Prigušivač...

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Necto
Razvodnik
Razvodnik

Re: Prigušivač...

Post by Necto » 02 Jan 2009, 14:41

Ajd kad je vec tema tu, pa da pitam ... Zasto su prigusivaci uopce zabranjeni ?
U Americi ih mogu koristiti na MK cini mi se.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 02 Jan 2009, 15:57

kad bi bili dostupni kao streljivo smatra se da bi se koristili za kriminalna djela... s druge strane, oni koji koriste oruzje za kriminalna djela koriste ilegalna oruzja i ionako imaju prigusivace tako da imho taj zakon ono bezveze... udri ko amer velik porez na prigusivace i daj ih u legalnu pordaju, tko voli nek' izvoli...

No, tu bi IMHO najvise profitirali krivolovci, jer se pucnjevi "nebi culi" pa bi krivolov procvjetao, a krivolovom bi se i taj gore navedeni harach za prigusivace za cas nadoknadio...

Dakle, sto ce normalnom covjeku prigusivac? taman da je i legalan, kako bi ga montirao na pistolj? pa moras dati raditi drugu cijev... opet trosak... a i cemu na kraju?

Mislim, i ja sam se prije jako interesirao za prigusivace, mene su privlacili konstrukcijski, gledao sam nacrte, citao o raznim konstrukcijama koja je najbolja i zasto... sve sto se o njemu zna (GLOBALNO GLEDANO) su vise manje urbane legende i ono sto ljudi vide iz filmova. Malo tko stvarno shvaca princip rada prigusivaca, a ima onih koji misle da znaju i onda sire dezinformacije, najvise ima onih koji blebecu gluposti potkovani "znanjem" iz filmova, a ima onih koji znaju a sute o tome da si ne stvaraju neugodnosti jer bi se to znanje moglo krivo interperetirati.

trebalo bi donesti zakon za koristenje istih te koji ljudi ih smiju koristiti i u koje svrhe, recimo lovocuvarima za odstrel stetocina da se ne uznemirava ostatak populacije, no taj bi covjek bio registriran kao korisnik prigusivaca i znalo bi se zasto se tocno koristi. prije nego netko skoci popljuvati, isto tako postoje bravari koji mogu bez vecih problema otvoriti svaku bravu, od auta od kuce od cega god hocete, i imaju LEGALAN alat za te radnje, registrirani su i njihove usluge se koriste, tako bi trebalo biti i sa ovim ako se MENE pita. Ali mi imamo neke drugacije zakone koji brane neke potpuno normalnije stvari da nebi branili ovo, dok opet s druge strane ne brane nesto sto bi trebali braniti tako da o tome kod nas sto god je vezano u zakon nema smisla raspravljati dok god ih pisu __________! (umetni epitet po vlastitom izboru)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

J07@
Banned

Post by J07@ » 02 Jan 2009, 19:01

Mike_Torello wrote: trebalo bi donesti zakon za koristenje istih te koji ljudi ih smiju koristiti i u koje svrhe, recimo lovocuvarima za odstrel stetocina da se ne uznemirava ostatak populacije, no taj bi covjek bio registriran kao korisnik prigusivaca i znalo bi se zasto se tocno koristi.
bas tak :A25:
u potpunosti se slazem
al nemrem da ne sponem i lovocuvare kaj si lovocuvanjem napune skrinju :A10: (al necemo tu o tome)

isto tak bi se mogli koristit u nekom klubu koji ima streljanu blizu naseljenog mjesta
pa bi samim tim smanjili buku
al kolko je meni poznato
pucanje sa prigusivacem i bez njeega daje drugaciju grupu pogodaka pa tak izgleda od tog nista

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jan 2009, 13:13

@ kreso: dobro, u tvom slucaju tih mk pusaka, ali da je u pitanju 7,9mm ili 30-06 imas malo veci zahvat da bi to montirao, osim ako vec mjenjas cijev na oruzju pa da odmah napravis i pripremu za to inace stvarno sulud trosak... kod nas kad bi se dozvolila kupovina istog trebalo bi pri podnosenju zahtjeva navesti za koje od tvojeg legalno registriranog oruzja (i kojeg kalibra) ti treba te da se isti veze za koristenje s tim oruzjem i iskljucivo vezan za serijski broj tog oruzja tako da ako ga posudis nekome tko isto ima pripremu i da ga se uhvati da on koristi posudjeno i to jos u prekrsaju, OBOJICA U BUXU! P.S. naravno da je "Ekipa" iza onog oglasa, ili je neki potpuni idiot!

