Čišćenje cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Re: Čišćenje cijevi

Post by Woolf Blaser » 30 Dec 2013, 01:05

jolly wrote:
Iggy wrote:Ima u Pločama na jednoj benziskoj, šef je lovac pa naručio.
Nevjerojatno!!!!!!!!! :D :D :D :D
Moguce...a nevjerojatno...hahaha...
Head in the City. Hearth in the Field.

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 24 Jan 2014, 23:25

Da se tu i tamo koja litra nabavit preko veze...

http://i1074.photobucket.com/albums/w41 ... 80b4-V.jpg

:A19:

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 25 Jan 2014, 01:06

Ova tema nije nikakva filozofija i nema se sta posebno pisati osim ako ne koristite korozivnu vojnu staru municiju.To je najkorozivniji agens sto postoji pa uzrokuje hrdjanje cak i nehrdjajuceg celika i kromiranih cijeviU tom slucaju temeljito ciscenje odmah poslije pucanja i opet sutradan.Ako streljivo nije korozivno cijev cija se unutrasnja povrsina ne dodiriva prstima i ima manje kisika nego vanjske stijenke,tesko ce zahrdjati, osim ako nije totalno zanemarena pa ciscenje poslije svakog pucanja nije obavezno.22 lr puskama cistiti cijevi svakih 500 metaka ne ranije jer se pretjeranim ciscenjem te cijevi mogu samo ostetiti.Zahrdjati u ormaru na suhu nece cak iako nisu podmazane.
satyrir wrote:Neki od ovih citata meni su u rangu s praznovjerjem :D Jer oni su ipak sportaši i natjecatelji, a ne lovci. Priča s naslagama je priča kao sa sretnim boksericama koje ne pereš :mrgreen:
Vjerovao ti ili ne ali istina je.Najnepreciznija je potpuno cista cijev koja cesto ima i flayere i vrlo siroku grupu,nakon par metaka grupa se suzi i preciznost je u formi.Na 22lr puskama cesto treba i vise od 20 metaka da budu precizne nakon ciscenja cijevi.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 25 Jan 2014, 01:08

lex-lutor wrote:Na zalost kod nas je informiranost po pitanju svega uz oruzje na jako niskom nivou, mnogi jos nisu stigli danje od Drnca. Ne mogu sada naci strani clanak o testiranju sredstava iz te kategorije ali znam da je toliko hvaljeni Balistol zavrsio negdje na 14 mjestu dok je Brunox bio medju prva 3. Penetracija i sposobnost ciscenja Brunoxa je svjetlosnu godinu ispred Balistola, no svakom slucaju ni jedno oruzje se nece ocistiti samo kao sto ni naslage tombaka i garezi nece bez mehanickog rada biti uklonjene ma koliko mi sanjali o tome....
Cini mi se da je Balistol nekad bio dobar (prije 10ak godina) dok na deklaraciji jos uvjek nisu bile nacrtane sivace masine i sl a sad nevalja nista.Brunox je odlican,samo njega koristim.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 25 Jan 2014, 04:53

Darko11 wrote:Ova tema nije nikakva filozofija i nema se sta posebno pisati osim ako ne koristite korozivnu vojnu staru municiju.To je najkorozivniji agens sto postoji pa uzrokuje hrdjanje cak i nehrdjajuceg celika i kromiranih cijeviU tom slucaju temeljito ciscenje odmah poslije pucanja i opet sutradan.Ako streljivo nije korozivno cijev cija se unutrasnja povrsina ne dodiriva prstima i ima manje kisika nego vanjske stijenke,tesko ce zahrdjati, osim ako nije totalno zanemarena pa ciscenje poslije svakog pucanja nije obavezno.22 lr puskama cistiti cijevi svakih 500 metaka ne ranije jer se pretjeranim ciscenjem te cijevi mogu samo ostetiti.Zahrdjati u ormaru na suhu nece cak iako nisu podmazane.
satyrir wrote:Neki od ovih citata meni su u rangu s praznovjerjem :D Jer oni su ipak sportaši i natjecatelji, a ne lovci. Priča s naslagama je priča kao sa sretnim boksericama koje ne pereš :mrgreen:
Vjerovao ti ili ne ali istina je.Najnepreciznija je potpuno cista cijev koja cesto ima i flayere i vrlo siroku grupu,nakon par metaka grupa se suzi i preciznost je u formi.Na 22lr puskama cesto treba i vise od 20 metaka da budu precizne nakon ciscenja cijevi.
Kad ja pogledam kroz cijev nakon pucanja sa bellotom, 22lr, cijev izgleda ko da sam pucao na crni barut. Ja ne bih mogao spavati na miru da cekam tih 500 metaka pa da cistim.
(ne kazem da nisi u pravu, neke puske pokazuju vecu preciznost nakon par metaka, i ciscenje moze smanjiti zivotni vijek cijevi)
Postavlja se jos jedno pitanje:
Municija moze biti nekorozivna i netoxicna, medjutim, sto ako cadj u prljavoj cijevi abrazivna? (ne kazem da jest, ali moze biti, malo razmisljam o tom)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Jan 2014, 05:33

