Precizno gađanje pištoljem
- HUVO
- Pozornik

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 3 times
Precizno gađanje pištoljem
Prema objavljenim biltenima i brojnosti nastupa u klasičnom streljaštvu, VK pištolj po broju sudionika ostaje najpopularnija disciplina velikog kalibra u Hrvatskoj. Tome treba pridodati da je pištolj relativno najjeftinije sportsko oružje velikog kalibra i centralno paljenja, sa najjeftinijim popularnim streljivom u kalibru 9×19, te najvećim brojem dostupnih streljana u Hrvatskoj.
U nastavku donosimo novu epizodu serije tekstova posvećene modernom preciznom streljaštvu — temi koja u domaćoj literaturi i stručnoj periodici sve češće izostaje. Cilj nam je vratiti fokus na praksu i znanje te popuniti prazninu u dostupnim izvorima.
Mnogi laici, oblikovani filmskim i internetskim prikazima, zamišljaju precizno gađanje kao instinktivno „pogađanje“ mete: dovoljno je dobro namjestiti ciljnik i stisnuti okidač. Takav je prizor pojednostavljen i zavaravajući.
U stvarnosti, čak i uz prirodni talent, visok nivo preciznosti postiže se samo sustavnom obukom, redovitim treningom i pravilnim tehničkim postupcima prije i tijekom svakog hica. U sljedećim tekstu objasnit ćemo ključne elemente te obuke, metode vježbanja i praktične korake koji razdvajaju slučajni pogodak od ponovljive preciznosti.U narednom tekstu, nastojat ćemo opisati osnovna pravila sigurnosti, opremu, etiku ponašanja na streljani, i na kraju tehniku izvođenja preciznog gađanja za discipline VK pištolj u preciznoj i brzoj seriji ove discipline. Više u članku:
https://huvo.hr/index.php/2025/10/08/pi ... no-gadanje
U nastavku donosimo novu epizodu serije tekstova posvećene modernom preciznom streljaštvu — temi koja u domaćoj literaturi i stručnoj periodici sve češće izostaje. Cilj nam je vratiti fokus na praksu i znanje te popuniti prazninu u dostupnim izvorima.
Mnogi laici, oblikovani filmskim i internetskim prikazima, zamišljaju precizno gađanje kao instinktivno „pogađanje“ mete: dovoljno je dobro namjestiti ciljnik i stisnuti okidač. Takav je prizor pojednostavljen i zavaravajući.
U stvarnosti, čak i uz prirodni talent, visok nivo preciznosti postiže se samo sustavnom obukom, redovitim treningom i pravilnim tehničkim postupcima prije i tijekom svakog hica. U sljedećim tekstu objasnit ćemo ključne elemente te obuke, metode vježbanja i praktične korake koji razdvajaju slučajni pogodak od ponovljive preciznosti.U narednom tekstu, nastojat ćemo opisati osnovna pravila sigurnosti, opremu, etiku ponašanja na streljani, i na kraju tehniku izvođenja preciznog gađanja za discipline VK pištolj u preciznoj i brzoj seriji ove discipline. Više u članku:
https://huvo.hr/index.php/2025/10/08/pi ... no-gadanje
Re: Precizno gađanje pištoljem
Ako u preciznom djelu gađanja dođe do zastoja da metak nije opalio, da li je uredu samo potegnut hammer i ponovo ga opalit ?
Pitam jer mi se u većini slučajeva sa takvim zastojem desi da isti metak uredno opali iz druge.
Pitam jer mi se u većini slučajeva sa takvim zastojem desi da isti metak uredno opali iz druge.
-
Highroller
- Skupnik

Ako pištolj ne opali možeš pokušati otkloniti kvar ali onda ne možeš prijaviti više dozvoljeni zastoj osim ako ti je pukla udarna igla ili je pištolj oštećen da više ne može ispaljivati hice.
Pa, ako ćemo iskreno i pojednostavljeno upravo je to sasvim dovoljno. Koordinacija ciljanja i okidanja je presudna kod dobrog hica. Ako se ciljnik ne pomakne kada stisnemo okidač hitac je sigurno dobarHUVO wrote:Mnogi laici, oblikovani filmskim i internetskim prikazima, zamišljaju precizno gađanje kao instinktivno „pogađanje“ mete: dovoljno je dobro namjestiti ciljnik i stisnuti okidač. Takav je prizor pojednostavljen i zavaravajući.
Tekst je u redu, spominje sve fizičke osnovne stvari koje su potrebne kako bi se postigao dobar hitac ali volio bih da je više naglasak na psihu.
Po osobnom iskustvu...
Znam da neki ljudi nakon samo par mjeseci dostignu jako dobar nivo u preciznom pucanju i to su uglavnom mlađi ljudi. Teško je ljude u godinama natjerati da promjene mentalni pristup bilo čemu pa tako i preciznom pucanju. Isto tako ne smijemo zanemarit nivo stresa kod pucanja. I na kraju, trzanje kod okidanja je veliki problem. Možeš ti imati savršen stav, stisak, ciljanje ali taj psihološki moment
koji očekuje pucanj i cimne ruku prije toga baca u vodu cijelu pripremu.
Neću daviti s mojim iskustvom ali samo jedan savjet onima koji u to idu u kasnijim godinama (meni je bilo 50+), nemojte odustati, kod vas je problem samo psiha koja u tim godinama bude prilično zadrta i ne želi se mjenjati
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
U trenerskoj skoli se uci, sta se moze ocekivati s godinama. Sto si stariji, sve postaje teze. Godine su faktor.andrej wrote:HUVO wrote: Znam da neki ljudi nakon samo par mjeseci dostignu jako dobar nivo u preciznom pucanju i to su uglavnom mlađi ljudi. Teško je ljude u godinama natjerati da promjene mentalni pristup bilo čemu pa tako i preciznom pucanju. Isto tako ne smijemo zanemarit nivo stresa kod pucanja. I na kraju, trzanje kod okidanja je veliki problem. Možeš ti imati savršen stav, stisak, ciljanje ali taj psihološki moment
koji očekuje pucanj i cimne ruku prije toga baca u vodu cijelu pripremu.
Neću daviti s mojim iskustvom ali samo jedan savjet onima koji u to idu u kasnijim godinama (meni je bilo 50+), nemojte odustati, kod vas je problem samo psiha koja u tim godinama bude prilično zadrta i ne želi se mjenjati
Gledam na pump action steel challenege tekmama, ko je najbrzi. Uvijek je to neko iz mladje grupe.
Godine daju svoje.
Postoji i jos nesto: talent, i nedostatak talenta. Nije sve za svakog.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Naravno, slažem se da je to faktoru tim disciplinama ali precizno gađanje ne zahtjeva toliki fizički napor.jolly wrote: U trenerskoj skoli se uci, sta se moze ocekivati s godinama. Sto si stariji, sve postaje teze. Godine su faktor.
Gledam na pump action steel challenege tekmama, ko je najbrzi. Uvijek je to neko iz mladje grupe.
Godine daju svoje.
Postoji i jos nesto: talent, i nedostatak talenta. Nije sve za svakog.
I naravno, talent je bitan ako želiš vrhunske rezultate no ako ti je cilj npr. ispucati normu i sudjelovanje na državnom prvenstvu onda je to moguće uz dovoljno truda
Važno je sudjelovati
- jolly
- Cinker - bojna

A zamisli kako je tek lako lezeci pucati, ako je stojeci lako?
Na primjer long range?
Mozak ima 2% tezine tijela, a trosi oko 25% ukupne kolicine kisika koje potrosi tijelo.
Ako si fokusiran, motiviran, i koncetriran na sve elemente izvodjenja hica, nakon sat vremena si umoran kao da si kopao.
Mentalni napor.
Osim, naravno, ako neko iskljuci mozak, stavi ga na pasu, i plinka.
Na primjer long range?
Mozak ima 2% tezine tijela, a trosi oko 25% ukupne kolicine kisika koje potrosi tijelo.
Ako si fokusiran, motiviran, i koncetriran na sve elemente izvodjenja hica, nakon sat vremena si umoran kao da si kopao.
Mentalni napor.
Turn better into best!
Lakše mi je preciza pištoljem stojeći nego ležeći s puškom. Boli vrat, boli rame,loviš metu kroz optiku, ne možeš normalno disati a tek kad treba ustati...jolly wrote:A zamisli kako je tek lako lezeci pucati, ako je stojeci lako?
![]()
Na primjer long range?
Mentalni napor.
A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli,
Znaci da nemas PRAVI pistolj....."andrej" ...A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli.....
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

