Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Dozvoljeni kapacitet odvojivog spremnika streljiva
5,56x45 se razlikuje u pritisku od 223 rem
Isto kao sta se 308 razlikuje od 7.62x51, najvise po tlaku koji razvijaju. Kod ova dva ukupna duzina prema cip i saami (LOA) nije ista.
7.62 je za dlaku kraci.
Mozda i LOA kod 5.56 i 223, isto nije ista, treba provjeriti.
Zbog razlike u pritisku nije preporucljivo:
Korisiti 308 win, u oruzju kalibra 7.62x51, obrnuto - moze.
Odnosno, NE korisititi:
5.56 u oruzju kalibra 223, obrnuto - moze.
To da "nije preporcljivo" je na osnovu usporedbe dopustenih tlakova u jednom ili drugom oruzju. Premda mi nije poznat slucaj da je neko imao exploziju cijevi.
Premda dugorocne posljedice mogu biti "nekakvo rasklimavanje" ili veca potrosnja pokretnih dijelova. Otprilike ko dugorocno koristenje prejakih patrona u starijim sacmaricama.
Manja duzina LOA metka 7.62x51 od 308 win, prouzrocuje manju preciznost u oruzju 308 win, zbog veceg "free jump". To mogu potvrditi na osnovu i vlastitog iskustva. Ova dva tkodjer imaju i razlicitu debljinu cahure, i volumen cahure, opet po saami i cip.
Podjela na "civilni" i "vojni" u ovom slucaju je zapravo bezveze. Ali realno imaju druge standarde, i sitne razlicitosti.
Isto kao sta se 308 razlikuje od 7.62x51, najvise po tlaku koji razvijaju. Kod ova dva ukupna duzina prema cip i saami (LOA) nije ista.
7.62 je za dlaku kraci.
Mozda i LOA kod 5.56 i 223, isto nije ista, treba provjeriti.
Zbog razlike u pritisku nije preporucljivo:
Korisiti 308 win, u oruzju kalibra 7.62x51, obrnuto - moze.
Odnosno, NE korisititi:
5.56 u oruzju kalibra 223, obrnuto - moze.
To da "nije preporcljivo" je na osnovu usporedbe dopustenih tlakova u jednom ili drugom oruzju. Premda mi nije poznat slucaj da je neko imao exploziju cijevi.
Premda dugorocne posljedice mogu biti "nekakvo rasklimavanje" ili veca potrosnja pokretnih dijelova. Otprilike ko dugorocno koristenje prejakih patrona u starijim sacmaricama.
Manja duzina LOA metka 7.62x51 od 308 win, prouzrocuje manju preciznost u oruzju 308 win, zbog veceg "free jump". To mogu potvrditi na osnovu i vlastitog iskustva. Ova dva tkodjer imaju i razlicitu debljinu cahure, i volumen cahure, opet po saami i cip.
Podjela na "civilni" i "vojni" u ovom slucaju je zapravo bezveze. Ali realno imaju druge standarde, i sitne razlicitosti.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Jolly,mislim da nisi shvatio što sam htio reći.
Poanta je u tome kada netko nekoga proziva jer ima vojno oružje, a on možda ima lovačku risanicu u istom ili gotovo istom kalibru.
Pa neka ljudi nabavljaju oružje prema vlastitom afinitetu.
5,56x45 i 223 remington sam slikovito naveo kao primjer gotovo nikakve razlike ,a naročito nepotrebno da se mi međusobno dijelimo.
Dakako da nisam ni mislio pozivati da netko miješa streljiva.
Uvijek se treba koristiti isključivo preporučeno streljivo, mislim da to netreba naglašavati.
Evo ja sam lovac,ali mi se nesmijemo dijeliti prema tome tko je što.
Nebitno je je li netko službena osoba,strijelac,lovac,civil i dr.Mi se moramo držati zajedno,pomagati,razmjenjivati iskustva,uživati u ovome forumu,pa i na taj način prikupljati nova iskustva,a NE prozivati jedni druge.
To naše zajedništvo je potrebno iz puno razloga,jer nemojmo se zavaravati , snažni su lobiji koji bi nas vrlo rado oslobodili oružja!
Mi svojim djelovanjem moramo između ostaloga uvijek i permanentno razbijati mit da je imati oružje nešto loše,a da smo mi koji ga posjedujemo neki problematični ljudi. I nadajmo se da će biti sve manje ljudi koji će pitati : pa što će vam to oružje?
Poanta je u tome kada netko nekoga proziva jer ima vojno oružje, a on možda ima lovačku risanicu u istom ili gotovo istom kalibru.
Pa neka ljudi nabavljaju oružje prema vlastitom afinitetu.
5,56x45 i 223 remington sam slikovito naveo kao primjer gotovo nikakve razlike ,a naročito nepotrebno da se mi međusobno dijelimo.
Dakako da nisam ni mislio pozivati da netko miješa streljiva.
Uvijek se treba koristiti isključivo preporučeno streljivo, mislim da to netreba naglašavati.
Evo ja sam lovac,ali mi se nesmijemo dijeliti prema tome tko je što.
Nebitno je je li netko službena osoba,strijelac,lovac,civil i dr.Mi se moramo držati zajedno,pomagati,razmjenjivati iskustva,uživati u ovome forumu,pa i na taj način prikupljati nova iskustva,a NE prozivati jedni druge.
To naše zajedništvo je potrebno iz puno razloga,jer nemojmo se zavaravati , snažni su lobiji koji bi nas vrlo rado oslobodili oružja!
Mi svojim djelovanjem moramo između ostaloga uvijek i permanentno razbijati mit da je imati oružje nešto loše,a da smo mi koji ga posjedujemo neki problematični ljudi. I nadajmo se da će biti sve manje ljudi koji će pitati : pa što će vam to oružje?
- jolly
- Cinker - bojna

