Skidanje hrđe

Moderator: BOXI

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Skidanje hrđe

Post by BOXI » 15 Feb 2010, 18:08

Evo dobio sam nekoliko komada starog oružja koje je "iskopano" tko zna od kuda, a neki primjerci i iz zemlje. Kako vrijeme nije za nikakve aktivnosti odlučio sam da se malo poigram i za početak da skinem hrđu sa pojedinih primjeraka, a nakon toga budem pokušao naći nekoga tko kuži "drvo" da mi pomogne napraviti zamjenske drške (možda su se neki prepoznali) jer meni to nikako ne ide, već po onoj narodnoj: triput režem i stalno prekratko.
kako se radi o dosta korodiranim predmetima odlučio sam se da hrđu skinem elektrolizom.
Stanje prije elektrolize:
Attachments
15x4r6h.jpg
HRĐA.za.uredit.jpg
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Skidanje hrđe

Post by BOXI » 15 Feb 2010, 18:31

Za elektrolizu je trebalo napraviti kadu sa elektrodama pa sam za tu svrhu ženi popalil kantu, našao CU cijev 8mm (bila bi bolja CU žica od struje 10 ili 16 mm2 (ali je nisam imao) i komad plexiglas za poklopac.
Elektrolit 20 litara obične vode iz pipe (iako bi bila bolja destilirana) i 70 dkg "Sode za pranje vinogradarskih drvenih bačvi) mogu i drugi ali mi Zagorci imamo stalno pri ruci kemikaliju za bačve.
Attachments
na brzaka napravljeno pa fali malo estetike
na brzaka napravljeno pa fali malo estetike
Za ispravljač može poslužiti punjač akumulatora, struja za elektrolizu 12V
Za ispravljač može poslužiti punjač akumulatora, struja za elektrolizu 12V
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 15 Feb 2010, 18:40

Potrebno vrijeme za postupak elektrolize je zavisno od stupnja korodiranosti predmeta tj od nekoliko sati do nekoliko dana.
Prilikom elektrolize dolazi do ispuštanja explozivnih plinova tako da to treba raditi u otvorenoj prostoriji i nikako prilaziti sa cigaretom ili sličnim otvorenim plamenom. da nebi bilo BUUUM !
Za vrijeme elektrolize češće pogledajte kako se odvija proces i dali je hrđa dovoljno skinuta jer ukoliko predmet nije jako korodirao može se čak sačuvati dio prvobitne zaštite (jako bitno za kolekcionare).
Po završenoj elektrolizi predmet izvaditi i očistiti sa četkicom i deterdžentom ili finom metalnom spužvicom koja u sebi ima koncentrat deterdženta (ja sam ženi popalil onu najfiniju za čišćenje inox lonaca)
tako da sad to izgleda ovako, a može se postupak i ponoviti ukoliko ukoliko niste zadovoljni rezultatom tj treba dodatno čišćenje.
Attachments
IMG_0003_resize.JPG

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 15 Feb 2010, 18:44

Slijedeća faza je strojno poliranje, ali to će pričekati dok ne nabavim polirku.
Nakon poliranja ide "grijanje" predmeta plinskim brenerom do željene boje tj nijanse a nakon toga uranjanje u motorno ulje na 5 minuta te nakon toga čišćenje pamučnom krpom od ostataka ulja.
taj dio moram još malo proučiti da nešto ne zayebem, ali i tako imam vremena dok ne nabavim polirku.

usput pitanje za stručnjake: gdje i što da kupim za efikasno poliranje ???

