Oksidacija cijevi unutar sefa?
Oksidacija cijevi unutar sefa?
Koliko i da li neočišćena cijev unutar sefa (u gotovo vakuumskim uvjetima) može oksidirati (ako se u istoj nalaze talozi olova)?
Koliko vremena ga se može tako ostaviti prije nego dođe (ako) do nekakvih oštećenja? Tjedan, dva, mjesec?
Ovdje govorim o modernim kvalitetnijim pištoljima tipa HS-a i sl.
Zahvaljujem na odgovorima!
Koliko vremena ga se može tako ostaviti prije nego dođe (ako) do nekakvih oštećenja? Tjedan, dva, mjesec?
Ovdje govorim o modernim kvalitetnijim pištoljima tipa HS-a i sl.
Zahvaljujem na odgovorima!
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Re: Oksidacija cijevi unutar sefa?
Cijevi su prvenstveno oksidirale zbog korištenja starog streljiva s kapislom koja je sadržavala živin fulminat. Danas se koristi streljivo s kapislama koje su punjene smjesom koja ne nagriza cijevi. Naravno da će oksidirati ako stoji u vlažnom prostoru koliko god ti mislio da je tvoj sef "otporan" na propusnost vlage koja je u zraku, oksidacije može nastupiti i nakon nekoliko dana ili pak poslije ovisno o kvaliteti čelika i prisutnosti sagorjelih čestica baruta na koje se veže vlaga. Uostalom, ne vidim razlog zašto bi držao oružje ne očišćeno i ne podmazano u sefu. Svaki odgovoran vlasnik će oružje očistiti nakon pucanja ili najkasnije nakon nekoliko dana. Makar samo pošpricaj cijev i mehanizam te vanjske površine nekim od stredstava za čišćenje i podmazivanje.
Ja redovito čistim pištolj nakon uporabe, ali neki put sam umoran i onda ga takvog ostavim u sef na par dana i tad se znam zapitat je l' to dobro, oće mu šta bit itd..Inače, kod mene nema vlage i što se toga tiče, sve pet.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

oko toga smo se ja i bojnik PerGall pohvatali... no ako pucas skoro svakodnevno kao i on, koristis streljivo sa NE-korozivnim kapislama i olovnim zrnjem nebi trebao imati nikakvih problema cak i ako ga nikada ne ocistis... vidjeh glocka koji je žestoko explotiran godinama a nikada čišćen, jes' da je prljav i da ima hrpu naslaga, ali funckionira savršeno, no dobro to su extremniji slucajevi a ne uobicajeni,
usporedbe radi, ja svoju MK pusku cistim 1-2x godisnje a ne pucam s njom toliko cesto (nekad 1x mjesecno nekada 1x u 3mj) ali koristim non corosive streljivo i olovno zrnje... sačmaricu čistimo isto tako 1-2x godišnje (sezonski), dok recimo karabin koji puca staro streljivo i bakreno zrnje čistimo nakon svakog pucanja ako s nece koristiti u narednih dan dva... znaci ako je danas pucano a sutra se ide opet onda ga ne cistimo... ali ako se opet ide pucati tek za tjedan dana onda se čisti (mada je stari nekad znao i to zaboraviti, ali kako je na tom starijem modelu cijev ionako dosta unistena i prijeti joj zamjena nije se previse obaziralo na to)
još jedna stvar koju želim napomenuti, ne kažem da je to ispravan način i da se tako treba postupati s oruzjem, ja samo dajem primjer kako ja postupam sa svojim da nebi bilo nesporazuma. (ovo navodim zbog toga sto sam ja osobno krivo shvatio ovakvu slicno napisanu poruku).
usporedbe radi, ja svoju MK pusku cistim 1-2x godisnje a ne pucam s njom toliko cesto (nekad 1x mjesecno nekada 1x u 3mj) ali koristim non corosive streljivo i olovno zrnje... sačmaricu čistimo isto tako 1-2x godišnje (sezonski), dok recimo karabin koji puca staro streljivo i bakreno zrnje čistimo nakon svakog pucanja ako s nece koristiti u narednih dan dva... znaci ako je danas pucano a sutra se ide opet onda ga ne cistimo... ali ako se opet ide pucati tek za tjedan dana onda se čisti (mada je stari nekad znao i to zaboraviti, ali kako je na tom starijem modelu cijev ionako dosta unistena i prijeti joj zamjena nije se previse obaziralo na to)
još jedna stvar koju želim napomenuti, ne kažem da je to ispravan način i da se tako treba postupati s oruzjem, ja samo dajem primjer kako ja postupam sa svojim da nebi bilo nesporazuma. (ovo navodim zbog toga sto sam ja osobno krivo shvatio ovakvu slicno napisanu poruku).
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Breadfan wrote:Ja redovito čistim pištolj nakon uporabe, ali neki put sam umoran i onda ga takvog ostavim u sef na par dana i tad se znam zapitat je l' to dobro, oće mu šta bit itd..Inače, kod mene nema vlage i što se toga tiče, sve pet.
Opterećuješ se bez razloga.
I nakon nekoliko dana nečišćenja neće mu ništa biti.
Nadživjet će te sigurno (pištolj) i da ga mjesec dana ne očistiš.
Postavljaš pitanje što se dešava u sefu.
Teško da je vakuumski, tako da je prisutnost zraka, a time i vlage neizbježna.
Pa, radi svoje čiste savjesti, a i čiste cijevi daj si truda pa ga očisti, ako ne
isti dan, onda makar nakon nekoliko dana.
^^Ma nikad ni ne prođe duže od par dana..savjest mi duže od toga ne bi dozvolila
ali je lijepo čut da se bezrazložno brinem. Stvar je u tome da kad ga krenem čistit, to onda traje nekih 40ak minuta, ide sve fino temeljito, cica maca..nema tu nikakvih brzaka i prečica..i zato mi se neki put jednostavno ne da odmah poslje streljane mijenjat mu pelene.. 
Imam dojam da si prepedantan? Četrdesetak minuta?
Mislim da si opterećen bespotrebno.
Svakako nastavi sa čišćenjem, ali bez takvog oprerećenja.
Mislim da si opterećen bespotrebno.
Svakako nastavi sa čišćenjem, ali bez takvog oprerećenja.
- Original_G
- Cinker - bojna

evo štopal sam i za čezu mi treba 42 min do pospremanja u sef.... sve lijepo polako i detaljno
kad sam moral za kaznu na streljani očistiti 3 kom ČZ i još 2 kom HS onda je sve skupa bilo 30 min cca. 5-7 min po komadu, ali to nisu moje bebe !
svaki put se igram s čačkalicama i štapićima za uši i tak
kad sam moral za kaznu na streljani očistiti 3 kom ČZ i još 2 kom HS onda je sve skupa bilo 30 min cca. 5-7 min po komadu, ali to nisu moje bebe !
svaki put se igram s čačkalicama i štapićima za uši i tak
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
Svaka čast Original_G na pedantnosti 
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.