Kupnja cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
MMario
Civil
Civil

Kupnja cijevi

Post by MMario » 26 Sep 2020, 21:28

Pozdrav.Relativno sam nov u ovome pa bi postavio pitanje.Zanima me procedura oko nabave cijevi za pištolj.Imam Walther p22q 5incha cijev,pa bi kupio i 3,4 incha da mogu konvertirati u kompakt

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Re: Kupnja cijevi

Post by jolly » 26 Sep 2020, 22:42

napravi nabavnu dozvolu i uzmi cijev,
registriraj, i upisi u oruzni list
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 27 Sep 2020, 12:26

Iz Njemačke ju nećeš nabaviti, to ti odmah mogu reći jer se njima promjenio zakon 1.9. i na to možemo zaboraviti. Slovenija bi mogla biti po pitanju cijene i izbora pun pogodak :A25:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 27 Sep 2020, 21:00

kako ti je opisano na upitu na FB grupi, nabavna dozvola za rezervnu cijev isto kao i za cijeli pistolj.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 27 Sep 2020, 21:11

MMario wrote:Pozdrav.Relativno sam nov u ovome pa bi postavio pitanje.Zanima me procedura oko nabave cijevi za pištolj.Imam Walther p22q 5incha cijev,pa bi kupio i 3,4 incha da mogu konvertirati u kompakt
Pošto Zakon kaže da je cijev sa leżištem metka bitan dio oružja,nažalost moraš dobiti nabavnu dozvolu za nju.
Kada ju kupiš,moraš registrirati kao da si kupio novo oružje.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Sep 2020, 11:58

Ajd dobro za cjev je jasno ali čini mi se da je i zatvarač bitni dio oružja. Znači li to da ako ga izgubiš (napr ispadne ti nekako )isto mora ić nabavna dozvola i registracija ili bi bilo dovoljno dat pušku u servis gdje bi se sačinio nekakav zapisnik o popravku .

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Sep 2020, 12:56

Koliko znam dovoljno je dati puškaru i dalje je sve u redu.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Sep 2020, 13:17

ZAKON O ORUŽJU

I. TEMELJNE ODREDBE
Članak 3.

Oružje u smislu ovoga Zakona je naprava izrađena ili prilagođena da pod pritiskom zraka, barutnih i drugih plinova ili drugog potisnog sredstva može izbaciti zrno, kuglu, sačmu ili neki drugi projektil, odnosno raspršiti plin ili tekućinu te druge naprave koje su namijenjene za samoobranu, lov ili šport.

Oružjem u smislu ovoga Zakona smatraju se i bitni dijelovi oružja.

Bitni dijelovi oružja su cijev sa ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Sep 2020, 13:31

Bez obzira......stvar je ista,jer kada ti puškar(ovlašteni) mijenja cijev ,ne treba ti nabavna dozvola.
Kada ju sam kupuješ,onda ti treba.
Tako i zatvarač....popravak,prepravak,novi zatvarač....sve obavlja puškar.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Sep 2020, 20:07

Dakle stvar nije tako jednostavna , napr za oružja m98 sistema još ajde de dok ima vojnih zatvarača. Preradi se ručka i drugo niko ni ne gleda iako i tu bi se imalo što reći .

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Sep 2020, 13:56

A što kad dobiš miš maš od puške gdje brojevi na bitnim dijelovima ne odgovaraju broju puške? Kao što može biti primjer sa remontiranim M48, starijim M24/48, M59 ili M59/66...

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Sep 2020, 16:17

Zatvarač na civilnim Zastavinim karabinima nema broj istovjetan broju puške , obično manje cifreni broj valjda serije što li već . Evo sad na oba provjerio iako sam znao da je nešto tako . Vojni M98 su svaki djel u broj tako da je tu zeznutije.

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 06 Oct 2020, 10:04

AR15 fan wrote:Iz Njemačke ju nećeš nabaviti, to ti odmah mogu reći jer se njima promjenio zakon 1.9. i na to možemo zaboraviti. Slovenija bi mogla biti po pitanju cijene i izbora pun pogodak :A25:
Molim te pojasni što se u Njemačkoj promijenilo glede zakona o oružju. Da li se sad išta može nabaviti? Govorim o oružju općenito.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Kupnja cijevi

Post by Barut » 06 Oct 2020, 11:09

Onty wrote:
AR15 fan wrote:Iz Njemačke ju nećeš nabaviti, to ti odmah mogu reći jer se njima promjenio zakon 1.9. i na to možemo zaboraviti. Slovenija bi mogla biti po pitanju cijene i izbora pun pogodak :A25:
Molim te pojasni što se u Njemačkoj promijenilo glede zakona o oružju. Da li se sad išta može nabaviti? Govorim o oružju općenito.
Ovo i mene jako zanima jer sam do sada kupovao na e-gunu vjerojatno više nego bilo gdje drugdje.

