Oksidacija cijevi unutar sefa?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Oksidacija cijevi unutar sefa?

Post by Breadfan » 26 Jun 2009, 09:24

Koliko i da li neočišćena cijev unutar sefa (u gotovo vakuumskim uvjetima) može oksidirati (ako se u istoj nalaze talozi olova)?
Koliko vremena ga se može tako ostaviti prije nego dođe (ako) do nekakvih oštećenja? Tjedan, dva, mjesec?
Ovdje govorim o modernim kvalitetnijim pištoljima tipa HS-a i sl.

Zahvaljujem na odgovorima!
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Luger
Desetnik
Desetnik

Re: Oksidacija cijevi unutar sefa?

Post by Luger » 26 Jun 2009, 10:14

Cijevi su prvenstveno oksidirale zbog korištenja starog streljiva s kapislom koja je sadržavala živin fulminat. Danas se koristi streljivo s kapislama koje su punjene smjesom koja ne nagriza cijevi. Naravno da će oksidirati ako stoji u vlažnom prostoru koliko god ti mislio da je tvoj sef "otporan" na propusnost vlage koja je u zraku, oksidacije može nastupiti i nakon nekoliko dana ili pak poslije ovisno o kvaliteti čelika i prisutnosti sagorjelih čestica baruta na koje se veže vlaga. Uostalom, ne vidim razlog zašto bi držao oružje ne očišćeno i ne podmazano u sefu. Svaki odgovoran vlasnik će oružje očistiti nakon pucanja ili najkasnije nakon nekoliko dana. Makar samo pošpricaj cijev i mehanizam te vanjske površine nekim od stredstava za čišćenje i podmazivanje.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 26 Jun 2009, 11:59

Ja redovito čistim pištolj nakon uporabe, ali neki put sam umoran i onda ga takvog ostavim u sef na par dana i tad se znam zapitat je l' to dobro, oće mu šta bit itd..Inače, kod mene nema vlage i što se toga tiče, sve pet.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Jun 2009, 14:33

oko toga smo se ja i bojnik PerGall pohvatali... no ako pucas skoro svakodnevno kao i on, koristis streljivo sa NE-korozivnim kapislama i olovnim zrnjem nebi trebao imati nikakvih problema cak i ako ga nikada ne ocistis... vidjeh glocka koji je žestoko explotiran godinama a nikada čišćen, jes' da je prljav i da ima hrpu naslaga, ali funckionira savršeno, no dobro to su extremniji slucajevi a ne uobicajeni,

usporedbe radi, ja svoju MK pusku cistim 1-2x godisnje a ne pucam s njom toliko cesto (nekad 1x mjesecno nekada 1x u 3mj) ali koristim non corosive streljivo i olovno zrnje... sačmaricu čistimo isto tako 1-2x godišnje (sezonski), dok recimo karabin koji puca staro streljivo i bakreno zrnje čistimo nakon svakog pucanja ako s nece koristiti u narednih dan dva... znaci ako je danas pucano a sutra se ide opet onda ga ne cistimo... ali ako se opet ide pucati tek za tjedan dana onda se čisti (mada je stari nekad znao i to zaboraviti, ali kako je na tom starijem modelu cijev ionako dosta unistena i prijeti joj zamjena nije se previse obaziralo na to)

još jedna stvar koju želim napomenuti, ne kažem da je to ispravan način i da se tako treba postupati s oruzjem, ja samo dajem primjer kako ja postupam sa svojim da nebi bilo nesporazuma. (ovo navodim zbog toga sto sam ja osobno krivo shvatio ovakvu slicno napisanu poruku).
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 29 Jun 2009, 09:50

Breadfan wrote:Ja redovito čistim pištolj nakon uporabe, ali neki put sam umoran i onda ga takvog ostavim u sef na par dana i tad se znam zapitat je l' to dobro, oće mu šta bit itd..Inače, kod mene nema vlage i što se toga tiče, sve pet.

Opterećuješ se bez razloga.
I nakon nekoliko dana nečišćenja neće mu ništa biti.
Nadživjet će te sigurno (pištolj) i da ga mjesec dana ne očistiš.
Postavljaš pitanje što se dešava u sefu.
Teško da je vakuumski, tako da je prisutnost zraka, a time i vlage neizbježna.
Pa, radi svoje čiste savjesti, a i čiste cijevi daj si truda pa ga očisti, ako ne
isti dan, onda makar nakon nekoliko dana.

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 29 Jun 2009, 10:00

^^Ma nikad ni ne prođe duže od par dana..savjest mi duže od toga ne bi dozvolila :mrgreen: ali je lijepo čut da se bezrazložno brinem. Stvar je u tome da kad ga krenem čistit, to onda traje nekih 40ak minuta, ide sve fino temeljito, cica maca..nema tu nikakvih brzaka i prečica..i zato mi se neki put jednostavno ne da odmah poslje streljane mijenjat mu pelene.. :A13:

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 29 Jun 2009, 13:08

Imam dojam da si prepedantan? Četrdesetak minuta?
Mislim da si opterećen bespotrebno.
Svakako nastavi sa čišćenjem, ali bez takvog oprerećenja.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 29 Jun 2009, 13:53

evo štopal sam i za čezu mi treba 42 min do pospremanja u sef.... sve lijepo polako i detaljno :A13:

kad sam moral za kaznu na streljani očistiti 3 kom ČZ i još 2 kom HS onda je sve skupa bilo 30 min cca. 5-7 min po komadu, ali to nisu moje bebe !

svaki put se igram s čačkalicama i štapićima za uši i tak :A16:
武士道

Ognjem i mačem.

SSG
Razvodnik
Razvodnik

Post by SSG » 29 Jun 2009, 23:13

Svaka čast Original_G na pedantnosti :A28:
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.

Post Reply