Slazem se svime recenim!

Turn better into best!
Da je, meni i kolegi johnnyboyu na Vrapčanskom potoku. johhnyboy ima poljski AKM klasični s drvenim kundakom te iako smo pucali, voditelj je prigovarao da je to ''vojno'' oružje i simo i tamo. E sad se ja pitam što bi tek meni trebao reći kada složim svoj AKM sa svim dodacima i stavim elektro-optički ciljnik ili optički ciljnik s uvećanjem...jolly wrote:Ar15 fan:
Jesi li ti imao takvih negativnih iskustava, negdje na nekoj streljani, da je neko tako zavovijetao?
Po meni na oficijelnoj streljani, summnjam da ce neko prigovarati za tip puske, uz uvjet da je registrirana, i unutar propisanog kapaciteta sprmenika.
ALi, ne bih se iznenadio da na nekom "mjestu predvidjenom za gadjane" unutar lovista, bude takvih komentara (lovci ne vole military style puske)
Na streljanu isključivo dolazim u civilnoj odjeći. Izuzev zimske jakne na kojoj nosim par oznaka kao što je krvna grupa, punisher patch i tako, ništa vojno, ništa što bi ni na kojoj osnovi po zakonu vrijeđalo nekoga rasno, vjerski, nacionalno, itd.Mirok wrote:AR,žao mi je ako imaš takvih problema,evo ja za to nisam znao.
Koliko znam ako imaš dozvolu npr za kratko oružje ,u streljanama možeš iznajmiti i pucati i druge marke i modele kratkoga oružja.
Mislim da bi to trebao biti modus za sve!
I ono što kažeš da zanovijetaju ako nisi lovac?Pa što ga boli cipela ako imaš registrirano oružje?
To ti je upravo ono što sam rekao-svatko tumači propise kako mu dođe.
I ja sam lovac i zaista ima pojava da se żeli izbjegavati militari stil,nažalost.
Sada već idu tako daleko da kažu da neka se ne nosi maskirno,jer to je previše militari.
Samo onda ne znam zašto lovačke trgovine prodaju obleku sa maskirnim uzorcima?
Kažu neki u lovačkim društvima da maskirno podsjeća na rat,na vojsku,a ja pitam gdje je tu problem?
Svoju sam maskirnu uniformu u domovinskom ratu sam kupio ,i dan danas ju rado nosim i sa posebnim PONOSOM !
Da sam i lovac, svejedno bi dolazio u civilnoj odjeći.
Nema se što tumačiti, pravila se znaju, upoznat si odmah po dolasku kako se ponašati i u skladu s time se ponašam. Oružje u sefu držim bez spremnika unutra i sa onom funky zastavicom narančastom u komori da zatvarač ne može doći skroz u prednji položaj. Čak od kad sam se u mlađim danima bavio airsoftom nisam nikada držao prst na okidaču, ali to je nešto što su me učili treneri u klubu od 9. godine i ponavljali svaki put kad bi došao na trening.
AR,što, oko čega ti prigovaraju, što bi ti po njihovom trebao napraviti?
To što imate vojno oružje....u čemu je problem...sve registrirano...sve ok... ponašate se po propisima....što još treba...?
Jedino što vam ja mogu reći.....raspalite dečki , uživajte!
To što imate vojno oružje....u čemu je problem...sve registrirano...sve ok... ponašate se po propisima....što još treba...?