Ima li kakvih potvrđenih informacija? Molim izbjegavati glasine i pretpostavke.
The truth is hate to those who hate the truth.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Oct 2020, 12:56

Onty wrote:
Ne znam njemački, samo ukratko da se svi bitni dijelovi oružja ne mogu dobaviti izvan Njemačke, ako nisu demilitarizirani odnosno deaktivirani.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Oct 2020, 13:01

Barut wrote:
Onty wrote:
Ovo i mene jako zanima jer sam do sada kupovao na e-gunu vjerojatno više nego bilo gdje drugdje.

Spremnik kapaciteta veći od 10 naboja se ne može kupiti, ako živiš u Njemačkoj možeš ga kupiti ali uz registraciju. Svi bitni dijelovi oružja ako nisu onesposobljeni se ne mogu dobaviti. Mogu se kupiti rukohvati, drške, nosači optika, optike, opruge, sitni dijelovi u vidu opruga, štiftova, šerafa... cijevi, okidači, zatvarači, nosači zatvarača, kao što je Mike naveo, svi bitni dijelovi oružja... zakon bi trebao biti isti kao i kod nas u tom pogledu jer su uveli u zakonodavstvo preporuke Europske komisije...

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Kupnja cijevi

Post by Barut » 08 Oct 2020, 12:56

AR15 fan wrote:
Barut wrote:
Onty wrote: Molim te pojasni što se u Njemačkoj promijenilo glede zakona o oružju. Da li se sad išta može nabaviti? Govorim o oružju općenito.
Spremnik kapaciteta veći od 10 naboja se ne može kupiti, ako živiš u Njemačkoj možeš ga kupiti ali uz registraciju. Svi bitni dijelovi oružja ako nisu onesposobljeni se ne mogu dobaviti. Mogu se kupiti rukohvati, drške, nosači optika, optike, opruge, sitni dijelovi u vidu opruga, štiftova, šerafa... cijevi, okidači, zatvarači, nosači zatvarača, kao što je Mike naveo, svi bitni dijelovi oružja... zakon bi trebao biti isti kao i kod nas u tom pogledu jer su uveli u zakonodavstvo preporuke Europske komisije...
Razumijem. Ipak pitanje je šta je bitni dio oružja kod njih? Npr. spomenuo si okidače. Okidač nije bitni dio oružja kod nas.
I drugo pitanje je, šta je sa streljivom i komponentama streljiva?? Da li je to ostalo kao i prije ili se i tu nešto mijenjalo?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 09 Oct 2020, 09:31

Za streljivo ne znam, nisam pratio taj segment. Prenosim samo ono što sam čitao na nekim shopovima koji prodaju npr surplus dijelove puški, konkretno Zib Militaria. Koji je opseg zakona, što je sve točno obuhvaćeno, ne znam. Kao end user ionako u Hrvatsku ne možeš naručiti ništa s Brownellsa što je pokriveno ITAR-om, a i ono što nije, opet ne žele poslati. Pisao sam već prije na forumu da sam u dva navrata sitnice naručene dobio direktno u Hrvatsku, no to nije bilo do toga što šalju nego zato što sam naručivao u na adresu u Sloveniju, a pošto nemam gore prebivalište, navodio sam u napomenu da kao end user živim u Hrvatskoj pa su mi poslala jer nisu bile u pitanju stvari pokrivene ITAR-om. Zadnje tri narudžbe sam uredno napravio, platio našom karticom ali dostava ide na kolegu u Njemačkoj, a on će mi donjeti kad bude dolazio.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 09 Oct 2020, 14:11

Iz kojeg Brownellsa si naručivao?
Kada si radio te narudžbe? Pretpostavljam da ti je poznato da civilno oružje, dijelovi i streljivo više nije pod ITAR-om od proljetos, o tome smo pisali u temi o ITAR-u. Brownells se valjda prilagodio tim izmjenama do sada. Stvarno je šteta ako ne žele slati u Hrvatsku, ne znam iz kojeg razloga...

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 09 Oct 2020, 14:52

Barut wrote:Iz kojeg Brownellsa si naručivao?
Kada si radio te narudžbe? Pretpostavljam da ti je poznato da civilno oružje, dijelovi i streljivo više nije pod ITAR-om od proljetos, o tome smo pisali u temi o ITAR-u. Brownells se valjda prilagodio tim izmjenama do sada. Stvarno je šteta ako ne žele slati u Hrvatsku, ne znam iz kojeg razloga...

Sent from my iPad using Tapatalk Pro
na žalost "nije govno već se netko posro' " sve je to pod Government restrictions

Post Reply