Kupovina prerađenog M48 karabina
Kupovina prerađenog M48 karabina
Pozdrav, nisam mogao naći odgovor na ovo pitanje na forumu, pa evo da probam ovako.
Naime razmišljam o kupovini prerađenog m48 (novi lovački kundak i probusene rupe za optiku ili sinu). Cijev je navodno orginalna i nije mjenjana, te iz nje nije pucano puno. Ja bih karabin kupio iskljucivo za pogonski lov i stavio pikantini sinu i crvenu tocku. Zanima me dali je to sve lagalno, tj. ti prepravci koju su odradeni i što ako je cijev bila mozda mjenjana, gdje bi trebao biti lupit zig koji vjerojatno nema?
I zanima me vase misljenje dali se uopce isplati kupovat tako nesto. Stavio bih na nju u kocnicu od m70. Kazem kupio bih ju samo zbog pogonskog lova da ne vućem bergaru kroz granje.
LP.
Naime razmišljam o kupovini prerađenog m48 (novi lovački kundak i probusene rupe za optiku ili sinu). Cijev je navodno orginalna i nije mjenjana, te iz nje nije pucano puno. Ja bih karabin kupio iskljucivo za pogonski lov i stavio pikantini sinu i crvenu tocku. Zanima me dali je to sve lagalno, tj. ti prepravci koju su odradeni i što ako je cijev bila mozda mjenjana, gdje bi trebao biti lupit zig koji vjerojatno nema?
I zanima me vase misljenje dali se uopce isplati kupovat tako nesto. Stavio bih na nju u kocnicu od m70. Kazem kupio bih ju samo zbog pogonskog lova da ne vućem bergaru kroz granje.
LP.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Kupovina prerađenog M48 karabina
Ako je puska registrirana kod drugog lovca, nacelno je sve legalno, u smislu pitanja naknadne montaze optike. (to mozes kako hoces)plesa123 wrote:Pozdrav, nisam mogao naći odgovor na ovo pitanje na forumu, pa evo da probam ovako.
LP.
Ono sto ti ja nisam siguran, jeste da li ce se kod prijepisa gledati zig tormentacije ili nece kod naredne registracije. Ni da li ga uopce ima.
Najbolje ti je ovako:
Reci prodavcu, da si zainteresiran za kupnju, uz uvjet da je USPJESNO registriras na svoje ime. Ako prodje registracija, isplati ga, ako ne prodje, nemoj. Njegova puska. Ako je prepises na sebe, optiku montiras kako hoces.
Da li se tako nesto isplati?
Ovisi o tebi.
Ja smatram da puske sustava mauser, u nasem zivotnom dobu placat ce se po cijenu zlata.
Ali to nase trziste jos nije shvatilo. Pa su m48 na trzistu za bagatelu. I ujedno prilika ako su u dobrom stanju.
Svi danas jos uvjek gledaju na stare tandzare, ko na nesto s cim mozes orat, kopat, derat, gulit po grmlju i pucat, bez da se puno kuka oko tog. U tom smislu, isplati se kupiti, ako znas koje su prednosti masuer sustava. Ali to ti nije bio u startu osnovni motiv kupnje.
Nisam vidio bas cesto ni precizne primjerke, sve sto sam vidio od tih pusaka bilo je izraubano, i lose.
Pa zato - sve sto prodavac kaze da je cijev odlicna "skoro nova" itd.... treba uzeti s rezervom i pusku probati, sa barem 5 metaka na meti. Inace moze biti iznenadjenja. Dakle, prije odluke o kupnji, prvo isprobaj na meti, koja je preciznost.
Takodjer, ako je u najboljem stanju koje moze biti, kao nova, ne ocekuj preciznost puno bolju od 2 moa. Dakle, to ocekuj u najbolju ruku.
Win-Win opcija.
U ovisnosti o budgetu:
Ako mislis ici na samo malo skuplju investiciju na slican nacin i za istu svrhu, onda razmisli o obicnoj lovackoj zastavi m70, ili zbrojovki cz 550, kojih se polovnih zna naci povoljno, a kako su prodavane za civilno trziste, svakako imaju sve trazene zigove i oznake. I time si odmah eliminirao svaki problem koji se spominje u ovoj tem, uz uvjet da probas preciznost na meti prije kupnje,.
