Kupovina oružja sa prigom

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
domlator
Razvodnik
Razvodnik

Kupovina oružja sa prigom

Post by domlator » 14 Nov 2015, 12:45

Pozdrav svima,

Sad sam naišao na ovo http://www.rojal.si/hr/shop/vatreno-oru ... d-ops.html ,znam da je mali kalibar ali svejedno zanimljiva stvar. E sad što se tiče zakona netko mi je jednom (iz jednog streljačkog društva) rekao da zakonski ne bi trebalo biti problema ako se kupuje oružje sa prigom koja već dolazi sa njom (predinstalirano). Jedino da je problem ako naknadno ideš kupovat prigu za neko oružje. Nije baš da imam para da idem probat to kupit i riskirat ali da li tko zna ili je pokušao tako nešto? Iskreno bih volio da se barem za mali kalibar može uzet legalno priga, čisto da možeš u svom dvoru puckarat :)

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Kupovina oružja sa prigom

Post by Spinnaker » 14 Nov 2015, 13:05

ne znam di stanuješ, ali u RH je prigušivač zabranjen.

a također i pucanje po svom dvorištu.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 14 Nov 2015, 13:27

Ma znam to sve, ali sam mislio reći da sam čuo da ljudi imaju legalno puške koje dolaze sa prigom na sebi već. Ne da ja forsiram to nego čisto pitam da li je netko imao sličan slučaj :)

I btw iz Bjelovar/Zagreb sam :)

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Nov 2015, 13:47

Spinnaker wrote:..... u RH je prigušivač zabranjen....
To je jako zanimljivo, ono sto se u vecini EU zemalja preporucuje kod nas je naopako, iako nitko nikada nije dao pojasnjenje radi cega je upotreba zabranjena, ionako bi ga imali legalni vlasnici oruzja ? ( Oni nelegalni ga imaju oduvijek ali ih nitko nista ne pita )
Nemoguće je Nemoguće

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 14 Nov 2015, 13:55

Da Lex, ultra zanimljivo :)

Evo baš sam sad prije neki dan gledao ove šerife po youtube-u i govorili su o novom prijedlogu zakona (koji je NFA Američki predložio) da će se OBAVEZNO morati imati prigušivać zbog navodno štetnosti praska puške/pištolja... Eto sad drame, kod nas zabranjeno zbog ne znam kojeg razloga a tamo će forsirat ljude da će obavezno morat imat...

Ali što je još veći apsurd ti (barem koliko znam) možeš kupiti pušku ili pištolj koji imaju "obrezanu" cijev :)

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 14 Nov 2015, 17:39

domlator wrote: Ali što je još veći apsurd ti (barem koliko znam) možeš kupiti pušku ili pištolj koji imaju "obrezanu" cijev :)
Zasto bi bio aspurd? Puska je bila namijenjena za neko drugo trziste,a zavrsila kod nas.
I navoj na cijevi ne znaci nuzno da je iskljucivo za prigusivac.
Prije da je zbog plinske kocnice napravljen,nego zbog prigusivaca.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 16 Nov 2015, 16:24

Znam Spinn sve to :) Ali dok recimo u drugim državama gdje je isto zabranjen prigušivać niti ne možeš kupit oružje sa obrezanom cijevi, ili imaš obrezanu cijev ali ti zavare compensator gore.. (što je najgora situacija) dok nas teoretski "sve" ide ali ništa nije definirano kako Bog zapovijeda..

Ukratko : Lud, Zbunjen i Nenormalan :)

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 17 Nov 2015, 08:29

u kojoj to državi ne smiješ imati navoj na cijevi?

ukoliko se npr. baviš LR streljaštvom, imaš disciplina gdje je dozvoljena plinska kočnica,a ima i gdje je zabranjena.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 17 Nov 2015, 08:37

Koliko znam kod nas u Europi smijes imat sve, dok recimo u New Yorku ne smijes imati nista na cijevi. Znam da spominjem Ameriku ali samo kazem kako je to kod njih uredjeno. Mada opet kupis drugu cijev i problem rijesen. U Britaniji smijes legalno imat prigu za 22Lr ali za drugo ne, tako da je i kod nas malo cupavo. Nadam se iskreno da ce se to za mog radnog vijeka barem malo uredit :)

