Ruger AR-556 MPR 16" ili Sabatti S.A.R. 14.5"

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Re: Ruger AR-556 MPR 16" ili Sabatti S.A.R. 14.5"

Post by Ariel » 09 Jul 2024, 10:37

Pokušaj razmisliti o nekoj dinamici. AR je solidno precizno oružje, ali vjerojatno inferiorno nekim drugim poluautomatima u drugim kalibrima (nisam pratio, možda griješim). Istovremeno, AR je među najboljim puškama za dinamične discipline u kojima se treba kretati, pucati iz raznih stavova, mijenjati spremnike, zabacivati oružje na bok ili leđa i sl. Na kraju krajeva, to je ipak bliže duhu prvotne namjene AR oružja. Tu će se otvoriti bolno pitanje - gdje trenirati? Ima nekoliko mjesta kod nas, a ima i u Sloveniji bitno više.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 09 Jul 2024, 10:45

andrej wrote:Znači, za Ar-15, ukratko 1-6x LPVO za do 100 m i onda druga optika 100-200 m (ako poželim na takmičenje N klase)

Najbolje da odmah prodam bubreg :A13:

Što više pitam to mi je novčanik tanji
Veselje je tek počelo. :mrgreen:

Pato
Razvodnik
Razvodnik

Post by Pato » 09 Jul 2024, 10:47

[/quote]BTW, za Osijek u 10 mjesecu postoje neke najave za N klasu (koja ukljucuje poluautomatsku pusku do 200 metara, i ciljnike po slobodnom izboru)[/quote]

U Osijeku se u 10.mj. u sklopu turnira koji organizira SK Legija neće pucati poluautomatska puška na 200m, možda ako neki drugi klub organizira za sada nemam infformaciju o takvom turniru.

SK Legija priprema 2 turnira u 10.mj. na streljani Pampas ; F-Class (F-TR i F-Open) i drugi turnir na kojem će se pucati MK 22LR na 100m i VK puška sa optičkim nišanima na 300m (pravila najsličnija kako se nekada pucalo na GROM-u).

Staviti ćemo najave za turnire na forum.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 09 Jul 2024, 10:51

Ariel wrote:Tu će se otvoriti bolno pitanje - gdje trenirati? Ima nekoliko mjesta kod nas, a ima i u Sloveniji bitno više.
Da, bolno pitanje, ako ce trenirat u sloveniji onda mu puska ni ne treba kad ju ionako ne smije prenjet preko granice na trening.
Moj ar15 skuplja prasinu, nemam di to koristit... Za klasicno gađanje do 100m je sasvim ok MK repetirka.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 09 Jul 2024, 11:46

Pato wrote: SK Legija priprema 2 turnira u 10.mj. na streljani Pampas ; F-Class (F-TR i F-Open) i drugi turnir na kojem će se pucati MK 22LR na 100m i VK puška sa optičkim nišanima na 300m (pravila najsličnija kako se nekada pucalo na GROM-u).

Staviti ćemo najave za turnire na forum.
Hvala na informaciji!
Vidio sam screenshot preliminarne najave, pa sam pretpostavio da ce biti ukljucena PA puska.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Jul 2024, 11:49

Marin223 wrote:
Ariel wrote:Tu će se otvoriti bolno pitanje - gdje trenirati? Ima nekoliko mjesta kod nas, a ima i u Sloveniji bitno više.
Da, bolno pitanje, ako ce trenirat u sloveniji onda mu puska ni ne treba kad ju ionako ne smije prenjet preko granice na trening.
Zasto ne bi smio nositi pusku na trening u Sloveniju?
Upise se na evropsku oruznu propusnicu, i dobije se poziv na trening kluba domacina.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 09 Jul 2024, 11:59

Zar nije da sportsko oruzje moze van iskljucivo za potrebe natjecanja ? Ili to opet svaki mup drobi svoje

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Jul 2024, 12:08

Marin223 wrote:Zar nije da sportsko oruzje moze van iskljucivo za potrebe natjecanja ? Ili to opet svaki mup drobi svoje
Siva zona....
Nažalost

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 03 Aug 2024, 20:55

Image

Stavljena optika : Vector Constantine 1-6x24 Fiber Dot Reticle

...i upucano na 100 metara

E sad treba vježbati za sljedeci zimski MSR turnir Felix Arba :A03:

Probao sam i pucati i meni, koji prvi put puca sa ovim tipom puške, streljivom i na toj udaljenosti, nije išlo loše. Bit će bolji izvještaj kada odem jedan dan samo sa puškom. Danas je glavni bio pipštolj

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 04 Aug 2024, 11:18

Kakva je grupa na 100 m?
I kakva je grupa bila na upucavanju?
Ako imaš sliku mete..

