinut, spavam mirno kao mala beba, oruzje za osobnu zastitu mi ne treba ni u krajnjem slucaju, jer osim sto imam ogroman broj prijatelja, sto se ponasam moralno i normalno u svakom drustvu, nemam nikakvih ostalih sadrzaja koji bi me cinili nesigurnim bilo gdje. ALI...? Iskreno receno objavio sam ovaj post da vidim misljenja ostalih forumasa. Zasto? U nekoliko navrata na forumu LOVAC bio sam svjedok velikog broja forumasa koji imaju upravo takvu dozvolu(ajmo vjerovati da ne lazu)! Niti sam ljubomoran, niti ja to moram imati pod svaku cijenu, nego se jednostavno pitam otkud nekima takva dozvola! Tocke zakona su mi jasne milion i jedan posto tako da mi ih ne treba pojasnjavati! Mozda nekima ova tema ide na zivce, ali jednostavno smo tu da o tom pricamo, jer je upravo ovaj forum jedini pravi gdje se o tom moze diskutirati! Iskreno, sto se tice same takve dozvole, ja sam od onih ljudi koji u svojoj glavi iz nekog "film stava"(nazovimo to tako) zeli imati takvu dozvolu, koja dakle nema a ma niti jedan posto veze sa osobnom sigurnoscu! Jednostavno mi je kao istinskom ljubitelju oruzja, pistolja pogotovo, nekad cak i krivo kada od npr. tri covjeka na nekoj streljani se pojave dva koji su "sredili" takvu dozvolu i prema meni uopce ne vole to, a ja koji toga imam brdo sam u nekom djelu koji bih toliko zelio za moj pojam zakinut! Nadam se da sam vam uspio docarati sto zapravo zelim!
Pazi, pitanje je koliko je točna informacija od tih "stručnjaka". Mnogi od takvih cveba misle, štoviše i uvjereni su, da ako imaju oružni list za držanje i nošenje oružja i u njemu piše lovački ili sportski pištolj ili revolver, da sa time oružje mogu nositi svugdje, što nije točno.
A za raspravu ovaj forum i služi, i to odlično. Ako se meni osobno neka tema ne sviđa, ili me ne zanima, u njoj ne sudjelujem. A ako nešto naučim, odlično, znanja nikada dosta.
A za raspravu ovaj forum i služi, i to odlično. Ako se meni osobno neka tema ne sviđa, ili me ne zanima, u njoj ne sudjelujem. A ako nešto naučim, odlično, znanja nikada dosta.
Viđao sam i ja takve na streljani (da nose u futroli za pasom), a da baš nisam siguran da su u službi..ali se nisam htio upuštat u pitanja i rasprave..na njihovu je odgovornost.
Meni je drago da živim u relativno sigurnom društvu tako da ne osjećam nikakvu potrebu za nošenjem..samo ne mogu shvatit one ljude koji se odluče za tako nešto i nose na način da svako živi vidi, a to je samo poziv na nevolju..kako god da okreneš.
Meni je drago da živim u relativno sigurnom društvu tako da ne osjećam nikakvu potrebu za nošenjem..samo ne mogu shvatit one ljude koji se odluče za tako nešto i nose na način da svako živi vidi, a to je samo poziv na nevolju..kako god da okreneš.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
- Original_G
- Cinker - bojna

evo recimo ja se bavim poslom koji je izložen nekim "lošim" elementima u našem društvu, npr. desi se da nosim veće svote novaca ili da pratim osobe koje nose veće svote novaca (ne pratim u smislu osiguranja već poslovno) a nemogu dobiti dozvolu za samoobranu? ne pada mi na pamet nositi sportsko oružje u svrhu samoobrane a i znam se sam braniti bez oružja.
ali je glupa konstatacija da bi moral plaćati pratnju tj. zaštitare da nas prate, pa di da ih stavim ako nas ide petero s autom npr. u dalmaciju? nije stvar ni u plaćanju nego u praktičnosti
dođu mi mađari i s njih četvero idemo pogledati nekretnine i svaki od njih ima za kaparu, i ništa ne kupe nego odemo nakon dan dva na janjetinu i za stolom sjedi jedan od potencijalnih prodavatelja i zna da moji mađari imaju 20k€ sa sobom i njegova ekipa počne s dobacivanjem i provociranjem a moram proći još 50 km zagore po mraku i kaj bi ja trebal napraviti, zvati policiju? kak da to objasnim ili zvati zaštitare da dođu i da nas otprate do civilizacije? glupost!
ali je glupa konstatacija da bi moral plaćati pratnju tj. zaštitare da nas prate, pa di da ih stavim ako nas ide petero s autom npr. u dalmaciju? nije stvar ni u plaćanju nego u praktičnosti
dođu mi mađari i s njih četvero idemo pogledati nekretnine i svaki od njih ima za kaparu, i ništa ne kupe nego odemo nakon dan dva na janjetinu i za stolom sjedi jedan od potencijalnih prodavatelja i zna da moji mađari imaju 20k€ sa sobom i njegova ekipa počne s dobacivanjem i provociranjem a moram proći još 50 km zagore po mraku i kaj bi ja trebal napraviti, zvati policiju? kak da to objasnim ili zvati zaštitare da dođu i da nas otprate do civilizacije? glupost!
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Sve stoji! Drago mi je zbog ovih zadnjih postova, vidim da ljudi razumiju, jer radi se o ljubiteljima kao sto sam i sam! Ima dakle lazi, ali vjerujte, ima i istine u koju sam se osobno uvjerio! E sada, da li je ta osoba bila prije u policiji ili u nekoj sluzbi nakon koje se dobije dozvola za nosenje oruzja, ne znam, ali je tocno da je posjeduje! Sve u svemu, kako god mi to gledali, nadam se da me vecina koja ovdje raspravlja razumi! Ima li medju vama otakvih koji nisu u policiji ili negdje slicno, a imaju takvu dozvolu?
zato prijavite se u Bih i dobijete dozvolu za drzanje i nosenje oruzja , bez ikakvih veza i vezica, cisto regularno 
HS-9mm
Da, i onda to nosiš u BiH a ne ovdje. 
pa dobro moze si i vde ako se prijavi u PP gdje je boraviste, samo neznam dal ta dozvola i taj zakon vrijedi na podrucju RH
HS-9mm
Ej, građani BiH smiju oružje nositi u BiH a ne u RH, kao što i građani RH ne smiju nositi oružje u BiH. To su dvije različite zemlje. U biH sam bio sa pištoljem, ali išao sam na tekmu, s pozivom, a ne kao turista.
Neznam koja zemlja dopušta građanima druge da nose oružje samo tako, bez razloga.
Neznam koja zemlja dopušta građanima druge da nose oružje samo tako, bez razloga.