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 15 Feb 2010, 21:14

Rezultati više nego dobri! :A28: Dobra ideja za riješiti se hrđe uz nimalo fizikalija. :A13:

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 15 Feb 2010, 21:38

:A28: BOXI, svaka čast, jesi skidal drške dolje ili su se pištolji kupali skupa s njima?
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 15 Feb 2010, 23:05

Drške sam skidao dolje inače bi se namočile i deformirale.
inače kod lakše korodiranih predmeta može se hrđa skinuti na način da se napravi kupka od obične vode i limunske kiseline u prahu (ima za kupiti u svakoj trgovini) i to na 5 litara vode ja metnem 200 grama limunske kiseline i ostavim nekoliko dana uz povremeno "ljuljanje" posude tako da se malo izmješa. Nakon par dana izvadim iz kupke i operem sa deterdžentom i spužvicom. Postupak se također može ponoviti ako se nije dosta skinulo. Ovo većinom se prakticira za noževe, bajunete i OPRUGE iz oružja jer ih elektroliza omekša tj OSLABI. Zato kod elektrolize treba oružje raskopati i izvaditi opruge inače ih zayebeš.
inače nisam napisao da se slobodno ostavi elektroliza da "radi" jer se ne može "previše skinuti" ona skida samo hrđu tako da "čisti" metal ne skida.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 16 Feb 2010, 08:06

Odličan posao!
Hvala na detaljnom infou, meni će također dosta pomoći... :A25:

PS, možeš li napisati nešto više o finiširanju.
tj. kako znaš koliko ćeš grijati metal brenerom da se ne deformira, ili koje specifično motorno ulje ćeš koristiti, koliko puta postupak ponavljati ako treba?

hvala :A25:

lp

krshimir
Pozornik
Pozornik

Post by krshimir » 16 Feb 2010, 08:43

Koji polaritet iz punjača stavljaš na predmet a koji na drugu elektrodu? Pretpostavljam da stavljaš minus na predmet a plus na elektrodu (elektronički smjer kretanja iona/elektrona je od minusa prema plusu - obrnuto bi bilo za neke metode antikorozivne zaštite kad je elektroda recimo od krom-nikla a čestice koje se u ionima s njima otkidaju putuju na predmet). Ako elektroliza slabi opruge ne znači li to da rasturava i tvrdoću noža - ako omekšava oštrice kao i opruge onda je li uputna za upotrebu na istima? Nisam nešto od metalurga ali sam nekad davno učio elektrotehniku pa eto par praktično-teoretskih pitanja :A02:
Vratija se Sime!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 16 Feb 2010, 11:33

Za čišćenje noževa elektroliza nije preporučljiva jer ako oslabljuje opreuge sigurno oslabljuje i oštricu tj tvrdoću noža tj omekšava ih.Zato za čišćenje noževa preporučam postupak sa limunskom kiselinom.
Kod elektrolize "-" pol ide na predmet koji se čisti. a "+" ide na komad bakra ili inoxa (a može i običnog željeza) koje je umočeno u elektrolit i na njega se skuplja hrđa koja se skida elektrolizom sa predmeta koje se čisti.
Što se tiče "zaštite" predmeta u literaturi sam našao nekoliko načina i grije se plamenikom do željene boje od plavkaste, ljubičaste ili tamno plave i nakon toga stavlja u ugrijani pjesak ili uranja u obično motorno ulje (SAE 10-40WD) te nakon 5 min vadi van i čisti pamučnom krpom.
Ovu zaštitu nisam još isprobao (jer nemam polirku da prije ispoliram) ali imam par komada koji su "bez veze" i nije ih šteta ako što zayebem pa ću na njima expermentirati i isprobati najbolji način.Rezultate i slike budem objavio u nastavku ovog topic-a.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 16 Feb 2010, 12:04

BOXI wrote:Slijedeća faza je strojno poliranje, ali to će pričekati dok ne nabavim polirku.
Nakon poliranja ide "grijanje" predmeta plinskim brenerom do željene boje tj nijanse a nakon toga uranjanje u motorno ulje na 5 minuta te nakon toga čišćenje pamučnom krpom od ostataka ulja.
taj dio moram još malo proučiti da nešto ne zayebem, ali i tako imam vremena dok ne nabavim polirku.

usput pitanje za stručnjake: gdje i što da kupim za efikasno poliranje ???
Trajanje elektrolize ovisi o amperaži transformatora, tj, što je veća amperaža to će brže ići.

Nemojte spojit ni slučajno (+) pol na predmet, a (-) na bakrenu elektrodu jer će vam ostat samo hrpa želj. oksida tj. predmet će se počet rastapat.

Poliraj predmet ručno sa purol pastom i možeš i istodobno i sa finom željeznom vunom, ko za parkete, ne treba ti strojna polirka za to.

Grijanje predmeta brenerom ili let lampom je vrsta površinskog bojanja, mislim da sa brenerom ne možeš kontrolirat nikako finalnu boju (to se radi inače sa kontroliranim kuhanjem predmeta u šalitri - tzv. plava ili žuta brunaža)
a sa starim motornim uljem bi predmet trebao namazati prije paljenja.
Uranjanje u staro mot. ulje bi imalo smisla kad bi predmet bio prvo ugrijan do crvenog usijanja, ali to je već druga priča i nema veze sa ovime.
Uglavnom pravilo je ko i kod bruniranja koliko je predmet dobro ispoliran i obrađen prije paljenja, tako će i (dobro) izgledati nakon.

Pogledaj si ovaj video :
http://www.youtube.com/watch?v=sSnVpemaM5A
magisches schwein

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 16 Feb 2010, 19:24

Što se tiče amperaže ona ovisi od više faktora, a ponajviše od elektrolita ili elektroda. Možeš ti spojiti trafo i od 100 Ampera ali u određenom sistemu on će vući struju od samo 15-tak Ampera (mjereno ampermetrom).
Ja osobno sa istim predmetom i istim elektrolitom spojenim preko ispravljača od 20 A dobivam različite amperaže zavisno dali mi je elektroda + spojena na bakar ili Inox ili željezo. najmanju amperažu vuče kad je Cu i postupak najduže traje ali nema čišćenja jer nakon prestanka sva nakupina hrđe padne na dno. najbrže čišćenje i ujedno najveća amperaža je kad je elektroda od običnog željeza jedino što nakon svake elektrolize treba uzeti drot četku pa je čistiti.
Što se tiče ručnog poliranja to stoji ali ja sam ipak "striček u godinama" i lovi me ljeningitis pa sam ipak pobornik strojnog poliranja jer je lakše a i čisto dobro izgleda.
Što se tiče završne obrade ovaj tvoj lik na filmu se i nije baš pokazao jer je nanosio ulje penzlnom i poznaju mu se prelazi a ima dijelova koji su ostali nezaštićeni. Ja sam kao srednjoškolac dosta visio u puškarskoj radioni i neke stvari sam vidio, ali na žalost nisam tada bio previše zainteresiran tako da nisam sve dobro zapamtio. Uostalom i lagana staračka skleroza je približavajuća. Prije 35-40 godina (a tad nije bilo kemikalija za kupit, a niti se imalo love) moj susjed puškar je komade oružja grijao brenerom i nakon toga uranjao u bačvu motornog ulja. Komadi nisu bili "jednobojni" jer nisu svagdje bili jednako ugrijani i dobivalo se od tamnoplavkaste do ljubičaste nijanse ali im je to davalo jednu ljepotu i draz.
Osim toga bio je i alkemičar i stalno spravljao nekakve kemikalije sa kuhanim šišarkama, taninom i još nekakvim glupostima pa je to kuhao pa taložio pa opet prekuhavao i tako nekoliko puta, a usput radiona je bila puna nekakvih bočica sa raznim uljima od bućinog do maslinovog i mljevene ugljene prašine i svakojakog pijeska. Sad mi je žao što se tada nisam više zainteresirao.
Moj Navy 44 je napravljen prije par godina ali isto nije jednobojan nego ima više nijansi u prelazu i zato je posebno lijep.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 17 Feb 2010, 06:40

BOXI wrote: Prije 35-40 godina (a tad nije bilo kemikalija za kupit, a niti se imalo love) moj susjed puškar je komade oružja grijao brenerom i nakon toga uranjao u bačvu motornog ulja. Komadi nisu bili "jednobojni" jer nisu svagdje bili jednako ugrijani i dobivalo se od tamnoplavkaste do ljubičaste nijanse ali im je to davalo jednu ljepotu i draz.

Moj Navy 44 je napravljen prije par godina ali isto nije jednobojan nego ima više nijansi u prelazu i zato je posebno lijep.
Ovo što je tvoj sused delal je oblik jednostavnog površinskog otvrdnjivanja tj. više kao bojenja, koje se može postići i na način prikazan na youtube videu,
dok je na tvom revolveru vjerojatno pravo površinsko otvrdnjivanje, ko da ove fotke http://twoponies.home.mindspring.com/im ... loring.gif

Uglavnom ako se već nisi pretvorio u ljenjivca da se objesiš za granu po cijeli dan, isprobaj što već misliš da će ti biti najpodesnije
magisches schwein

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 17 Feb 2010, 08:59

hvala BOXI, koristan topic, dosta odgovora... :A25: ;)

nevermind
Razvodnik
Razvodnik

Post by nevermind » 01 Jul 2010, 19:55

Stavio sam jednu malo zahrđalu britvu u vodu i limunsku kiselinu pa me interesira koliko to mora stajati unutra te da li postoji koja mogućnost od nagrizanja metala?
Audi multa, loquere pauca!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 27 Sep 2010, 21:37

Ostavi od nekoliko sati do nekoliko dana zavisno od stupnja nagriženosti. Najbolje je dva puta na dan pogledati u kojem je stanju i ako je gotovo onda izvadi i operi pod mlazom čiste vode te naulji balistolom ili nekim drugim uljem.
NIKAKO nemoj ostaviti par dana da stoji u kiselini a bez kontrole jer ćeš napraviti katastrofu.
Ja sam jednom prilikom htio ostaviti jedan komad još nekoliko sati, ali sam silom prilika bio odsutan nekoliko dana. Kad sam nakon toga pogledao imao sam što za viditi. Komad koji je skoro bio gotovo i očišćen je postao još gori i više "hrđav" nego kad sam ga stavio. Na njega se nakupila nekakva vrsta "kristala" i nekakvog taloga da sam to na jedvite jade skinuo.

nevermind
Razvodnik
Razvodnik

Post by nevermind » 27 Sep 2010, 22:59

Na ovu britvu se nakupila neka vrsta sivkaste patine koju također nisam uspio skinuti :D
Audi multa, loquere pauca!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 28 Sep 2010, 20:57

Tu sivkastu patinu skini sa onim ulta finim metalnim spužvicama koje u sebi imaju deterdžent ili jednostavno ispoliraj sa purol pastom i pamučnom krpicom.

marko1987
Civil
Civil

Post by marko1987 » 26 Apr 2011, 21:04

Pozdrav Boxi, vidim da se razumiješ u sve i svašta i imaš dosta iskustva. :A25:
Zanimalo bi me samo za ovaj postupak skidanja hrđe elektrolizom, dali se predmet može ostaviti preko noći a da se ne zagleda kako se odvija proces?
HVALA
Malo slađa malo zorka.
hehehe

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 27 Apr 2011, 08:58

Kod elektrolize slobodno ostaviš predmet preko noći jer se ne može ništa dogoditi. Brzina skidanja zavisi od amperaže (jakosti struje) i meni je trebalo cca 2-2,5 dana da skinem hrđu jer su bili u k**cu.
Kod skidanja hrđe limunskom kiselinom treba svakih 1-2 sata pogledati jer nakon nekog vremena počne "obrnuti proces" tj. počne se skupljati nekakva naslaga koja se ne da skidati. Ja sam na jedan komad zaboravil i ostao mi je 2 dana u otopini i zaribal sam ga . Na kraju je bio lošiji nego prije tretmana.
Kod skidanja limunskom kiselinom poželjno je svako malo lagano "protresti" kadicu tj zaljuljati istu da se pomiješa otopina.

Post Reply