Razlicite vrste celika, osobna iskustva

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Razlicite vrste celika, osobna iskustva

Post by Zivko Les » 26 Nov 2009, 13:32

kao sto sam ranije rekao u odgovoru na temi o dejavoo-u, planiram si kupiti prvi preklopni noz za koji bih htio da mi traje ako ne vjecno, onda bar jako dugo :)

novaca nemam bas neke basnoslovne svote, imam do 1000 kn, sto je po meni danas dovoljno za jedan takav noz. eh, sada, ja imam oblik ostirce, kocnicu, materijal drske i oblik iste u glavi, i znam sto trazim i za sto cu koristiti noz. jedino sto nemam su osobni utisci ljudi koji su koristili nozeve, odnosno njihova sjeciva.

dvoumim se izmedu vise celika, s obzirom na cijenu i kvalitetu. nemam nikakvih iskustava sa s30v, 154cm, 12c27 sandvikom, a jako mala s vg10 i vg1. zanima me odnos drzanja ostrice, tezina brusenja, ono sto sve zanima.

recimo, svidio mi se Benchmade 550HG Griptilian koji je nekih 700-800 kn, ali mi je dejavoo puno privlacniji. ustvati, zanima me da li je tih 300kn vise bolje dati pa imati dosta bolju ostricu, ili i nije takva razlika. vjerujem da ima ljudi (koliko sam citao stare teme) koji ce mi znati malo opisati celike, odnosno osobne dojmove. moze i na pm.

cabala
Banned

Re: Razlicite vrste celika, osobna iskustva

Post by cabala » 27 Nov 2009, 01:15

Čelik svih čelika? Glock 78/ 81! Ne znam o kojem čeliku se radi. To je i Nož svih noževa. Moj izbor čelika na preklopnim noževima bi bio S30V a nož Spyderco Military. S30V je zaista za klasu bolji od drugih čelika ( moje osobno iskustvo ).

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 16 Jan 2010, 18:40

Kaj se čelika tiče, malo sam počeo pratiti imam nožiće (uglavnom preklopne) S30V je zapravo 440 dodatno obrađen, ali lagan i oštar (Benchmade oportunist)
VG-10 je jako dobar čelik - favorizira ga Spyderco, dugo drži oštricu, dobar čelik je i AUS8, relativno D2, ali trenutno mi je favorit Fallknivenov 3G laminirani čelik
oštar je ko britva 62 HRC, ali brušenje samo kamenom! (iz mije kolekcije - Kronor3, PXL, #9, U2)

Navedeni Glock ima 55 HRC i dojma sam da je to malo premekano, ali se vjerojatno brzo može nabrusiti!

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 17 Jan 2010, 20:18

ovo sto si napisao nema veze s vezom. S30V je skroz novi tip velika koji po sastavu i karakteristikama nema veze sa 440 a, b ili c serijom.

Potvrde radi, evo linka: http://www.dougritter.com/pop_up_cpms30v.htm

Ako malo bolje pogledas sastav i strukturu pa i mehanicka svojstva materijala, vidjet ces kako se ne radi o materijalima jednake kakvoce ili generacije. S30V nije bez razloga nekoliko puta skuplji od 440 celika.

a evo i jos jedne stranice: http://ajh-knives.com/metals.html

cabala
Banned

Post by cabala » 17 Jan 2010, 22:20

Ovoga trenutka gotovo je potpuno svejedno koji od čelika koristite jer su svi dobri, neki odlični, neki dovoljno dobri ali loših nema. Ne kupujte noževe po " kvaliteti " čelika nego po onome za što Vam trebaju. Ja sam želio imati najbolje oblikovane noževe iz serijske proizvodnje i više, manje imao sam sve najbolje modele u zadnjih 20 godina. To su bili većinom preklopni noževi i kao takvi više su mi bili nakit nego alat. Uvjeren sam da je ATS 34 ( 154CM ) najbolji čelik jer odlično drži oštrinu i veoma je žilav. Na toj razini, ako ne i bolji je Victorinox- ov čelik iz mesarske serije noževa i preklopnih vojnih noževa. Što se tiče ugljičnih čelika, žilaviji su, drže dobro oštricu ali su teški za naoštriti ručno. D2 je nešto između te dvije grupe i zapravo mi se čini najboljim za ozbiljno korištenje.
Sve to je potpuno svejedno jer veliku ulogu igra kaljenje i obrada čelika. S30V na 56 HRC puca kao staklo ali je na višim stupnjevima odličan ( 59- 61 HRC ).
Najbolju oštrinu koju sam vidio imao je skandinavski Helle model 4 ( fallkniven ). Oštrica je od troslojnog čelika ( vrlo tvrd ugljični između dva sloja nerđajućeg čelika ) naoštrena samo pod jednim kutem ( single bevel ). Uvjeren sam da takvi noževi najduže drže oštricu.
Cold Steel- ov i Fallknivenov troslojni čelik jest izuzetno žilav ali drži oštricu kao i svaki drugi nož od nerđajućeg čelika toga tipa ( VG 10 ).