Dobro razmisljas, Jolly! Hahaha...tako ti i mene moj ujak stalno podbado...da koji klinac
cistim pusku nakon svakog pucanja...i jos mi veli kao; ,pa ni nozevi i vilice ne hrdjaju, a cijevi
od pusaka su napravljene od kvalitetnijeg materijala,!? Danas mu cijevi od pusaka ne izgledaju
bas sjajno! Sto se cijevi moze dogoditi ako je cistis ispravno i sa odgovarajucim sredstvima i
pomagalima (tipa sipke...) !? Hehehe...e sto volim kad mi se malo-malo najde netko tko me
zeli uvjeriti da je glupost cistiti oruzje...

Gaston Glock
Pozornik
Pozornik

Post by Gaston Glock » 25 Jan 2014, 08:54

Brunox sam dugo koristio i jedina mana mu sto ispuca koza na ruka od njega, ako se koristi bez rukavica, a kako idem 3x sedmicno u streljanu pa tako i 3x sedmicno cistim pistolj a ponekad i pistolj i revolver, imao sam bas problema sa ispucalom kozom na rukama (a i na boci pise daa puca koza). Pa sam zato presao na Gunex2000, da vidim kako ce to ici.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 25 Jan 2014, 10:37

jolly wrote:
Darko11 wrote: Municija moze biti nekorozivna i netoxicna, medjutim, sto ako cadj u prljavoj cijevi abrazivna? (ne kazem da jest, ali moze biti, malo razmisljam o tom)
Americki strijelci koji imaju po 400 -500 000 ispaljenih metaka iz svojih 22 lr cijevi na pitanje moze li se 22 lr cijev potrositi pucanjem odgovaraju da je to tesko postici za zivotni vijek jednog covjeka ali da je krivac za trosenje redovito overcleaning uvijek.Vise ce trajati ako je ne ocistis nikad nego ako joj pruzis brižni overcleaning svako malo zato sto ne mozes gledati prljavu cijev.Ciscenje preporucuju svakih maximum 500- 1000 metaka bez obzira na kolko vremena pospremas pusku.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Jan 2014, 15:56

Nisu ameri bas tako pametni...jedino sto imaju tu srecu da pusku mogu kupiti prakticno
na benzinskoj i to za protuvrijednost ,kifle s makom,! Zasto onda Bench-Resteri ciste!?
...a cijevi im traju 900- 1000 metaka!? Mozda da ne ciste...mozda bi im dulje trajala!?
Nisam znao da naslage u cijevi pozitivno utjecu na preciznost!? Ja uvijek naivno mislio
da to ima veze sa kvalitetom izrade same cijevi...a Boze moj...nije naodmet i kad cijev
postigne ,radnu temperaturu,!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Jan 2014, 17:47

Ma cijela prica oko tog je kao odgovor na pitanje ima li zivota u svemiru? Postoje dva misljenja, i svi su dobro argumentirani.

Isto tako je i za ciscenje oruzja.
Medjutim ja inkliniram ka cistoj cijevi. Ja se tu uvijek sjetim vojne municije, vojne puske i svakodnevnog drljanja sa DRNC, a puske i cijevi su trajale.

S druge strane, ne gubim iz vida ni argumente za neciscenje puske, pa nastojim biti sto manje agresivan.
Mekana cetkica, brunox, krpica. A ako se grupa malo prosiri, onda malo agresivnije mehanicko ciscenje tvrdjom cetkicom.
Ali ciscenje svaki put!