@ joza: zato bi lovocuvar bio registrirani korisnik prigusivaca i samim time pod jednom vrstom nadzora, naravno, lovocuvar bi trebao biti posteniji clan L.D.-a ili recimo netko koga meso bas i ne zanima, naravno, nese se za lovocuvara postaviti nekog clana za kojeg se sumnja da se bavi nelegalnim radnjama u lovistu.

za streljane u blizini naseljenih mjesta se moze sloziti druga vrsta ublazivaca zvuka koji bi sluzio iskljucivo na streljani... evo slika, bio bi napravljen od automobilskih guma ubacenih u limenu bacvu od 200L... mislim da predstavnici zakona nebi imali problema s tom napravom a da ne spominjemo koliko bi samo postedilo slušne organe ljudi na streljani a nebi mjenjao grupaciju pogodaka niti bi narusio balans oruzja.
Attachments
silencer.jpg
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jan 2009, 13:34

BTW. kreso... PRIGUŠIVAČ

edited by patch: ispravljeno sve!

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 03 Jan 2009, 14:08

Mike jesi probao ovo sa automobilskim gumama?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jan 2009, 14:18

nisam, nemam dovoljno guma, a i nemam neku stalnu streljanu na kojoj bi to montirao =(

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 03 Jan 2009, 14:33

Hm, nisu problem niti gume, niti streljana, nego pogledi kolega kad se to proba! :mrgreen:

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 03 Jan 2009, 15:57

I jel zvao tko na onaj oglas? :A20:

picok
Skupnik
Skupnik

Post by picok » 03 Jan 2009, 18:14

ali nemoj taj broj stavljati u svoj aparat jer te mogu i po IMEI serijskom broju mobitela naći
----------------------------------------------------------------
Čovjek je najsavršenije biće koje može napraviti svaka budala

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 03 Jan 2009, 18:17

da

imei je najvaznije skoro

iako imas n netu i aplikacija za izmjenu imeia barem se na nokiu to moze
..jebo EU..

Ako napravis pitu od govna - to je opet govno a ne pita!

zene su krive

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 03 Jan 2009, 18:31

Vidi ti kontra obavjestajce :A03:

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 03 Jan 2009, 18:53

Ajde Kreso, brze to malo! :mrgreen:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jan 2009, 19:45

Krešo Bukvić wrote:
Mike_Torello wrote:BTW. kreso... PRIGUŠIVAČ
Ispričavam se profesore :A18:
Opet tvrdim da nije nikakv problem montirati prigušivać na postojeće oružje koje nema spremu. Sve što je potrebno su kvalitetan puškar i sat vremena da nareže navoj na cijevi. I još kao zadnje mora napraviti neki ukras kad se isti ne koristi.
mislim da na M48 nemozes tako jednostavno narezati navoj na cijevi a jos manje staviti neki neprimjetan ukras. zanima me kako bi narezao navoj na cijevi bez skidanja iste iz kucista zatvaraca jer mislim da ju u suprotnom nebi mogao okretati u tokarskom stroju osim ako ima neki drugi nacin za narezivanje istog navoja? rucne nareznice? ali s njima se nebi moglo prici do kraja jer smeta "okov" od nisana na cijevi... neka mi netko dokaze drugacije.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 03 Jan 2009, 20:42

ne, nemoze izdrzati toliku kolicinu vrucih plinova pa bi u trenutku (kako neki vole reci) "kriticne mase" doslo do proboja (penetracije kako neki drugi vole reci) a samim time do jedne veeeeeelike detonacije pogubnih razmjera.

