AR-15 best buy?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Re: AR-15 best buy?

Post by timmy75 » 29 Mar 2023, 21:23

svaka čast na odgovru. lijepo i jasno objašnjeno. hvala.
14,5 ili 16 bi bio izbor.
Put your money where your mouth is.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 29 Mar 2023, 22:11

Sw nije niti pouzdan ni super dobar imaš hrpu evropskih proizvođača koji su pocijeni tu negdje a puške daleko bolje
Pro arms iz Češke
Tinck arms
VHS nije ar al je naš.
Hera -,malo su u problemima jer ih je HK tužio za kopiju patenta pa
ako netko ima love viška ovi primjerci bi mogli vrijediti dobre novce
HK - priča za sebe
Keltec, Diamondback Sw hrpa američkog smeća sa dobrim marketingom.
SIG -boljeg nema

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 29 Mar 2023, 23:42

matezg1 wrote:Sw nije niti pouzdan ni super dobar imaš hrpu evropskih proizvođača koji su pocijeni tu negdje a puške daleko bolje
Pro arms iz Češke
Tinck arms
VHS nije ar al je naš.
Hera -,malo su u problemima jer ih je HK tužio za kopiju patenta pa
ako netko ima love viška ovi primjerci bi mogli vrijediti dobre novce
HK - priča za sebe
Keltec, Diamondback Sw hrpa američkog smeća sa dobrim marketingom.
SIG -boljeg nema
S&W sam vidio da su ispucali po par tisuca metaka bez ikakog problema. I jeftiniji je od Here,Schmeissera i vecine EU proizvodjaca.

HK nebi uzeo iz principa, prop navoji na cjevi su uzasan potez, skoro sam uzeo HK417, ali su me odbili spremnici i navoji.

Tinck arms je ok.

Poprilicno sam siguran da KelTec nema AR-15 stil puske u EU.

Sig je trenutno medju najboljima.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Mar 2023, 08:13

HK je tužio Haenel i dobio spor, pa svi CR223 moraju biti uništeni.

Nisam znao da je i Heru tužio, ne nalazim ništa o tome.

AR je zamišljen kao "DI", iako realno kao se promotri rad, zatvarač je zapravo i klip. Eugene Stoner je bio genijalac, sve je postavio u jednu os. Osobno mi se klipovi na AR čine kao korak unazad. Kvare savršenu centričnost mehanike i daju dodatnu pokretnnu masu i to van osi cijevi. Povijesno, klipni AR (iako samim uvođenjem klipa oni i nisu više AR) masovnije su se popularizirali s HK416. Uslijedili su LMT i neki manje poznati, a zadnjih godina dominira SIG. Razlog uvođenja 416 je tadašnja nepouzdanost (početak 2000-ih) s kratkocijevnim AR puškama. U međuvremenu su ti problemi riješeni i danas je kratkocijevni AR pouzdano oružje, ali 416 je već poletio, kao i drugi poslije njega.

AKo vam na standardnom AR ode udarna igla, bilo koja opruga, bilo koji dio sustava za okidanje, dijelovi zatvarača i sl., sve možete dobiti u roku od par dana u EU. Zatvarač i cijev ćete jedino dobiti sporije zbog toga što je kontrolirana prodaja, ali i njih ima i zamjena je laka a dijelovi standardizirani. S klipnim puškama ćete puno teže i skuplje pronaći dijelove. Ono što za AR košta npr. 100EUR, za klipni sustav košta 200EUR. Ako toga uopće ima.

Osobno sam isprobao HK MR223 14.5 i SIG Virtus 11.5". MR223 je imao vrlo jak trzaj (osjetno jači od AR 10.3") i više zastoja sa streljivom koje su druga dva oružja taj dan gutala bez problema (DD Mk18 i češki klipni V-AR). Kako je moguće da puška istovremeno ima jači trzaj a ne ubacuje novi metak u cijev zbog nedovoljnog hoda zatvarača? To je teško postići čak i kad pokušavate, a desilo se sa S&B .223 i M855 vojnim viškom. SIG je radio bez problema ono što sam probao, ali ta konkretna puška nije voljela komercijalno streljivo, već isključivo vojni surplus i ono što je vlasnik sam punio identično vojnom streljivu. Vlasnik je gotovo godinu dana muku mučio dok nije našao streljivo s kojim mu puška pouzdano radi (količina i brzina baruta). Istovremeno, AR su gutali sve streljivo bez problema. Ovo ćete inače teško čuti od samih vlasnika jer ne vole svi pisati o problemima koje imaju, pogotovo sa skupim oružjem.

