Končar SUS - što smo mogli danas imati?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Re: Končar SUS - što smo mogli danas imati?

Post by sjekira » 19 Oct 2020, 10:18

Sve što ću ti reći je: potraži brojeve. Zato su oni sada gdje jesu, a mi smo tu gdje jesmo. Oni imaju Škodu mi imamo 3 maj.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 19 Oct 2020, 10:27

Brojevi?
Pa znam kako smo mi živjeli ,a kako Česi,Poljaci......
To smo vidjeli i kada smo bili kod njih!
A dolazili su i oni na Jadran,u Zagreb na sajam........jednom tjedno sam bio sa njima.
A da ne spominjem njihov život pod Rusima do 90ih.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 19 Oct 2020, 10:37

Jugoslavenska mitomanija o uspješnoj Jugoslaviji.

https://www.jutarnji.hr/globus/biznis/n ... du-7016673

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Oct 2020, 11:39

Ali u usporedbi prema svima iza željezne zavjese?!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 19 Oct 2020, 14:14

Ograničimo raspravu na Končar SUS, oružje, oruđa i sustave koji su se proizvodili, projektirali za vrijeme Domovinskog rata u Končar SUS-u i srodnim firmama uključenima u te projekte. Znači jurišna puška APS-95, laki prijenosni protuzračni sustavi Strela-2M, protuzračni sustav kratkog dometa na kotačima/gusjenicama Strijela 10, bespilotne letjelice. Radilo se i topova i streljiva za topove, radilo se minobacačkih granata, itd.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 19 Oct 2020, 17:25

STo zapravo hoces reci ? Probaj jednostavnim rjecnikom ?
Nemoguće je Nemoguće

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 19 Oct 2020, 18:52

lex-lutor wrote:STo zapravo hoces reci ? Probaj jednostavnim rjecnikom ?
Jednostavnim rječnikom piše u uvodnom i mom zadnjem postu prije ovoga.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Dec 2020, 09:10

johnnyboyy1711 wrote:Ne znam što me još čini tako ponosnim kao ova ljepotica :A00:

APS-95

Image
Znam osobu koja je sudjelovala u razvoju. Ako imaš pitanja, mogu joj proslijediti.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 06 Dec 2020, 09:38

Ariel,
Slobodno napisi sve o razvoju ove puske, meni potpuno nepoznate.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Dec 2020, 11:15

Poslao sam gospodinu zamolbu, vidjet ću što će iz toga biti.

U međuvremenu, ima ovo: https://modernfirearms.net/en/assault-r ... ps-95-eng/

(autor Romeo Streinger nije imao veze s razvojem puške već je entuzijast).

A kad smo već kod te stranice, u kontaktima imam i Maksima Popenkera, ako tko ima pitanja za njega. Čovjek je pravo vrelo zanimljivih informacija:
https://youtu.be/uTJO14uiQWM
https://youtu.be/FT_NrljbCt8

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Dec 2020, 18:47

Da ne mislite kako sam zaboravio, još uvijek čekam odgovore, čovjek je prezaposlen ali bit će valjda nešto.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 20 Dec 2020, 20:23

Poanta teme je da smo za vrijeme rata imali namjensku vojnu industriju od koje je ostalo ništa. To nešto malo što je ĐĐ radio tenkova, zadnji napravljen 2003. za HV? Evo sada što se radio u BrodoSplitu OOB i što se rade još 4. HS Produkt je jedina uspješna priča, relativno jedina, ima ih još ponešto ali u daleko manjem opsegu. Ispravak za ĐĐ, radili su Patrije. Drugo...od oružanih sustava, ako nisu nasljeđeni od JNA, uvedeni u Domovinskom ratu ili dobiveni od Amerikanaca...kupljeno strano, potrošen novac u drugim državama. Koliko smo nisko pali, priča iz čini mi se 2014. kada je izbio problem sa Srbijom pa se od Prvog Partizana nije moglo dobiti streljivo, uskočio je u priču Igmanj Konjic iz BiH, ali je bio nedostatak i manjak određenih vrsta streljiva. Čitao sam nekoliko istraživačkih članaka o Končar SUS-u. Što su sve radili, kamo je sve to prošlo... mi smo danas dovedeni do toga da ekskluzivno ovisimo o strancima za išta od oružja, specijalizirane opreme i streljiva. Uzeti ću primjer razvrstane vojne pričuve. Vojni pričuvnici rade s opremom i oružjem kakva je počela koristiti u kasnijem periodu Domovinskog rata. Kacige koje koriste su prastari Šestan Busch modeli BK 550 i BK 600. Ako uzmemo u obzir da kevlar/aramid imaju oko 5 godina garanciju proizvođača na to da će zadovoljiti balistički standard po kojem se testiraju... nije li to vid grubog kršenja zakona i sigurnosnih uvjeta? Za mene je to isto kao da imaš tvrtku, kupiš polovnu opremu i daš radnicima, a oprema ne zadovoljava minimalne tehnički i sigurnosne uvjete...

Jedna od stvari koja se konkretno radila u Končar SUS-u je PZO sustav kratkog dometa Strijela 2M, te mobilna varijanta Strijela 10 Cro... zar se taj dio proizvodnje, tehnologije i znanja nije mogao zadržati, nadograditi, proširiti pa da danas makar imamo PZO sustav kratkog dometa koji bi koliko toliko pokrivao manevarske snage i stacionarne ciljeve kao što su primjerice radari? A ne da se manevarske snage oslanjaju na zastarjele flakove trocjevce? Na stare zalihe Strijela 2M i Igla...koja je još primitivniji i stariji sustav od Strijele...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Dec 2020, 20:45

Strele(Strijele) smo toliko unaprijedili da su Rusi u čudu gledali!
I sami su izjavili da su to gotovo potpuno novi sustavi,nisu mogli vjerovati!

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 06 Feb 2021, 20:18

Danas bi takav relativno jeftini i jednostavni sustav značio puno u mobilnim snagama za samozaštitu od helikoptera, bespilotnih letjelica, zrakoplova. Ali lakše je sustavo uništavati te sustave kao neperspektivne, a ne ih nadomjestiti nečim novim.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Feb 2021, 21:32

AR15 fan wrote:Danas bi takav relativno jeftini i jednostavni sustav značio puno u mobilnim snagama za samozaštitu od helikoptera, bespilotnih letjelica, zrakoplova. Ali lakše je sustavo uništavati te sustave kao neperspektivne, a ne ih nadomjestiti nečim novim.
Potencijala sigurno ima, no R&D bilo cega za vojsku nije moguc bez financiranja od strane drzave tj, primarnih korisnika tih proizvoda. Nosioci tih projekata mogu biti jedino udruzene male privatne firme koje bi za takve projekte morala financirati drzava ili garantiati otkup potrebnih kolicina da bi firme mogle prezivjeti i napredovati.

Sa druge strane vage opet imas privatne firme koje kupuju takve ili slicne proizvede na stranom trzistu, uvoze ih za potrebe RH i okrecu dobru lovu i NE traze ulaganja od drzava za razvoj necega sto mozda na kraju i nece biti upotrebljivo po zamislima ??
Nemoguće je Nemoguće

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Feb 2021, 10:04

Činjenica je za što postoje javno dostupne informacije da su kao neperspektivnima proglasili više stotina (tisuću i više) projektila za Strijelu 2M koji su uništeni zajedno s ostalim neperspektivnim streljivom i Ubsom. Činjenica je da su to isto naložili i platili Amerikanci. Zbog čega? Vjerovatno poučeni iskustvima od prije 30 i više godina kada su davali šakom i kapom Stingere muđahedinima koji su te iste Stingere preprodali/koristili/koriste protiv koalicijskih snaga u Afganistanu i širom Bliskog istoka. Nabaviti protuoklopno sredstvo koje je puno raširenije nije problem, ali je problem kada jednu stvar koju regularna vojska uglavnom ima a pobunjenici ne je ugroza zračne komponente...koja često znači i jedan jedini dotok ljudi, opreme, potrepština, vozila, kao i napadne mogućnosti, izviđanje, praćenje, itd.

Rusi svjesni iste situacije ne dijele šakom i kapom lako prijenosni PZO nikome. Inače bi ga grdo fasovali po Siriji npr.

Po meni nije trebalo pristati na američki zahtjev, trebalo je te sve Strijele ispucati u vježbama i amen maša, dio zadržati do zamjene sa drugim NATO kompatibilnim sustavom.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Feb 2021, 11:34

Sto si manja drzava trebao bi imati sofisticiranije i nestandardno naoruzanje koje je potpuno neovisno o nekim stranim sustavima.
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Feb 2021, 12:12

Ludilo!
Komponenta u kojoj smo najslabiji-PZO ,po nečijemu nalogu Strele 2M mi smo uništili.
Nismo čak ni ispucali za vježbu,nego uništili!Preko tisuću komada!
Zauzvrat u PZO komponenti nismo ništa dobili.
Tamo gdje smo najtanji ,sada smo još tanji........ :A00:
Naravno da i najvećima ne paše da imaš malo,mobilno,efikasno sredstvo,kojime možeš na maloj visini uništiti bilo koji suvremeni avion!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 07 Feb 2021, 14:00

Mirok wrote:Ludilo!
Komponenta u kojoj smo najslabiji-PZO ,po nečijemu nalogu Strele 2M mi smo uništili.
Nismo čak ni ispucali za vježbu,nego uništili!Preko tisuću komada!
Zauzvrat u PZO komponenti nismo ništa dobili.
Tamo gdje smo najtanji ,sada smo još tanji........ :A00:
Naravno da i najvećima ne paše da imaš malo,mobilno,efikasno sredstvo,kojime možeš na maloj visini uništiti bilo koji suvremeni avion!
Ne daj bože da neko pomisli da nešto ajmo tako reć zagovaram , no potpuno je jasno od kud i kakva pretnja nama dolazi. Pa prema tome treba bacat oko u susjedstvo pa prema njihovim oružanim sustavima naoružavat svoje snage. Ne možeš zabit glavu u pjesak a istovremeno se u susjedstvu naoružava i svako toliko dobiješ jasan znak da se neće libit opet napravit što su i napravili , naravno samo čekaju povoljnu geopolitičku situaciju . Tu će bit stabilan mir samo onda kad će se temeljit na potpunoj vojnoj ravnoteži , inače stalno će bit zveckanja i dvosmislenih izjava političara koji kao da se takmiče koji će nas pokazat u gorem svjetlu .

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Feb 2021, 16:48

Stavka NATO integrirani sustav protuzračne obrane se pomiče iz godine u godinu u planovima, a napravi se u njoj apsolutno ništa. Tamo gdje bi trebali biti relativno najjači smo najviše šuplji. Neka nam daju šanse za izravnu borbu ''dog fight'' naši MiGovi padaju kao od šale. Padnu MiGovi, pada sve...nemamo zračnu prevlast, sve na moru i kopnu je glineni golub na streljani.

Post Reply