Lapua Challenge 3C
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Lapua Challenge 3C
Ja znam da ja sa mojom opremom (308 win), ne bih isao na ovo natjecanje, 1200 je previse, a pogotovo ici na blef bez mogucnosti treniranja. Medjutim ako kolega ode, ovo ce biti odlicno iskustvo.Marko2Marko wrote:Ne brinem ja za tvoju pušku, samo ljude zanima sa čime ideš na ovo takmičenje.
A računanje meta ne bi bilo bolje na maximalnoj povečavi, jer je možda tamo uvjek jednako povečanje, a na 10 ili 20 možeš da fališ zbog tolerancije u mehaniki?
Bilo bi dobro da nam napise dojmove kako je to sve organizirano kad se vrati..
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Sa SFP je meni brže na uvećanju na kojem je končanica kalibrirana. U mome slučaju 24xMarko2Marko wrote:Ne brinem ja za tvoju pušku, samo ljude zanima sa čime ideš na ovo takmičenje.
A računanje meta ne bi bilo bolje na maximalnoj povečavi, jer je možda tamo uvjek jednako povečanje, a na 10 ili 20 možeš da fališ zbog tolerancije u mehaniki?
FFP sa finom končanicom je bolja opcija za ove stvari. Zapravo, jedina ispravna opcija.
Veće uvećanje je preciznije, ali treba prvo naći metu. Ja sam vježbao sa oba oka otvorena. Ali niže uvećanje je uvijek brže. I to je jedna od prednosti FFP. Ne gubiš vrijeme na precizno namještanje uvećanja i traženje mete. Nađeš na min, pa digneš na max, vrijednostima uvećanja se ne zamaraš.
Igram na nasipe. Mete će vjerovatno biti na njima. Znači, okrugli brojevi. Dovoljno je da sam oko jednoga okruglog broja i uzimam tu vrijednost. Bitno je da mogu odrediti koji je nasip u pitanju.
Nisam bez razloga napisao da su zrno, brzina, BC, manja briga. Dok je stabilno (predvidivo) to je dobro.
Ovo je oko pripreme (range card i upucanost optike), mjerenja daljinje, čitanja vjetra i vještine iz različitih stavova. I od tu dolaze promašaji. Nema korekcija, grupa, bodova.
Jedan metak, pogodak ili promašaj.
Last edited by IB43 on 16 Apr 2022, 13:59, edited 1 time in total.
Nisam jedini bez pristupa tolikim streljanama. Kada bi se natjecali samo ljudi koji mogu trenirati na 1000+ metara. Long range bi nestao. Pogotovo ELR.jolly wrote:Ja znam da ja sa mojom opremom (308 win), ne bih isao na ovo natjecanje, 1200 je previse, a pogotovo ici na blef bez mogucnosti treniranja. Medjutim ako kolega ode, ovo ce biti odlicno iskustvo.Marko2Marko wrote:Ne brinem ja za tvoju pušku, samo ljude zanima sa čime ideš na ovo takmičenje.
Bilo bi dobro da nam napise dojmove kako je to sve organizirano kad se vrati..
Ljudi krenu poput mene. Pripreme se na daljini koju imaju i krenu. To nije blef, nego jedini način kako krenuti. Pa sa vremenom zaključe gdje se mogu popraviti i što je previše.
Potežu ljudi 308 i dalje od 1200m. BTW 308 je ono što nastoje unificirati. Naglasak je na entuzijam, a ne na teško topništvo. Naziv je challange = izazov. 1200m sa 308 to zaista jest.
Kada bih čekao mogućnost treniga do 1200m, mogao bih slobodno dignuti ruke od svega. I ne samo ja. Ako odem, neću biti jedini koji će prvi put isprobati opremu na toj daljini. Ima nas puno.
- jolly
- Cinker - bojna