Krieghetzer
Razvodnik
Razvodnik

Post by Krieghetzer » 03 Jan 2009, 21:14

picok wrote:ali nemoj taj broj stavljati u svoj aparat jer te mogu i po IMEI serijskom broju mobitela naći
Inace samo za info postoje tri vrste IMEI-a.
Da ne idem u detalje sve je objasnjeno u 3GPP 24.008 specifikaciji (A interface (komunikacija mobitel<-> centrala za mobilnu telefoniju) poruke tipa ID REQUEST od centrale za mobilnu telefoniju i ID RESPONSE od mobitela prema centrali mobilne telefonije) i postoji razlika ako je 3G ili 2G mreza jer na 2G mrezi moze se IMEI dobiti na dva nacina a u 3G samo na jedan.

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 06 Jan 2009, 20:58

Mike_Torello wrote:
Krešo Bukvić wrote:
Mike_Torello wrote:BTW. kreso... PRIGUŠIVAČ
Ispričavam se profesore :A18:
Opet tvrdim da nije nikakv problem montirati prigušivać na postojeće oružje koje nema spremu. Sve što je potrebno su kvalitetan puškar i sat vremena da nareže navoj na cijevi. I još kao zadnje mora napraviti neki ukras kad se isti ne koristi.
mislim da na M48 nemozes tako jednostavno narezati navoj na cijevi a jos manje staviti neki neprimjetan ukras. zanima me kako bi narezao navoj na cijevi bez skidanja iste iz kucista zatvaraca jer mislim da ju u suprotnom nebi mogao okretati u tokarskom stroju osim ako ima neki drugi nacin za narezivanje istog navoja? rucne nareznice? ali s njima se nebi moglo prici do kraja jer smeta "okov" od nisana na cijevi... neka mi netko dokaze drugacije.
Pozdrav!
Nišanski "okov"na m-48 je zalemljen pa se lako skida(odlemi sa brenerom za lotanje bakrenih cijevi za centralno grijanje)
P.S
nisam radio prigušivač več ugrađivao lovačke nišane :mrgreen:
Dobar forum za ljubitelje oružja!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Jan 2009, 00:19

upitnik wrote:Pozdrav! Nišanski "okov"na m-48 je zalemljen pa se lako skida(odlemi sa brenerom za lotanje bakrenih cijevi za centralno grijanje)
ma znam da se MOZE skinuti, al to je vec malo jaci zahvat... govorio sam o narezivanju navoja, a s ovim bi dosli od narezivanja navoja do ugradnje lovackih nisana jer bi to onda trebalo popraviti... skinuti nisan, narezati navoj, vratiti nisan, upucati pusku... blah blah... "6 dana posla", dakle NIJE jednostavno nego je veci zahvat, vjerojatno bi sam zahvat vrijedio vise od same puske...

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 16 Jul 2009, 17:14

Zanimljiva je ta stvar sa gumama.
Last edited by Mike_Torello on 16 Jul 2009, 20:48, edited 1 time in total.
Reason: Post editiran, i ovim putem pismeno opominjem korisnika da pazi sto pise!

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 17 Jul 2009, 17:56

Mada je tema od siječnja ove godine, uvijek je aktualna.
Svi se iz zabave zanimaju za "šaptača" oliti prigušivač,
međutim, samo u filmovima prigušivač radi na taj način.
I baš kao što kaže Mike, oni koji nešto znaju šute da ne bi bili
proganjani i kažnjavani, odnosno onaj koji ima tu napravu,
ostaje bez svega; oružja (legalnog), dozvola, a k tome i poveća je novčana kazna.
Izuzetno je teško prigušiti buku koju stvara opaljenje metka.
Ali, evo za znatiželjce: može se proizvoditi podzvučna municija.
Moj znanac je 90-ih proizvodio podzvučnu municiju i umalo da nije
završio u zatvoru, iako je to radio za specijalne postrojbe iz Rijeke, potajno.
Stoga, klonite se takvih eksperimenata.
Teoretizirati da, ali praktično ne!
Netko je gore spomenuo lovočuvare - krivolovce. I za to ima rješenje: lovočuvar - vegetarijanac :lol:
A što se tiče bačava od 200 litara, bolje ih je imati pune rakije nego
trpati u njih automobilske gume :P

Post Reply