John Moses
Razvodnik
Razvodnik

Post by John Moses » 17 Nov 2015, 08:57

Koliko je meni poznato,prijatelj je lovio po Engleskoj muntjaca,jelena i chinese water deer-a,imao je rentani Remington sa supresorom gore,kalibar .308 Win.Tak da nije samo za .22LR.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 17 Nov 2015, 09:13

Moguće da, mada mislim da je mogao imat zato što je bio rentani remi :) Možda griješim ali svakako cijenim njihovu slobodu :)

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Nov 2015, 10:02

domlator wrote:..... Možda griješim ali svakako cijenim njihovu slobodu :)
Ja bas i ne....vjerovatno ne znas da je za civile kratko oruzje zabranjeno ( posjedovanje) u Engleskoj, klubovi mogu imati kratko oruzje u svojim prostorima i AMEN.. cisto sumnjam da su nesto promjenili u liberalnom smijru.
Nemoguće je Nemoguće

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 17 Nov 2015, 10:27

Nisam znao za kratko oružje da im je skroz zabranjeno, ali kako se kaže sto ljudi sto čudi :)

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 17 Nov 2015, 21:16

domlator wrote:Koliko znam kod nas u Europi smijes imat sve, dok recimo u New Yorku ne smijes imati nista na cijevi. Znam da spominjem Ameriku ali samo kazem kako je to kod njih uredjeno. Mada opet kupis drugu cijev i problem rijesen. U Britaniji smijes legalno imat prigu za 22Lr ali za drugo ne, tako da je i kod nas malo cupavo. Nadam se iskreno da ce se to za mog radnog vijeka barem malo uredit :)
Mozes imati u USA i silencer nakon rigorozne provjere ali placas vecu taksu i porez na takvu licencu isto vrijedi za automatsko oruzje , recimo kalas full auto kosta s porezom oko 10.000 $ !

Ameri sve ureduju s lovom :mrgreen: :mrgreen: , pravi kapitalizam!

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 17 Nov 2015, 21:19

domlator wrote:Nisam znao za kratko oružje da im je skroz zabranjeno, ali kako se kaže sto ljudi sto čudi :)
Da pistolji, zabranjena ti je i cakija ostrice od 10 cm za koju mozes na ulici ako ti je nadu dobro zaglaviti u restu!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 17 Nov 2015, 23:04

Ogromni je jaz u engleskoj izmedju kratkog i dugog oruzja.Na puskama svih kalibara legalno smiju imati prigusivace i nose ih i u lov,smiju imati M16, ali pistolji su zabranjeni osim na crni barut i 22 lr cini mi se.

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 17 Nov 2015, 23:14

Koje su to razlike u drzavama pa katastrofa.. Po meni bi trebalo sve omogucit (ne automatsko) ali i da kosta. Pa ako ti hoces platit nema problema :) Glupost je da mozes kupit 50cal pusku a nemas je gdje iskoristit.. Mada bi bilo fora otici sa tim u lov hahah :D Nemas brige sa guljenjem koze :D

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 18 Nov 2015, 01:35

Lako je za to,neki vlasnici mogli bi proklinjati dan kad ste usli u eu :D .Nakon ovog napada na francuze postoje neki prijedlozi da se na podrucju EU,civilima zabrane sve vrste polautomatskih pusaka, racunajuci cak i poluautomatske sacmarice i 22 lr puske,ali to je jos na nivou glasina.Kao da su ovi talibani kupili kalaše sa nabavnim dozvolama, a da je oruzje imao neko od zrtava ,mozda bi i skinuo kojeg i spasio glave.Mjesto da naoruzaju leglni puk ,oni razmisljaju da ga razoruzaju.Postupci europe i inace cesto vrijedjaju zdrav razum :D , pa me nebi cudilo da to i urade .

domlator
Razvodnik
Razvodnik

Post by domlator » 18 Nov 2015, 08:30

E onda su posao napravili... Umjesto da imaju popis ljudi koji imaju legalno oruzje, ovako ce ne imat popis ljudi koji imaju hrpu nelegalnog oruzja.. To bi im bio potez stoljeca..

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 18 Nov 2015, 08:34

fricky wrote: Mozes imati u USA i silencer nakon rigorozne provjere ali placas vecu taksu i porez na takvu licencu isto vrijedi za automatsko oruzje , recimo kalas full auto kosta s porezom oko 10.000 $ !
Ma odakle vadiš ovakve bedastoće fricky?

Post Reply