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 17 Jan 2010, 22:33

Moguće, htio sam isprovocirati odgovor, pošto sam od tih silnih čelika
malo zbunjen! S30V je preuzeto mišljenje od drugih, a kad pogledam svoj npr.
Benchmade Opportunist, s jedne strane piše 440, a s druge S30V!
Tko tu koga, ja neznam!
Da zadovoljim svačije ukuse i osobno provjerim, nastojim nabaviti nož
od svakog popularnog čelika i kvalitetnog čelika, pa mi se noževi ne stignu zatupiti!

U svakom slučaju hvala!
Ne želim pametovati po forumu, već nešto naučiti ili razmijeniti iskustva! :geek:

http://www.benchmade.com/images/table_blade_steels.gif

cabala
Banned

Post by cabala » 18 Jan 2010, 08:57

Shvatio sam pitanje pa sam odgovorio na način da ne kompliciram stvari. Držat ću se onda samo čelika S30V. Ukratko, to jest jedan od najboljih ako ne i najbolji čelik za noževe danas. Od Benchmade- a sam imao Dejavoo i mini Dejavoo s S30V a trenutno mi je ostao Spyderco Military. Naoštri se ručno za manje od pola sata i dugo drži oštricu. Za usporedbu, oštri se jednako lako kao i moj SOG Seal pup u AUS 6 čeliku. Seal pup sam oštrio barem 1 mjesečno a Military početkom prošle godine jednom a koristim ih podjednako. Teško ćete vidjeti bitnu razliku ako noževe ne koristite dnevno. Ja ih već dugo oštrim ručno ali ne mogu tvrditi ništa sa sigurnošću jer mi ih ljudi donose više ili manje tupe noževe a kad ih naoštrim ne provjeravam koji koliko dugo režu. Uvjeren sam da je čelik 440C odličan i da pri oštrenju i rezanju nećete osjetiti razliku između S30V. Ono što čini razliku kod noževa nije samo oštrica. Spyderco Military je po mom iskustvu čvrst gotovo kao fiksni nož te veličine a nevjerojatno je lagan. Vrijedi li toliko novaca? I da i ne. Ako si kupite jedan takav nož za cijeli život onda da, ostalo je bacanje novaca.

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 18 Jan 2010, 10:33

G. "cabala" što mislite o čeliku ZDP-189! To je navodno kompozitni čelik velike čvrstoće (64-67 HRC)
U dolasku mi je jedan Kershaw Blur (prvi na linku)

Ne znam zapravo, koliki je udio čvrstoće čelika u odnosu na ukupnu kvalitetu noža (osim, dizajna,drške ...)

http://www.knifecenter.com/kc_new/store ... ch=zdp-189

Naručit ću još jedan Spyderco od istog čelika!

Trenutno mi je favorit Fallkniven (kvalitenta izrada, elegantni dizajn, 3G laminirani čelik 62 HRC (Kronor 3, #9, PXL, U2)!

Hvala!

http://www.knifecenter.com/kc_new/store ... ch=zdp-189

cabala
Banned

Post by cabala » 18 Jan 2010, 13:43

U osnovi, veća trvdoća, veća krhkost ali i izuzetno dugo držanje oštrine. Kada se otupi, a hoće, kad- tad onda tek nastupaju problemi. Zaboravite na bilo kakvo dooštravanje u prirodi jer je tvrđi od većine oštraća. Ako ga date oštriti na brus, možete ga otkaliti a ne znam tko bi Vam ga ručno oštrio. Osobno ne volim noževe preko 59 HRc ( a na 59 su katastrofalno tvrdi ). Izuzetak je D2 koji se na 61 HRc oštri kao od šale i dugo drži oštricu a ima solidnu žilavost.

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 18 Jan 2010, 15:19

a jesu se sada raspisali kada sam ja kupio noz :)

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 18 Jan 2010, 15:43

Hvala "cabala"!
Inače noževe oštrim sam!
Za Fallkniven piše da samo suhi kamen dolazi u obzir, pa koristim Spydercov trokutasti komplet,
a kao što rekoste, D2 (Benchmade) ide sa brušenjem bez problema (uglavnom mi je dosta el. polirka- filc + pasta)
S30V nisam još ni brusio, kao ni laminirani vg-10 (Sog Stingray)
Sorry "Zivko Les", tek sam se pred 2 dana uključio u forum! :shock:

cabala
Banned

Post by cabala » 18 Jan 2010, 20:42

Jedan zanimljiv podatak. Danas sam oštrio S30V oštricu i zahtjev je bio promjeniti kut oštrice s manjeg na veći. To nije osobito teško ali sam se ugodno iznenadio kada mi je to uspjelo doslovce od prve! Oštrač je bio dijamantni extra grubi. Svaku stranu prešao sam jedanput ( 1! ) i oštrica se formirala.
Kada bude obrnuto mjerit ću koliko traje pa ću javiti. Ovo je zaista iznenađenje i za mene jer sam do sada radio uvjek obrnuto.

cabala
Banned

Post by cabala » 18 Jan 2010, 20:43

kustura wrote:Hvala "cabala"!
Inače noževe oštrim sam!
Za Fallkniven piše da samo suhi kamen dolazi u obzir, pa koristim Spydercov trokutasti komplet,
a kao što rekoste, D2 (Benchmade) ide sa brušenjem bez problema (uglavnom mi je dosta el. polirka- filc + pasta)
S30V nisam još ni brusio, kao ni laminirani vg-10 (Sog Stingray)
Sorry "Zivko Les", tek sam se pred 2 dana uključio u forum! :shock:
Sretno, trebat će Vam!

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 18 Jan 2010, 22:03

Još ću doći u napast da ponovo u džep stavim Benchmade Opportunist, jer ja bez nožića i led svjetiljke neidem ni na spavanje (po prirodi sam miran tip, a i više nisam tako mlad !?!).

Što se novih ćvrstih čelika tiče, ja mislim da se i ovdje radi o tehnološkom napretku u postupcima obrade, jer industrijski čelici imaju 80 do 90 HRC-a, ali su pakleno krti!

Inače, vjerojatno ne bi tek sada počeli sa laminiranim čelicima - Fallkniven, Spyderco,Benshmade itd.
Inače sam kupio 3 damastna noža iz Pakistana, fiksni sa 200 layera (preklopa), preklopni 500.

Ugodno sam se iznenadio kad sam ih malo dobrusio, jer su mnogo tvrdi i nije mi baš uspjelo za
5 minuta!
Veliki-20cm-ostrica.jpg
Veliki-20cm-ostrica.jpg (9.62 KiB) Viewed 1215 times
mali-fiksni.jpg
mali-fiksni.jpg (1.54 KiB) Viewed 1214 times
preklopni.jpg
preklopni.jpg (22.07 KiB) Viewed 1216 times

cabala
Banned

Post by cabala » 19 Jan 2010, 07:46

Jeste li se predomislili za Military i Presidio?

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 19 Jan 2010, 10:48

Ne znam iskličnu cijenu! Ako je korektna, uzimam! ;)

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 19 Jan 2010, 22:14

S obzirom da vidim puno klikova na fotke šaljem link na ebaju gdje su kupljeni!

Dobro ste vidjeli ; Pakistan, cijena kikiriki i dolaze za cca 7-8 dana, samo je nešto skuplja poštarina (ide Fedex-om)!
Noževi dolaze slabije nabrušeni i tek kod brušenja se vidi da su veoma tvdi!

http://stores.ebay.com/Custom-Handmade-Damascus-Knives

Najbolja cijena se postiže licitacijom iako trenutno ne vidim ni jedan na aukciji!

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 05 Feb 2010, 14:52

Zivko Les! Jeste li uspjeli sa onim nožem u smislu dostave?

Inače kupio sam Kershaw Blur ZDP čelik (zdp-189) I Spyderco Caly 3 isti čelik! (plus Kershaw Leek laminated (ojačan D2 - krasna igračka)!

Interesantno Kershaw Blur je došao tup ?!?

Trebalo mi je 2 sata da ga nabrijem uz svu silu bruseva koje imam!

Spyderco je britva! "Rukovati pažljivo!"

Valjda ću naći ovaj vokend vremena da stavim dio kolekcije u foto obliku i brusionu također!

Za surfere se mogu pronaći karakteristike na raznim linkovima!
Fali jos Spyderco brus i još neko kamenje (3000/8000 grain)
Fali jos Spyderco brus i još neko kamenje (3000/8000 grain)
IMG_0178.JPG
:roll:

Zivko Les
Razvodnik
Razvodnik

Post by Zivko Les » 05 Feb 2010, 20:17

uspio odlicitirati, i cuo se s trgovcem, kad na kraju ce morati ici preko fedexa ili dhl expressa....

bio bih zahvalan na svakom savjetu kojeg da odaberem, jer sam cuo da je fedex katastrofa...

neznam da li cete vi moci vidjeti ovaj link, ali ovo sam narucio
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... =all&tid=0

kustura
Pozornik
Pozornik

Post by kustura » 07 Feb 2010, 12:07

Našao sam nož! Ali ne po linku već po šifri proizvoda (ja sam malo stariji ebay member).

Cijena za ovu mrcinu je sportska, jedino bude sa Fedexom troškova, ali takav nož kod nas bi stajao valjda 2000 KN, ako ne i više.

Inače damast je na istoku po kikiriki cijeni (mislim ako sami dovršavate nož)!

Kad vam stigne čeka vas malo žešće brušenje, ali iz toga sam isčitao da je vrlo tvrd!

Post Reply