Last edited by jolly on 31 Mar 2022, 15:00, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Provjeri jeli cijev nagrižena, jer 8x57 cijevi su kriticne zbog stare vojne korozivne municije koja je mozda ispaljivana iz te puske.Ako cijev nije puno nagrizena kupuj,to su dobre puske.
Pa evo iskreno ovako, covijek mi nudi pusku, lovac je ali ne bavi se lovom, dao je sredit lovacki kundak i probusit rupe za sinu ili optiku ali nikad nije montirao nista jer ne koristi pusku,
Kolega koji ga pozna i koji nas i je povezao, kaze da ju je njemu htio poklonit samo da se rjesi oruzja, ali on ne zeli jer ima vec 7 komada oruzja. Pusku mi daje ali bih mu ipak dao bar 100 eura za nju. Kolega kaze da nije ispucao metak iz nje 10 godina. Svakako bih ju probao sa 5 do 7 metaka. Mauser sistem mi je zakon i svjestan sam prednosti njega, ali opet imam bergaru b14 30-06 sa meoptom 3-18x56 što zadovoljava sve moje potrebe od srnece divljaci do jelenske. Jer ionako ne pucam preko 200m. Iskreno najvise me strah tog žiga tormentacije. Ali Vaš savijet da ako ju prepišemo platim je najbolja verzija i tako će i bit.
Dali ste imali iskustva sa zamjenom okidanja s kocnicom tipa rusan. Vjerujem da to svaki puskar može napravit ako nisam u krivu?
I dali je ikako moguće ugraditi odvojivi spremnik na pusku?
Kolega koji ga pozna i koji nas i je povezao, kaze da ju je njemu htio poklonit samo da se rjesi oruzja, ali on ne zeli jer ima vec 7 komada oruzja. Pusku mi daje ali bih mu ipak dao bar 100 eura za nju. Kolega kaze da nije ispucao metak iz nje 10 godina. Svakako bih ju probao sa 5 do 7 metaka. Mauser sistem mi je zakon i svjestan sam prednosti njega, ali opet imam bergaru b14 30-06 sa meoptom 3-18x56 što zadovoljava sve moje potrebe od srnece divljaci do jelenske. Jer ionako ne pucam preko 200m. Iskreno najvise me strah tog žiga tormentacije. Ali Vaš savijet da ako ju prepišemo platim je najbolja verzija i tako će i bit.
Dali ste imali iskustva sa zamjenom okidanja s kocnicom tipa rusan. Vjerujem da to svaki puskar može napravit ako nisam u krivu?
I dali je ikako moguće ugraditi odvojivi spremnik na pusku?
- jolly
- Cinker - bojna

Djelomicno da.
Rusan okidanje ide solidno na zastavu, voere i slicne puske. I stvarno podigne performanse puske na soldinu razinu.
U streljastvu su znali stavljati rusan okidanje na m48.
Ne ulazi uvjek glatko u svaku pusku, ko zna moze malo izglodati kundak gdje pita sa dremelom. Ko ne, moze odnjeti puskaru na montazu.
Ako imas puskara u blizini, naruci okidanje od rusana postom, i nek ti tvoj puskar montira.
E, da zaboravio sam prethodno, ali sam se sjetio sad s ovom temom od rusan okidanja.
Leptir kocnica na zatvaracu mausera (m48) je ponekad problematicna radi montaze optike, jer zna udarati u optiku.
Zato uzmes odmah rusan okidac sa kocnicom, a leptir kocnicu ne diras. Onda mozes montirati optiku nisko koliko god mozes i zelis.
u tom slucaju, izglodati prostor na kundaku gdje izlazi kocnica.
Sitni detalji
Rusan okidanje ide solidno na zastavu, voere i slicne puske. I stvarno podigne performanse puske na soldinu razinu.
U streljastvu su znali stavljati rusan okidanje na m48.
Ne ulazi uvjek glatko u svaku pusku, ko zna moze malo izglodati kundak gdje pita sa dremelom. Ko ne, moze odnjeti puskaru na montazu.
Ako imas puskara u blizini, naruci okidanje od rusana postom, i nek ti tvoj puskar montira.
E, da zaboravio sam prethodno, ali sam se sjetio sad s ovom temom od rusan okidanja.
Leptir kocnica na zatvaracu mausera (m48) je ponekad problematicna radi montaze optike, jer zna udarati u optiku.
