Lovac + Sprtski strijelac vs Oruzje

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Re: Lovac + Sprtski strijelac vs Oruzje

Post by skorpac » 18 Jun 2013, 00:05

Mario_Zg wrote:Dobro i koji je zakljucak? Ja sam i sportski strijelac i lovac a imam registrirano samo sportske puske. Dali ja sa tim puskama mogu na lovacka natjecanja npr?
kakva su to lovačka natjecanja?

po mom mišljenu ako si lovac onda ti oružje treba za lov divljači tj. najvjerojatnije češ hodati lovištem i nešto loviti, a ako se baviš sportskim pucanjem onda ti oružje treba za natjecanje znači dođeš na svoju liniju ispucaš kaj imaš i ideš doma.
po meni bi mogao pucati na "lovačkom" natjecanju (molio bih da mi netko pojasni kakvo je to natjecanje), ali nemaš kaj raditi u lovištu.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 18 Jun 2013, 00:34

U lovackom vjesniku svako malo ima reportaza sa natjecanja lovaca gdje se prigodno, obicno pocetkom lovne sezone odrzava natjecanje u gadjanju mete vepra ili srnjaka na sto metara iz naslona (imitacija ceke). Za to me zanima.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 18 Jun 2013, 01:53

to po zakonu smiješ.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 18 Jun 2013, 02:32

Biti će još gore, ovo sad je još dobro. Anti-oružje politika velikim koracima ide naprijed, a za rezultat će imati brdo nelegalnog oružja. Super, udri po lovcu i strijelcu jer su oni gorući problem države i jednog dana će pobiti pola Europe iako u dosjeima imaju samo prometne prekršaje.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 18 Jun 2013, 02:52

ja bih rekao da je svijetla europska točka po pitanju zakonskih regulacija o oružju republika češka.
imaju jako liberalne zakone, jako puno registriranog oružja i zanemarivo malo prijestupnika koji rade gluposti s legalnim oružjem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 18 Jun 2013, 04:52

Hackerivs wrote:ja bih rekao da je svijetla europska točka po pitanju zakonskih regulacija o oružju republika češka.
imaju jako liberalne zakone, jako puno registriranog oružja i zanemarivo malo prijestupnika koji rade gluposti s legalnim oružjem.
Da, ali anti-gun lobij ce reci da je svjetli primjer Engleska sa najmanje registriranog oruzja po glavi stanovnika, drakonskim kaznama za prekrsitelje i zabranjenim pistoljima.

Wikipedia navodi stopu oruzanog kriminala u Velikoj Britaniji nizu od EU prosjeka nakon donosenja zakona, uz kratki porast nakon donosenja zakona - i - kasniji kontinuirani pad.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_politi ... ed_Kingdom

There was a marked increase in overall firearms homicides in the first few years following this legislation, but this was followed by an almost immediate fall.[72][73] The actual number of fatal firearms injuries in England & Wales were:

1998/99 = 49
1999/00 = 62
2000/01 = 72[74]
2001/02 = 96
2002/03 = 80
2003/04 = 68
2004/05 = 76
2005/06 = 49
2006/07 = 56
2007/08 = 53
2008/09 = 39
2009/10 = 39
2010/11 = 58[72]
2011/12 = 42[73]

The homicide rate in England and Wales at the end of the 1990s was below the EU average, but the rates in Northern Ireland and Scotland were above the EU average.[80]

napomena: U Sj irskoj - pistolji su dozvoljeni, plus politicki nemiri, a Skotska ima takodjer neke izuzetke i malo 'liberalnije zakone" - imaju cak oko 500-600 privatno registriranih kratkih cijevi...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 18 Jun 2013, 07:14

Problem je ilegalno oružje , volio bi vidjeti statistiku koliko se kod nas kriminalnih radnji odnosno nesreca ili slicno desi ilegalnim napram legalnim oružjem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jun 2013, 07:47

To neces nikad vidjeti - budimo realni.

Svaka spoznaja o eventualnoj statistici tog tipa u javnosti se - nazalost - percepira na osnovu poluistinitih, netocnih ili nepotpunih novinskih clanaka.

Premda sam 100% siguran da niko normalan nece koristiti svoje registrirano oruzje u kriminalne svrhe (jer je isto ko i otisak prsta, ili DNA - sa danasnjom forenzikom) - dakle, vjerojatno 99,9% zloupotrebljeniog oruzja jest ilegalno.

Ali, ko ce to dokazati bez prave statistike?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Jun 2013, 08:52

Jolly, UK je zemlja kojoj NE MOZES vjerovati jednu jedinu rijec koja izadje u medijima, Eneglezi su smradovi kakvih nema u EU, jedno rade, drugo misle, a trece govore. Zapravo ta zemlja je idealan primjer za dokazati kako je stvarni zivot u suprotnosi sa onim sto oni pisu o sebi ....