lex nisu svi kao ti. Ti moras to jednom prihvatiti!lex-lutor wrote:Znaci da nemas PRAVI pistolj....."andrej" ...A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli.....![]()
![]()
Za tebe je mali kalibar za plinkanje, na donjoj granici .44 !!!!!
Turn better into best!
To je ekonomicno pucanje... neki ugodni WC mozes pucati sat vremena i potrosis 100 kom dok si trepnuo... Ovih fino opalis 10-15 komada i mislis da si krampao cjeli dan, dosta ti je za 7-dana..jolly wrote:lex nisu svi kao ti. Ti moras to jednom prihvatiti!lex-lutor wrote:Znaci da nemas PRAVI pistolj....."andrej" ...A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli.....![]()
![]()
![]()
![]()
Nemoguće je Nemoguće
Znaci da nemas PRAVI pistolj![]()
![]()
lex nisu svi kao ti. Ti moras to jednom prihvatiti!
![]()
![]()
Kakav WC, kakvo krampanje, kakvi bakrači? Ako ti je teško pucati, a što pucaš onda? Ima i lakših stvari za raditi.To je ekonomicno pucanje... neki ugodni WC mozes pucati sat vremena i potrosis 100 kom dok si trepnuo... Ovih fino opalis 10-15 komada i mislis da si krampao cjeli dan, dosta ti je za 7-dana..
Nemojlex-lutor wrote:Znaci da nemas PRAVI pistolj....."andrej" ...A kod precize pištolj stojeći ništa ne boli.....![]()
![]()
Bankrotirati ću, gledao sam nedavno prave pištolje i pušku koje bih kupio s parama koje nemam
Ajoooj.... uvijek to tako krene.... i za koju godinu pun ormar svega i svacega a para nigdje.... hahahahandrej wrote:....Bankrotirati ću, gledao sam nedavno prave pištolje i pušku koje bih kupio s parama koje nemam.....
Nemoguće je Nemoguće
Evo, izašao je bilten 3. Vortex kupa za N klasu na 300 m VK pa sam se malo ohladio
Ali ne previše...
Ali ne previše...
A sto... to je bilo bas najzanimljivije.andrej wrote:Evo, izašao je bilten 3. Vortex kupa za N klasu na 300 m VK pa sam se malo ohladio
Ali ne previše...
Iako tvrdim da su pojedinci varali, no varali su sami sebe pa njima na dusu !
Nemoguće je Nemoguće
Ma mislio sam da će biti bar malo lošiji, ovako mi padaju na pamet još neka ograničenja kao npr. serijske puške, limit cijene puške ili nešto drugo što nama frustriranima padne na pamet 
- jolly
- Cinker - bojna

Nisam bio na tekmi jer sam bio na poslu.lex-lutor wrote:A sto... to je bilo bas najzanimljivije.andrej wrote:Evo, izašao je bilten 3. Vortex kupa za N klasu na 300 m VK pa sam se malo ohladio
Ali ne previše...
Iako tvrdim da su pojedinci varali, no varali su sami sebe pa njima na dusu !
Kako mislis da su varali, moze i na pm?
Vi koji ste bili, znate li koje puske su isle u gornjem plasmanu? To jest, pitanje: da li i dalje f-class puske, guraju bolju konkurenciju, nasuprot tvornickim?
Turn better into best!
Malo smo otisli off-topic ali mislim da je to davno vec bilo rjeseno, puska sa okvirom i preklopne nozice bez ikakvog zadnjeg naslona, nikakve rukavice nikakve vrecice, moze kompenzator, moze skrivac plamena, SVE MOZE ! Ne treba ti vise nikakvog ogranicenja.... ja sam uvjijek jednako los ili losiji pa me ne nervira previse ali uzivam !!andrej wrote:Ma mislio sam da će biti bar malo lošiji, ovako mi padaju na pamet još neka ograničenja kao npr. serijske puške, limit cijene puške ili nešto drugo što nama frustriranima padne na pamet
Nemoguće je Nemoguće