Zato uzmes odmah rusan okidac sa kocnicom, a leptir kocnicu ne diras. Onda mozes montirati optiku nisko koliko god mozes i zelis.
u tom slucaju, izglodati prostor na kundaku gdje izlazi kocnica.
Sitni detalji
Turn better into best!
To mi i je u planu, rusan sa kocnicom.
A dali ste imali iskustva tj. dali je uopce moguće realizirati odvojivi spremnik tj šinžer?
A dali ste imali iskustva tj. dali je uopce moguće realizirati odvojivi spremnik tj šinžer?
- jolly
- Cinker - bojna

E, to nisam siguran. Mozda ako neko drugi na forumu zna.
M 48, sa izmjenjivim spremnikom nisam vidio uzivo. Svojevrmeno sam nasao neke ponude na internetu, ali se vise ne sjecam.
Pitati puskara, i potraziti na internetu.
Ono sto vjerujem je slijedece:
Dimenzije spremnika m48 su optimizirane za kalibar 8x57, i ako uzmes izmjenjivi spremnik koji je flush sa kundakom, mozes ocekivati smanjenje kapaciteta na 4 komada ili manje. Ako uzmes neki koji viri iz kundaka, onda moze biti i drugacije. Naravno, ovo je uz uvjet da nadjes tako nesto, sto onda kasnije pretpostvlja da puskar to ugradi.
Dobro razmisli da li ti to zaista treba u zivotu.
kazem po iskustvu, jer kad se spremnik izgubi nije lijepo. Zapravo, upropasti dan
U sumi tokom pogona, izgubis spremnik, lov je gotov, a kupiti novi spremnik je jedno kiselo zivotno iskustvo.
M 48, sa izmjenjivim spremnikom nisam vidio uzivo. Svojevrmeno sam nasao neke ponude na internetu, ali se vise ne sjecam.
Pitati puskara, i potraziti na internetu.
Ono sto vjerujem je slijedece:
Dimenzije spremnika m48 su optimizirane za kalibar 8x57, i ako uzmes izmjenjivi spremnik koji je flush sa kundakom, mozes ocekivati smanjenje kapaciteta na 4 komada ili manje. Ako uzmes neki koji viri iz kundaka, onda moze biti i drugacije. Naravno, ovo je uz uvjet da nadjes tako nesto, sto onda kasnije pretpostvlja da puskar to ugradi.
Dobro razmisli da li ti to zaista treba u zivotu.
kazem po iskustvu, jer kad se spremnik izgubi nije lijepo. Zapravo, upropasti dan
U sumi tokom pogona, izgubis spremnik, lov je gotov, a kupiti novi spremnik je jedno kiselo zivotno iskustvo.
Turn better into best!
A i to što kažete, uglavno mislim da bi se investicija isplatila ako je cijev solidna,
puška 750kn, okidanje i kocnica 520kn, spojnica zatvaraca za m48(da maknem leptir kocnicu) 470kn,
sina 650. Sve skupa 2400kn plus puskar. Vjerujem da nebi uzeo više od 600kn za to.
A za 3000kn ne mogu kupiti polovan karabin s njuskala, pogotovo da ima novo okidanje i kocnicu, sto mi je najbitnije za pogonski lov da je 100 posto ispravno i kako treba.
puška 750kn, okidanje i kocnica 520kn, spojnica zatvaraca za m48(da maknem leptir kocnicu) 470kn,
sina 650. Sve skupa 2400kn plus puskar. Vjerujem da nebi uzeo više od 600kn za to.
A za 3000kn ne mogu kupiti polovan karabin s njuskala, pogotovo da ima novo okidanje i kocnicu, sto mi je najbitnije za pogonski lov da je 100 posto ispravno i kako treba.
- jolly
- Cinker - bojna

Eto, probaj.
Nadam se da ce projekt biti uspjesan na tvoje zadovoljstvo.
Nadam se da ce projekt biti uspjesan na tvoje zadovoljstvo.
Turn better into best!
Nadam se i ja.
Ako ce vas zanimat objavim slike ovdje kad bude gotovo.
I hvala na pomoci.
Ako ce vas zanimat objavim slike ovdje kad bude gotovo.
I hvala na pomoci.