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Aug 2024, 12:17

Marin223 wrote:Zar nije da sportsko oruzje moze van iskljucivo za potrebe natjecanja ? Ili to opet svaki mup drobi svoje
Prolazi i sa pozivom na trening.

A sto da mora nositi oruzje na servis ili tormentaciju?

Ako mislis ici na trening, nazovi mup na granicnom prijelazu gdje mislis prijeci ili lokalnu PP, i pitaj na koji nacin i koja dokumentacija treba za prelazak granice.
Turn better into best!

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 04 Aug 2024, 21:18

Mirok wrote:Kakva je grupa na 100 m?
I kakva je grupa bila na upucavanju?
Ako imaš sliku mete..
Na žalost nemam slike

Nisam ni puno pucao, 10tak metaka samo za probu i šarao sam, malo gore lijevo, malo dole desno i tako to. Ne znam kako se zovu te mete, ono, gdje ih imaš pet komada...jedna u sredini i 4 okolo. Sa bijelim, narančastim i crvenim krugom. Uglavnom svi moji pogoci bili su unutar narančastog ili crvenog e sad ako to šta znači ne znam. Naravno sve iz sjedećeg položaja

Ali bude već sljedeći put, možda uzmem i neki bipod prije toga. I remen. Iron sights. Red dot možda...možda sam mogao naći neki jeftiniji hobi :lol:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Aug 2024, 11:32

Samo polako.
Treba nešto vremena da se navikneš i da se opustiš.
Pripazi na okidanje i disanje.
Obavezno zaustavi dah kod okidanja.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Aug 2024, 12:20

Otkud ti to? Mi redovno idemo na treninge i polaganje ispita/tečajeva za Akciono streljaštvo u Sloveniju bez ikakvih problema.
Sve što ti treba je oružni list, europska oružna propusnica i isprintani poziv na događanje (natjecanje, trening, ispit... itd) od strane ovlaštene udruge/saveza/tvrtke. Možeš imati i poziv od puškara da nosiš oružje na servis i slično.

Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Ruger AR-556 MPR 16

Post by Marin223 » 05 Aug 2024, 12:29

Barut wrote:
Otkud ti to? Mi redovno idemo na treninge i polaganje ispita/tečajeva za Akciono streljaštvo u Sloveniju bez ikakvih problema.
Sve što ti treba je oružni list, europska oružna propusnica i isprintani poziv na događanje (natjecanje, trening, ispit... itd) od strane ovlaštene udruge/saveza/tvrtke. Možeš imati i poziv od puškara da nosiš oružje na servis i slično.

Sent using Tapatalk Pro
Iz dotične državne institucije. Al ok, ni prva ni zadnja glupost od tamo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Ruger AR-556 MPR 16

Post by jolly » 05 Aug 2024, 12:48

Barut wrote:
To je uobicajeni standardni postupak i meni poznat, koji sam prethodno opisao. :A25:
Nazove se, pita se i to je to.
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Aug 2024, 13:16

Marin223 wrote:
Barut wrote:

Sent using Tapatalk Pro
Iz dotične državne institucije. Al ok, ni prva ni zadnja glupost od tamo.
Ma izmišljaju gluposti kao i obično. Oružje se uvijek nosilo preko granice za legitimne potrebe s dokumentima i pozivom, kako prije ulaska u EU, tako i nakon. Npr. nošenje oružja u Ferlach na tormentaciju nakon zamjene cijevi ili druge veće izmjene/popravka, najnormalnija stvar.

Sent using Tapatalk Pro

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 05 Aug 2024, 13:23

jolly wrote:
Barut wrote:
To je uobicajeni standardni postupak i meni poznat, koji sam prethodno opisao. :A25:
Nazove se, pita se i to je to.
Da, ali pitanje je koga ćeš dobiti na telefon... :P ovisi kakav odgovor budeš dobio.
Kvaliteta osoblja u javnim službama je upitna.

Npr, glavni inspektorat Mup-a u zg za oružje i exp. tvari. Znam neke izvrsne ljude koji tamo rade. Ali njihovi šefovi... Katastrofa.

Sent using Tapatalk Pro

Post Reply