AK-47 bajonet!!

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Post Reply
PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

AK-47 bajonet!!

Post by PUNISHER1987 » 29 Jun 2014, 20:02

Nosio sam bajonet na oštrenje i nakon toga sam primijetio da je počeo korodirat na vrhu oštrice pa me zanima kako to očistit i čime? Molim pomoć i unaprijed zahvalan!!
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Re: AK-47 bajonet!!

Post by Bruno Strat » 29 Jun 2014, 20:58

Vjerovatno nažalost ničim to nećeš skinuti osim poliranjem i redovnim nauljivanjem. Ja ga također imam i bio je u redu do prvog oštrenja. Nakon toga je isto bio svakakav dok ga nisam ispolirao i počeo redovno mazati sa balistolom.
Netko radi što zna a netko zna što radi...

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 29 Jun 2014, 23:07

Mislim da ste oštrenjem skinuli sloj nikla ili kroma, ovisno o modelu. Ispod se nalazi materijal koji nije korozivno postojan i korozija je neizbježna. Kad se ispolira oštrica, može se vidjeti prelazak sa "običnog željeza" na nekorozivni sloj. Druga stvar je što kod oštrenja ovih noževa skidanjem površinskog sloja drastično se smanjuje tvrdoća same oštrice. Prvenstvena funkcija ovog noža je montaža na pušku, borba i rezanje žice. Mislim da ste oštrenjem upropastili ovaj nož. Nemam namjeru nikoga vrijeđati i nikako ne bih volio da se netko naljuti, ali za takav postupak ne mogu naći blaži izraz.
Pozdrav!

Bruno Strat
Pozornik
Pozornik

Post by Bruno Strat » 30 Jun 2014, 15:48

Pa to je i istina ali ako nekome treba "radni nož" kao meni recimo za planinarenje onda mi je neupotrebljiv ako je tup... A i istini za volju, kome u civilstvu treba njegova prava namjena ? Ima ih na svakom koraku pa se ne može reći ni da je kolekcionarski primjerak. Moj je sada u savršenom stanju jel je ispoliran i redovno mazan tako da ta opcija itekako drži vodu.
Netko radi što zna a netko zna što radi...

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 01 Jul 2014, 14:26

Ta bajuneta je dizajnirana za bodenje, tako da oštrenje nije tvornički i namjenski predviđen postupak, i ne može dati nikako zadovoljavajuće rezultate.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 01 Jul 2014, 21:30

Varaš se kolega...
Attachments
N1.JPG

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 03 Jul 2014, 02:26

Svaka čast, ovo čak i jako dobro zgleda. :A28:

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 03 Jul 2014, 07:25

aii... teško da će ovaj više rezati žicu... :D
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 03 Jul 2014, 12:51

Nije za žicu, ali vepra dere i reže meso nemilo. Drška je fantastična i ne znam da je netko tako radio. Napravljena je od slojeva vojne košulje (digital uzorak), spajano smolom za brodove. Odlično leži i ne klizi nikako, 1. liga. Ima posla puno ali se dobije super radni nož. To je radio jedan prijatelj, cijena je nož i 300 kn da ga uradi. Na prvu nije malo ali stvarno ima puno posla tako da je korektna cijena za ono što se dobije.

John Moses
Razvodnik
Razvodnik

Post by John Moses » 21 Jul 2014, 02:52

Nebi htio biti ohol prema nečijem ljubimcu ali materijal iz kojeg je napravljena oštrica bajonete za AK47/AKM je savitljivi i mekani malo deblji lim,lako nabrusiv na filc ali jednako brzo izgubi oštrinu.Puno bolje se drži materijal oštrice bajonete za AK74 ali ni taj nije neka sreća.
Ovdje su neki podaci o tvrdoći a time i postojanosti "oštrine".

__AK-47 / AKM 'Orange' bayonet
50.5 - 52 HRC
__AK-74 bayonet
52.5 - 53.5 HRC

Imao sam oba modela i osim što služe za ubadanje i rezanje žice,drugu dobru funkciju im nisam pronašao.
Ispod 300 kuna se kupi jedna fina Mora od Sandvik čelika koja je izvrsna u svemu oko obrade divljačine tako da ni 300 kuna ne opravdava preinaku bajoneta u lovački nož (osim radi fore ili neke prijateljske geste).
Sorry ali je tako.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 21 Jul 2014, 09:55

Iggy wrote:Nije za žicu, ali vepra dere i reže meso nemilo. Drška je fantastična i ne znam da je netko tako radio. Napravljena je od slojeva vojne košulje (digital uzorak), spajano smolom za brodove. Odlično leži i ne klizi nikako, 1. liga. Ima posla puno ali se dobije super radni nož. To je radio jedan prijatelj, cijena je nož i 300 kn da ga uradi. Na prvu nije malo ali stvarno ima puno posla tako da je korektna cijena za ono što se dobije.
Iggy...Razumin što oćeš reći... svaki trud pa i ovaj triba cijeniti...
Izrada ručke na ovaj način je super ideja, jedino što je to tribalo raditi na nekakvom drugom nožu.
Bez uvride, ja ovo nebi ni zvao nož, nego alatka iz masovne proizvodnje koja ide uz AK 47.
Može se s njim i vepra derati, ako pri ruci nemaš ništa bolje, ali volija bi viditi njegovu oštrinu poslije jednog osrednjeg oderanog vepra.
Dakle, ja tu ručku nikome nebi radija za te pare, taj posao vridi više...ali...
isto tako za te pare moreš kupiti nožinu sa oštricom od dobrog 4mm debelog inox-a, sa ergonomskom gumenom nahrapavljenom ručkom,
koji će te dobro služiti dugo vrimena...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 22 Jul 2014, 08:24

Sve stoji i nema tu priče. I ja bih radije Moru i to onaj od 100kn nego ovo, ali je ispalo super i čovjek se stvarno potrudio. Ne znam kakvi su Kinezi po kvaliteti i tvrdoći ali ovi od jna su dobri. Kad prereže žicu od 4 mm, a da na njemu ne ostane nikakav trag mora biti dobar. Ovaj je super oštar i ne tupi se baš lako, jer se teško oštri. (ako ćeš ga pravilno stanjiti bez grijanja muka je živa). I ja sam sebi naoštrio jedan tek tako, nije loš materijal sigurno. Za 300 kn imaš kvalitetan ručni rad i unikat jer će čovjek napraviti po želji, ima i u tome nešto.

technotronic
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by technotronic » 11 Aug 2015, 12:42

ja imam Moru za 100 kuna, i prezadovoljan sam, a koliko sam imao tih bajuneta u rukama, čisto sumnjam da se može nešto pametno iz toga napravit

Post Reply