Obavezno stavi slike. Slicno mislimo, i ja volim prerade. Moj san je handspannung od voere-a. Vidio sam jednu, e to se zove prerada i cak ne znam da li je jedina u HR?! Ovo sa spremnikom je zadnje sto bih napravio uz sve dorade koje bih radio. Sve ostalo da! Jedino sto mi se prije 20-ak godina svidjalo sto se tice izmjenjivog spremnika u preradama je Rusanov karabin koji sam vidio na sajmu lova u Varazdinu, ali je taj LUX verzija karabin sa swarovskim tukao u 5-6 tisuca eura, ako ne i vise! Inace, pravilno prepravljena tandjara je sigurno stroj samo takav i garantiram puuuuno puuuuno bolja stvar nego nove plasticnjare koje su dio prestiza(iako i njih posjedujem, ali objektivno razmisljam)!
BUM BUM...
https://www.youtube.com/watch?v=Ybx1zjBKp7w
ako ješ izmesariti zdravu pušku, bar napravi kako treba. sretno
ako ješ izmesariti zdravu pušku, bar napravi kako treba. sretno
Put your money where your mouth is.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Meni je zapelo u uhu pitanje sa početka teme,gdje je dvojba legalnosti prepravaka na pušci.
Ja osobno nikada ne bih kupovao pušku kod koje je legalnost dvojbena.
Ako bih i kupovao ,onda bih ispitao je li sve legalno,tj jesu li radovi izvršeni po propisima.
Svako oružje koje je legalno prepravljano ima svoj dosje u MUPu i tamo se može dobiti informacija.
Istu potvrdu treba posjedovati i ovlašteni puškar,koji je preinake obavio i on tu potvrdu šalje MUPu.
Ja se ne bih zadovoljio samo onime"ako mi prođe" registracija,a sam istovremeno imam neke sumnje.
Jer tko zna kada,netko te może pitati nešto i ako nije u redu ostaješ bez puške,a možeš imati tko zna kakvih još problema.
Eto,ovo je u najboljoj namjeri
Ja osobno nikada ne bih kupovao pušku kod koje je legalnost dvojbena.
Ako bih i kupovao ,onda bih ispitao je li sve legalno,tj jesu li radovi izvršeni po propisima.
Svako oružje koje je legalno prepravljano ima svoj dosje u MUPu i tamo se može dobiti informacija.
Istu potvrdu treba posjedovati i ovlašteni puškar,koji je preinake obavio i on tu potvrdu šalje MUPu.
Ja se ne bih zadovoljio samo onime"ako mi prođe" registracija,a sam istovremeno imam neke sumnje.
Jer tko zna kada,netko te może pitati nešto i ako nije u redu ostaješ bez puške,a možeš imati tko zna kakvih još problema.
Eto,ovo je u najboljoj namjeri
Postavit ću slike kada bude sve gotovo od prije i poslije.
Što se tiće te "legalnosti" jedino što može biti nelegalno je zamjena cijevi, a to mislim provjerit, ako cijev nema žig nije odrađena tormentacija i neću kupiti pušku.
Mada vjerujem da veliki broj kolega lovaca kupi prerađeni m48 koji nema žig i da nema pojma o tome...
Ako je nekad netko odnese, odnese što ja tu mogu. Projekt je ionako u visini 3000kn tako da mi to nije neka velika investicija.
A smatram da nije nešto zbog čega bih mogao krivično odgovarat ili ostati bez svog oružja.
U prepravku mislim odraditi sve osim postavljanja odvojivog spremnika. Mada je i to moguće i koštalo bi oko 200eura.
A smatram da je ipak nepotrebno i to bi bila samo estetička preinaka.
Što se tiće te "legalnosti" jedino što može biti nelegalno je zamjena cijevi, a to mislim provjerit, ako cijev nema žig nije odrađena tormentacija i neću kupiti pušku.
Mada vjerujem da veliki broj kolega lovaca kupi prerađeni m48 koji nema žig i da nema pojma o tome...
Ako je nekad netko odnese, odnese što ja tu mogu. Projekt je ionako u visini 3000kn tako da mi to nije neka velika investicija.
A smatram da nije nešto zbog čega bih mogao krivično odgovarat ili ostati bez svog oružja.
U prepravku mislim odraditi sve osim postavljanja odvojivog spremnika. Mada je i to moguće i koštalo bi oko 200eura.