Jedino što vam ja mogu reći.....raspalite dečki , uživajte!
Nije nešto vojno oružje ako je registrirano kao sportsko, te isto tako ako je tvornički napravljeno kao poluautomatsko i nalikuje na vojno oružje nije vojno. Tako ću uvijek nabijati na nos svima koji će me ići prozivati i pametovati. Ako si već krenuo, onda argumentiraj i koristi točnu terminologiju. Ovo se ne odnosi na tebe Mirok, kažem za ove nadobudne.
Naravno prijatelju i ti kao i svatko ima pravo uživati u svojim igračkama.
Nedaj se smetati.
Ne razumijem kako mi ljubitelji oružja možemo jedan drugome predbacivati takve stvari,pa svatko ima pravo izabrati oružje prema vlastitom afinitetu.
Nedaj se smetati.
Ne razumijem kako mi ljubitelji oružja možemo jedan drugome predbacivati takve stvari,pa svatko ima pravo izabrati oružje prema vlastitom afinitetu.
To ti je ono što je većina ljudi koji ga imaju što kolega johhnyboy kaže fuddovi ili ti ga ljudi koji kao podupiru i vole oružje ali preispituju njegovu slobodu kretanja, korištenja i ograničili bi ga maksimalno...
Da , prateći i ovaj naš forum i ovdje ima toga, ima.......nažalost.
Dečki
,ima nas !
Dečki
- jolly
- Cinker - bojna

Ja se ne bih oko tog sekirao. Puska registrirana, sve ok.
Turn better into best!
AR,jesi li na Vrapčanski išao u terminu za lovce?
Ako nisi ,kako je organizirano kada se dolazi pojedinačno?
Ako nisi ,kako je organizirano kada se dolazi pojedinačno?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

ar i ja obično idemo zajedno, budući da obojica imamo afinitete prema tom novom oružju. Do nedavno sam mislio da je sistem utorak i četvrtak od 12 do 14/15, ali na kraju je ipak sistem da se strijelci dogovaraju određeno vrijeme prije no što se planira doći nazove "šefa" i pita se ima li recimo slobodan termin npr. u srijedu u 10 sati. Ionako ne mogu tjednom skoro uopće budući da u Sloveniji studiram, tako da dogovaram većinom vikende.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
- jolly
- Cinker - bojna

Znaci, moze se dogovoriti termin i vikendom?
Turn better into best!
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ha ovako, ja sam zvao prošli tjedan za subotu i veli čovjek da je taman u subotu neko natjecanje bilo. Trebalo bi biti moguće dogovorit, jer je vojska gore stalno koliko ja znam.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Hvala dečki,korisne informacije.
Znam inače da su termini za lovce oko 15 sati i da su za članove HLSa gratis.
Znam inače da su termini za lovce oko 15 sati i da su za članove HLSa gratis.
Termini su za sportske strijelce od 12 do 14 sati utorkom i četvrtkom a za lovce od 13 do 15 sati. Moguće je dogovoriti termin van toga, samo koliko to u praksi funkcionira ako nemaš nekoga i nisi već bio, ne znam baš.