Savjet pri kupnji bokerice u 12 cal.

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Savjet pri kupnji bokerice u 12 cal.

Post by Spinnaker » 24 Feb 2016, 14:26

berbenn wrote:
Spinnaker wrote:
berbenn wrote:Ne bi se ni ja slozija s tobom! Jednostavnija je radnja staviti prst na drugi okidac i opaliti drugu cijev na zeca na 50 matara,

Zeca na 50m?
E pa sto je tu cudno, osim sto nije po "knjizi"?
onda ga možeš i malokalibarkom na 100m, isto nije po knjizi ali pada sigurno

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 24 Feb 2016, 18:38

Prika, ne znam di lovis niti sa cim, ali 50 metara nije neka daljina iz prave sacmarice sa pravom patronom! Moj hitac na zeca sa sacmom 3,5 mm je sto postotan pogodak i ne unistava divljacinu! Malokalibarka ne spada u oruzje za lov zeca!
BUM BUM...

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 24 Feb 2016, 18:41

Hawk, upravo i mislim na takvu selekciju. Svaka selekcija nije ista(mislim na glatkocu izrade i na proizvodjaca jeftinijeg oruzja) i dogodi se, kao i neke kocnice, da upires, a ona ne ide! A divljac odo.... O tom pricam!
BUM BUM...

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 24 Feb 2016, 18:43

Svaka ti cast kolega, ja ne dizem pusku na zeca ako je preko 40-45 metara...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 24 Feb 2016, 19:45

Kad se vec ne drzis knjige,bar ne uci pogrijesno mlade lovce i one koji ce to tek postati.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 24 Feb 2016, 20:02

Ok kolege! Nema smisla raspravljati jer je ovdje neke stvari nemoguce dokazati! Dok se na pucanju sa karabinim koriste daljine od 300-400 metara, sto takodjer nije po knjizi, svi sute, a sada kada sam naveo daljinu od 50 metara sa sacmom(mogao sam i 45) samo da spomenem drugu cijev zbog pucanja jacim cokom, digla se uzbuna! O karabinskoj municiji ne pricam jer nemam nekih iskustava i o tom pitam, a sa sacmom imam! Evo, najbolje je pucati sa 3/4 coka ili full cokom na 10 metara u zeca, a jos bolje, na logi u drob! Takva divljacina ne trazi kuhanje, skuhana je vec! Ma dajte.... Stojim iza toga da sam odstrelio mozda i 50 zeceva i na ohoho vecoj daljini i niti jedan nije pobjegao ranjen. Znam s cim pucam i znam sto moja puska radi na 30 metara i zbog cega pustam na dalje! A kad teren nije takav, lovim sa drugom puskom.... Kome pravo, kome krivo, ali je tako!
BUM BUM...

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 24 Feb 2016, 20:20

Prepirete se oko gluposti! Pravom lovcu nije problem puska ni sa jednim, niti sa dva obaraca(vrijede oba)....Sve je stvar navike i utreniranosti! Ista je stvar pri pucanju na lovackim, odnosno "ne" lovackim daljinama! A tko je taj koji u onom adrenalinu pucanja na zeca ili ostalu divljac moze tocno kazati da li je bilo 35 ili 48(karikiram) metara! Sve su to tada lovacke price koje se kose sa pravilima knjiga! Ima slucajeva gdje su daljine i vece od 50 metara pa metak iz kvalitetno cokirane puske odradjuje posao, a ima isto tako slucajeva gdje metak kod neiskusnog lovca na deset metara zbog puste zelje i volje, brzine, neznanja, radi kašu od divljaci! Ni jedan ni drugi nacin pucanja knjiga ne podrzava! Idealno postoji, ali rijetko kada! Mislim da smisao foruma nije u svadjama oko sitnica nego u sirenju znanja! Osobno sam zagovornik dva okidaca, iako imam i dvije puske s kojima i te kako uspjesno lovim(dobio, nije moj odabir, a uzeo jer su top stanje i vrhunske marke), a sto se tice pucanja imao sam odstrela i na 30, na 50, na 70 metara ne misleci sto ce reci knjiga! Kao dobrom strijellcu nije mi predstavljalo nikakav problem, iako u trenutku pucanja nisam mislio da li sam prekoracio dozvoljenu daljinu pucanja! Jedno je natjecanje na hubertu, jedno lov, iako, da se je drzati etike, trebalo bi biti kao na hubertu! Eto toliko od mene, a da forum ne dobije na manjoj vrijednosti zbog glupih i nepotrebnih prepirki, najbolje bi bilo da se tema zakljuca!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 24 Feb 2016, 22:54

Bolje da se prepiremo nego da se ne pise nista na forumu :mrgreen:
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 24 Feb 2016, 23:39

Jedna zanimljivost,nije po knjizi i lovac nije simbol eticnosti, ali nedavno jedan kolega odstrijeli zeca na nekih 80 ak metara :mrgreen: 6mm sacmom iz 16 ke.Mozda ga je trefila jedna kuglica i bila dovoljna na toj daljini jer 6mm kuglica ima za.ebanu energiju i domet.I jedna mala opaska od mene,nesto malo sam testirao i meni se cini da kod sacme u plasticnom koncetratoru ,a danas su skoro sve u koncentratoru,cok nema utjecaja.Isti posip i iz polu coka i punog coka.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 25 Feb 2016, 00:51

Zato ja nemam sačmu! I ne lovim takve životinje. Za tetu liju dobar je i karabin. Za pajceke.... Ma nema živine koja ne crkne od karabina!