BTW, "radna temperatura", kako velis, je vrlo dobra poanta.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 25 Jan 2014, 17:59

Gle, ovo sto Darko veli...ima smisla, ali do odredjene ,granice,! Neminovno nakon vise desetaka
metaka osim garezi ostanu i naslage olova ili tombaka, a to sigurno negativno utjece na
preciznost oruzja...moguce je kako veli da je ta ,tolerancija, toliko velika da se to ne ,osjeti,
nakon 500-1000 metaka...ali...necistoca nastala sagorijevanjem baruta ima odredjeni PH,
a PH ne moze a da nije stetan za ,zelezo,! Naravno, ako covjek intenzivno trenira da ju nece
cistiti svaki dan, ali mene bi jako kopkalo da je tjedan dana neociscena. Mozda je moj ,strah,
neosnovan, ali kao sto sam velis mirnije bi spavao. Razumljivo je zasto puska nakon ciscenja
nema uobicajenu preciznost nakon prvih par metaka...svi znamo da nikakva krpica ne moze
osusiti cijev kao ispaljeni metak.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Jan 2014, 18:57

Gaston Glock wrote:Brunox sam dugo koristio i jedina mana mu sto ispuca koza na ruka od njega, ako se koristi bez rukavica, a kako idem 3x sedmicno u streljanu pa tako i 3x sedmicno cistim pistolj a ponekad i pistolj i revolver, imao sam bas problema sa ispucalom kozom na rukama (a i na boci pise daa puca koza). Pa sam zato presao na Gunex2000, da vidim kako ce to ici.

Mislim da pretjerujes, tj. siguran sam...akp pucas 3xtjedno cca po 30-50 metaka nema potrebe poslje svakog treninga cistiti oruzje. Jednom mjesecno je sasvim OK...

E sada naravno zavisi sto pucas ?????

- FMJ
- Olovo
- Koji barut
- itd...
Nemoguće je Nemoguće

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Jan 2014, 19:04

jolly wrote:
Darko11 wrote:...Municija moze biti nekorozivna i netoxicna, medjutim, sto ako cadj u prljavoj cijevi abrazivna? (ne kazem da jest, ali moze biti, malo razmisljam o tom)
Jolly pa zar mislis da jednu pusku moras guliti cijeli zivot ???

To je potrosni materijal kao i sve drugo, LOVAC moze razmisljati da kupi pusku i da je poklanja generacijama, no STRIJELAC MORA biti svjestan da mu neki klasicni kalbar ne moze trajati duze od 5-7000 metaka,,, o kalibrima koji idu preko 1000 m/s da i ne govorimo....
Nemoguće je Nemoguće

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 25 Jan 2014, 20:46

Woolf Blaser wrote:Nisu ameri bas tako pametni...jedino sto imaju tu srecu da pusku mogu kupiti prakticno
na benzinskoj i to za protuvrijednost ,kifle s makom,! Zasto onda Bench-Resteri ciste!?
...a cijevi im traju 900- 1000 metaka!? Mozda da ne ciste...mozda bi im dulje trajala!?
Nisam znao da naslage u cijevi pozitivno utjecu na preciznost!? Ja uvijek naivno mislio
da to ima veze sa kvalitetom izrade same cijevi...a Boze moj...nije naodmet i kad cijev
postigne ,radnu temperaturu,!
Mozda nisu pametni ali imaju iskustvo Wolf ,jer kod nas je malo strijelaca koji imaju cjev 22 koja je pregrimila pola miliona metaka zato sto nemamo love ni vremena za toliko metaka, to su ipak ljudi sa rimfire.com i slicnih stranica sa jako puno
iskustva.E sad, upravo 22 lr bench resteri i profi strijelci tvde nesto nevjerovatno a to je da tu cijev 22 lr ne treba nikad cistiti i da tako najduze traje a svakako joj se trajnost mjeri u stotinama tisuca metaka.Cak ima jedan Ruger MK2 sa oko milion metaka kroz cijev i jos je dobar :) nevjerovatno

Sto se tice jacih kalibara misljenja su podjeljenja
Bench resteri traze perfekciju i jos uvijek lome koplja da li cistiti stalno ili cistiti rijetko

"Dean's match barrel now has over 8600 rounds through it. What does that tell you, when you see PPC guys wearing out barrels in 700 rounds or less? Yes, the 30BR is a different round, in a larger bore, burning different powders. But it does make you wonder whether PPC barrels might last longer if those guys cleaned less often."

