Komponente za punjenje
Moderator: istra champion
Re: Komponente za punjenje
Barut ide na OL. Limit je 2000g baruta i 200 napunjenih metaka.
Puniti se može samo za osobne potrebe u kalibrima koje se posjeduje.
Sve komponente moraju biti propisno skladištene i čuvane. Punjenje se mora raditi na siguran način i da ne ugrožava građane.
Zrna i čahure se bez problema naruče unutar EU. Iz non-EU država nisam siguran. Nađe se sve unutar EU, nena potrebe za non-EU državama.
Kapisle su eksplozivne tvari i transport je zapetljan, kao i uvoz. Pravila su slična uvozu streljiva. Za barut je kao za streljivo. Komplicirano.
Još da se zapetlja kupovina zrna i čahura, mogu slobodno sav alat baciti u smeće. I sa barutom je problem za nabaviti, treba potegnuti autom više stotina km za kupiti.
A što misliš Mirok kako kupujemo Berger zrna, ne vidim ih kod domaćih trgovaca. Putujem do granice, pa preuzimam uz nazočnost policije. Totalno neisplativo. U pitanju je bakar i olovo, nije dinamit.
Sve komponente moraju biti propisno skladištene i čuvane. Punjenje se mora raditi na siguran način i da ne ugrožava građane.
Zrna i čahure se bez problema naruče unutar EU. Iz non-EU država nisam siguran. Nađe se sve unutar EU, nena potrebe za non-EU državama.
Kapisle su eksplozivne tvari i transport je zapetljan, kao i uvoz. Pravila su slična uvozu streljiva. Za barut je kao za streljivo. Komplicirano.
Još da se zapetlja kupovina zrna i čahura, mogu slobodno sav alat baciti u smeće. I sa barutom je problem za nabaviti, treba potegnuti autom više stotina km za kupiti.
A što misliš Mirok kako kupujemo Berger zrna, ne vidim ih kod domaćih trgovaca. Putujem do granice, pa preuzimam uz nazočnost policije. Totalno neisplativo. U pitanju je bakar i olovo, nije dinamit.
Iz EU nema problema za zrna i čahure. Non-EU ja nisam naručivao, najbolje pitati na MUPu. Ali nema potrebe, sve se nađe unutar EU. Ukoliko država članica traži OL i za zrna i čahure, trgovac to označi, ne može tek tako prodati. To je najbolje preskočiti.Mirok wrote:Ja komentiram Zakon,nemam upliva u odrednice Zakona.
Lokalna ponuda streljiva (streljaštvo) za VK je katastrofalna, kao i ponuda komponenti. Sa barutom i kapislama ima pomaka naprijed.
Prije nego sam krenuo u sve ovo. Raspitao sam se za kupovinu unutar EU. Barem zrna i čahura. Za barut i kapisle mi je jasno da je osim zakona problem i transport. Jer ukloliko to nije moguće, ili je jako komplicirano, f-class i reloadingom se nema smisla baviti.
Pogledaj ponudu za 6.5x47, 6 5 CM, .284 Win, 6mm Dasher... kod nas.
Evo dodatak kompletnoj ovoj priči, prošli tjedan sam bio registrirati novo oružje, pa sam usput pitao i za uvoz komponenti. Čak ni službenici nisu imali odmah točnu informaciju, pa mi je rečeno da pošaljem upit na PU i da je najpametnije da ne naručujem ništa dok ne dobijem službeni odgovor. Kad ga dobijem javit ću za slučaj ako se netko nađe u istoj situaciji.
Što se tiče izbora u nas, slažem se da je relativno mršav, a i ono što se navodno ima na stanju, često puta ispadne da je potrebno čekati dok trgovac zapravo isto ne naruči pa dođe na isto.
Bilo kako bilo, logićno mi je da nisu potrebne nikakve dozvole, ali bolje je imati napisano s njihove strane.
Što se tiče izbora u nas, slažem se da je relativno mršav, a i ono što se navodno ima na stanju, često puta ispadne da je potrebno čekati dok trgovac zapravo isto ne naruči pa dođe na isto.
Bilo kako bilo, logićno mi je da nisu potrebne nikakve dozvole, ali bolje je imati napisano s njihove strane.
Znam, ali stvari se moraju prijavljivati na granici samo ako tako piše u zakonu, a zakon to traži samo za streljivo ne i za komponente. Ono za što je potrebno da trgovac evidentira OL prilikom kupovine, a to je barut, to će i napraviti. Znači ako hoćeš kupiti barut vani trgovac će ti tražiti OL da to evidentira, ili će morati napraviti izvoznu dozvolu kao za oružje i streljivo, ako želiš naručiti od njega, pa onda napraviti primopredaju na granici. Tako sam ja radio kad sam nabavljao stvari vani i nije bilo problema. (to je bilo prije nekoliko godina) Ako netko ima svježije informacije neka napiše.Mirok wrote:Mislim da se komponente streljiva trebaju prijaviti na granici,jer Zakon propisuje da se komponente mogu kupiti samo na temelju OL.
Dakle kako bi i trgovac kod nas evidentirao kupca i OL,tako bi i na granici učinili isto.
The truth is hate to those who hate the truth.
Mora da se šališ!IB43 wrote:Barut ide na OL. Limit je 2000g baruta i 200 napunjenih metaka.
Primopredaja zrna na granici!? Ja ne bih kupovao od nekoga tko traži takvu proceduru. Kod nas nema nikakvih ograničenja za zrna, znaš da imaš trgovina u EU koja šalju zrna i čahure bez pitanja?
Sarkazam.
Još samo to fali, na granici čekati kutiju sa čahurama ili zrnima.
Jeftinije i lakše bi bilo kupiti tvornički metak, kakav ima u lokalnoj trgovini. Natjecali bi se lovačkim mecima, što kome bolje leži.
Još samo to fali, na granici čekati kutiju sa čahurama ili zrnima.
Jeftinije i lakše bi bilo kupiti tvornički metak, kakav ima u lokalnoj trgovini. Natjecali bi se lovačkim mecima, što kome bolje leži.
Službeni odgovor je stigao............i nije zapravo ništa odgovorio
Na pitanje da li je potrebno ikakvo odobrenje za naručivanje zrna i nekapisliranih čahura unutar EU (napisano isključivo to dvoje da ne bi u raspravu ušao barut i kapisle), dobio sam slijedeće:
Poštovani,
Sukladno vašem upitu u predmetnoj stvari, izvješćujemo Vas sljedeće: U članku 32. stavku 1. Zakona o.nabavi i posjedovanju oružja građana („Narodne novine broj: 94/2018. I 42/2020.) ) propisano je da građanin koji posjeduje važeći oružni list za oružje registrirano u svrhu lova ili sporta može puniti streljivo za vlastite potrebe.
Stavak 2. Istog članka propisuje da građanin iz stavka 1. ovoga članka smije držati najviše 2000 grama baruta.
U stavku 3. propisano je da se streljivo napunjeno za vlastite potrebe, kao i barut čuvaju na način da ne budu dostupni osobi koja nije ovlaštena za njihovo posjedovanje, zaključani i odvojeni u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.
Stavak 4. propisuje da građanin iz stavka 1. ovoga članka može, na temelju važećeg oružnog lista za oružje registrirano u svrhu lova ili sporta, nabavljati komponente streljiva.
Stavak 5. citiranog članka propisuje da je prilikom punjenja streljiva za vlastite potrebe građanin dužan voditi brigu o sigurnosti drugih osoba i imovine kako ih ne bi ugrozio.
Znači rečeno ono što se ionako već zna. Komponente ću naručiti pa šta bude
Na pitanje da li je potrebno ikakvo odobrenje za naručivanje zrna i nekapisliranih čahura unutar EU (napisano isključivo to dvoje da ne bi u raspravu ušao barut i kapisle), dobio sam slijedeće:
Poštovani,
Sukladno vašem upitu u predmetnoj stvari, izvješćujemo Vas sljedeće: U članku 32. stavku 1. Zakona o.nabavi i posjedovanju oružja građana („Narodne novine broj: 94/2018. I 42/2020.) ) propisano je da građanin koji posjeduje važeći oružni list za oružje registrirano u svrhu lova ili sporta može puniti streljivo za vlastite potrebe.
Stavak 2. Istog članka propisuje da građanin iz stavka 1. ovoga članka smije držati najviše 2000 grama baruta.
U stavku 3. propisano je da se streljivo napunjeno za vlastite potrebe, kao i barut čuvaju na način da ne budu dostupni osobi koja nije ovlaštena za njihovo posjedovanje, zaključani i odvojeni u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.
Stavak 4. propisuje da građanin iz stavka 1. ovoga članka može, na temelju važećeg oružnog lista za oružje registrirano u svrhu lova ili sporta, nabavljati komponente streljiva.
Stavak 5. citiranog članka propisuje da je prilikom punjenja streljiva za vlastite potrebe građanin dužan voditi brigu o sigurnosti drugih osoba i imovine kako ih ne bi ugrozio.
Znači rečeno ono što se ionako već zna. Komponente ću naručiti pa šta bude
Da, to sam ti ja htio napisati. Slanje upita u MuP je uglavnom beskorisno. Ili će ti samo citirati zakon ili će napisati da je zabranjeno, često bez pokrića. Tako da je na kraju nažalost na nama da tumačimo kako najbolje znamo i da se nadamo najboljem. Ja poštujem zakon po onome kako je napisan i kako ga normalna osoba razumije a tako savjetujem i drugima. Naravno, svaka osoba na kraju postupa i radi na vlastitu odgovornost.
Članak 3 stavka 52 zakona o eksplozivnim tvarima definira streljivo, vidi sliku.
Isplati se proučiti zakon. Punjenje za osobne potrebe je izuzeto pojedinih odredbi. Npr. Dozvola za proizvodnju eksplozivnih tvari (streljiva).
Čahure (nekapislirane) i zrna ne sadrže eksplozivne tvari. Slažem se sa Barutom oko odgovornosti i poštivanja zakona (i ja ih poštujem)
Isplati se proučiti zakon. Punjenje za osobne potrebe je izuzeto pojedinih odredbi. Npr. Dozvola za proizvodnju eksplozivnih tvari (streljiva).
Čahure (nekapislirane) i zrna ne sadrže eksplozivne tvari. Slažem se sa Barutom oko odgovornosti i poštivanja zakona (i ja ih poštujem)
Mislim da mi svi kao vlasnici oružja puno ozbiljnije shvaćamo praćenje slova zakona, bez daljnjega. To i je zapravo bio razlog mog početnog pitanja obzirom da nigdje u zakonu nije točno definirana nabavka neaktivnih komponenti. Barut i eksplozivne tvari su ionako regulirane, pa je moje shvaćanje bilo da zrna i nekapislirane čahure ne spadaju pod ikakve komponente za koje su potrebne prijave ili odobrenja.
Nedostatak nedvosmislenih informacija u zakonu je vjerojatno i razlog što iz PU dobijamo ovakve šablonske odgovore od kojih baš i nema neke koristi.
Nedostatak nedvosmislenih informacija u zakonu je vjerojatno i razlog što iz PU dobijamo ovakve šablonske odgovore od kojih baš i nema neke koristi.