Obzirom na nedostatak streljana u HR, vec i na 300 m, desava slicno. Pripreme pusku, pa se snalaze na natecanju kako ko umije.
Turn better into best!
Upravo to. Prhivati se da će u početku biti problema. Pa se sa vremenom napreduje. Nema drugog načina. Ili tako ili nikako.jolly wrote:Obzirom na nedostatak streljana u HR, vec i na 300 m, desava slicno. Pripreme pusku, pa se snalaze na natecanju kako ko umije.
Kada su upitanju veće daljine, nemaju ni svi u USA pristup. Već 500 yd je odlično, a kada negdje opale na dalje, hvale se tjednima. Za ELR trening malo tko ima uvjete.
Meni je trenutno važniji pravilnik od kunkeretnosti. Da ne dobijem diskvalifikaciju na račun neznanja i gluposti. Neka ja to odradim i vidim što nije dobro i na čemu moram raditi. Za prvi put, dovoljno.
Ne razumijem zašto pravilnik nije javan. Da proučim i prije nego pokažem interes. Kao i da provjerim što mi sve treba od papira za put i nastup (npr. treba li potvrda o nekom safety kursu i sl.).
Prvo treba pokazati interes, onda čekati pravilnik i uplatnicu u
istom mailu. Ako mail uopće dođe. :/
-
Marko2Marko
- Desetnik

Možda nije pravilnika jer su ovo francuzi. Improvizacija.
Ali več su imali takmičenja king 2 mile i podobno. Možda če biti slični pravilniki.
Ali več su imali takmičenja king 2 mile i podobno. Možda če biti slični pravilniki.
To upravo i ja mislim. Improviziraju. Prilagođavaju pravilnik interesu. Onako u letu.Marko2Marko wrote:Možda nije pravilnika jer su ovo francuzi. Improvizacija.
Ono što sam načuo bi izgledalo kao kombinacija PRSa i field targeta. 600-1200m je LR.
King of 2 miles je već ELR. Onda im limit na 308 family nema smisla.
Ovo ima potencijal da se razvija. Jer je više oko vještine, a manje oko skupe opreme. Time je ljudima dostupnije.
Samo treba prihvatiti long range filozofiju. A to je da nema nemogućeg. Dok zrno može dobaciti, mora postojati i način kako pogoditi metu. Lakše ili teže. Ali nikada nemoguće.
Kao kad su me ismijali kada sam stavio metu na 100m i uzeo zračnicu od 5.5mm sa Gamo optikom. Rekli da bi bilo pametno premjestiti metu. Pa sam je premjestio, sa 100m na 200m. To je ispravno razmišljanje.
Jedan metak je cold bore shot. Tu i lovačko oružje ima šanse dok je ES/SD nizak, zrno stabilno (uključujući transonic) i početne grupe barem 0.5 moa. Zašto baš tako? Jer je to garancija da je metak u nodu. Bez toga će letiti na sve strane na 1200m i nema smisla ni pokušavati. Što se vanjske balistike tiče, prolazi i početnih 1 moa. Elektronska pomagala nisu dozvoljena.
Kao oprema na strelištu se spominje sponzorska Bergara B14 HMR. Kalibar 308 ili 6.5 CM. Koja je i jedna od nagrada.
-
Marko2Marko
- Desetnik

Koja brzina je još moguča sa zrnom, da je smisao pogadžati metu?
Ja imam podatak da je to nad transoničnom, koje je cca 410 m/s. Ti očekuješ da če biti zrno stabilno do 330m/s ili manje?
Mislim da imaju jedne kugle bolji a jedne kugle slabiji transonični prolaz?
Ja imam podatak da je to nad transoničnom, koje je cca 410 m/s. Ti očekuješ da če biti zrno stabilno do 330m/s ili manje?
U pitanju je dinamička stabilnost. Može se zrno destabilizirati i u supersoničnom letu, npr. stara Sierra 168gr. Trenutno postoji alat samo za Lapua zrna. Koji pretpostavlja ponašanje. Znači, može biti razlika u stvarnosti.Marko2Marko wrote:Koja brzina je još moguča sa zrnom, da je smisao pogadžati metu?
Objašnjenjo je na linku.
https://www.lapua.com/lapua-ballistics- ... stimation/
Za ostala zrna nema. Zamolio sam AB mogu li to uključiti u AB Analytics paket koji sadrži podatke za sva zrna. Čime bi postao čistokrvni 6DOF analizator. Složili su se da je ideja dobra i da će uvrstiti u iduću verziju. Međutim, te nove verzije nema već dugo.
Na slici je kako izgleda kod mene. Ovo bi trebalo biti stabilno do 1300m bez overstabilizing efekta. A i informacije sa terena su da Scenar-L 175gr prolazi transonic prilično stabilno. Slično Bergerovom Juggernautu.
PS
Ne govorimo o benchrestu, nego o PRS i ELR. Za benchrest preciznost se pametnije držati pravila ne manje od 1.2 mach.
Sada će te vjerovatno zanimati. OK, može biti stabilno, ali ne znači da se može pogoditi. Kako znati gubim li vrijeme ili ne.
Dobro pitanje. Ima alat i za to. Zove se WEZ. Onaj od AB analytics je jedan od boljih. Evo Marko samo za tebe sa pomoćnog alata (PDM u upotrebi, ne BC), a kako sada nemam pristup ABu.
Meta je krug od 1m. Oko 3 moa na 1200m. Što će vjerovatno i biti negdje oko tih vrijednosti.
P(hit) mi je 50%. Nije sjajno. Trebalo bi biti 80% i više. Ali dovoljno dobro da se isplati probati.
TRG korisnici su pogađali mete na 1200m sa 175 Scenarom. Provjereno.
Dobro pitanje. Ima alat i za to. Zove se WEZ. Onaj od AB analytics je jedan od boljih. Evo Marko samo za tebe sa pomoćnog alata (PDM u upotrebi, ne BC), a kako sada nemam pristup ABu.
Meta je krug od 1m. Oko 3 moa na 1200m. Što će vjerovatno i biti negdje oko tih vrijednosti.
P(hit) mi je 50%. Nije sjajno. Trebalo bi biti 80% i više. Ali dovoljno dobro da se isplati probati.
TRG korisnici su pogađali mete na 1200m sa 175 Scenarom. Provjereno.
- jolly
- Cinker - bojna

IB43
Imas li procjenu troskova za ovo natjecanje?
Koliko mislis da ce te kostati? (all inclusive, kotizacija, streljivo, spavanje, put, hrana, ostalo?)
Koliko mislis da ce te kostati? (all inclusive, kotizacija, streljivo, spavanje, put, hrana, ostalo?)
Turn better into best!
Streljivo sam punim.jolly wrote:IB43
Kotizacija bi trebala biti oko 100 EUR.
Put i hotel je problem. Išao bih avionom (ako zračna kompanija dozvoli) do Pariza, pa dalje sa rent a car. Troškovi uveliko ovise o onome što rezerviram. Trenutno nije rezervirano ništa. Čekam pravilnik, kao i hoće li biti nečega kod nas. Otkazivanje rezervacija tkđ. košta.
Očekivano bi bilo oko 800 EUR sve skupa, sa svime.
Čini se puno. Ali nije nešto što radim svako malo. Tko zna kada ću ponovo (govorimo o godinama). Potroše ljudi na skijanje svake godine i više. Da ne govorim na skuplje hobije (lov, jedrilice...). Što ja ne bih na ono što volim.
Ako budem mogao kombinirati izlet sa obitelji i obilazak Pariza. Koštati će ovo tada i više.
- jolly
- Cinker - bojna

To je ono sta ja cesto kazem, bas taj argument.IB43 wrote:e.
Čini se puno. Ali nije nešto što radim svako malo. Tko zna kada ću ponovo (govorimo o godinama). Potroše ljudi na skijanje svake godine i više. Da ne govorim na skuplje hobije (lov, jedrilice...). Što ja ne bih na ono što volim.
.
Troskovi su unutar takvog nivoa, jednog malo boljeg paketa skijanja, slicno kao basic safari u namibiji.
Jedino je razlika sto nit na snajpersko natjecanje, nit u lovni safari ne ide bas svako (to su sve malo neobicni hobiji o kojima se malo zna), dok je skijanje uobicajeno mnogim ljudima srednje klase, gotovo do nivoa stereotipa.
Turn better into best!