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 25 Feb 2016, 09:26

Ko zivi u sikari poput mene, sacmarica je bog i batina,90 posto svinja u mom lovistu odstrijeljeno je sacmaricom ,kuglom ali i krupna sacma (dupla nula i sl) odlicno radi.Osim svinja kojih ima u izobilju ostaje jedino sitna divljac i predatori,srnece divljaci i sl papkara ima malo i zasticena je, tako da vecina mojih kolega koji ne idu u goste negdje, ima samo sacmaricu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 25 Feb 2016, 10:51

Darko11 wrote:I jedna mala opaska od mene,nesto malo sam testirao i meni se cini da kod sacme u plasticnom koncetratoru ,a danas su skoro sve u koncentratoru,cok nema utjecaja.Isti posip i iz polu coka i punog coka.
Moje je misljenje da su chokovi dizajnirani i izmisljeni za klasicne patrone sa filcanim i slicnim cepovima.
Kad sam probao gadjati na papir iz dva cilindircna choka, pa u donju cijev staviti klasicnu patronu, a u gornju patron sa koncentratorom, postigao sam isti (ili bar slican)efekt kao da je gornja cijev chokirana, pa ono sta kazes djelomocno stoji.

Medjutim, kad sam se malo poigrao sa 1/4 choka dolje, plus na gornjoj cijevi 3/4, pa promjenio nekoliko vrsta patrona sa koncentratorom, posip se popravio. Bolje nego kad bih stavio samo patron s koncentratorom na cilidricnu cijev.

Medjutim, tih koncentratora danas ima jako puno razlicitih, od pune do skracene casice, zarezanih, ili ne zarezanih, itd , a mene osobno smeta sto kod proizvodjaca patrona ne mozes uvjek dodji do podatka kakav koncentrator koriste.
Znaci kombinacija chokirane cijevi, plus koncentrator koji ne znas kakav je - i jednostavno ne mozes predvidjeti posip unaprijed, ni kako ce se ponasti, te lako moze postici kontra efekt.
Znaci, opet se vracamo da sve treba testirati.

Ako se spominje etika. lovac koji drzi do sebe, i ima znanja o balistici, svakako bi trebao testirati prije sezone, ili ako je prisiljen mijenjati streljivo.

E, sad, kako je puska sacmarica industrijski proizvod, a uvjek se gleda cijena u proizvodnji da bi se konkuriralo trzistu, sve vise citam kako chokovi iz backmarket proizvodnje (poput Briley, i slicnih), postizu jos bolje rezultate u posipu kod ugradnje na serijske puske, u usporedbi sa serijski proizvedenim chokovima (jeftinijim) koji se isporucuju sa sacmaricama serijske prozivodnje.

Meni to sad golica mastu. Profila chokova zaista ima jako puno, a pojedini proizvodi iz back market proizvodnje zaista poboljsavaju performance oruzja (poput okidaca timney na karabinima, na pr)
Ali, nisam isprobavao, pa ne mogu tvrditi za sigurno. Treba probati pa vidjeti. Ovo je cisto za razmisljanje.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 25 Feb 2016, 23:18

berbenn wrote:Hawk, upravo i mislim na takvu selekciju. Svaka selekcija nije ista(mislim na glatkocu izrade i na proizvodjaca jeftinijeg oruzja) i dogodi se, kao i neke kocnice, da upires, a ona ne ide! A divljac odo.... O tom pricam!
eto... sad se ponovo vraćamo na ono: "koliko para...toliko i muzike"
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 26 Feb 2016, 09:45

Čok uvijek ima efekta, sadd je pitanje koliko mi to vidimo. Kod patrona s koncetratorom puni čok nekad napravi kontraefekt, to sam primjetio kod jačih punjenja i krupnije sačme. U kal. 12 do 28g i 2.5-2,7mm nema problema i jako dobro nosi. Filcani čep je zakon za posip, pogotovo kod starijih pušaka koje su užeg bušenja. Neki proizvođači se za to streljivo služe nazivom "dispersante", iako to zapravo nije. Novije puške su testirane i prilagođene standardnom streljivu s košaricom pa to ide, a filcani čep zbog toga daje nešto širi posip. Uvijek streljivo probam na papiru da znam na čemu sam, ili koristim provjereno. Znalo je biti razlika za ne vjerovati. Temperatura također ima dosta utjecaja na posip, zapravo na tlak u cijevi. Zato ljeti po vrućini i toplom vremenu treba koristiti mekša punjenja, tj. manje gramaže.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 31 May 2016, 18:11

Spinnaker wrote:
berbenn wrote:
Spinnaker wrote:

Zeca na 50m?
E pa sto je tu cudno, osim sto nije po "knjizi"?
Spinnaker wrote:onda ga možeš i malokalibarkom na 100m, isto nije po knjizi ali pada sigurno
Spinnaker wrote:Kad se vec ne drzis knjige,bar ne uci pogrijesno mlade lovce i one koji ce to tek postati.

Spinaker,zec se i po "knjizi" lovi sacmaricom do 50m ;)

http://ld-jelenskijarak.hr/divljac.html

Post Reply