A smatram da je ipak nepotrebno i to bi bila samo estetička preinaka.
- jolly
- Cinker - bojna

Izmjena cijevi je temeljito raspravljena na ovom forumu, i predstavlja sivu zonu i nezahvalan projekt u HR.plesa123 wrote: Što se tiće te "legalnosti" jedino što može biti nelegalno je zamjena cijevi, a to mislim provjerit, ako cijev nema žig nije odrađena tormentacija i neću kupiti pušku.
Medjutim, (ako ti ovaj projekt propadne) mozes baciti oko na slovensko trziste, pa uzeti m48 kojem je vec neko tamo mjenjao cijev i napravio atest, ili pak zastava m70 na trzistu polovnih kod nas.
Turn better into best!
Što se tiče legalnosti, svi bitni djelovi moraju biti originalni. Znači cijev, kućište, zatvarač, broj na mjestu i ne diran itd...Okidanje stavi kakvo hoćeš. Ako je mijenjana cijev ili tokarena, morala bi proći tormentaciju da bi sve bilo ok, a to je kod nas nemoguće. Ako imaš dobar kundak na njoj, a sve drugo je original, obavezno je pregledaj i probaj. Nemoj ulagati previše jer za 3000 kn imaš karabina polovnih koliko hoćeš (Zastava). Stavi okidač s kočnicom obavezno jer je puno bolje, leptir kočnicu NE DIRAJ. Zašto? Spojnica je skupa, a kočnica na Rusan okidaču blokira samo njega, ne i udarnu iglu. I zatvarač se može otvoriti i kada je kočnica aktivirana. Ja sam sebi stavio okidač s kočnicom i ostavio leptir za svaki slučaj. Malo je zafrkano ako si zbunjola pa treba paziti da leptir deaktiviraš kad treba, da ne bi bilo da povlačiš okidač uzalud. Inače, kada krenem u brdo stavim normalno metak u cijev i zakočim sa obje kočnice. Leptir kočnica je apsolutno sigurna i nema šanse da puška opali nikako, dok ova druga nije baš. Kad dođem na mjesto čekanja, leptir otkočim i držim zakočenu ovu drugu. Mene je kod Rusana koštalo sve 1500 kuna s popustom, a radio mi je ručicu zatvarača i sve polirao, okidač s kočnicom, 4 rupe za njihovu šinu i stavio prednju bazu na kojoj imam RD. Puška mi je uspomena i u jako dobrom je stanju pa sam se odlučio na to, inače ne bih. Poanta je da bude pouzdano, jeftino i funkcionalno, inače kupiš gotovu neku drugu i miran. Što se tiče preciznosti, zavisi od x faktora. Najprije cijev, okidač, kundak, streljivo. Ako je sve to kako treba, strijelac je također jako bitan. I nemoj se zavaravati da ne ide ispod 2 moa. Ide i to kako. Moja sa snajperskim streljivom ili Belotom SPCE drži 1 moa bez problema.
Odlicno izgleda, dali bi ti se dalo izmjerit duzinu sine na kojoj je RD, ja imam deltu koja je dosta duza pa me zanima dali bi se dalo monitirati isto tako.
Stavio sam samo prednju zbog lakšeg punjenja, nisam doma pa trenutno ne mogu imjeriti ali ti javim. Ima bar 5 cm, možda i više. Mislim da će ti biti dovoljno, ako ne onda stavi cijelu šinu normalnu.
Ima stvarno preciznih primjeraka.Nedavno sam imao priliku probati jednu M48 na 100m.Nepreradjena ,serijsko stanje samo stavljena optika.Nova puska,ja mislim da iz nje skoro da i nije pucano.Optika 6x40 na njoj.Streljivo Belot SPCE 12,7g.jolly wrote: Takodjer, ako je u najboljem stanju koje moze biti, kao nova, ne ocekuj preciznost puno bolju od 2 moa. Dakle, to ocekuj u najbolju ruku.
Prva grupa od 3 metka 38mm,druga grupa 3 metka 28mm na 100m.
Okidac po mojoj procjeni 100 kg
Pitam se sto bi bilo da sam je stavio u fini rest sa kundakom po mjeri, i nekim finim okidacem ispod 1 kg.
Ali primjerak kao iz tvornice.Cijev kao ogledalo, 0 posto nagrizenost.