Nakon ciscenja cijevi u cijev ide neki grafit da bi bila precizna kao kad se zaprlja prvih par hitaca poslije ciscenja

"After patching the Eliminator out, I'll run a little Kroil down the bore if the rifle is going into storage. If I'm going to continue shooting after cleaning the barrel, I'll apply some Lock-Ease colloidal graphite on a patch. I can't say this has any effect on accuracy, but some of us feel it is best to have a little graphite in the bore to provide some lubrication for those first few shots after cleaning."

http://www.6mmbr.com/borebrushing.html

Uglavnom kako god bilo kad je cijev u ormaru cista ,mirnije se spava ;)

jolly wrote:Ma cijela prica oko tog je kao odgovor na pitanje ima li zivota u svemiru? Postoje dva misljenja, i svi su dobro argumentirani.

Isto tako je i za ciscenje oruzja.
Medjutim ja inkliniram ka cistoj cijevi. Ja se tu uvijek sjetim vojne municije, vojne puske i svakodnevnog drljanja sa DRNC, a puske i cijevi su trajale.
Vojna puska ,ako ako je Jugo Kalas M70 "ciganka" plus korozivna municija.Pucati redovito iz te puske sa tim streljivom (ne samo je cistiti) a sprijeciti koroziju na cilindru i cijevi ,to ja zovem nemoguca misija :mrgreen: .Cisto nemoguce.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Jan 2014, 21:13

lex-lutor wrote:
jolly wrote:
Darko11 wrote:...Municija moze biti nekorozivna i netoxicna, medjutim, sto ako cadj u prljavoj cijevi abrazivna? (ne kazem da jest, ali moze biti, malo razmisljam o tom)
Jolly pa zar mislis da jednu pusku moras guliti cijeli zivot ???

To je potrosni materijal kao i sve drugo, LOVAC moze razmisljati da kupi pusku i da je poklanja generacijama, no STRIJELAC MORA biti svjestan da mu neki klasicni kalbar ne moze trajati duze od 5-7000 metaka,,, o kalibrima koji idu preko 1000 m/s da i ne govorimo....
Lex, he, he,
Pa ne zaboravi da ja nisam samo strijelac..... Imam ja i lovacki ispit!

mene za sad kalibri od preko 1000 m/sec ne zanimaju...., a upravo je kratki vijek cijevi jedan od razloga.
(cijev zaista jest potrosni materijal realno, ali po pravilima naseg zakonodavstva nije, pa onda da moram non stop raditi nabavne, to mi ubija motivaciju, jer se onda ne bavim streljastvom nego administracijom)

Mozda jednog dana evoluiram na taj nivo, ali moram priznati da sam jos na nizem stupnju razvoja. Recimo, za streljastvo bas jako volim 22lr (male brzine zrna bez kosuljice), ili crni barut, gdje sam doziras punjenje, a isto nema brzinu, a ni kosuljicu. Dakle, osim sta je jeftino, niti se ne trosi cijev pretjerano brzo.

BTW - za lov trenutno planiram 308 win (mozda opcionalno 8x57), kao univerzalni karabin, .... (isto ne trosi cijev pretjerano)
A ako bude u buducnosti i lovackoj karijeri trebao jaci kalibar, za divljac vece biomase, bit ce to 9.3x62.