Čak i kad AR ne bi radio dobro, imate čitav niz kombinacija mase utega i tvrdoće opruge, samo trebate znati što radite da ne trošite novac uludo. S klipnim puškama u najboljem slučaju imate 2 ili 3 položaja klipa, koji nisu uvijek dovoljni. Na nekima možete mijenjati oprugu/uteg (iako ne vrijede pravila kao za AR), a na nekima ne.

Znate što treba napraviti kad na HK MR223 hoćete očistiti klip? SKidate prednji rukohvat, s prednjim ciljnikom i možda laserskim obilježivačem. Osobno mi se to nikako ne sviđa, ciljnici moraju biti fiksni i ne treba ih odvajati radi čišćenja. SIG ima slično rješenje gdje odvajate polarukohvata, ali i dalje je na njemu prednji ciljnik, a na duljim verzijama i laserski obilježivač. Nije mi jasno zašto nisu gornju šinu izveli monolitno na SIG-u, dok bi kod HK to bilo teško izvedivo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 30 Mar 2023, 10:44

Ariel wrote:
DD u Hrvatskoj skuplja prašinu na policama i više ih nećemo nabavljati. Tko je htio, kupio je. Zanimljivo, jer u SAD je pomama za njima i nema ih. Novi RIII modeli, ambi kontrole, mid-length plinski sustav na 14.5" cijevi itd.

.
Ovo mi je zao cuti, ali razlozi su razumljivi.
Prve isporuke DD su zasitile trziste, sad je stanka u potraznji.
Pokupovali ljubitelji ar15. Tu stalo.

Mislim da ce se sa pojavom novih sportskih disiplina u HR (novih pravilnika) kasnije potraznja za ar15 poceti dizati.
(glavni savez HSS je inertan oko tog, ali ni papovka kao disciplina ne moze jos dugo drzati status aktivne discipline)

Moj je subjektivini (i diskuabilni) dojam da se moze ocekivati prica kao ona koju sad pratimo u diskusijama o f klasi. Da podsjetim:
Natjecanja u long range su pocela 2009 sa svim i svacim (svakakvim tipom pusaka, a najcesce budget puskama), da bi danas 14 godina poslije konacno se stvorila potraznja za high end f class puskama. (potraznja postoji - nije masovna, ali svakako prisutna)

Mislim da ce se s vremenom to desiti i sa ar15, to jest sa DD i puskama slicnog cjenovnog ranga.
Prvo pilot natjecanje je odrzano (MSR, Istra, 2022), druga se planiraju.
Sad dalje sve ovisi o dinamici organizacije natjecanja tokom sezone. Natjecanja ce stvoriti potrebu i potraznju i onda to ide dalje.
Vidjet cemo za par sezona kako stojimo, minimalna baza strijelaca sa modernim puskama postoji.

U medjuvremenu, mislim da ce VHS postati best buy varijanta PA puske na trzistu. (drugi koncept puske doduse, ali...)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Mar 2023, 14:50

VHS je nova papovka (u pozitivnom smislu, da se razumijemo :)).

Nedostatak streljana i nedostatak strijelaca. Kao kokoš i jaje, nije ni bitno što je prije a što kasnije. Ali AR za 1500EUR je jako popularan i tu nema prigovora, može on u SAD koštati 1/3 te cijene ali živimo u EU i tako je kako je. Ni zakonodavac baš ne pomaže, ali valjda je uspjeh što puno ne odmaže :).

Oni koji su kupili DD u pravilu imaju puno novaca i malo vremena, pa se skoro nitko od njih ne bavi aktivno ni jednom disciplinom. Kad imaš vremena, nemaš novaca i obrnuto. Ako vrijeme uložiš u trening, ne ulažeš ga u privređivanje :).

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Mar 2023, 14:52

:A25:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Mar 2023, 17:36

Ja sam kroz svog MCXa dosad provukao oko 5000 metaka, bez ciscenja, samo nauljim pusku svakih 2-3 mjeseca i nisam nikada imao zastoj u samoj pusci, a pucao sam sve od vojnog viska do komercijalnog .223 u svim gramazama. Jedino sto je bilo je par losih primera.

Nadam se da ce doc nesto sa puskama od natjecanja, pitao sam svoju ekipu koju puca PCC za natjecanje u Vinkovcima u PCC i svi su mi se nasmijali i rekli da kao sto ne bi se isli utrkivat sa ogranicenim spremnikom u formuli, isto tako nece ici pucati sa ogranicenim spremnikom PCC. Tako da nam je zasad jedina nada preciznost is takih pusaka.

Sto se tice H&K, sam cu rec da su ko kompanija govna, vlasnici su im u njemackoj vladi tako da mogu raditi sto zele. A nemojmo zaboravit koja je njihova kazna bila nakon sto su ih uhvatili da su prodavali automatsko oruzje "netkome" u Meksiku.

https://www.npr.org/2019/02/21/69656125 ... -in-mexico

https://www.dw.com/en/court-heckler-koc ... a-57047654

Osudjeni su za ovo, priznali su i dobili malu novcanu kaznu.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Mar 2023, 18:29

27.05. je Lynx Brutality
https://polenartactical.com/lynxbrutality/

Teško da postoji primjerenije natjecanju tom tipu oružja na našim prostorima.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 30 Mar 2023, 18:48

Ariel wrote:VHS je nova papovka (u pozitivnom smislu, da se razumijemo :)).

Nedostatak streljana i nedostatak strijelaca. Kao kokoš i jaje, nije ni bitno što je prije a što kasnije. Ali AR za 1500EUR je jako popularan i tu nema prigovora, može on u SAD koštati 1/3 te cijene ali živimo u EU i tako je kako je. Ni zakonodavac baš ne pomaže, ali valjda je uspjeh što puno ne odmaže :).

Oni koji su kupili DD u pravilu imaju puno novaca i malo vremena, pa se skoro nitko od njih ne bavi aktivno ni jednom disciplinom. Kad imaš vremena, nemaš novaca i obrnuto. Ako vrijeme uložiš u trening, ne ulažeš ga u privređivanje :).
Post u sridu 100%.
Put your money where your mouth is.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 03 Apr 2023, 22:35

Nažalost bojim se da sa novim Eu regulativama
i ovo šta je dostupno bit će zabranjeno tendencija zabrane ak i ar platformi je malo
omela situacija u Ukrajini ali bojim se da sve ide u tom smjeru.

SW me nije dojmio Diamondback i sl. US komercijalne marke iskreno nije to na nekoj razini kvalitete.

Hera je dobar primjerak jer će biti uništena zbog HK tužbe i kopija je HK tako da će taj primjerak vrijediti kroz neko vrijeme.
Zastava M76 poslje rata je bila bezvezna puška koju nitko nije htio i prepravljana na lovačke karabine
za 300-400 eura se dala kupiti a danas je 1500 eur. u originalnom stanju.
HK je puška za koju uvijek možeš dobiti novce isto kao i SIG .
HK psg1 npr. je sad u americi po 10000usd jer ih nema . Diamondback i Sw nikad neće vrijediti
toliko. HK i SIg danas x2 za 10 godina . Osobno kako godine idu nabavljam samo kvalitetno oružje
koje će vrijediti više i smanjujem broj komada a sve ovo šta i nije toliko mijenjam za bolje.
Svi imamo faze u životu kad bi htjeli imati čim više ali shvatiš da ti je bolje imati par dobrih komada
nego 20 prosječnih jer na kraju ostane ti premalo vremena za uživanje u svakom od njih.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Apr 2023, 06:04

matezg1 wrote: Svi imamo faze u životu kad bi htjeli imati čim više ali shvatiš da ti je bolje imati par dobrih komada
nego 20 prosječnih jer na kraju ostane ti premalo vremena za uživanje u svakom od njih.
Velika istina.
Nema gusta u koristenju prosjecnog ili ispodprosjecnog oruzja.
Turn better into best!

