303 ENFIELD, DUM DUM METAK, HASKA KONVENCIJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

303 ENFIELD, DUM DUM METAK, HASKA KONVENCIJA

Post by jolly » 20 Jan 2021, 03:54

Odnosno, polticki faktori iza tog. (THE POLITICAL FACTORS)
Clanak iz 1980.
Attachments
The Political Factors Page 161.jpg
The Political Factors Page 162.jpg
Last edited by jolly on 20 Jan 2021, 03:57, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: 303 ENFIELD, DUM DUM METAK, HASKA KONVENCIJA

Post by jolly » 20 Jan 2021, 03:54

...
Attachments
The Political Factors Page 163.jpg
The Political Factors Page 164.jpg
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2021, 03:55

...
Attachments
The Political Factors Page 165.jpg
The Political Factors Page 166.jpg
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Jan 2021, 03:56

...
Attachments
The Political Factors Page 167.jpg
The Political Factors Page 168.jpg
Turn better into best!

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 20 Jan 2021, 12:17

Prvi i jedini put sam se susreo sa dum-dum metkom kao desetgodišnjak tamo negdje 1974 godine. Zanimljivo je što je taj metak bio za lovački karabin koji je dužio objekt OiV na Mirkovici tada u sklopu RTZ-a. Osim karabina objekt je dužio i jedan M53 automat. Oružhe je stajalo na zidu i uzimao ga je svatko tko je izlazio iz objekta u šetnju. Pretpostavljam da je to bilo zbog vukova i medvjeda koji su stalno dolazili kopati po smeću. ;-)

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 20 Jan 2021, 12:24

Zapamtio sam da je zrno imalo bakrenu košuljicu do pola a druga polovica je bilo olovo koje je bilo zarezano na vrhu na četri dijela.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 20 Jan 2021, 12:54

samoborac wrote:Prvi i jedini put sam se susreo sa dum-dum metkom kao desetgodišnjak tamo negdje 1974 godine. Zanimljivo je što je taj metak bio za lovački karabin koji je dužio objekt OiV na Mirkovici tada u sklopu RTZ-a. Osim karabina objekt je dužio i jedan M53 automat. Oružhe je stajalo na zidu i uzimao ga je svatko tko je izlazio iz objekta u šetnju. Pretpostavljam da je to bilo zbog vukova i medvjeda koji su stalno dolazili kopati po smeću. ;-)
Pa ako si bio na Mirkovici onda ti je sve jasno, mi svako toliko dolazimo na taj objekat i to vrlo cesto u kasno popodne ili cak vece..Iskreno kada pomislim da bih se pjesice morao vratiti do Vrbovskog kroz onih 17km sumetine ,( signala od mobitela naravno NEMA ) , stisne mi se zeludac, bez obzira na svu dodatnu opremu !!!
Nemoguće je Nemoguće

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 20 Jan 2021, 14:10

Nisam bio tamo više od 40 godina ali znao sam tamo boraviti po 15 dana koliko je starom trajala smjena. Jedan jedini put stari nije uzeo orižje jer smo išli u berbu divljih malina pa da nam ne smeta i taj put smo se našli sa medom koji je imao istu ideju. Priznajem i stari i ja smo bježali koliko nas noge nose.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Jan 2021, 17:57

samoborac wrote:Prvi i jedini put sam se susreo sa dum-dum metkom kao desetgodišnjak tamo negdje 1974 godine. Zanimljivo je što je taj metak bio za lovački karabin koji je dužio objekt OiV na Mirkovici tada u sklopu RTZ-a. Osim karabina objekt je dužio i jedan M53 automat. Oružhe je stajalo na zidu i uzimao ga je svatko tko je izlazio iz objekta u šetnju. Pretpostavljam da je to bilo zbog vukova i medvjeda koji su stalno dolazili kopati po smeću. ;-)
taj dum dum metak koji si vidio je lako mogao biti najobicniji lovacki metak s olovim vrhom i tim olovom zarezanim u kriz... kad kazes "automat M53", mislis li na "garonju"/"šarca" ili mislis na automat M56 u 7.62x25mm al' si krivo napisao?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jan 2021, 18:17

Pretpostavljam da garonju od 12-13 kila ne bi niko, "nako uzimao usput u setnju", vjerojatno je automat 7.62.
Turn better into best!

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 23 Jan 2021, 19:39

Zvali su ga šmajser i u njega su išli pištoljski meci. Pretpostavljam da nije bio originalni mp40 pa bi mogao biti Zastavina verzija u kojeg su išli meci za TT.
Što se tiče dum dum metaka tako ih je zvao domar koji je ujedno bio i lovočuvar. Rekao je da ih štedi jer se više ne mogu kupiti zato što su zabranjeni . Bili su u zelenoj kutiji to se sjećam. A gle, bio sam klinac od 10 godina pa mi je možda prodao foru. Objekat je dužio i zračnicu Slavija koja je bila moje područje interesa.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 27 Jan 2021, 15:09

Da li se kod nas kolokvijalno dum dum metak podrazumijeva za ekspanzivna zrna (SP, HP, JHP) ili za pravi eksplozivni metak kao što je primjerice ruski snajperski metak 54R-PZ u kalibru 7.62x54R.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2021, 17:28

AR15 fan wrote:Da li se kod nas kolokvijalno dum dum metak podrazumijeva za ekspanzivna zrna (SP, HP, JHP) ili za pravi eksplozivni metak kao što je primjerice ruski snajperski metak 54R-PZ u kalibru 7.62x54R.
Da, uvjetno.
To je zargon, nasih lokalnih nepoznavalaca tematike, kolokvijalno za ekspandirajuce zrno. Vodi racuna da nakon drugog sv rata, nije bilo izbora municije, nepismensot velika (a kamoli da je ko danas svak pricao engleski), i vecina stanvnistva nije znala sto je SP, HP, JHP. znaci sve je to "dum dum"
Danas imam dojam da je to arhaicni izraz. Ne znam kad sam ga cuo u nekom razgovoru. Obicno se kaze u razgovoru "lovacko zrno", ili tocni naziv zrna.

Hrvatska enciklopedija kaze:

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=16577
dum-dum metak, puščano zrno kojemu se vrh pri udaru rascvjeta i nanosi teške rane (vrh može biti zarezan, udubljen i sl.). Izlazni otvor rane znatno je veći od ulaznoga. Prvi je put upotrijebljen u Burskome ratu (1899–1901), a ime je dobio po gradiću Dum-Dum u blizini Calcutte gdje su se proizvodili takvi metci. Prema Haškoj konvenciji iz 1899., upotreba dum-dum metaka zabranjena je kao nehumana.

Drugo, cesta greska, kod nepoznavalaca, kazu "da je zabranjen zenevskom konvencijom". (zenevska pokriva postupanje sa ratnim zarobljenicima, ne i streljivo)
Turn better into best!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 27 Jan 2021, 17:47

A čuje se čuje još uvelike nepoznavanje i nestručnost pa se sve naziva dum dum streljivom. Primjerice što sam lani predao nekih 60tak komada obilježavajućih i pancirno zapaljivih metaka koji su se našli između više stotina komada u rinfuzi koju sam kupio. Zeleni vrh je bio ''onaj američki dum dum''... kriva pretpostavka povučena iz NATO standard metka 5.56x45 koji ima zeleni vrh i oznaku SS109 a ustvari je sličniji mild steel core ili ti ga zrnu od mekog čelika svojom konstrukcijom i apsolutno nema nikakvih zapaljivih svojstava samo zrno. Dok su mi oni crni vrh sa crvenim prstenom bili ''onaj školski dum dum'', znaš onaj što opali ali je zrno šuplje i raspadne se. Ne može biti dalje do istine, ali samo sam se dobro nasmijao u sebi i nastavio svojim putem. Žao mi je jedino tri komada Suvenir Makedonski Brod SP-ta... njih mogu imati ali sam ih zabunom ubacio zajedno sa ovima i predao. Ostao mi samo jedan, taj čuvam za kolekciju.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 27 Jan 2021, 17:52

jolly wrote:
AR15 fan wrote:Da li se kod nas kolokvijalno dum dum metak podrazumijeva za ekspanzivna zrna (SP, HP, JHP) ili za pravi eksplozivni metak kao što je primjerice ruski snajperski metak 54R-PZ u kalibru 7.62x54R.
Da, uvjetno.
To je zargon, nasih lokalnih nepoznavalaca tematike, kolokvijalno za ekspandirajuce zrno. Vodi racuna da nakon drugog sv rata, nije bilo izbora municije, nepismensot velika (a kamoli da je ko danas svak pricao engleski), i vecina stanvnistva nije znala sto je SP, HP, JHP. znaci sve je to "dum dum"
Danas imam dojam da je to arhaicni izraz. Ne znam kad sam ga cuo u nekom razgovoru. Obicno se kaze u razgovoru "lovacko zrno", ili tocni naziv zrna.

Hrvatska enciklopedija kaze:

https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=16577
dum-dum metak, puščano zrno kojemu se vrh pri udaru rascvjeta i nanosi teške rane (vrh može biti zarezan, udubljen i sl.). Izlazni otvor rane znatno je veći od ulaznoga. Prvi je put upotrijebljen u Burskome ratu (1899–1901), a ime je dobio po gradiću Dum-Dum u blizini Calcutte gdje su se proizvodili takvi metci. Prema Haškoj konvenciji iz 1899., upotreba dum-dum metaka zabranjena je kao nehumana.

Drugo, cesta greska, kod nepoznavalaca, kazu "da je zabranjen zenevskom konvencijom". (zenevska pokriva postupanje sa ratnim zarobljenicima, ne i streljivo)
Iako nema veze sa 303 nego se radi o 20mm protuavionskom metku , uglavnom taj ima na vrhu zrna kapislu iza koje je unutar zrna eksplozivno punjenje koje prilikom udara zrna eksplodira i rascvjeta zrno na puno metalnih gelera koji mogu uništavati živu silu ili parčadnim djelovanjem nanosit štetu letjelicama ili što se već gađa. Punjenje eksploziva nije veliko ali je dovoljno da nanosi smrtonosne rane jer geleri nastali raspadom od eksplozije zrna imaju nepravilan oblik i jako veliku brzinu .

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 27 Jan 2021, 17:55

AR15 fan wrote:A čuje se čuje još uvelike nepoznavanje i nestručnost pa se sve naziva dum dum streljivom. Primjerice što sam lani predao nekih 60tak komada obilježavajućih i pancirno zapaljivih metaka koji su se našli između više stotina komada u rinfuzi koju sam kupio. Zeleni vrh je bio ''onaj američki dum dum''... kriva pretpostavka povučena iz NATO standard metka 5.56x45 koji ima zeleni vrh i oznaku SS109 a ustvari je sličniji mild steel core ili ti ga zrnu od mekog čelika svojom konstrukcijom i apsolutno nema nikakvih zapaljivih svojstava samo zrno. Dok su mi oni crni vrh sa crvenim prstenom bili ''onaj školski dum dum'', znaš onaj što opali ali je zrno šuplje i raspadne se. Ne može biti dalje do istine, ali samo sam se dobro nasmijao u sebi i nastavio svojim putem. Žao mi je jedino tri komada Suvenir Makedonski Brod SP-ta... njih mogu imati ali sam ih zabunom ubacio zajedno sa ovima i predao. Ostao mi samo jedan, taj čuvam za kolekciju.
Hm tih Suvenir Makedonski Brod sam sa papovkom kad sam prodao za smješne novce dao ravno 120 komada u originalnim kutijama i još nešto u rinfuzi.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Jan 2021, 22:22

Za jedino mjesto gdje znam da je Suvenira bilo, bio je Dubrovnik. Nešto ga je u ratu dolje došlo. Nažalost, nisam na vrijeme kontaktirao čovjeka i prodao je lovcima za nikakve novce, kunu po metku, a sve bilo kraj osamdesetih godina proizvodnje.

ruger357
Razvodnik
Razvodnik

Post by ruger357 » 31 Jan 2021, 14:28

Lovačko zrno suvenira se pojavljivalo svugdje, uglavnom sve sa fronta..njihovo fmj zrno vojno još uvijek zna biti u kojekakvim rinfuzama koje ljudi prodaju,oznaka PKI, ćirilično rezervni kapaciteti, I za latinski broj 1, to je makedonsko..

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 31 Jan 2021, 15:52

AR15 fan wrote:Za jedino mjesto gdje znam da je Suvenira bilo, bio je Dubrovnik. Nešto ga je u ratu dolje došlo. Nažalost, nisam na vrijeme kontaktirao čovjeka i prodao je lovcima za nikakve novce, kunu po metku, a sve bilo kraj osamdesetih godina proizvodnje.
Je je , bilo ga je svugdje po ratištima.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Feb 2021, 23:26

AR15 fan wrote:kriva pretpostavka povučena iz NATO standard metka 5.56x45 koji ima zeleni vrh i oznaku SS109 a ustvari je sličniji mild steel core ili ti ga zrnu od mekog čelika svojom konstrukcijom i apsolutno nema nikakvih zapaljivih svojstava samo zrno.
sta nije to bilo za M855 "Green tip"?
Žao mi je jedino tri komada Suvenir Makedonski Brod SP-ta... njih mogu imati ali sam ih zabunom ubacio zajedno sa ovima i predao. Ostao mi samo jedan, taj čuvam za kolekciju.
ma mozda i nemas bas za cim zaliti, imam par kutija, nisu se bas pokazali iz minimausera :/ dosta zastoja, nedovoljan udarac u kapislu (svo ostalo streljivo radi bez greske).
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Post Reply