Kazem ja, nikako ja da evoluiram na te ultra brze kalibre.
Mea culpa! Mea maxima culpa!
Turn better into best!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 26 Jan 2014, 09:28

Tko puca vojno FMJ streljivo (strijelci) cijev se mora očistiti nakon svakog pucanja, ako je samo lovačko kvalitetno streljivo onda i nije neki problem. Mene su prijatelji uvijek zafrkavali i smatrali čudakom jer sam cijevi čuvao. Oni sada svoje mogu baciti i svi su kupili nove puške. Početkom rata svi su nabavili M48 i bio je poneki lovački karabin. Sve je to otišlo u klinac samo zbog nečišćenja. Svoju pušku imam od 1991. i još je kao nova, a pucao sam dosta. Ekipa bi često nakon lova pucala po metama, a onda pušku u ormar do sljedećeg puta. Naravno, cijev totalno zahrđa i zrno to izbije vani. Nekoliko puta tako i amen. Ni jedna od tih pušaka više ne može pogoditi a4 papir na 50m, a bile su redom sve dobre. Šteta, a promjena cijevi neisplativa. Osim toga, slažem se s Darkom oko čišćenja. Treba znati kako čistiti, što efikasnije sa što manje drljanja po cijevi. Svakako kod M48 i Mausera koristiti štitnik usta cijevi i nakon čišćenja dobro nauljiti. Zastavine i ČZ cijevi jednostavno traže ulje. Prije lova ili streljane posušiti i to je to, trajati će godinama. Imam neke svoje trikove za brzo i efikasno (temeljito) čišćenje bez puno muke i to se pokazalo najbolje. Ne treba bježati ni od DRNČ-a jer čisti odlično, samo ga ne ostavljati u cijevi duže od sat-dva.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 26 Jan 2014, 10:24

Iggy wrote:... Ne treba bježati ni od DRNČ-a jer čisti odlično, samo ga ne ostavljati u cijevi duže od sat-dva...
ne bi preporučija DRNČ... ali ako se već koristi, ja bi ovo sat-dva skratija na 30 minuta.
Kad se DRNČ osuši, ostavi bijele tragove, a do tada je sve korisno napravija.
Vrime sušenja ovisi o relativnoj vlazi u zraku, ali i o tome koliko je namočeno,
a po mojim iskustvima, to bude za 25 do 40 minuta.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 26 Jan 2014, 12:11

Dobro, kako tko radi. Drnč je deterdžentni rastvarač i jako dobro čisti. Ja začepim usta cijevi prstom i kroz ležište nalijem drnč do kraja. Držim pola minute i pustim vani. Čistim nakon pola do dva sata, kako imam vremena. Sve 5 i nikakvih problema.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 26 Jan 2014, 17:52

Tko god sto pisao po forumima...ja sam uvijek cistio i cistit cu svoje oruzje. To sto
Ameri pisu po forumima...pisemo i mi na nasem forumu svasta, ali to ne znaci da smo
u pravu. Vecina Amera cisti svoje oruzje, oni koji ne ciste, to je njihov izbor i njihova stvar.
Ne pada mi na pamet tvrditi bilo sto od ovog o cemu se raspravlja...kod oruzja se ciste
i neki drugi dijelovi osim cijevi Bench Resteri vjerojatno ne bi cistili svoje cijevi da mogu
pronaci zrno koje ne ostavlja naslage na cijevi...za preciznost je najbitnije da svako ispaljeno
zrno izleti iz cijevi podjednakom brzinom. Sa kolicinom naslaga u cijevi proporcijalno se
mijenjaju i pritisci u cijevi, a to se naravno odrazava i na brzinu zrna. Upravo zbog toga
necista cijev ima neku konstantnost, a cijevi koje se ciste, da bi imale konstantnost, postupak
ciscenja treba ponavljati nakon odredjenog broja ispaljenih hitaca! Koliki je taj broj...to zavisi
od onoga sto je Lex napisao, a strijelci koji se bave s tim to naravno znaju, jel im se pokaze
na meti. Ako moram birati izmedju to dvoje, onda sam zagovornik opcije ciscenja, kako
zbog sigurnosti, tako i zbog toga sto ne volim zapusteno oruzje...ali to je samo moje misljenje.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Jan 2014, 20:55

Mislim da svi imaju podjednak stav oko toga, glupo bi bilo zauzeti stav da se cijev ne treba uopce cistiti, no isto tako mislim da nema smisla pretjerivati sa tom rabotom. Vojna municija zahtijeva ono sto Iggy pise i tu nema odstupanja, no baruti nove generacije su nesto sasvim drugo od prica iz proslosti. Onaj tko puno puca iz dugog oruzja mora se pomiriti sa time da je cijev potrosni materijal, ako to ne moze skapirati onda neka se bavi pikadom ili slicnim....
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply