Precizno gađanje pištoljem

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
HUVO
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 9 times
Been thanked: 3 times

Precizno gađanje pištoljem

Post by HUVO » 08 Oct 2025, 19:04

Prema objavljenim biltenima i brojnosti nastupa u klasičnom streljaštvu, VK pištolj po broju sudionika ostaje najpopularnija disciplina velikog kalibra u Hrvatskoj. Tome treba pridodati da je pištolj relativno najjeftinije sportsko oružje velikog kalibra i centralno paljenja, sa najjeftinijim popularnim streljivom u kalibru 9×19, te najvećim brojem dostupnih streljana u Hrvatskoj.

U nastavku donosimo novu epizodu serije tekstova posvećene modernom preciznom streljaštvu — temi koja u domaćoj literaturi i stručnoj periodici sve češće izostaje. Cilj nam je vratiti fokus na praksu i znanje te popuniti prazninu u dostupnim izvorima.

Mnogi laici, oblikovani filmskim i internetskim prikazima, zamišljaju precizno gađanje kao instinktivno „pogađanje“ mete: dovoljno je dobro namjestiti ciljnik i stisnuti okidač. Takav je prizor pojednostavljen i zavaravajući.

U stvarnosti, čak i uz prirodni talent, visok nivo preciznosti postiže se samo sustavnom obukom, redovitim treningom i pravilnim tehničkim postupcima prije i tijekom svakog hica. U sljedećim tekstu objasnit ćemo ključne elemente te obuke, metode vježbanja i praktične korake koji razdvajaju slučajni pogodak od ponovljive preciznosti.U narednom tekstu, nastojat ćemo opisati osnovna pravila sigurnosti, opremu, etiku ponašanja na streljani, i na kraju tehniku izvođenja preciznog gađanja za discipline VK pištolj u preciznoj i brzoj seriji ove discipline. Više u članku:

https://huvo.hr/index.php/2025/10/08/pi ... no-gadanje

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Precizno gađanje pištoljem

Post by Marin223 » 08 Oct 2025, 20:50

Ako u preciznom djelu gađanja dođe do zastoja da metak nije opalio, da li je uredu samo potegnut hammer i ponovo ga opalit ?
Pitam jer mi se u većini slučajeva sa takvim zastojem desi da isti metak uredno opali iz druge.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 09 Oct 2025, 09:39

Mislim da,da.

Highroller
Skupnik
Skupnik

Post by Highroller » 09 Oct 2025, 23:14

Ako pištolj ne opali možeš pokušati otkloniti kvar ali onda ne možeš prijaviti više dozvoljeni zastoj osim ako ti je pukla udarna igla ili je pištolj oštećen da više ne može ispaljivati hice.

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 10 Oct 2025, 03:10

HUVO wrote:Mnogi laici, oblikovani filmskim i internetskim prikazima, zamišljaju precizno gađanje kao instinktivno „pogađanje“ mete: dovoljno je dobro namjestiti ciljnik i stisnuti okidač. Takav je prizor pojednostavljen i zavaravajući.
Pa, ako ćemo iskreno i pojednostavljeno upravo je to sasvim dovoljno. Koordinacija ciljanja i okidanja je presudna kod dobrog hica. Ako se ciljnik ne pomakne kada stisnemo okidač hitac je sigurno dobar :A09:

Tekst je u redu, spominje sve fizičke osnovne stvari koje su potrebne kako bi se postigao dobar hitac ali volio bih da je više naglasak na psihu.

Po osobnom iskustvu...

Znam da neki ljudi nakon samo par mjeseci dostignu jako dobar nivo u preciznom pucanju i to su uglavnom mlađi ljudi. Teško je ljude u godinama natjerati da promjene mentalni pristup bilo čemu pa tako i preciznom pucanju. Isto tako ne smijemo zanemarit nivo stresa kod pucanja. I na kraju, trzanje kod okidanja je veliki problem. Možeš ti imati savršen stav, stisak, ciljanje ali taj psihološki moment
koji očekuje pucanj i cimne ruku prije toga baca u vodu cijelu pripremu.

Neću daviti s mojim iskustvom ali samo jedan savjet onima koji u to idu u kasnijim godinama (meni je bilo 50+), nemojte odustati, kod vas je problem samo psiha koja u tim godinama bude prilično zadrta i ne želi se mjenjati :A03:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post by jolly » 10 Oct 2025, 03:39

andrej wrote:
HUVO wrote: Znam da neki ljudi nakon samo par mjeseci dostignu jako dobar nivo u preciznom pucanju i to su uglavnom mlađi ljudi. Teško je ljude u godinama natjerati da promjene mentalni pristup bilo čemu pa tako i preciznom pucanju. Isto tako ne smijemo zanemarit nivo stresa kod pucanja. I na kraju, trzanje kod okidanja je veliki problem. Možeš ti imati savršen stav, stisak, ciljanje ali taj psihološki moment
koji očekuje pucanj i cimne ruku prije toga baca u vodu cijelu pripremu.

Neću daviti s mojim iskustvom ali samo jedan savjet onima koji u to idu u kasnijim godinama (meni je bilo 50+), nemojte odustati, kod vas je problem samo psiha koja u tim godinama bude prilično zadrta i ne želi se mjenjati :A03:
U trenerskoj skoli se uci, sta se moze ocekivati s godinama. Sto si stariji, sve postaje teze. Godine su faktor.
Gledam na pump action steel challenege tekmama, ko je najbrzi. Uvijek je to neko iz mladje grupe.
Godine daju svoje.

Postoji i jos nesto: talent, i nedostatak talenta. Nije sve za svakog.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 10 Oct 2025, 19:12

jolly wrote: U trenerskoj skoli se uci, sta se moze ocekivati s godinama. Sto si stariji, sve postaje teze. Godine su faktor.
Gledam na pump action steel challenege tekmama, ko je najbrzi. Uvijek je to neko iz mladje grupe.
Godine daju svoje.