Budimo realni, da li znas za neku Kolonijalnu silu kojoj se moze vjerovati u ono sto zeli prikazati o sebi....

Vec smo spomenuli BRAZIL, zemlja u kojoj je totalno zabranjeno oruzje a NAJVISE zlocina dnevno se desava u toj zemlji sa vatrenim oruzjem...???????????
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jun 2013, 09:13

Iz struke znam da Uk postavlja standarde i dan danas u nekim podrucjima.

Sto se modernog svijeta tice - jedni su od osnivaca Ujedinjenih naroda.
Imaju i dosta utjecaja na EU politiku.

Lex, ne kazem ja da nisi u pravu. Ali ako cemo biti realni - utjecaj UK politike je jak i realan.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Jun 2013, 09:53

jolly wrote:...Lex, ne kazem ja da nisi u pravu. Ali ako cemo biti realni - utjecaj UK politike je jak i realan.
Naravno da je, no guraju samo ono sto im pase i na cemu dobro profitiraju. Ne mogu ih smisliti ni nacrtane kao ni Francuze...
Nemoguće je Nemoguće

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 18 Jun 2013, 09:56

Mario_Zg wrote:U lovackom vjesniku svako malo ima reportaza sa natjecanja lovaca gdje se prigodno, obicno pocetkom lovne sezone odrzava natjecanje u gadjanju mete vepra ili srnjaka na sto metara iz naslona (imitacija ceke). Za to me zanima.
Smiješ jer je to uglavnom samo priprema za lovnu sezonu. Neki gađaju samo u metu. To je čisto da se vidi da svaki lovac može pogoditi divljač. kao neki trening i uglavnom se odvija na nekom mjestu koje lovci imaju kao improviziranu streljanu.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 18 Jun 2013, 10:03

Po zadnjem pravilniku o lovu je to postalo i obavezno ako se ne varam ?
Nemoguće je Nemoguće

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 18 Jun 2013, 10:27

lex-lutor wrote:Po zadnjem pravilniku o lovu je to postalo i obavezno ako se ne varam ?
tako je, a i svako društvo kojemu je stalo do svojih članova imalo je to i prije. Po meni je to čist ok. Malo da se ufuraš u lovnu sezonu. A i treninga nikad dosta :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Jun 2013, 11:04

U sloveniji je to isto obaveza odredjena pravilnikom.
Turn better into best!

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 18 Jun 2013, 15:07

evo jedna slikica za anti-gun lobiste
Attachments
945043_4334343971836_577568815_n.jpg

redboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by redboy » 18 Jun 2013, 22:41

Kad je već otvorene tema po pitanju lovačkog i streljačkog oružja i njihovo korištenje zanima me šta je po pitanju streljiva i njegova posjedovanja?
Znači da li se za oružje koje je registrirano kao lovačko oružje može posjedovati i obično vojno streljivo a ne samo lovačko streljivo tog kalibra?
To me zanima jer često idem na natjecanja u streljaštvu i koristim lovačko oružje a pucati lovačkim streljivom nije nimalo isplativo.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 18 Jun 2013, 22:55

smije se posjedovati vojno streljivo ali bitno je da ono ne spada u oružje kategorije A:
4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Jun 2013, 05:00

redboy wrote:Kad je već otvorene tema po pitanju lovačkog i streljačkog oružja i njihovo korištenje zanima me šta je po pitanju streljiva i njegova posjedovanja?
Znači da li se za oružje koje je registrirano kao lovačko oružje može posjedovati i obično vojno streljivo a ne samo lovačko streljivo tog kalibra?
To me zanima jer često idem na natjecanja u streljaštvu i koristim lovačko oružje a pucati lovačkim streljivom nije nimalo isplativo.

Po meni DA, ali samo obicni FMJ metak. (a vjerojatno jos i skolski i manevarski jer su bezopasni)

Svjetleci, protuprancirni, i sl - NE
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Jun 2013, 07:35

........4. streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo.......
Da li samo ja NE razumijem sto pise ovdje gore ili sam jutros malo mamuran ????

Mogli bi sada temu rastegnuti kao zvaku, jer pod cega bi npr.svrstali monolitna zrna, za nase bisere bi to pdmah bilo protu-pancirno ?

Svakom lovcu i strijelcu je bitno da ima sto kvalitetnija zrna da mu sto manje ostecuju cijev, tako da ne vidim razloga cemu se uopce zamariti sa raznim svjetlecim, pancirnim, itd.....
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply