Lov na divlje svinje na otocima; koja puška bi bila najbolja
Re: Lov na divlje svinje na otocima; koja puška bi bila najb
Meni je odlican.Probao sam svasta.Jedini problem je velika steta na mesu.Nema metka koji bolje obara manje i srednje velike divlje svinje(iako je od mog spce-a 9,7 grama pao u vatri i jedan od cca 160-180 kg).Monoliti su za one koji vole traziti divljac po sumi i pratiti krvni trag,a je ne volimMirok wrote:Darko,jesi li probao kakvo drugo zrno?
Prije smo komentirali za SPCE da je malo premekan,naročito za starije i veće svinje.
Pusku koja ne puca korozivnu municiju da ne ocistis ni godinu dana ,cijev ce ostati ista ako se iz nje ne puca korozivna stara municija sa kapislom od zivina fulminata...Sacmarice koje imaju kromiranu cijev mozes ne ocistiti i konstantno pucati 30 godina,i cijev ce i dalje biti ko nova.Nagledao sam se i jednih i drugih koje nisu ciscenje toliko godina nacistio,i pregledao.Zivin fulminat jedini ima veze sa tim i zivin fulminat je ono sto nagriza cijev.Danas se vise ne koristi zivin fulminat u kapisli.Ako nema zivinog fulminata odrzavanje svake puske na nitrocelulozni barut je jednako odrzavanje zracne.Ko hoce moze je cistiti i svaki sat,to je njegov problem i njegove insinuacije,a ne dokazi.jolly wrote:Pusku treba cistiti nakon pucanja.
Najcessce to nije hitno, jer kapisle nisu korozivne. Medjutim obavvezno je treba ocistiti cim prije. U lovnoj grupi mog bivseg lovackog drustva, prosle su mi kroz ruku sve njihove puske. Prosjek je 18 od 20 cijevi je groblje.
Jer ne ciste. Drzali su se filozofije za ocistiti cijev najbolje je puknuti jedan ne korozivni metak kad treba. To je bila kultura grupe.
Stvrdnute cestice garezi koje zaostaju u cijevi nakon pucanja djeluju kasnije kao abraziv kod ispaljenja slijedeceg metka (kao da se puca preko pijeska u cijevi), a dugorocno te cestice povlace vlagu kod dugog stajanja.
Cijevi treba cisti nakon svakog pucanja, nakon svakog izlaska ako je bilo vlazno ili kisno vrijeme, a ako se puska ne koristi, onda barem jednom godisnje.
Korozivna ili nekorozivna municija nema veze s tim.
Nisam od onih koji drljaju i drljaju....
Ali ne vidim problem da nakon opaljenoga kojeg metka ili ako je vani bilo vlažno,ne provučem kroz cijev par puta krpicu.
Nakon toga čistu krpicu samo malo nauljiti i opet par puta provući....
Da barem to ne napravim,ne bih se osjećao dobro.
Ali ne vidim problem da nakon opaljenoga kojeg metka ili ako je vani bilo vlažno,ne provučem kroz cijev par puta krpicu.
Nakon toga čistu krpicu samo malo nauljiti i opet par puta provući....
Da barem to ne napravim,ne bih se osjećao dobro.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
- Opisao sam ti zasto se cijev cisti.Darko11 wrote: Pusku koja ne puca korozivnu municiju da ne ocistis ni godinu dana ,cijev ce ostati ista ako se iz nje ne puca korozivna stara municija sa kapislom od zivina fulminata...Sacmarice koje imaju kromiranu cijev mozes ne ocistiti i konstantno pucati 30 godina,i cijev ce i dalje biti ko nova.Nagledao sam se i jednih i drugih koje nisu ciscenje toliko godina nacistio,i pregledao.Zivin fulminat jedini ima veze sa tim i zivin fulminat je ono sto nagriza cijev.Danas se vise ne koristi zivin fulminat u kapisli.Ako nema zivinog fulminata odrzavanje svake puske na nitrocelulozni barut je jednako odrzavanje zracne.Ko hoce moze je cistiti i svaki sat,to je njegov problem i njegove insinuacije,a ne dokazi.
- Uzorak koji imam je iz lovne grupe mog bivseg lovackog drustva. Gdje niko ne cisti puske, i sve su im groblje. Svi pucaju nekorozivnu municiju iz ducana. Kutiju do dve metaka godisnje, cesto puta manje od kutije.
- Kad opalis preko cadjave cijevi, uvjek ce cijev biti cista ko staklo, jer si je upravo s time malo pobrusio. Kad god se turpija zeljezo, ostaje bijeli metal, a ne ruzina.
- Ne ocekuj da ces vidjeti crnu koroziju ali si je svaki put jos malo pobrusio.
- AKo pucas dva metka godisnje, za 100 godina ispalit ces 200 metaka, cijev ce biti funkcionalna.Ispali kutiju godisnje, nemoj cistiti, javi se za 20 godina koja je situacija
- Svak moze raditi kako hoce. Njegova puska, njegovo vlasnistvo, njegova odgovornost. Njegov ponos i dika.
- jedino opravdanje za neocistiti cijev je neznanje ili lijenost. (a ne, ne korozivna municija)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Dovoljno je zimi sa niske temperature unjeti pušku u vlažnu zagrijanu prostoriju na minutu da se kondenzira dovoljno vlage u ležištu i cijevi pa stvori pravi narančasti željezni oksid. Ako se ne ispuca ili očisti u krtakom vremenu, brzo stvori rupice (pitting) koji dalje samo sve više hrđaju.
Osim cijevi treba paziti i ležište.
Osim cijevi treba paziti i ležište.
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
To o brusenju cijevi prvi put cujem,cijev se ne trosi i ne brusi jer ipak je to vrhunski celik,cijevi se spaljuje prelazni konus pregrijavanjem.Te obrusene jos nisam vidio.Kad je jednom uhfati piting nema te brusilice koja moze ukloniti makadam i rupice.No.
Ne idem u krajnosti.svoje oruzje odrzavam,mom karabinu je cijev kao iz tvornice i grupe su submoa ,ali sad da treba odmah cistiti poslje pucanja istu vecer,to naprosto nije istina.Ne treba i nista nece biti cijevi ako ocistis karabin za 2 dana ako nije korozivno staro streljivo.Ako sam bio na ceki i bilo je vlage u zraku provucem suhu cetkicu odmah kad se vratim i to je to.
Rekoh da karabinu nece biti nista ako se ne ocisti i po GODINU dana nakon pucanja streljiva koje nema zivin fulminat, jer vidjao sam takve tj cistio sam ih i nakon ciscenja cijev je kao nova,ne bas nakon 20 godina.
Sto se tice kromiranih sacmenih cijevi tu ostajem pri svom da to cudo mozes ne ocistiti 20 godina i konstantno pucati ,cijev ce biti kao nova.Malokalibarkama nije dobro cesto cistiti cijev,preporuka je svakih 1000 metaka kao i zracnim puskama.
No ok,svi imamo svoja iskustva i misljenja.Nebih dalje spamao temu.
Ne idem u krajnosti.svoje oruzje odrzavam,mom karabinu je cijev kao iz tvornice i grupe su submoa ,ali sad da treba odmah cistiti poslje pucanja istu vecer,to naprosto nije istina.Ne treba i nista nece biti cijevi ako ocistis karabin za 2 dana ako nije korozivno staro streljivo.Ako sam bio na ceki i bilo je vlage u zraku provucem suhu cetkicu odmah kad se vratim i to je to.
Rekoh da karabinu nece biti nista ako se ne ocisti i po GODINU dana nakon pucanja streljiva koje nema zivin fulminat, jer vidjao sam takve tj cistio sam ih i nakon ciscenja cijev je kao nova,ne bas nakon 20 godina.
Sto se tice kromiranih sacmenih cijevi tu ostajem pri svom da to cudo mozes ne ocistiti 20 godina i konstantno pucati ,cijev ce biti kao nova.Malokalibarkama nije dobro cesto cistiti cijev,preporuka je svakih 1000 metaka kao i zracnim puskama.
No ok,svi imamo svoja iskustva i misljenja.Nebih dalje spamao temu.
Jbg kad volim pucati i staro fmj streljivo derem kad god mogu. Tu nema čekanja sutra, odmah po dolasku je dobro nauljim, očistim za pola sata ili sutra. Ali nauljena mora biti odmah. Inače, zna se šta bude. U mojoj grupi svi su imali bar po jednu M48, danas je u funkciji moja i od jednog kolege. Ostale su davno za otpad, neke i vraćene u MUP. Razlog je jedino nečišćenje. Slažem se da novu cijev u kombinaciji s modernim streljivom ne treba toliko drljati i da može jako dugo, ali ja isto očistim iako sam pucao samo novo lovačko streljivo. Iako u zadnje vrijeme izbjegavam staro korozivno streljivo, zalomi se nekad kutija ili dvije. Iza toga bude prljava žalosno i ne mogu to ne očistiti. Iza Belota ili Geca skoro da i nema čađe, a o preciznosti da ne govorimo. Osjetno bolje mi nosi SPCE i Geco plus nego vojne. Snajperski su dobri, ali ovo drugo i nije nešto. Mislim, pogađa to ali lovački su puunooo bolji. I idu malo više, ali grupa bude za reklamu. Nedavno sam napunio sebi solidnu zalihu PPU SP zrna, CCI kapisle i NC05 barut jer boljeg trenutno nema. Dobio super rezultat i zadovoljan sam. Prljavo jeste, ali kapisla je nova i preciznost duplo bolja od tvorničkog PPU.
Razmišljao sam da svoju M67 dam u Sloveniju da na nju stave novu cijev, također 8x57, ali od inoxa. Prije godinu dana su mi rekli da bi koštalo oko 5 tisuća kuna, nekih 670 eura. Budući da joj treba i novi otponac (okidač), pa još nova kočnica, ona lovačka su dugim krilom, umjesto vojne, sve u svemu, kad to sveukupno skontam, za te novce mogu kupiti u odličnom stanju neku češklu 550 ili stariji model. I ako je 8x57, pa kresnem koju kutiju 7,9, sve što trebam je odmah očistiti, pa onda ponoviti drugi dan. Već razmišljam o stalku tako da puška malo strmije, s ustima cijevi dolje, pa zalijem s nekim od sredstava za čišćenje, i sve ode dolje u kanticu.
- jolly
- Cinker - bojna

Onty:
m67 je rijetkost, preporuka je da je renoviras. Ja bih u chrom moly cijev i brunirao, jer je tako i radjena, pa da bude "ista".
A onda nakon tog, ako financije dopsutaju uzmi 550, u nekom drugom kalibru. na pr 308, ili 7x64, ili mozda cak 300 win mag, ako mislis negdje loviti po ravnicama.
Iggy:
Po meni, imas jedini ispravan postupak.
m67 je rijetkost, preporuka je da je renoviras. Ja bih u chrom moly cijev i brunirao, jer je tako i radjena, pa da bude "ista".
A onda nakon tog, ako financije dopsutaju uzmi 550, u nekom drugom kalibru. na pr 308, ili 7x64, ili mozda cak 300 win mag, ako mislis negdje loviti po ravnicama.
Iggy:
Po meni, imas jedini ispravan postupak.
Turn better into best!
Bila je prije oko godinu jedna M67 na prodaju u HLS u Zagrebu, za 500 kuna. Cijev je bila doslovno dimnjak, žlijebovi su se jedva nazirali, ali izvana je bila jako dobra, bolja od moje. Sad mi je žao što ju nisam kupio.