Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Flintlock rifle ili puška kremenjača!!

Post by jolly » 03 Jun 2013, 17:19

Super!

I hvala na informaciji.
Ja sam ih pitao prije cca - 6 mjeseci i odgovorili su mi da ne mogu poslati u oruzje Hrvatsku, samo opremu.
Dakle, sad je i tamo dostupno.

Za drugu opremu, nisam nikad imao problema sa dixie gun: filcani cepovi i slicno, stiglo bi unutar 15-tak dana.

Inace za oruzje, a u svjetlu ulaska u EU - dakle, bez pdv-a, carine, itd. - Ovaj iz Poljske salje postom bez problema:
http://www.saguaromike.com/sklep/index.php?d=info

Ako se budes odlucio za jos neki komad oruzja na crni barut (C kategorije) na necjeloviti metak.
Narucis kod Poljaka, platis transfreom preko banke (ne prima karticu) - Stigne ti na postu -podignes - prijavis na mup, sve uredno i bez zastoja funkcionira.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lojtant
Civil
Civil

Post by lojtant » 03 Jun 2013, 18:34

poljaki su ti skupi, znam za njih (svejedno hvala)...uberti ( bez carine i poreza) košta sa shippingom 360$ ili ti 280€ to ti je skoro pa duplo jeftinije...
imaš još jednu stranicu koja ima internacionalni shipping www.basspro.com...ta mi je zgodnija jer se spremam kupiti in-line pušku na CB ali nemam pojma kak to naši tretiraju...
ovi na MUP-u, po običaju čude se i čude

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jun 2013, 18:49

Ne poznam nikog ko ima u HR in-line pusku, pa nisam ni komentirao tvoj post ranije.
Medjutim, ako je suditi po zakonu o oruzju - onda je in line puska - oruzje na ne cjeloviti metak, dakle "C" kategorija.
Ne vidim prepreke za to, osim problema da se pronadje dealer koji bi to poslao u HR.

Zanimljivo bi bilo nekako doci do onih briketiranih crno-barutnih punjenja koje u Americi prodaju za in-line puske.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lojtant
Civil
Civil

Post by lojtant » 03 Jun 2013, 19:06

www.gunbroker.com...to je još jedna stranica (aukcijska)...ima i potpuno novih svari a pojedini šalju u hrvatsku...provjereno, prijatelj kupovao preko njih.
mislio si na Pyrodex...? da se kupit,i ali ne preko neta

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jun 2013, 20:01

Nisam 100% siguran da li je pyrodex.
U USA koriste swiss, pirodex, goex uglavnom - govoreci o vrstama

E sad, neki od njih vjerojatno rade i brikete. Stavis zrno, barutni briket (crni barut), pa kapislu.
Da li je od pirodexa ili goexa, to ne znam.
Turn better into best!

lojtant
Civil
Civil

Post by lojtant » 03 Jun 2013, 20:07

moram priznat, za mene prvo saznanje za ovakvu varijantu

capitano
Razvodnik
Razvodnik

Post by capitano » 03 Jun 2013, 20:30

Drage kolege evo ija vec dulje vrime pokusavam nabavit revolver na crni barut model New model army cal 44, mislim uskoro narucit al zanima me jedino da salju u hr a i moglo bi ispst jeftinije nego iz poljske velikiii pozdrav svima.

lojtant
Civil
Civil

Post by lojtant » 03 Jun 2013, 20:41

http://www.dixiegunworks.com/default.ph ... 92_187_189

dodaj cca 70$ na shipping....ostaju ti dodatni troškovi kod nas (http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx),
pročitati na carini davanja kod uvoza iz zemalja van EU (vrijedi i za robu u EU).
carinski zakon se nakon ulazka u EU mjenja, pa se taxe "podižu",kao i mogućnost doplate PDV-a

capitano
Razvodnik
Razvodnik

Post by capitano » 03 Jun 2013, 21:31

fala lipa na ovim vridnim informacijama, ipak cu jos malo cekat pa iza 1.7 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Jun 2013, 22:17

lojtant wrote:moram priznat, za mene prvo saznanje za ovakvu varijantu
Baci oko malo na americke lovacke forume. tamo imas dosta informacija.
Obzirom da ne namjeravam uzimati in-line pusku nisam isao u previse detalja.

Medjutim, Americki pristup je slijedeci:
Lovna sezona na crni barut traje prilicno duze nego na moderno oruzje.

Zato su napravili oruzje kao nase "C" kategorije da mimoidju propise, to jest izmislili in-line pusku.
Imas cak i in-line puske koje se prodaju sa dvije cijevi: jedna za necjeloviti metak i crni barut, pa kad pocme sezona lova modernim oruzjem promjene cijev i imaju modernu jednometku - a sve u produzenoj lovnoj sezoni.

Takodjer su napravili brikete crnog baruta radi brzeg i lakseg punjenja in line pusaka.

Inace, meni je namjera kad slozim financijsku konstrukciju uzeti pusku: sharps sporting 1863 cal 45 (ima i cal 54).
Na necjeloviti metak, C kategorija.
Puni se straga (nema nabijanja sa usca cijevi) - ima falling block zatvarac.
Zrno zamotas u papir od cigaretnog papira, naspes u tuljac papira sa kuglom mjeru CB, i malo zamotas papir na kraju.
Dobio si metak sa papirnatom cahurom.
Otvoris zatvarac, gurnes "papirnati" metak u cijev, zatvarac otkine zadnji dio smotanog papira i samo stavis kapislu u leziste. I gadjas.

U 19 stoljecu gadjali su s tim na hiljadu yardi (900 metara). Tek da dobijes sliku.

Registracija puske kod nas - C kategorija.

Inace, na nju ide optika iz 19 stoljeca (opcionalno), tzv. malcolm scope,
ili ako zelis - tzv creedomore sight - koji povecavaju preciznost.

Dakle, ako budes imao problema oko nabavke ili registracije in-line puske - evo ti ideja za drugu opciju vrlo slicnih performansi, koja opcionalno moze imati i optiku iz 1860-tih.

Kako kaze nas zakon: replike oruzja na necjeloviti metak do 1870 - ulaze u tu kategotiju (C), a ova Sharps je iz 1863 - dakle, nema zime ako zapne na in-line opciji.
pogledaj malo na google, kao i americke forume.
Turn better into best!

lojtant
Civil
Civil

Post by lojtant » 04 Jun 2013, 16:37

hvala, na informaciji...
nisam te u prvom trenutku skužio za barut brikete...usa naziv je: Pyrodex Pellets - .50 caliber i na njih ide Sabot metak (projektil).
za sada gledam Thompson Center- triumph bone collector kal.50 ili firestorm u istom kalibru.
druga varijanta mi je Gibbs-kal.451 no taj koštaaaaaaa.

Post Reply