Ovo za 200 napunjenih metaka nije tocno, tj ne pise nigdje u zakonu.IB43 wrote:Barut ide na OL. Limit je 2000g baruta i 200 napunjenih metaka.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ovo je tocno, da nije tocno. Ne pise nigdje.zhrvoje wrote:Ovo za 200 napunjenih metaka nije tocno, tj ne pise nigdje u zakonu.IB43 wrote:Barut ide na OL. Limit je 2000g baruta i 200 napunjenih metaka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
U pravu si, u novom zakonu o eksplozivnim tvarima se spominje 500. Za pravne osobe, udruge... Privatne osobe nisu spomenute, ali...
Isti broj je i za prijevoz preko granice, gatke cijevi. 100 kom za užljebljene. U svrhu lova.
https://gov.hr/beta-komentari/1540
Isti broj je i za prijevoz preko granice, gatke cijevi. 100 kom za užljebljene. U svrhu lova.
https://gov.hr/beta-komentari/1540
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Jedno je u svrhu lova,a druga stvar je nabavka streljiva.
Kod nabave streljiva nema limita.
Inaće,za nabavu komponenti kod nas je Zakon reguliran,a kaže da se komponente nabavljaju temeljem OL.
Zakon ne radi razliku između aktivnih i neaktivnih komponenti po ovome pitanju.
Inaće,za nabavu komponenti kod nas je Zakon reguliran,a kaže da se komponente nabavljaju temeljem OL.
Jesi li ikada kupio barem jednu komponentu? Jeli ti trebao OL?Mirok wrote:Jedno je u svrhu lova,a druga stvar je nabavka streljiva.
Na slici je što zakon o oružju piše. A to zakon o eksplozivnim tvarima definira i regulira. Promet i proizvodnju. Kao što pravilnik o strelištima i zakon o lovstvu reguliraju upotrebu. Uz zakon o oružju.
-
Marko2Marko
- Desetnik

čitam ove vaše komentare, i još od prije nekoliko godina, pa uvjek ljudi koji se ne upoznaju i u reoading i u streljaštvo, najviše znaju šta se ne može i šta nije dovoljeno. i kad je uporabnik stolltom, kojeg poste sam čitao i se puno naučio jer se stvarno upoznaje u streljaštvo, se svađao i kazao kako on rješava stvari; ništa nije pomoglo... 
Pa uglavnom sad već sve možeš kupiti kod nas u hrvatskoj ima Bojna,Sportcommerce ,Kavur ,Ritoša ,Oružarnica
istina je da nema svega kao vani ali može se naručiti i moraš zvati telefonom jer na internetu obično nema ništa dugo to kod nas traje da se stavi ponuda dućana na internet
malo smo zaostali ali jebiga.
Pričao sam sa nekim trgovcima navodno vlada neka nestašica vani sad jel istina ili
samo trgovačka priča neznam ali neke stvari se teško nabavljaju.
istina je da nema svega kao vani ali može se naručiti i moraš zvati telefonom jer na internetu obično nema ništa dugo to kod nas traje da se stavi ponuda dućana na internet
malo smo zaostali ali jebiga.
Pričao sam sa nekim trgovcima navodno vlada neka nestašica vani sad jel istina ili
samo trgovačka priča neznam ali neke stvari se teško nabavljaju.
Čuj, Dunning-Kruger efekt je uvijek prisutan.Marko2Marko wrote:čitam ove vaše komentare, i još od prije nekoliko godina, pa uvjek ljudi koji se ne upoznaju i u reoading i u streljaštvo, najviše znaju šta se ne može i šta nije dovoljeno. i kad je uporabnik stolltom, kojeg poste sam čitao i se puno naučio jer se stvarno upoznaje u streljaštvo, se svađao i kazao kako on rješava stvari; ništa nije pomoglo...
Ali s druge strane i naši zakoni su općenito loše napisani. Kod nas nažalost nije na snazi anglo-saksonsko pravo kod kojeg sve mora biti precizno definirano, nego se zakon piše vrlo općenito i dvosmisleno, zato da bi ga vlast uvijek mogla tumačiti onako kako njima odgovara.