Postoji i jos nesto: talent, i nedostatak talenta. Nije sve za svakog.
Naravno, slažem se da je to faktoru tim disciplinama ali precizno gađanje ne zahtjeva toliki fizički napor.

I naravno, talent je bitan ako želiš vrhunske rezultate no ako ti je cilj npr. ispucati normu i sudjelovanje na državnom prvenstvu onda je to moguće uz dovoljno truda

Važno je sudjelovati :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Oct 2025, 04:20

A zamisli kako je tek lako lezeci pucati, ako je stojeci lako?
:D
Na primjer long range?

Mozak ima 2% tezine tijela, a trosi oko 25% ukupne kolicine kisika koje potrosi tijelo.
Ako si fokusiran, motiviran, i koncetriran na sve elemente izvodjenja hica, nakon sat vremena si umoran kao da si kopao.
Mentalni napor.

Osim, naravno, ako neko iskljuci mozak, stavi ga na pasu, i plinka.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 11 Oct 2025, 11:18

jolly wrote:A zamisli kako je tek lako lezeci pucati, ako je stojeci lako?
:D
Na primjer long range?

Mozak ima 2% tezine tijela, a trosi oko 25% ukupne kolicine kisika koje potrosi tijelo.
Ako si fokusiran, motiviran, i koncetriran na sve elemente izvodjenja hica, nakon sat vremena si umoran kao da si kopao.
Mentalni napor.

Osim, naravno, ako neko iskljuci mozak, stavi ga na pasu, i plinka.
Lakše mi je preciza pištoljem stojeći nego ležeći s puškom. Boli vrat, boli rame,loviš metu kroz optiku, ne možeš normalno disati a tek kad treba ustati... :D

A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli,

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Oct 2025, 18:58

....."andrej" ...A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli.....
Znaci da nemas PRAVI pistolj :-) :-) :-)
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Oct 2025, 19:02

lex-lutor wrote:
lex nisu svi kao ti. Ti moras to jednom prihvatiti!

Za tebe je mali kalibar za plinkanje, na donjoj granici .44 !!!!!
:D :D :D
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Oct 2025, 21:40

jolly wrote:
lex-lutor wrote:

To je ekonomicno pucanje... neki ugodni WC mozes pucati sat vremena i potrosis 100 kom dok si trepnuo... Ovih fino opalis 10-15 komada i mislis da si krampao cjeli dan, dosta ti je za 7-dana..
Nemoguće je Nemoguće

Human
Skupnik
Skupnik

Post by Human » 14 Oct 2025, 22:23

To je ekonomicno pucanje... neki ugodni WC mozes pucati sat vremena i potrosis 100 kom dok si trepnuo... Ovih fino opalis 10-15 komada i mislis da si krampao cjeli dan, dosta ti je za 7-dana..
Kakav WC, kakvo krampanje, kakvi bakrači? Ako ti je teško pucati, a što pucaš onda? Ima i lakših stvari za raditi.

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 15 Oct 2025, 08:11

lex-lutor wrote:
Nemoj :A13:

Bankrotirati ću, gledao sam nedavno prave pištolje i pušku koje bih kupio s parama koje nemam

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 16 Oct 2025, 19:55

andrej wrote:....Bankrotirati ću, gledao sam nedavno prave pištolje i pušku koje bih kupio s parama koje nemam.....
Ajoooj.... uvijek to tako krene.... i za koju godinu pun ormar svega i svacega a para nigdje.... hahahah
Nemoguće je Nemoguće

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 16 Oct 2025, 21:20

Evo, izašao je bilten 3. Vortex kupa za N klasu na 300 m VK pa sam se malo ohladio

Ali ne previše... :A03:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Oct 2025, 21:51

andrej wrote:Evo, izašao je bilten 3. Vortex kupa za N klasu na 300 m VK pa sam se malo ohladio
A sto... to je bilo bas najzanimljivije.

Iako tvrdim da su pojedinci varali, no varali su sami sebe pa njima na dusu !
Nemoguće je Nemoguće

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 17 Oct 2025, 22:13

Ma mislio sam da će biti bar malo lošiji, ovako mi padaju na pamet još neka ograničenja kao npr. serijske puške, limit cijene puške ili nešto drugo što nama frustriranima padne na pamet :A13:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Oct 2025, 03:21

lex-lutor wrote:
andrej wrote:Evo, izašao je bilten 3. Vortex kupa za N klasu na 300 m VK pa sam se malo ohladio
A sto... to je bilo bas najzanimljivije.

Iako tvrdim da su pojedinci varali, no varali su sami sebe pa njima na dusu !
Nisam bio na tekmi jer sam bio na poslu.
Kako mislis da su varali, moze i na pm?

Vi koji ste bili, znate li koje puske su isle u gornjem plasmanu? To jest, pitanje: da li i dalje f-class puske, guraju bolju konkurenciju, nasuprot tvornickim?
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Oct 2025, 10:11

andrej wrote:Ma mislio sam da će biti bar malo lošiji, ovako mi padaju na pamet još neka ograničenja kao npr. serijske puške, limit cijene puške ili nešto drugo što nama frustriranima padne na pamet :A13:
Malo smo otisli off-topic ali mislim da je to davno vec bilo rjeseno, puska sa okvirom i preklopne nozice bez ikakvog zadnjeg naslona, nikakve rukavice nikakve vrecice, moze kompenzator, moze skrivac plamena, SVE MOZE ! Ne treba ti vise nikakvog ogranicenja.... ja sam uvjijek jednako los ili losiji pa me ne nervira previse ali uzivam !!
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply