Lovac + Sprtski strijelac vs Oruzje
Re: Lovac + Sprtski strijelac vs Oruzje
kakva su to lovačka natjecanja?Mario_Zg wrote:Dobro i koji je zakljucak? Ja sam i sportski strijelac i lovac a imam registrirano samo sportske puske. Dali ja sa tim puskama mogu na lovacka natjecanja npr?
po mom mišljenu ako si lovac onda ti oružje treba za lov divljači tj. najvjerojatnije češ hodati lovištem i nešto loviti, a ako se baviš sportskim pucanjem onda ti oružje treba za natjecanje znači dođeš na svoju liniju ispucaš kaj imaš i ideš doma.
po meni bi mogao pucati na "lovačkom" natjecanju (molio bih da mi netko pojasni kakvo je to natjecanje), ali nemaš kaj raditi u lovištu.
U lovackom vjesniku svako malo ima reportaza sa natjecanja lovaca gdje se prigodno, obicno pocetkom lovne sezone odrzava natjecanje u gadjanju mete vepra ili srnjaka na sto metara iz naslona (imitacija ceke). Za to me zanima.
Biti će još gore, ovo sad je još dobro. Anti-oružje politika velikim koracima ide naprijed, a za rezultat će imati brdo nelegalnog oružja. Super, udri po lovcu i strijelcu jer su oni gorući problem države i jednog dana će pobiti pola Europe iako u dosjeima imaju samo prometne prekršaje.
ja bih rekao da je svijetla europska točka po pitanju zakonskih regulacija o oružju republika češka.
imaju jako liberalne zakone, jako puno registriranog oružja i zanemarivo malo prijestupnika koji rade gluposti s legalnim oružjem.
imaju jako liberalne zakone, jako puno registriranog oružja i zanemarivo malo prijestupnika koji rade gluposti s legalnim oružjem.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Da, ali anti-gun lobij ce reci da je svjetli primjer Engleska sa najmanje registriranog oruzja po glavi stanovnika, drakonskim kaznama za prekrsitelje i zabranjenim pistoljima.Hackerivs wrote:ja bih rekao da je svijetla europska točka po pitanju zakonskih regulacija o oružju republika češka.
Wikipedia navodi stopu oruzanog kriminala u Velikoj Britaniji nizu od EU prosjeka nakon donosenja zakona, uz kratki porast nakon donosenja zakona - i - kasniji kontinuirani pad.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_politi ... ed_Kingdom
There was a marked increase in overall firearms homicides in the first few years following this legislation, but this was followed by an almost immediate fall.[72][73] The actual number of fatal firearms injuries in England & Wales were:
1998/99 = 49
1999/00 = 62
2000/01 = 72[74]
2001/02 = 96
2002/03 = 80
2003/04 = 68
2004/05 = 76
2005/06 = 49
2006/07 = 56
2007/08 = 53
2008/09 = 39
2009/10 = 39
2010/11 = 58[72]
2011/12 = 42[73]
The homicide rate in England and Wales at the end of the 1990s was below the EU average, but the rates in Northern Ireland and Scotland were above the EU average.[80]
napomena: U Sj irskoj - pistolji su dozvoljeni, plus politicki nemiri, a Skotska ima takodjer neke izuzetke i malo 'liberalnije zakone" - imaju cak oko 500-600 privatno registriranih kratkih cijevi...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Problem je ilegalno oružje , volio bi vidjeti statistiku koliko se kod nas kriminalnih radnji odnosno nesreca ili slicno desi ilegalnim napram legalnim oružjem.
- jolly
- Cinker - bojna

To neces nikad vidjeti - budimo realni.
Svaka spoznaja o eventualnoj statistici tog tipa u javnosti se - nazalost - percepira na osnovu poluistinitih, netocnih ili nepotpunih novinskih clanaka.
Premda sam 100% siguran da niko normalan nece koristiti svoje registrirano oruzje u kriminalne svrhe (jer je isto ko i otisak prsta, ili DNA - sa danasnjom forenzikom) - dakle, vjerojatno 99,9% zloupotrebljeniog oruzja jest ilegalno.
Ali, ko ce to dokazati bez prave statistike?
Svaka spoznaja o eventualnoj statistici tog tipa u javnosti se - nazalost - percepira na osnovu poluistinitih, netocnih ili nepotpunih novinskih clanaka.
Premda sam 100% siguran da niko normalan nece koristiti svoje registrirano oruzje u kriminalne svrhe (jer je isto ko i otisak prsta, ili DNA - sa danasnjom forenzikom) - dakle, vjerojatno 99,9% zloupotrebljeniog oruzja jest ilegalno.
Ali, ko ce to dokazati bez prave statistike?
Turn better into best!
Jolly, UK je zemlja kojoj NE MOZES vjerovati jednu jedinu rijec koja izadje u medijima, Eneglezi su smradovi kakvih nema u EU, jedno rade, drugo misle, a trece govore. Zapravo ta zemlja je idealan primjer za dokazati kako je stvarni zivot u suprotnosi sa onim sto oni pisu o sebi ....
Budimo realni, da li znas za neku Kolonijalnu silu kojoj se moze vjerovati u ono sto zeli prikazati o sebi....
Vec smo spomenuli BRAZIL, zemlja u kojoj je totalno zabranjeno oruzje a NAJVISE zlocina dnevno se desava u toj zemlji sa vatrenim oruzjem...???????????
Budimo realni, da li znas za neku Kolonijalnu silu kojoj se moze vjerovati u ono sto zeli prikazati o sebi....
Vec smo spomenuli BRAZIL, zemlja u kojoj je totalno zabranjeno oruzje a NAJVISE zlocina dnevno se desava u toj zemlji sa vatrenim oruzjem...???????????
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Iz struke znam da Uk postavlja standarde i dan danas u nekim podrucjima.
Sto se modernog svijeta tice - jedni su od osnivaca Ujedinjenih naroda.
Imaju i dosta utjecaja na EU politiku.
Lex, ne kazem ja da nisi u pravu. Ali ako cemo biti realni - utjecaj UK politike je jak i realan.
Sto se modernog svijeta tice - jedni su od osnivaca Ujedinjenih naroda.
Imaju i dosta utjecaja na EU politiku.
Lex, ne kazem ja da nisi u pravu. Ali ako cemo biti realni - utjecaj UK politike je jak i realan.
Turn better into best!
Naravno da je, no guraju samo ono sto im pase i na cemu dobro profitiraju. Ne mogu ih smisliti ni nacrtane kao ni Francuze...jolly wrote:...Lex, ne kazem ja da nisi u pravu. Ali ako cemo biti realni - utjecaj UK politike je jak i realan.
Nemoguće je Nemoguće
Smiješ jer je to uglavnom samo priprema za lovnu sezonu. Neki gađaju samo u metu. To je čisto da se vidi da svaki lovac može pogoditi divljač. kao neki trening i uglavnom se odvija na nekom mjestu koje lovci imaju kao improviziranu streljanu.Mario_Zg wrote:U lovackom vjesniku svako malo ima reportaza sa natjecanja lovaca gdje se prigodno, obicno pocetkom lovne sezone odrzava natjecanje u gadjanju mete vepra ili srnjaka na sto metara iz naslona (imitacija ceke). Za to me zanima.
Po zadnjem pravilniku o lovu je to postalo i obavezno ako se ne varam ?
Nemoguće je Nemoguće
tako je, a i svako društvo kojemu je stalo do svojih članova imalo je to i prije. Po meni je to čist ok. Malo da se ufuraš u lovnu sezonu. A i treninga nikad dostalex-lutor wrote:Po zadnjem pravilniku o lovu je to postalo i obavezno ako se ne varam ?
- jolly
- Cinker - bojna

U sloveniji je to isto obaveza odredjena pravilnikom.
Turn better into best!
Kad je već otvorene tema po pitanju lovačkog i streljačkog oružja i njihovo korištenje zanima me šta je po pitanju streljiva i njegova posjedovanja?
Znači da li se za oružje koje je registrirano kao lovačko oružje može posjedovati i obično vojno streljivo a ne samo lovačko streljivo tog kalibra?
To me zanima jer često idem na natjecanja u streljaštvu i koristim lovačko oružje a pucati lovačkim streljivom nije nimalo isplativo.
Znači da li se za oružje koje je registrirano kao lovačko oružje može posjedovati i obično vojno streljivo a ne samo lovačko streljivo tog kalibra?
To me zanima jer često idem na natjecanja u streljaštvu i koristim lovačko oružje a pucati lovačkim streljivom nije nimalo isplativo.
smije se posjedovati vojno streljivo ali bitno je da ono ne spada u oružje kategorije A:
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo
- jolly
- Cinker - bojna

redboy wrote:Kad je već otvorene tema po pitanju lovačkog i streljačkog oružja i njihovo korištenje zanima me šta je po pitanju streljiva i njegova posjedovanja?
Po meni DA, ali samo obicni FMJ metak. (a vjerojatno jos i skolski i manevarski jer su bezopasni)
Svjetleci, protuprancirni, i sl - NE
Turn better into best!
Da li samo ja NE razumijem sto pise ovdje gore ili sam jutros malo mamuran ????........4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo.......
Mogli bi sada temu rastegnuti kao zvaku, jer pod cega bi npr.svrstali monolitna zrna, za nase bisere bi to pdmah bilo protu-pancirno ?
Svakom lovcu i strijelcu je bitno da ima sto kvalitetnija zrna da mu sto manje ostecuju cijev, tako da ne vidim razloga cemu se uopce zamariti sa raznim svjetlecim, pancirnim, itd.....
Nemoguće je Nemoguće