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 04 Apr 2023, 10:30

matezg1 wrote:Nažalost bojim se da sa novim Eu regulativama
i ovo šta je dostupno bit će zabranjeno tendencija zabrane ak i ar platformi je malo

SW me nije dojmio Diamondback i sl. US komercijalne marke iskreno nije to na nekoj razini kvalitete.

Hera je dobar primjerak jer će biti uništena zbog HK tužbe i kopija je HK tako da će taj primjerak vrijediti kroz neko vrijeme.
Zastava M76 poslje rata je bila bezvezna puška koju nitko nije htio i prepravljana na lovačke karabine
HK psg1 npr. je sad u americi po 10000usd jer ih nema . Diamondback i Sw nikad neće vrijediti
toliko. HK i SIg danas x2 za 10 godina . Osobno kako godine idu nabavljam samo kvalitetno oružje
koje će vrijediti više i smanjujem broj komada a sve ovo šta i nije toliko mijenjam za bolje.
Svi imamo faze u životu kad bi htjeli imati čim više ali shvatiš da ti je bolje imati par dobrih komada
Ne vidim razlog odnosno logiku da u EU prvo dozvole poluautomate (AR 15,AK) pa da ih onda zabranjuju. Zar će ljudi koji ih posjeduju morati vraćati na kraju?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 04 Apr 2023, 14:06

Operator wrote:
matezg1 wrote:Nažalost bojim se da sa novim Eu regulativama

Ne vidim razlog odnosno logiku da u EU prvo dozvole poluautomate (AR 15,AK) pa da ih onda zabranjuju. Zar će ljudi koji ih posjeduju morati vraćati na kraju?

EU se kretala prema zabrani oruzja prije rata u Ukrajini, cak negdje i ima prijedlog zakona na internetu.

Njemacka evo planira zabranit svo poluautomatsko dugo i kratko oruzje nakon ovog u Hamburgu. Sve je to politika.

Jako nevino je mislit da ce ih ljudi vracat, mogu kreniti na 2 nacina.

Prvi je da na temelju registra kojeg imaju zapljene svo vatreno oruzje koje spada pod navedeno kao sto se radi u autorativnim rezimima. Sto ce ostaviti samo ilegalno oruzje na ulicama, kojeg ce biti jako puno nakon kraja rata u Ukrajini.

Ili jednostavno mogu zabraniti prijenos takog oruzja s osobe na osobu.

Inace sad gledam ekipu kak prica, pa sta nas boli k***c sto ce zabranit oruzje u njemackoj, to na nas ne utjece. Dakako da utjece, njemci uvoze jako puno oruzja van Europske unije, i imaju vise kompanija koje proizvode navedeno oruzje. Takodjer su najveca drzava u EU. Naivno je vjerovati da takve promjene zakona u njemackoj nece utjecati na nas.

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 04 Apr 2023, 14:14

Na kraju će i repetirke i revolveri postati oružja sa kojima se može izvršiti masovni pokolj, pa će nam valjda ostati muškete i kubure kao jedino dozvoljeno.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 04 Apr 2023, 14:31

Kakva logika,kakvi bakrači.....to je samo politika i niśta drugo.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 04 Apr 2023, 15:58

Operator wrote:Na kraju će i repetirke i revolveri postati oružja sa kojima se može izvršiti masovni pokolj, pa će nam valjda ostati muškete i kubure kao jedino dozvoljeno.
U kini skoro svaki dan imaju mass stabbinge u skolama, ali nitko ne prica o tome.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Apr 2023, 03:07

Postoje ljudi sa stavom i postoje pizduni. Evo kako je Magpul reagirao svojedobno na zabranu spremnika većeg kapaciteta u Coloradu:

https://www.guns.com/news/2013/02/28/ma ... with-pmags

(tu vrijedi grandfathering, u HR toga nema)

I zatim su cijelu tvrtku preselili u Wyoming.
https://www.denverpost.com/2016/12/23/m ... zines/amp/

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Apr 2023, 11:29

Pokušavam zamisliti da HS Produkt preseli u Sloveniju zbog restriktivnih hrvatskih zakona. :)

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 Apr 2023, 11:32

Ariel wrote:Pokušavam zamisliti da HS Produkt preseli u Sloveniju zbog restriktivnih hrvatskih zakona. :)
Oni imaju iznimke od Hrvatskih Zakona. Tako da ih ne brine.

Post Reply